Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно –информационно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 13.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където  може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите  и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Фолклорна група от с. Малък Девесил

Фолклорната група от Малък Девесил взе участие във фестивала за двугласно пеене в Неделино

Фолклорна група за автентичен източнородопски фолклор от село Малък Девесил взеха участие в тазгодишното издание на фолклорния фестивал за двугласно пеене и народна песен в Неделино. Заедно с фолклорната и танцовата група от село Аврен бяха..

публикувано на 14.09.19 в 13:20
Група за автентичен фолклор „Буйновски гласове” при НЧ „Нов живот-1956” – с. Буйново

В Буйново пазят корените на бългасркото

Група за автентичен фолклор „Буйновски гласове” при НЧ „Нов живот-1956” – с. Буйново, община Борино. Ръководител Сашо Родопски взеха участие в XVIII Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен в град Неделино. Групата има над..

публикувано на 14.09.19 в 13:20
Емил Хаджиев, възпитаник на музикалното училище

Емил Хаджиев - роден край Странджа, но закърмен с родопската песен

Емил Хаджиев е от село Тополица, Бургаско. Тази година ще бъде 12 клас в СУ " Добри Чинтулов" с профил народно пеене. От малък се занимава с народно пеене. Негов пръв учител е Ангел Иванов. След като постъпва в бургаското музикално училище, негов..

публикувано на 14.09.19 в 13:15

Втори Национален събор на гайдарите "Апостол Кисьов" ще се проведе в Стойките

Втори национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов" ще се проведе в смолянското село Стойките на 14 и 15 септември. Съборът носи името на фолклориста Апостол Кисьов, роден в село Стойките, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба..

публикувано на 11.09.19 в 18:48

42 години Виевската фолк група на музикалната сцена

Виевската фолк група вече 42 години творят родопски фолклор и го разпространяват из страната и чужбина. „Радвам, се че срещата ни се случва точно тук на Рожен, от където съм започнал през далечната 1970 година. Тогава съм бил много малък, с..

публикувано на 09.09.19 в 17:31

Новият творчески сезон на ФА "Родопа" ще бъде посветен на 60 години от създаването му

Ръководството на ФА "Родопа" оповести днес пред медиите приоритетите му преди началото на новия творчески сезон. Главният художествен ръководител Адриан Петров посочи, че той ще бъде разделен на две части.  Първата ще бъде посветена на продължаващото..

публикувано на 06.09.19 в 19:12

Румен Родопски отбелязва 76 житейски години

Народният певец Румен Родопски на 9 септември ще отбележи 76 житейски години. Той е роден 1943 година в село Треве, община Баните. Днес селото наброява едва 40 жители. През 50-те години на миналия век е имало масово изселване от района на Баните,..

публикувано на 07.09.19 в 13:10

Ивайловград представя кулинарното наследство на Тракия

На 7 септември в Ивайловград ще се проведе фестивалът "Културното наследство на Тракия". За празника в източнородопския град очакват гости от Гърция, Франция, Полша и Унгария. Гостите на празника ще има възможност да опитат ястия и гозби от..

публикувано на 03.09.19 в 15:20
Неделино

В Неделино откриват 18-то издание на Неделинския двуглас

На 6 септември се открива XVIII Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в гр. Неделино В рамките на фестивала ще бъде отбелязано и Съединението на България с Източна Румелия и 45 години от..

публикувано на 03.09.19 в 10:27

Ансамбъл "Орфей" - Чепеларе открива „Приморска перла“

Петият Национален фолклорен празник „Приморска перла“ в град Приморско ще се проведе от 4 до 7 септември. Морският град отново ще се оглася от български народни песни. Участниците са над 1 000и всяка година се увеличава, което е показателно за успеха..

публикувано на 02.09.19 в 16:11