Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно –информационно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 13.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където  може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите  и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Млади тамбуристи с учителя Петьо Кръстев.

Младите тамбуристи с първи концерт във Велинград

Малките изпълнители от школата по тамбура към ОНЧ „СВ.Св.Кирил и Методий-1905“ - Велинград се готвят за своята първа сценична изява. На Велики четвъртък, на открита сцена в центъра на Велинград, музикантите ще представят уменията си на този уникален за..

публикувано на 16.04.19 в 16:09

Деца ще пеят и играят край езерото Клептуза

На 20 април във Велинград за четвърти път ще се проведе Национален детски фолклорен фестивал “Клептузки ритми”.  Цел на фестивала е чрез магията на народното танцово и песенно изкуство да се създава и развива у децата чувство за национално..

публикувано на 11.04.19 в 18:38
Фолклорен ансамбъл

Спектакълът “Чепински змей” с номинация за Хореография на българския танцов фолклор

Асоциацията на хореографията в България номинира спектакъла “Чепински змей” в категорията “Хореография на българския танцов фолклор за 2019" .Наградете на асоциацията “Златна муза” ще се връчи за трети път. Церемонията по награждаването е 29..

публикувано на 13.04.19 в 13:00
Детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци

Детско-юношески ансамбъл "Здравче - венче" с приз от ЮНЕСКО

Детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци (ДЮАНПТ) "Здравче - венче" при Народно читалище ”Васил Левски - 1904” град Велинград бе удостоен със званието "Представителен фолклорен ансамбъл на ЮНЕСКО".  На XIX-та Нацоинална среща семинар на CIOFF..

публикувано на 13.04.19 в 13:30
Народната певица Савка Сариева

Савка Сариева - един от славеите на Родопа планина

Родена в село Баните на 5 април, в музикално семейство, трима братя и три сестри и всичките се занимават с музика. Трите сестри са певици, двамата братя Борис и Камен са инструменталисти, а най-големия брат - Румен Родопски е певец, но най-изявени..

публикувано на 20.04.19 в 15:00

Димитър Кермедчиев възпя в песен делото на родопски войводи

Народният певец Димитър Керемедчиев възпя песен за родопските войводи Христо и Иван Караманджукови.  Автор на текст е Мария Тенева - Белчилова. Тя живее в Пловдив, но не губи връзката си с родното Чокманово, по професия е медицинска сестра, но пише..

публикувано на 06.04.19 в 16:55

Народната певица Дарина Славчева ще бъде част от фестивала "С песните на Кичка Савова" в Сладун

От 12 до 14 април в свиленградското село Сладун ще се проведе IX-ти Националния фолклорен фестивал "С песните на Кичка Савова".   Сладун е родното място на тракийската народната певица. Съосновател на старозагорския ансамбъл "Загоре". Репертоарът на..

публикувано на 06.04.19 в 15:05
Фолклорен ансамбъл

Фолклорен ансамбъл “Хасково” защити за 3-ти път званието “Представителен ансамбъл на ЮНЕСКО”

Фолклорен ансамбъл “Хасково” защити за 3-ти път званието “Представителен ансамбъл на ЮНЕСКО”. Така ансамбълът има две звания “Представителен ансамбъл на България” и “Представителен ансамбъл на ЮНЕСКО”. Главен художествен ръководител и създател на..

публикувано на 06.04.19 в 15:00

Вандали ограбиха и потрошиха читалище

Вандали обраха и потрошиха Народно читалище "Петко Рачев Славейков - 1928" в квартал "Владислав Варненчик" във Варна. Това е читалището което в началото на годината се включи в кампанията на Радио Кърджали и Радио Благоевград и дари книги за..

публикувано на 05.04.19 в 16:33

Роженският събор ще се проведе от 19 до 21 юли

Роженски събор ще има тази година и събитието вече е включено в Националния културен календар, съобщи на специална пресконференция кмета на Смолян Николай Мелемов. Община Смолян остава организатор на фолклорната част на Рожен 2019. Съборът на народното..

публикувано на 02.04.19 в 08:39