Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно –информационно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 13.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където  може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите  и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Фидан Меров, солист на Фолклорен ансамбъл Родопа - Смолян.

Фидан Меров солистът на фолклорен ансамбъл "Родопа"

Младият изпълнител на родопски песни Фидам Меров от три години е част от фолклорен ансамбъл "Родопа" - Смолян. През 2018 година завършва висшето си образование със специалност юрист, но любовта му към народното пеене надделява и днес е част от ансамбъла...

публикувано на 14.02.19 в 19:43

Родопското село Скребатно получава книги от морската столица

Информацията за кампанията на Радио Кърджали и Радио Благоевград за събирането на книги за опожареното читалище в гърменското село Скребатно достигна до Североизточна България.  Народно читалище "Петко Рачев Славейков - 1928" град Варна реши да се..

публикувано на 01.02.19 в 16:58
Светла Дукатева

Светла Дукатева: Изпълнителят трябва да е с много висока самокритика за себе си

Младата народна певица Светла Дукатева гостува в радиоефира на фолклорното предаване "Полет над Родопите".  Светла Дукатева е родена на 06.02.1994 г. в гр. Смолян. Завършва гимназия в родния си град и пее 12 години в ДЮФА „Орфей“, Смолян...

публикувано на 02.02.19 в 14:00

В Асеновград започнаха празниците на виното

Всяка година в края на януари и началото на февруари в Асеновград отбелязват празника на виното. В рамките на тези празнични дни се провежда и националния конкурс "Наздравица за любовта"  В регионалната библиотека ще се отличат авторите за най-добрата..

публикувано на 30.01.19 в 14:50

Читалището в кв. Гледка дари над 300 тома книги за библиотеката в с. Скребатно

"Предай доброто нататък" е призива на Народно читалище "Родопски фар - 1938", което се включи в инициативата на Радио Кърджали и Радио Благоевград и дари над 300 заглавия на читалището в село Скребатно, което изгоря преди седмици. За инициативата..

публикувано на 24.01.19 в 10:58

Християни и мюсюлмани празнуват Бабинден във Велинград

На 21 януари по традиция във Велинград се отбелязва Бабинден. Той е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Интересното във Велинград е, че на..

публикувано на 21.01.19 в 10:13

Слушатели на Радио Кърджали даряват книги за опожарената библиотека в с. Скребатно

Наши слушатели се отзоваха на кампанията на Радио Кърджали и Радио Благоевград за събиране на книги за опожарената библиотека в село Скребатно. Кърджалийка донесе в редакцията на Радио Кърджали близо 20 книги. Сред тях са "Новият завет", "Агонията на..

публикувано на 18.01.19 в 11:34

101 каба гайди откриха кукерски фестивал в Симитли

В Симитли се провежда 16-тото издание на фестивала "Симитлия - древната земя на кукерите".    Фестивала се провежда под патронажа на кмета Апостол Апостолов. Силвия Домозетска от Радио Благоевград разказва, че това е една стара традиция в този край...

публикувано на 12.01.19 в 16:30

"Полет над Родопите" в обща инициатива с Радио Благоевград

Фолклорното предаване на Радио Кърджали "Полет над Родопите" се включва в инициативата на Радио Благоевград за събиране на книги за изгорялата библиотека на читалището в село Скребатно, община Гърмен. Преди седмица пожар изпепели читалището и..

публикувано на 12.01.19 в 15:37
Валя Балканска

Честит рожден ден на космическия глас Валя Балканска

Днес рожден ден празнува големият родопски глас Валя Балканска. Превърнала се в един от символите на Родопите прочутата ни певица продължава да радва хората с песните и присъствието си.  Преди 77 години в махала Лъгат на село Арда се ражда едно..

публикувано на 08.01.19 в 11:52