Областният управител оспори в съда повишените данъци и такси в община Кърджали

Областният управител Илия Илиев оспори в Административния съд като незаконосъобразни промените в Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Кърджали, приети от ОбС през месец декември, с които налозите върху недвижимите имоти и превозните средства бяха завишени чувствително.

При актуализирането на Наредбата са допуснати редица нарушения на административно-производствените правила, се казва в заповедта за обжалване, издадена от областния управител. А именно: при откриване на процедура по приемане, изменение, допълнение или отмяна на подобен нормативен акт, следва изготвеният проект да се доведе до знанието на лицата, за които евентуално биха възникнали съответните задължения , т.е. данъкоплатците. Съставителят на проекта е длъжен да го публикува на интернет-страницата на съответната институция заедно с мотивите, доклада и предварителната оценка на въздействието. Срокът, който се предоставя на заинтересованите лица за предложения и становища по проектите, публикувани за обществени консултации, е не по-кратък от 30 дни.  Това изискване е императивно и е елемент от законовия режим за приемане, промяна или отмяна на нормативен акт. Законодателят е предвидил, чепри изключителни случаи и при изрично посочване на причините в мотивите, съответно и в доклада, съставителят на проекта може да определи друг срок за обществено обсъждане, но не по-кратък от 14 дни.След приключването на обществената консултация и преди приемането на нормативния акт, той трябва да публикува на сайта си справка за постъпилите предложения, заедно с обосновка за неприетите такива. Едва след като се изпълнят всички относими към приемания нормативен акт изисквания, проектът се внася за гласуване от компетентния орган. Така се цели осигуряването на възможност заинтересованите лица да упражнят своето право на участие в производството по подготовка на актове, засягащи законните им интереси. В случая това не е направено и правата на данъкоплатците не са защитени, както повелява Законът за нормативните актове.

Спорните изменения в Наредбата за местните данъци предвиждат данъчните оценки на недвижимите имоти, на чиято база се определят налозите, да скочат от 1,2 на 1,6 на хиляда за имотите на физическите лица и от 1,3 на 1,8 на хиляда за нежилищните имоти на предприятията. По отношение на данък МПС, промените касаят превозните средства с мощност от 74 kW до 110 kW, включително – те ще плащат 1,45 лв за 1kW, вместо 1,10 лв както досега. В клас над 110 kW увеличението е от 1,23 лв на 1,80 лв за 1 kW.

Завишава се и туристическия данък за всички категории обекти от 1 до 5 звезди. Досега те са заплащали налог в размер на 0,20 до 1,00 лв за една нощувка. Занапред общината предлага да плащат от 0,30 до 1,20 за нощувка, съобразно категорията си.


print Отпечатай
Вижте още

7 години и пет месеца затвор за убийство при ромска връжда

   7 години и пет месеца лишаване от свобода получи Нурсен Христов за убийството на 30-годишния Махмуд, което беше извършено през февруари 2016-та година. Делото за убийството се гледаше днес в окръжния съд в Кърджали. Поводът за престъплението беше млада жена, братовчедка на Нурсен, която заживяла с мъж от родата на убития. Обвиняемият е..

публикувано на 27.06.17 в 19:15

6 600 гледания събра поредният лайф-чат на Цвета Караянчева

 6 600 гледания събра поредния лайв-чат на Цвета Караянчева във фейсбук снощи.  Инициативата стартира по време на предизборната кампания през март, когато Караянчева бе водач на листата на ГЕРБ за област Кърджали.  В качеството си на заместник-председател на парламента, тя продължи да отговаря на въпроси  в реално време  в социалната мрежа. Над 25 въпроса..

публикувано на 27.06.17 в 13:09

Съдът гледа делото за убийството на пазара в Кърджали през миналата година

Дело за убийство, с което завърши вражда между две ромски фамилии, се гледа днес в окръжния съд в Кърджали. Престъплението беше извършено през февруари 2016 година. 17-годишният тогава Нурсен застреля на пазара в града 30-годишния Махмуд. Поводът беше млада жена, братовчедка на Нурсен, която заживяла с мъж от родата на убития.

публикувано на 27.06.17 в 11:44

Дървата за огрев в Кърджали са на цени от миналата година

  В разгара на лятото кърджалийци започнаха да купуват дърва за огрев, а юли е най-добрият месец за снабдяване с твърдото гориво, защото дървата са сухи. Христо Петров, търговец от града, съобщава, че дървата, които се предлагат са бял дъб, меше и габър. Цената за тон нарязани дърва е 150 лева, а за тон нацепени 160. Засега промяна в цените няма и..

публикувано на 27.06.17 в 11:41

Съдът подкрепи Тръмп: САЩ няма да приемат граждани от шест мюсюлмански страни

Американският държавен департамент ще приложи указа на президента Тръмп за забрана на достъпа в Съединените щати на гражданите на шест мюсюлмански страни така, както разпореди Върховният съд. Магистратите решиха да възстановят частично действието на указа, докато съдът не завърши окончателно разглеждането на случая. Съдът реши, че указът не бива да се..

публикувано на 27.06.17 в 09:23

Полицаите от Смолян ще се включат в националния протест на 5 юли

  Полицаите от Смолян ще се включат в Националния полицейски протест на 5-ти юли в София. Това каза Михаил Узунов, председател на 47-мо синдикално дружество при Синдикална федерация на служителите в МВР при Районното управление на МВР - Смолян. "Въпреки, че това е професионалният ни празник на нас не ни е до празнуване", допълни Узунов. "В момента..

публикувано на 27.06.17 в 09:18

Две кърджалийски училища ще си партнират с Пневматика

 Пилотен механизъм за дългосрочно партньорство беше обсъден между ръководството на завод Пневматика и директорите на Професионалната гимназия „Васил Левски“  и Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода“  Нина Терекиева и Таня Тюркеджиева. Срещата беше по инициатива на областния управител Никола Чанев. "Пневматика" е..

публикувано на 27.06.17 в 09:05