Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно –информационно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 13.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където  може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите  и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Два дни „С хорá и песни край релсите тесни”

Вторият национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката „С хорá и песни край релсите тесни” ще се проведе край най-високата жп гара на Балканите – Аврамово, на 10 и 11 август 2019 година (събота и неделя). Събитието се..

публикувано на 15.06.19 в 16:26

В Минерални бани дават началото на XIX Международен детски етнофестивал "Децата на Балканите"

На 31 май от 90.30 часа в Минерални бани дават началото на XIX Международен детски етнофестивал "Децата на Балканите". Фестивала е посветен на 1-ви юни, Деня на детето. Очаква се фестивала да посетят групи от Северна Македония, Сърбия,..

публикувано на 30.05.19 в 11:30
Рафаел Боболев с групата от Доспат

Та чули ли сте, не сте ли за Рафаел Боболев – родопският певец от Барутин

Рафаел Боболев е от доспатското село Барутин. Роден е на 1 ноември 1991 година. Завършва средното си образование в гр. Доспат. Висшето си образование завършва с хореография, педагог и магистратура - сценични изкуства, мениджмънт и..

публикувано на 01.06.19 в 15:00
Детска фолклорна група

"Родопски звън" - музикалната школа на село Дрангово

Преди седмици детска фолклорна група "Родопски звън" при Основно училище "Васил Левски" село Дрангово се завърна от участие в Велико Търново, на 23-ти Старопланински събор "Балкан фолк", където спечели 5 медала. Групата е създадена..

публикувано на 25.05.19 в 18:42
Фолклорна група за автентичен фолклор

Читалището в Черничево отбеляза 90-годишен юбилей

Читалище "Бяло море" в село Черничеовo отбеляза 90-годишен юбилей. Годишнината на културната институция събра много гости и приятели на селото. В далечната 1929 година будни българи от Черничево слагат началото   на читалищната дейност в..

публикувано на 20.05.19 в 12:37
Сестри Чакърови

Анета Чакърова: Различно е пеенето на неделински двуглас в Горно и Долно Неделино

Нашата планина изобилства от самородни таланти, музиканти, изпълнители на народни песни. Неделино е един остров в планината, където се изпълнява двугласно пеене или т.нар. Неделински двуглас. Още едно богатство в тази област сред сестри..

публикувано на 15.05.19 в 15:23

Кърджалийка участва във видеоклип на Хамид Имамски

Родопският изпълнител Хамид Имамски засне видеоклип към песента „Заспала ми е Мериема мома“. Песента е част от първия албум с автентични родопски песни със заглавието „Чеирен са е запалил“. Последният видеоклип е заснет в сатовчанското село..

публикувано на 10.05.19 в 16:39

Читалище "Бяло море - 1929" отбелязва 90-годишен юбилей

На 11 май Народно читалище „Бяло море – 1929“ село Черничево ще отпразнува своя 90-годишен юбилей. Празника ще започне в 15.00 часа с раздаване на курбан за здраве. След това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите тракийци,..

публикувано на 04.05.19 в 17:19

"Чепинският змей" открива Ноща на музеите на Римския стадион в Пловдив

На 18 май в центъра на културната столица на Европа Пловдив ще бъде представена постановката „Чепинският змей“. С нея ще бъде даден старта на творческия многочасов маратон от културни прояви организиран за „Нощта на музеите“. "Чепинсият змей" ще..

публикувано на 03.05.19 в 16:32

Мария Бечева: Народ без песни не е народ

Мария Бечева е от Чепеларе. Дарбата да извайва така красиво родопските песни и да впечатлява младо и старо тя го обяснява с това, че ѝ е наследство. Всички в семейството ми могат да пеят и явно това ми е вродено, да мога да пея и аз. Моят..

публикувано на 28.04.19 в 10:20