Емил Кошлуков: Не виждам проблем за съставяне на правителство

Снимка: БГНЕС

Мисля, че и ГЕРБ ще си извлече поуки от тези избори - няма така лесно да се отказва от мандата си, както го направи предният път, подозирам, че ще се опитат да направят управление, коалиция, която да е трайна, каза в ефира на "Хоризонт" Емил Кошлуков в коментар на резултатите от проведения вчера предсрочен парламентарен вот.

Според Кошлуков има възможност спокойно да бъде съставено правителство:

Нека да видим изцяло резултатите да разберем дали изобщо влиза Марешки, но според мен, ако влезе той, кабинетът може да бъде съставен съвсем спокойно - има мнозинство, което да го подкрепя и не виждам проблем за съставяне на правителство. Според мен, няма такъв.

Кошлуков отбеляза още, че в резултатите от изборите няма големи изненади, като допълни: Допреди седмица, горе-долу всички социолози даваха превес на БСП, така че изненадата е, че БСП загуби изборите и разбира се, че ГЕРБ печели за четвърти път парламентарни - такова нещо не е ставало в новата българска история. За останалите партии мисля, че прогнозните резултати бяха горе-долу оправдани.

За представянето на "сините" десни партии той коментира:

Същото го изиграха през 2012, когато отново се раздели "Синята коалиция". ГЕРБ пак беше спечелил изборите, но направиха кабинет "Орешарски". Това беше съвсем скоро, би трябвало тази обица на ухото да стои. Обяснението е в егото и самонадеяността на десни лидери - за мен това е лично обяснение, персонално е.


Емил Кошлуков коментира още, че предизборната кампания е преминала под знака на опасенията от намесата на Турция:

Намесата на Турция е нов фактор и макар че Ердоган я ползва, разбира се, за вътрешна употреба заради референдума, който предстои през април, тя оказа въздействие на изборите - хората реагираха на опасността от външна заплаха. Непремерените действия с изказванията на министрите му за бившите османски земи, които те ги чувствали техни, подобните приказки, обещанията, опитите за изнудване на изселниците - ще им дадат паспорти, документи, ако гласуват, директната намеса на турската администрация в изборите - всичко това мобилизира допълнителен вот. Гласуването не е чак толкова по-високо - нямаме голяма активност, но преразпределението на гласовете се случи, защото в такива моменти ти залагаш на сигурното - искаш голяма стабилна партия, която да е предвидима, която не е крайна.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!