Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно –информационно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 13.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където  може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите  и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Ерма река ще празнува на 25 август

Женската фолклорна група при читалище „Орфей“ село Ерма река участваха на III-я Национален фолклорен събор „Свети Константин“ над гр. Пещера. Те представиха песни от златоградския край . С част от тях ще си говорим за красивата им..

публикувано на 11.08.18 в 12:30

На поляните до Аврамово - С хора и песни край релсите тесни

  На 12 август на поляните до най-високата жп гара на Балканите -  Аврамово, между Велинград и Якоруда ще се проведе първи Национален фолклорен събор "С хора и песни край релсите тесни". Той се организира от гражданско сдружение "За теснолинейката", с..

публикувано на 04.08.18 в 16:48

"Родопски фар" достойно представиха Кърджали на фолклорния събор "Свети Константин"

На летовище  „Свети Константин“, над град Пещера, се проведе трети Национален фолклорен събор, организиран от община Пещера с подкрепата на Министерството на туризма. Съборът бе с конкурсен характер. Петчленно жури оценяваше участниците. Председател -..

публикувано на 30.07.18 в 17:21

Лятото - сезонът на съборите в Родопите

И тази седмица ще проследим съборите в Родопите.  Групата за автентичен фолкор "Дунята" от село Черничево с още една спечелена награда от участие - златна стауетка и парична награда от седми фолклорен събор "С песни и танци на мегдана" в град..

публикувано на 30.07.18 в 10:43

"Дунята" плени журито на фолклорния събор в Карнобат

Групата за автентичен фолклор "Дунята" от село Черничево с още една спечелена награда от участие - златна статуетка и парична награда от седми фолклорен събор "С песни и танци на мегдана" в град Карнобат.  Над 1600 участници от всички краища на..

публикувано на 22.07.18 в 12:18

Читалище Родопски фар представят фолклора на Източните Родопи на събора Свети Константин

Програмата за третия Национален фолклорен събор на народното творчество "Свети Константин" е готова, огромен е интереса и на участниците. Тази година повече са индивидуалните изпълнители. Събора ще се проведе на 28 и 29 юли на летовище Свети..

публикувано на 22.07.18 в 08:52

Родопите се огласят от събори и фестивали

Програмата за третия Национален фолклорен събор на народното творчество "Свети Константин" е готова огромен е интереса и на участниците. Тази година повече са индивидуалните изпълнители. Събора ще се проведе на 28 и 29 юли на летовище Свети Константин..

публикувано на 21.07.18 в 16:47

С красотата на тракийската песен ни запознава народната певица Дарина Славчева

Днес в предаването ни гостува Дарина Славчева. Тя е родена през 1981 година в град Стара Загора. Тя е една от стилните млади тракийски певици с ясен, висок глас с богат тембър. Любовта към музиката наследява от родителите на майка си от село..

публикувано на 14.07.18 в 15:56

Златина Узунова: Постоянно съм на път и все за да прославям родопската песен

Започваме по традиция с класацията за народна песен на седмицата. Тази седмица трябваше да избирате между трите песни:  "Невестино хоро" в изпълнение на Айшенур,  "Момне ле, мари, хубава" в изпълнение на Борис Генов и  "Да ма бе майчо карала в..

публикувано на 08.07.18 в 11:21

Черничево се готви за I-ви фолклорен фестивал надпяване - "Дунята"

Село Черничево посреща селищния си празник с фолклорен събор - надпяване и кулинарно изложение, и ново име на групата за автентичен фолклор. От скоро групата за народни автентични песни носи името "Дунята".    "Дунята" е старото име на село..

публикувано на 05.07.18 в 17:55