Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно –информационно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 13.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където  може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите  и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Кръшни хора се вият в Кърджали, Кутела и Търън

В този епизод на "Полет над Родопите" ще проследим празниците и съборите в региона.  В смолянското село Търън днес се провежда селищен събор. Празникът е предшестван от седмични спортни мероприятия в селото. Днес на малката сцена в центъра на..

публикувано на 16.06.18 в 16:37

Тракийци се събраха на национален събор в Кърджали

Традиционният тракийски събор в Кърджали се проведе в парк "Простор". Той отново бе организиран от тракийско дружество "Димитър Маджаров", тракийско младежко дружество, народно читалище  ”Тракия-2009”  и община Кърджали. Председателят на Тракийското..

публикувано на 16.06.18 в 14:12

Двугласното пеене от Неделино е кандидатурата на България за нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

На официална церемония в София, в галерия „Средец” на Министерството на културата бе отбелязана десетата годишнина от въвеждането на Националната система „Живи човешки съкровища – България“. В резултат на активността на самите общности, музеите и..

публикувано на 15.06.18 в 14:06

Деца от Кърджали с 3 златни и 2 сребърни лири от фолклорният конкурс "Димитър Гайдаров"

Деца от класа по народно пеене на Христина Чаушева към Общински център за култура и младежки дейности в Кърджали се завърнаха от града на розите - Казанлък с три златни и две сребърни лири. Там, те взеха участие в третия Националния фолклорен конкурс..

публикувано на 10.06.18 в 16:58

Снежана Кисьова и Деница Гочева подготвят албум с неделински двуглас

Тази седмица гости във фолклорното предаване "Полет над Родопите" са  Снежана Кисьова, Деница Гочева и председателят на читалище "Светлина -1938" гр. Неделино Илияна Костадинова. Повода по който ни гостуват е компактдиска, който те подготвят с 15..

публикувано на 09.06.18 в 16:49

Земята на Орфей

В този епизод на предаването ще ви представим една кърджалийка, която в творчеството си вплита българския фолклор с рока.  Става дума за Елица Стоянова, която е отраснала в Кърджали, свирила е на цигулка в детския струнен оркестър към Дома на..

публикувано на 02.06.18 в 17:01

Съботна разходка в ритъма на българската народна музика

Една съботна разходка в ритъма на българската народна музика.  По традиция в началото на предаването ще чуете коя песен сте избрали за народна песен на седмицата. Представяме ви и новите предложения.   С кмета на село Припек Стефан Джованов си..

публикувано на 27.05.18 в 08:40

Ансамбъл „Родопа” със статуетка от 7-мото издание на Националните празници на професионалното фолклорно изкуство – „Пазарджик 2018”

Фолклорен ансамбъл „Родопа” – Смолян спечели статуетка от 7-мото издание на Националните празници на професионалното фолклорно изкуство – „Пазарджик 2018”. Смолянският ансамбъл се представи с музикално-танцовия спектакъл „Невястата”. В..

публикувано на 19.05.18 в 16:46

Полет над България

В този епизод ще напуснем пределите на Родопите. Галина Стефанова ще ни разкаже за танцовия фестивал "Сакарско хоро се вие" в Тополовград. След това ще ви принеса далеч в Северозапада, където се проведе детски Национален фолклорен конкурс "Напеви от..

публикувано на 19.05.18 в 16:19

Гайди и зурни огласиха Родопите

В Джебел за втора поредна година се събират на земляческа среща. Вчера отбелязаха храмовия празник на църквата "Св. Св. Кирил и Методий". Църквата посрещна своя 90-годишен юбилей реновирана и обновена. Днес празника в Джебел продължава, като се..

публикувано на 12.05.18 в 16:18