Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно –информационно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 13.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където  може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите  и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

101 каба гайди и приятели

„Гайда до гайда“ – 15 години „101 каба гайди“

За тези 15 години много работа положи състава. Много бяха единни, бяха организирани, за да може да стигнем до тези 15 години. 5 годни не са много, но не са и малко. Радвам се, че това което показахме на сцената и тук (Смолян) и  в София,..

публикувано на 09.11.19 в 17:24

"Родопско настроение" подготвя нови песни с Биляна Арсова и Йордан Топалов

Солистът на оркестър „Родопско настроение“ представя песента "Кажи, речи, думай Дамено", която тази седмица участва в седмичната класация на фолклорното предаване „Полет над Родопите“. Родопската песен ще се състезава с "Мома си хоро водеше" в..

публикувано на 09.11.19 в 16:36
Гайдарски състав 101 каба гайди

"101 каба гайди" подкрепиха семейство с мечта за дете

С грандиозен концерт-спектакъп гайдарски състав "101 каба гайди" отбелязаха 15 години от основаването си. Участие в концерта взе родопчанката с най-силен глас в света Смиляна Захарива, Златина Узунова и октен "Никола Кенов" и други...

публикувано на 05.11.19 в 08:50
Концерт в РДТ Смолян на ТК Хоро

С голям концерт ТК "Хоро" отбеляза 15-годишнина

Танцов клуб „Хоро“ при НЧ „Орфееви гори“ – 1870 гр. Смолян отбеляза 15-годишнина с голям концерт-спектакъл в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“. Голямата зала на театъра се оказа малка да побере всички желаещи да гледат..

публикувано на 26.10.19 в 12:16
Костадин Илчев и 101 каба гайди в НДК

"101 каба гайди" отбелязват 15-годишнина с концерт в Смолян

На 2 ноември гайдарски състав 101 каба файди ще отпразнуват 15 години от основаването си с концерт в Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян.  В началото на месеца гайдарите изнесоха концерт в Софя, в зала 1 на НДК. Концерта в..

публикувано на 26.10.19 в 11:42
Марияна Павлова

Родопчанка постави рекорд на Гинес с най-нисък глас на планетата

Родената в Смолян Марияна Павлова, дъщеря на известната народна певица Христина Лютова постави рекорд на "Гинес" за певицата с най-нисък глас на планетата. Чувствам се много щастлива и съм много развълнувана, макар, че бях абсолютно уверена..

публикувано на 18.10.19 в 11:30
Танцов клуб Хоро - гр. Смолян

Танцов клуб "Хоро" отбелязва 15-годишнината си с концерт

Смолянският клуб „Хоро“ се готви за голям концерт в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ с който ще отбележат 15 години от основаването си. Хороигралците ще представят танцовия спектакъл „От Коледа до Димитровден – народните празници в..

публикувано на 15.10.19 в 12:13
Формация Фаворит

Стелиана Тенева - тракийският глас във формация "Фаворит"

Формация "Фаворит" е съставена от петнадесет певци, музиканти и танцьори. Млади таланти, амбициозни момичета и момчета, които популяризират автентичния български фолклор. Животът за фолклорна формация „Фаворит” е музика и танци. Идеята за..

публикувано на 12.10.19 в 15:40

Гайдарски състав "101 каба гайди" с концерт в НДК

Най-големият гайдарски състав в Родопите 101 каба гайди ще отбележи 15 години от основаването си.  Над 200 гайдари ще се качат на сцената в зала 1 на Националня дворец на културата за юбилеен концерт на 11 октомври. На сцената ще се качат от 6 до..

публикувано на 10.10.19 в 11:04

Два състава за автентичен фолклор от Източните Родопи взеха участие в Международния фестивал "Малешево пее и танцува"

В село Микрево, община Струмяни завърши XVI Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“. Източните Родопи бяха представени от автентичен фолклорен състав „Капитан Петко войвода“ към „Родопски фар – 1938“, гр. Кърджали и фолклорна група за..

публикувано на 07.10.19 в 17:04