Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно –информационно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 13.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където  може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите  и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Напусна ни Стоян Гигов - създател на емблематичното предаване по БНТ "С бъклица и дрян"

Напусна ни Стоян Гигов - музикант, изпълнител на тамбура и акордеон, създател на емблематичното предаване по БНТ "С бъклица и дрян". Стоян Гигов беше неуморен, деен, ведър, открит, с брилянтно чувство за хумор и неизчерпаема енергия. За него нямаше..

публикувано на 08.12.18 в 18:11
Гъдуларят Нено Иванов

Гъдуларят Нено Иванов – живата история на оркестъра за народна музика на БНР

Ако пътувате от София към Североизточна България, на 15 километра преди Търговище се намира село Дралфа. И ако попитате за къщата на Нено Иванов, всеки ще ви упъти, защото бай Нено, както го наричат там, е най-известният и уважаван човек в..

публикувано на 08.12.18 в 17:34
Виолета Георгиева

Виолета Георгиева: Неделинският двуглас няма да бъде забравен

Сестри Георгиеви са  четири сестри: Надежда, Радостинка, Роза и най-малката Виолета, и четирите родени в родопския град Неделино.  Талантът наследяват от родителите си. Баща им Стефан е записан още през 1954 г. от академик проф. Кауфман и негови..

публикувано на 25.11.18 в 13:19

Формация "Багри" представя албума „Цветове от България“

През август, тази година формация "Багри" издаде първият си албум "Цветове от България". В първия ден от последния месец в годината, младата формация предстои да представи албума в гр. Пловдив в Културен център „Тракарт“.  Формацията е създадена..

публикувано на 24.11.18 в 16:53

Хамид Имамски представя песни от сърцето на Родопите

Лесовъд от девинското село Триград дава нов живот на стари, автентични родопски песни. "Чеирен са е запалил" е новия проект на Хамид Имамски. Диска съдържа 10 песни, всяка една от тя е истинска човешка история. Аранжимента е на Димитър Милев, а..

публикувано на 21.11.18 в 14:34
 Сред доайените на ансамбъл „Тракия” – Пловдив са граовската певица Бойка Секиранова и кавалджията Иван Антонов

40 години с изкуството на ансамбъл „Тракия”: Граовската певица Бойка Секиранова и кавалджията Иван Антонов

Първите изпълнителски състави в професионалните ансамбли, създадени през втората половина на ХХ век, се сформират от певци, инструменталисти и танцьори, носители на традиционни музикални и танцови умения. Диалектните изпълнители постепенно се..

публикувано на 08.11.18 в 16:59
Тамбуристи от ОНЧ „Св. св.Кирил и Методий – 1905“ Велинград

След 15 години прекъсване във Велинград откриват курс по тамбура

Ако се заслушаме в Родопа планина, ще се потопим в море от песни. Родопският фолкор  е събрал в себе си богатата душевност, топлотата и очарованието на родопчаните. Родопската песен е мелодична, весела, игрива, а понякога –  нежна и гальовна. Всяка..

публикувано на 26.10.18 в 14:35

Групата за автентичен фолклор "Дунята" издава нов албум

Групата за автентичен фолклор "Дунята" от село Черничево подготвя издаването на нов албум с 20 стари автентични песни. Очаква се до края на ноември съставът да влезе в студио и да направи новите записи. Съставът от крумовградското село предстои да..

публикувано на 26.10.18 в 12:57
Нейчо Георгиев свири по случай 50-годишнината на читалище „Христо Ботев” в с. Терзийско, 1979 г.  Снимка: Личен архив

Майстори на народната музика: 95 години от рождението на кавалджията Нейчо Георгиев

Карнобатското село Грозден се намира на четири километра от Сунгурларе, Бургаска област. Разположено е в подбалканското поле сред плодородни овощни градини и лозя, които отглеждат традиционни сортове грозде. Винопроизводството там датира от..

публикувано на 22.10.18 в 14:55
Ангелина Никова като професионална певица. Снимка: Личен архив.

Та чули ли сте, не сте ли: Ангелина Никова – първата родопска певица на ансамбъл „Филип Кутев”

Село Момчиловци е богато на музикални традиции, извор на самобитни изпълнители в Централните Родопи. Момчиловските музиканти са признати майстори певци и свирачи не само в региона, но и по съборите за народно творчество, в медиите, на концертни..

публикувано на 22.10.18 в 13:13