Да помогнем на пойните птици през зимата


Тежка зима, мраз и ниски температури сковават малките водоеми в Източните Родопи и Кърджалийско. Това принуждава птиците да се придвижват към по-големите, които още не са замръзнали и където може да се намери храна, разказва Волен Аркумарев от българското дружество за защита на птиците. "В момента се струпват повече птици в големите язовири по поречието на река Арда - "Ивайловград", "Студен кладенец" и "Кърджали". Като цяло зимният период е труден за пойните птици, не толкова за водолюбивите, които са свикнали с по0-ниските температури и по-лесно намират храна. При дебела снежна покривка това затруднява намирането на храна от пойните птици." Именно затова от Българското дружество за защита на птиците апелират към хората да подпомогнат оцеляването на птиците през зимата като правят хранилки и ги слагат на достъпни места по дворове и тераси. "Все повече хора правят такива хранилки и ги поддържат цяла зима, особено когато има сняг. Хранилките се изготвят изключително лесно, от пластмасова бутилка. Най-важното е тя да се поддържа редовно, запасена със семена. Като храна да се използват семена - слънчоглед или просо", обясни Волен Аркумарев. Важно е да се знае, че семената трябва да бъдат сурови, а не печени и осолени, които могат да причинят проблеми на птиците.
print Отпечатай
Вижте още

Археолози откриха на Перперикон "Града на мъртвите"

Археолози откриха средновековния "Град на мъртвите" на Перперикон. Некрополът се намира в южното подградие, в близост до началото на прохода, който води към двореца - светилище. Засега в него са разкрити над 80 гроба, но очакванията са техният брой да надхвърли 100. Това е третият и вероятно най - голям некропол на Перперикон, стана ясно на..

публикувано на 28.07.17 в 12:12

Търсят нови извори в Джебел

  Община Джебел ще извърши 12 сондажа за питейна вода, за да реши проблемът с безводието в летните месеци. В момента три села - Припек, Мишевско и Лебед, са на постоянен воден режим. Община Джебел е възложила експертиза къде трябва да се направят сондажите и ако бъдат открити подходящи водоизточници, ще се пристъпи към изграждането на водопреносни системи..

публикувано на 28.07.17 в 09:50

Градушка унищожи тютюна в две села в община Кирково

Пороен дъжд и градушка унищожиха на 100 процента тютюневата реколта  в района на кирковските села Врана поляна и Малкоч. Има отнесени пътища от пороя. В село Врана поляна една къща е наводнена . Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман е на оглед в селата и коментира за Радио Кърджали, че градоносният облак не се е разгърнал в широчина, а е обхванал само..

публикувано на 27.07.17 в 14:42

Разследват вероятна кражба на ток в Крумовградско

 За неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа е образувано досъдебно производство в Районното управление в Крумовград срещу 57-годишен. Деянието е било открито при извършена проверка от служители на полицейското управление. С неправомерните действия мъжът създал условия за непълното отчитане на използваната електрическа енергия,..

публикувано на 27.07.17 в 11:11

Всички общини от област Кърджали ще получат целево финансиране от републиканския бюджет

 Целево финансиране на общините в област Кърджали за изпълнение на проекти, важни за местното население, договори заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева на среща с премиера Борисов. Всички 7 общини в региона ще получат на първи транш от правителството пари за ремонт на пътища, енергийна ефективност и други належащи за решаване..

публикувано на 27.07.17 в 11:06
ВиК, вода

Воден режим в община Ардино

 Една четвърт от населените места в община Ардино са преминали на воден режим, съобщи кмета на общината Ресми Мурад. Причината е пресъхването на местните водоизточници и безконтролното поливане на зеленчуковите гради с питейна вода. Общината вече е започнала да захранва селата, където ситуацията е най-тежка с водоноски. Проблемът ще се..

публикувано на 27.07.17 в 10:51

Оранжев код за порои за Кърджали и още 7 области

Оранжев код за проливни дъждове и гръмотевична активност е обявен днес за област Кърджали и още 7 области от централна България - Смолян, Хасково, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Търговище и Русе. Това означава, че времето е опасно, тъй като са прогнозирани  метеорологични явления с необичайна интензивност.  Съветът на властите е хората да..

публикувано на 27.07.17 в 10:41