К. Марков: Без обединение вдясно около 10% от населението остават без представителство

Снимка: www.sds.bg

Анализът се видя от всеки, който следи процесите, а изводите са много тежки. За пореден път десницата не предложи на своите избиратели вариант за единно явяване и последиците са видими – сякаш се повтаря 2013 година. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" Костадин Марков от СДС. Той изтъкна, че не лидерските амбиции, а принципните различия и оценката за управлението на кабинета "Борисов" 2 са били пречката пред съвместното явяване на изборите. 

И най-вече във визията за бъдещето. Едните казваха – искаме дясноцентристко управление и стабилност в страната, другите казваха – опозиция до дупка, докато не приключи ГЕРБ. Това са доста съществени различия, така че не е затова, че Радан и Божидар са имали някаква дълбока неприязън. Имаше и принципни различия, но друг беше въпросът, че политиците трябваше да намерим сили да се сближим въпреки тях. Сега сме принудени да ги намерим или тези, които ще го правят след нас, са принудени да ги намерят, защото е очевидно, че така нормални десни хора – около 10 процента от населението, остават без представителство в парламента. 

Марков не се ангажира с мнение дали е необходима смяна на лидерския пост в СДС:

Ако се отличаваме от другите партии, това е, че след всички избори, било то успешни или неуспешни, се прави анализ и се взимат съответните мерки. Убеден съм, че още днес ще има някакви новини, но не ме карайте да говоря преди Изпълнителния съвет. 

Марков оцени като успешна формулата "Реформаторски блок", но последните изборни резултати са показали, че не е достатъчно жизнеспособен. Той отчете, че изборният резултат на РБ е пострадал заради негативната кампания: 

Всички видяха. Последните 10 дена кампанията на "Нова републиката" беше истерично насочена към това РБ да свали резултата. До последно имахме доста високи предвиждания, но получихме много сериозни удари – "отровни гъби", "патерици", не знам си какво. Едни вестници в милионен тираж ни атакуваха грубо. Струваше ни огромно усилие да се въздържаме и да не отвърнем.

Аз се надявам изводите да си е направил всеки, който е ползвал подобни похвати. Ако някой е бил щастлив в изборната нощ, че някой друг не е влязъл, това е малка радост на дребен човек.

Интервюто с Костадин Марков можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!