Прокуратурата проверява дали блокадите на границата са престъпление срещу избирателните права

Снимка: Радио Стара Загора

Прокуратурата започва проверка след протестите на границата.  

Прокуратурата проверява дали блокадите по българско-турската граница преди изборите са престъпление срещу избирателните права. Проверката се прави от прокурори от Софийската градска прокуратура заради участието в тези събития на лица с имунитет. 

До главния прокурор са постъпили множество сигнали, че на 24 март на граничния пункт "Капитан Андреево" е направен опит да се попречи на български граждани да гласуват за нов парламент, пишат от прокуратурата.
Сигналите, които са от около десетина физически лица, организация "Протестна мрежа", са срещу действията на трима представители на "Обединените патриоти" – Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и евродепутата Ангел Джамбазки. Според жалбоподателите, с действията си тримата са им попречили да гласуват. Прокурор от Софийската градска прокуратура вече е изискал кадри от телевизионните репортажи и снимки от вестниците, за да бъдат идентифицирани първо възпрепятстваните хора и те да дадат своите обяснения. Обяснения ще се вземат и от дежурните полицаи, както и от тримата тогава кандидат-депутати Каракачанов, Джамбазки и Симеонов.
Няма проблеми те също да бъдат разпитани, тъй като става дума за проверка, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и обеща тази проверка да приключи скоро.

Сред подалите сригналите не е лидерът на ДОСТ, който остро и нееднократно осъди действията на "Обединените патриоти" и отношението им към идващите, за да гласуват у нас хора с българско и турско гражданство. От прокуратурата цитират част от съдържанието на сигналите, че кандидати за народни представители и други лица са отправяли заплахи и са упражнявали насилие върху преминаващите границата хора и това е станало публично известно чрез медиите.  
Заради тези блокади лидерът на ДОСТ Лютви Местан се закани да заведе дело срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург с мотив, че с действията си "Обединените патриоти" са попречили на хиляди български граждани да упражнят правото си на глас в неделя. Закани се и да поиска от главния прокурор да прати резултатите от вота в конституционния срок. Засега няма информация да е изпълнил което и да е от двете си намерения
Може би още утре ще има новини около проверката, която прокуратурата започна в разгара на предизборната кампания, свързана с участието в изборите на Веселин Марешки. По сигнал на ЦИК се проверява дали той има право да участва с партия "Воля", тъй като се оказва, че едновременно е бил регистриран като председател на "Воля" и на друга партия "Народно движение Свобода и демокрация".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!