Да помогнем на пойните птици през зимата


Тежка зима, мраз и ниски температури сковават малките водоеми в Източните Родопи и Кърджалийско. Това принуждава птиците да се придвижват към по-големите, които още не са замръзнали и където може да се намери храна, разказва Волен Аркумарев от българското дружество за защита на птиците. "В момента се струпват повече птици в големите язовири по поречието на река Арда - "Ивайловград", "Студен кладенец" и "Кърджали". Като цяло зимният период е труден за пойните птици, не толкова за водолюбивите, които са свикнали с по0-ниските температури и по-лесно намират храна. При дебела снежна покривка това затруднява намирането на храна от пойните птици." Именно затова от Българското дружество за защита на птиците апелират към хората да подпомогнат оцеляването на птиците през зимата като правят хранилки и ги слагат на достъпни места по дворове и тераси. "Все повече хора правят такива хранилки и ги поддържат цяла зима, особено когато има сняг. Хранилките се изготвят изключително лесно, от пластмасова бутилка. Най-важното е тя да се поддържа редовно, запасена със семена. Като храна да се използват семена - слънчоглед или просо", обясни Волен Аркумарев. Важно е да се знае, че семената трябва да бъдат сурови, а не печени и осолени, които могат да причинят проблеми на птиците.
print Отпечатай
Вижте още

Студенти с подарък представление в център за деца

 Студенти първокурсници от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", филиал „Любен Каравелов“ в Кърджали дариха в навечерието на 1 юни истинско представление за 13-те деца в Центъра за настаняване от семеен тип в Момчилград. Инициатор на тържеството беше Медиха Хайрула, която учи предучилищна педагогика в Кърджали. Преди няколко месеца студентите..

публикувано на 30.05.17 в 10:22

Приключват със санирането в Момчилград

 Приключват строителните работи по последния от 12-те жилищни блока, които бяха санирани в Момчилград по Националната програма за енергийна ефективност. Завършването е въпрос на дни, предстои преминаването на част от тях през приемателна комисия. Към настоящия момент въведените в експлоатация блоковете са седем. през приемателна комисия са..

публикувано на 30.05.17 в 10:15

Търг за емблемата на ЦСКА - втори опит

В Кърджали днес се провежда вторият дубъл на търга за емблемата на ЦСКА. Той ще се проведе от 13 до 14 часа в канцеларията на синдика Дора Милева в областния град.  Редица фен клубове обявиха, че ще се съберат тук, за да защитят емблемата, както го направиха и в първия търг - на 30 март на "Армията".  Броя на "червените" запалянковци е възможно да..

публикувано на 30.05.17 в 10:00

Полицаите връчват наказателните постановления на пътя

До седмица  полицаите в Кърджали започват да връчват наказателните постановления на водачите на пътя веднага след извършеното нарушение.  Това става възможно, тъй като в чисто новите 8 автомобила Киа, които полицаите получиха днес, ще бъдат монтирани принтери. Три коли получи КАТ-Пътна полиция, останалите 5 отиват в 5-те районни управления. Ключовете..

публикувано на 29.05.17 в 14:08

Глобиха фирма заради плащания в брой

Глоби на стойност близо 15 000 лева, наложени на строителна фирма, потвърди Районният съд в Кърджали.  Санкциите са наложени от Териториалната дирекция на Приходната агенция в Кърджали за нарушения на Закона за ограничаване на плащанията в брой. Всички нарушения са извършени през 2016 година от кърджалийска фирма. Служителите и, отговорни за..

публикувано на 29.05.17 в 10:17

Определиха 11 хиляди лева глоба за внос на трикотажни изделия

Глоба от близо 11 000 лева потвърди Районният съд в Кърджали. Санкцията е наложена от началника на митница Пловдив. Извършеното нарушение е внос на десет хиляди трикотажни изделия от Турция в България, без да е платен данък добавена стойност за тях.  Глобената фирма ще трябва да заплати и направените по делото разноски. Решението на Районния съд..

публикувано на 29.05.17 в 10:14

Маркираха за ден 25 лешояда край Поточница

Доброволци от Българското дружество за защита на птиците успяха да маркират само за ден 25 лешояда на пункта за наблюдение край село Поточница. Това се случва за първи път след слагането преди година на специалния капан-укритие, където птиците се залавят. Освен че слагат маркировка, природозащитниците взимат бакрериологични и микробиологични проби от..

публикувано на 29.05.17 в 10:10