Областният управител оспори в съда повишените данъци и такси в община Кърджали

Областният управител Илия Илиев оспори в Административния съд като незаконосъобразни промените в Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Кърджали, приети от ОбС през месец декември, с които налозите върху недвижимите имоти и превозните средства бяха завишени чувствително.

При актуализирането на Наредбата са допуснати редица нарушения на административно-производствените правила, се казва в заповедта за обжалване, издадена от областния управител. А именно: при откриване на процедура по приемане, изменение, допълнение или отмяна на подобен нормативен акт, следва изготвеният проект да се доведе до знанието на лицата, за които евентуално биха възникнали съответните задължения , т.е. данъкоплатците. Съставителят на проекта е длъжен да го публикува на интернет-страницата на съответната институция заедно с мотивите, доклада и предварителната оценка на въздействието. Срокът, който се предоставя на заинтересованите лица за предложения и становища по проектите, публикувани за обществени консултации, е не по-кратък от 30 дни.  Това изискване е императивно и е елемент от законовия режим за приемане, промяна или отмяна на нормативен акт. Законодателят е предвидил, чепри изключителни случаи и при изрично посочване на причините в мотивите, съответно и в доклада, съставителят на проекта може да определи друг срок за обществено обсъждане, но не по-кратък от 14 дни.След приключването на обществената консултация и преди приемането на нормативния акт, той трябва да публикува на сайта си справка за постъпилите предложения, заедно с обосновка за неприетите такива. Едва след като се изпълнят всички относими към приемания нормативен акт изисквания, проектът се внася за гласуване от компетентния орган. Така се цели осигуряването на възможност заинтересованите лица да упражнят своето право на участие в производството по подготовка на актове, засягащи законните им интереси. В случая това не е направено и правата на данъкоплатците не са защитени, както повелява Законът за нормативните актове.

Спорните изменения в Наредбата за местните данъци предвиждат данъчните оценки на недвижимите имоти, на чиято база се определят налозите, да скочат от 1,2 на 1,6 на хиляда за имотите на физическите лица и от 1,3 на 1,8 на хиляда за нежилищните имоти на предприятията. По отношение на данък МПС, промените касаят превозните средства с мощност от 74 kW до 110 kW, включително – те ще плащат 1,45 лв за 1kW, вместо 1,10 лв както досега. В клас над 110 kW увеличението е от 1,23 лв на 1,80 лв за 1 kW.

Завишава се и туристическия данък за всички категории обекти от 1 до 5 звезди. Досега те са заплащали налог в размер на 0,20 до 1,00 лв за една нощувка. Занапред общината предлага да плащат от 0,30 до 1,20 за нощувка, съобразно категорията си.


print Отпечатай
Вижте още
Неделино

Нов мост приближава Неделино и Златоград до Кърджали

До първи май ще бъде завършен мостът над река Тикленска в община Неделино. Новото съоръжение може да съкрати с около 25 километра пътя от Неделино и Златоград до Кърджали. След приключването на моста общинското ръководство ще търси финансиране и за отсечката от два километра и половина черен път, която ще извежда автомобилите до основното шосе...

публикувано на 28.04.17 в 11:31

"Вестникар ли" на сцената на театъра в Кърджали

Тази вечер театър "Димитър Димов" ще зарадва своите почитатели с нова постановка. Подробности дава Ангел Чавдаров:

публикувано на 28.04.17 в 11:24

Откриха в Кърджали автомобил, издирван в Австрия

Автомобил „БМВ“, обявен за издирване в Шенгенската информационна система, е установен в Кърджали вчера. Колата била представена в Пътна полиция от 23-годишен за издаване на транзитни табели. При извършена справка станало ясно, че автомобилът е въведен за издирване от Австрия през септември 2015 година. Съставен е протокол за предаването му и  е оставен..

публикувано на 28.04.17 в 11:21
Съхнене в иглолистна гора, причинено от корояд.

Боледуват и изсъхват 344 хил. декара иглолистна гора

Над 344 хиляди декара са засегнатите и изсъхнали иглолистни гори само в областите Кърджали и Хасково. Тенденцията е към увеличаване на площите. От около две години иглолистните гори в южна България започнаха да изсъхват, като основна причина за това са различни вредители. Големи участъци изсъхнала борова гора има както в областите Кърджали и Хасково,..

публикувано на 28.04.17 в 11:18

Жандармеристи и полицаи ще пазят селскостопанската реколта

Жандармеристи и полицаи  ще пазят селскостопанската реколта. Съвместни патрули  на районните управления на МВР в областта и Зоналното жандармерийско управление ще противодействат на кражби на продукция. Предстоят срещи с кметове на населени места и частни охранителни фирми за набелязване на конкретни мерки. В периода на прибирането на продукцията ще се..

публикувано на 28.04.17 в 11:12

Гърция продаде пристанище Солун

На цена 1,1 милиард евро Агенцията за приватизация на Гърция продаде на чужди инвеститори 67 процента от акциите на пристанище Солун. Финализиране на сделката се очаква след одобрение от Сметната палата. Въпреки протестите и стачките правителството избра новия собственик на пристанище Солун. Това е консорциум с участие на гръцки,..

публикувано на 26.04.17 в 10:40

Община Неделино с над 300 нови контейнера за смет

Нови контейнери тип Бобър получи преди дни община Неделино като част от изпълнението на проект по програмата за управление на отпадъците ПУДОС.   "Преди около месец заредихме домакинствата в Неделино с около 40 броя пластмасови контейнери, които закупихме чрез отчисленията от РИОСВ, а сега получаваме втори транш контейнери", съобщи за радио Кърджали..

публикувано на 26.04.17 в 10:29