Ден на отворените врати за превенция на туберкулозата в Кърджали

  Ден на отворените врати за превенция на туберкулозата обявява Многопрофилната болница за активно лечение "Доктор Атанас Дафовски" в Кърджали. На 24 март в целия свят се отбелязва деня за борба с туберкулозата. Изследванията са част от националната програма  за превенция и контрол на болестта, която предвижда периодични прегледи през цялата година. Акцията се организира от 20 до 24 март. Хората, които страдат от продължителна кашлица, често повишаване на температурата, необяснима загуба на тегло или са диабетици, могат да посетят пневмо-физиатричното отделение на болницата. Там ще попълнят безплатна анкета. Тя ще покаже дали са заболели от туберкулоза. По преценка на лекарите-специалисти ще се извършва рентгеново изследване, проба Манту или храчка, съобщават от лечебното заведение. Изследванията ще се правят от 10 до 12 часа.


print Отпечатай
Вижте още

Няма отклонения в питейната вода на Кърджали по радиологични показатели

Няма отклонения по радиологични показатели в питейната вода в област Кърджали. Това показват направените изследвания на водата от регионалната здравна инспекция за миналата и за тази година. Мониторингът е целогодишен, съобщи за радио Кърджали Петя Ханджиева, началник отдел Здравен контрол в РЗИ-Кърджали.  Нямаме повод за притеснения относно водата..

публикувано на 30.04.17 в 10:55
стачка гърция

Синдикатите в Гърция планират стачка на 1 май

Министерството на външните работи предупреждава пътуващите през почивните дни до Гърция български граждани за планирана на 1 май 24-­часова обща  стачка. Очаква се стачката да парализира транспортния сектор в южната ни съседка.  С решение на Националния съвет на Общогръцката конфедерация на работниците, на 1 май железопътният транспорт в цяла Гърция ще..

публикувано на 30.04.17 в 10:33

Близо милион и половина лева ще бъдат инвестирани в Перперикон за две години

Близо един милион и половина лева ще бъдат инвестирани в Перперикон през следващите две години. Това съобщи ръководителят на археологическите разкопки професор Николай Овчаров. Средствата са от програмата за европейско териториално сътрудничество между България и Гърция, в проекта е заложено изграждането на посетителски център с лаборатории и музейна..

публикувано на 30.04.17 в 09:54

Шахматистите от Кърджали грабнаха среброто на зоналното първенство

Шахматистите от училище "Петко Рачов Славейков" се класираха на второ място на зоналното първенство по шахмат за ученици за областите Кърджали, Хасково и Стара Загора. Надпеварата се проведе в Хасково. Треньорът на кърджалийския тим Стефан Павлов с подробностите:

публикувано на 29.04.17 в 11:42

Млади математици заслужиха грамоти за отлично представяне

Грамоти за отлично представяне от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков заслужиха единадесетокласничките от СУ „Петко Рачов Славейков” Сиел Шефкетова и Цветелина Карамфилова за участието си в 19-я Национален конкурс “Млади таланти”. Сиел получи и една от големите награди от 1000 лв. Преподавател по математика и на двете е..

публикувано на 29.04.17 в 11:38
Торнадо Италия

В Жълтуша раздават курбан за здраве

Повече от 30 казана пилаф приготвят в  ардинското село Жълтуша днес и ще раздават курбан за здраве.   Кметът на Жълтуша Карамфил Димитров уточни, че  традицията се е зародила след сполетялото природно бедствие - торнадо в района през месец май 1999 година.Под ръководството на местния майстор Тихомир Александров ще бъде приготвен пилафът, за да нагостят..

публикувано на 29.04.17 в 11:32

БЧК раздава пакети с храна по Хранителната програма на ЕС

Българският червен кръст в Кърджали започна раздаването на хранителни продукти на хора в неравностойно социално положение. 833-ма души ще получат пакети с храна с тегло 50 килограма. Право на помощ имат хора с увреждания  и родители на деца с увреждания. Раздаването в областта  вече започна, съобщи Жана Чакърова, директор на областната организация,..

публикувано на 29.04.17 в 11:26