Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно –информационно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 13.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където  може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите  и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Ангелина Никова като професионална певица. Снимка: Личен архив.

Та чули ли сте, не сте ли: Ангелина Никова – първата родопска певица на ансамбъл „Филип Кутев”

Село Момчиловци е богато на музикални традиции, извор на самобитни изпълнители в Централните Родопи. Момчиловските музиканти са признати майстори певци и свирачи не само в региона, но и по съборите за народно творчество, в медиите, на концертни..

публикувано на 22.10.18 в 13:13

Композиторът Петьо Кръстев за албума "Con amore - Постой, почекай, сончице" и спектакъла "Първо любе"

 Благоевградският диригент и композитор Петьо Кръстев представя в ефира на Радио Кърджали и "Полет над Родопите" концерт-спектакълът "Първо любе", който бе представен преди седмици в Националния дворец на културата, в София и диска, който издаде..

публикувано на 20.10.18 в 17:18

Надя Бъговска: Това за което мечтаех, го постигнаха децата ми

Надя Бъговска e ръководител на фолклорен певчески състав от село Славейно. Тя е от Айтос, но професията и като учител я свързва с Момчилград. Там, тя се среща със съпруга си, който е родом от Славейно. С Надя се срещаме на фестивала на киселото мляко..

публикувано на 20.10.18 в 15:35

Читалището в Чепинци се готви за 70-годишен юбилей

Читалище "Нов живот-1948" в рудоземското село Чепинци е възстановено след цялостното му опожаряване преди години. В момента то разполага с много добър сграден фонд включващ две зали за репетиции и представления оборудвани с озвучителна техника, пиано,..

публикувано на 15.10.18 в 15:23

Ансамбъл "Родопа" стартира новия творчески сезон с два проекта

С нови проекти стартира творческия сезон фолклорен ансамбъл "Родопа". В края на месеца, на 29 и 30 октомври, представя спектакъла "Любими родопски песни и свирни". До края на февруари следващата година, фолклорните дейци излизат на сцена с "Нощ на..

публикувано на 06.10.18 в 15:50

Девин събира гайдари и кавалджии

Следващата седмица, от 12 до 14 октомври, в Девин ще се проведе фестивалът на гайдари и кавалджии - "Чуйте Девин". Той има за цел да популяризира музикалните и танцови традиции, характерни занаяти и обичаи в гр. Девин и в Родопите. В основата са..

публикувано на 06.10.18 в 12:49

Двоянката - музикалният инструмент на овчарите

В този епизод на предаването ще си припомним за лятото и събора на теснолинейката -  "С хора и песни край релсите тесни" , който се проведе на най-високата ж.п. гара на Балканите - гара Аврамово. На сцената между Родопите и Рила се качиха около 22..

публикувано на 29.09.18 в 16:24

Отец Петър Гарена издава албум с народни песни

Енорийският свещеник Отец Петър Гарена при централния храм "Свети Георги Победоносец" в Кърджали издава музикален албум с 11 народни песни под заглавието "С песните на хората". В диска са подбрани песни от родопската и тракийската фолклорна области,..

публикувано на 26.09.18 в 14:12

В Момчиловци се проведе 4-то издание на фестивала на киселото мляко (снимки)

Празникът на киселото мляко в Момчиловци се откри с химна на Родопите - "Бела съм бела юначе', а гостите от Китай бяха посрещнати по традиция с пита и мед под съпровода на родопски каба гайди. След което кмета на Момчиловци Сийка Суркова от сцената,..

публикувано на 24.09.18 в 13:41

Момчиловци отбелязва фестивалът на дълголетната напитка - киселото мляко

Момчиловци отбелязва  фестивалът на Киселото мляко – култура и традиции. Той се провежда под патронажа на Министерството на туризма на Република България. Здравето, дълголетието, богатството и красотата на българската планина ще бъдат прославени във..

публикувано на 17.09.18 в 18:29