Областният управител оспори в съда повишените данъци и такси в община Кърджали

Областният управител Илия Илиев оспори в Административния съд като незаконосъобразни промените в Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Кърджали, приети от ОбС през месец декември, с които налозите върху недвижимите имоти и превозните средства бяха завишени чувствително.

При актуализирането на Наредбата са допуснати редица нарушения на административно-производствените правила, се казва в заповедта за обжалване, издадена от областния управител. А именно: при откриване на процедура по приемане, изменение, допълнение или отмяна на подобен нормативен акт, следва изготвеният проект да се доведе до знанието на лицата, за които евентуално биха възникнали съответните задължения , т.е. данъкоплатците. Съставителят на проекта е длъжен да го публикува на интернет-страницата на съответната институция заедно с мотивите, доклада и предварителната оценка на въздействието. Срокът, който се предоставя на заинтересованите лица за предложения и становища по проектите, публикувани за обществени консултации, е не по-кратък от 30 дни.  Това изискване е императивно и е елемент от законовия режим за приемане, промяна или отмяна на нормативен акт. Законодателят е предвидил, чепри изключителни случаи и при изрично посочване на причините в мотивите, съответно и в доклада, съставителят на проекта може да определи друг срок за обществено обсъждане, но не по-кратък от 14 дни.След приключването на обществената консултация и преди приемането на нормативния акт, той трябва да публикува на сайта си справка за постъпилите предложения, заедно с обосновка за неприетите такива. Едва след като се изпълнят всички относими към приемания нормативен акт изисквания, проектът се внася за гласуване от компетентния орган. Така се цели осигуряването на възможност заинтересованите лица да упражнят своето право на участие в производството по подготовка на актове, засягащи законните им интереси. В случая това не е направено и правата на данъкоплатците не са защитени, както повелява Законът за нормативните актове.

Спорните изменения в Наредбата за местните данъци предвиждат данъчните оценки на недвижимите имоти, на чиято база се определят налозите, да скочат от 1,2 на 1,6 на хиляда за имотите на физическите лица и от 1,3 на 1,8 на хиляда за нежилищните имоти на предприятията. По отношение на данък МПС, промените касаят превозните средства с мощност от 74 kW до 110 kW, включително – те ще плащат 1,45 лв за 1kW, вместо 1,10 лв както досега. В клас над 110 kW увеличението е от 1,23 лв на 1,80 лв за 1 kW.

Завишава се и туристическия данък за всички категории обекти от 1 до 5 звезди. Досега те са заплащали налог в размер на 0,20 до 1,00 лв за една нощувка. Занапред общината предлага да плащат от 0,30 до 1,20 за нощувка, съобразно категорията си.


Вижте още

Трима ученици със Стипендия "Кърджали"

За 12-та поредна година кметът на Кърджали Хасан Азис връчи едногодишни стипендии на трима изявени абитуриенти от града. Носители на Стипендия Кърджали през 2018 г. са три момичета. Това са Милица Гечева от Средното училище Отец Паисий, Цветелина Карамфилова от средното училище Петко Рачов Славейков и Еда Мехмедали от Езиковата гимназия Христо..

публикувано на 24.05.18 в 16:30

Момчилград отбеляза 24 май с празнично шествие

Момчилград отбелязаха 24 май - Деня на българската култура и просвета и славянската писменост с празнично шествие. Ученици и учители от всички училища в града премихана през централната част на града. Ученици, учители и културни дейци бяха аплодирани от много момчилградчани, застанали от двете страни на главната улица. В шествието се включиха..

публикувано на 24.05.18 в 16:10

Ардино отбеляза 24 май

С празнично шествие учениците от Ардино и десетки граждани отбелязаха 24 май - Деня на българската просвета и култура, и на славянската писменост. Кметът Ресми Мурад поздрави всички с празника на двамата братя Кирил и Методий и връчи награди на изявени ученици от общината, заели призови места в областни и национални конкурси, олимпиади и..

публикувано на 24.05.18 в 13:29

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Днес отбелязваме най-сплотяващия и най-българския празник

Днес честваме делото на светите равноапостоли Кирил и Методий - създатели на славянската писменост, българската просвета и култура. Делото им се почита и в Русия, Чехия, Македония и други славянски страни.  В Румъния 24 май е Ден на българския език. В Кърджали отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската..

публикувано на 24.05.18 в 13:25

Кирково чества 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Тържественото шествие на представителни блокове от всички учебни заведения в общината тръгна от двора на СОУ „Отец Паисий". Празничната колона от ученици и учители премина по централната част на Кирково. Тържествената церемония се състоя на площада. „24 май е специална дата за всеки един от нас, защото това е денят, в който отдаваме..

публикувано на 24.05.18 в 12:50

„Училището за шампиони“ изпрати своя випуск 2018 г.

90 абитуриенти целунаха знамето на СУ „Петко Рачов Славейков“ след тържеството послучай 24 май в двора на училището. Част от тях – ученици в досегашния 12“б“ клас, дойдоха на изпращането с бели тениски с изрисувано сърце на гърдите. Средствата, подготвени за специален тоалет за този ден, зрелостниците решили да предоставят за лечението и..

публикувано на 24.05.18 в 11:10

Без инциденти протекоха матурите в област Кърджали

Рутинно, без инциденти и анулирани работи се състояха т.нар малка матура по математика за седмокласниците  и държавният зрелостен изпит за дванайсетокласниците в област Кърджали. Колко ученици се явиха на двете матури чуйте в звуковия файл от Гроздан Колев, началник на Регионалното управление по образование в Кърджали:

публикувано на 24.05.18 в 10:23