Завръща ли се двуполюсният модел в българската политика

Резултатът от изборите не беше очакван за част от политическите лидери. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" социологът Юрий Асланов:

Забелязах една нетипична сдържаност дори в тона на победителя, макар че победата беше призната от неговия опонент, което означава, че в някаква степен резултатът ги притеснява от гледна точка на перспективата, която отваря. Тя наистина не е много ясна. На първи прочит като че ли изборите не произведоха нищо, но промениха съществено обстановката в страната, защото въведоха нова политическа парадигма. Ясно е, че политическият процес в бъдеще ще продължи в непозната досега посока.

До голяма степен господин Борисов беше доста сдържан по простата причина, че от днес започват да се водят тежки преговори за сформиране на коалиция, защото действително между ГЕРБ и "Обединените патриоти“ може да бъде съставено правителство, но това мнозинство ще бъде крехко. Това каза пред "Хоризонт" политологът Димитър Ганев:

Депутатите до този момент, без да имаме окончателните данни от ЦИК, са около 123. Тук трябва да имаме предвид, че "Обединени патриоти“ не са партия, подобна на ГЕРБ, с която може лесно да се разбереш и волята на председателя е следвана. В случая става дума за субект, който е представляван от три партии – ВМРО, НФСБ и "Атака“, които доста често имат различно мнение помежду си, затова ми се струва, че преговорният процес ще бъде сложен. ГЕРБ трябва да преговаря не с една, а с три партии.

Цялото интервю с Юрий Асланов и Димитър Ганев можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!