Компютърният вирус, който порази стотици хиляди абонати в цял свят вече и в Кърджали

 Кибератаката, която порази стотици хиляди компютри в над 100 страни в целия свят не подмина и Кърджали. Пострада една от големите фирми в региона. Десетки държави бяха ударени от атаката вируса “Wanna cry” , която криптира файловете на жертвите, като им бива искан откуп от $300 във вид на биткойни. Показва се и съобщение, в което се обяснява на жертвите как да платят откупа. Пострадали са различни ведомства, болници, правителствени организации и агенции в цял свят.
Още миналия петък - първия ден на кибератаката,  от компанията за компютърна сигурност Avast са регистрирали над 75 000 заразени от вируса потребители на тяхната програма за защита в 99 държави. Испанската телекомуникационна компания Telefónica също е ударена. От атаката пострадаха и 16 здравни заведения във Великобритания, като повечето от тях са спрели прием на пациенти, както и спешни случаи. WannaCry е наличен на 28 езика, като има версия дори и на български. Той се разпространява, използвайки уязвимост, наречена EternalBlue. Въпреки че атаката е била насочена основно към Русия, Украйна и Тайван, тя е засегнала множество други държави. Глобалната кибератака от миналия петък  постави отново въпроса за сигурността в интернет. Въпреки, че никой не е застрахован от заразяване на софтуера, специалистите дават някои лесни съвети, които да ни направят по-малко уязвими. Съветите на специалистите по информационна сигурност са - ъпдейт на операционната система, внимавайте какво отваряте и имайте антивирусно решение и бек ъп на информацията .„Самият вирус не е разработен от американски тайни служби, а методологията за отстраняването му е направена от тях. Тези хора, които в момента злоупотребяват с технологията, която изтече преди няколко месеца, е че закачат към нея този криптовирус, който изнудва потребителите. Проблемът е, че службите са знаели много години назад, че съществува такава слабост в операционната система на „Microsoft”. Не са я докладвали, използвали са я като складирано оръжие в евентуална кибервойна”, обясни Спас Иванов, един от водещите експерти в България.. Ако нямаме бек ъп, единственият вариант е да платим. Няма вариант, ако вече сме заразени. „Два са основните методи на разпространение. Единият е чрез традиционния фишинг. При другия трябва да има уязвима версия на операционната система и да е закачен директно в интернет, без да минава през рутер. Рутерът пази от този начин на зараза - когато не правиш абсолютно нищо. Ако обаче отвориш заразен файл, не те спасява нищо”, обясни Иванов. Оказа се, че Кърджали също не е подминат от кибератаката. Едно от големите фирми в нашата област също пострада .


Вижте още

Общината в Момчилград с инвестиционни намерения за водоснабдяване на Врело, Кос и Лале

Две инвестиционни предложения внесе  община Момчилград в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково - за допълнително водоснабдяване на село Врело от резервоар в село Кос, и за допълнително водоснабдаване на селата Кос и Лале. Възложител и на двете намерения е общината в Момчилград. Предложенията  са взаимно свързани и реализацията им..

публикувано на 22.08.17 в 13:53

Смолян се прощава с Железния Величко Чолаков

В общините Смолян и Неделино днес е ден на траур в памет на Величко Чолаков. Националният флаг е спуснат наполовина. Родопчани, близки, приятели и щангисти се сбогуват със спортиста, прославил Родопите и страната ни. Днес се разделяме завинаги с шампиона Величко Чолаков, гордостта на Смолян и Родопите, написа в личната си фейсбук страница кметът на..

публикувано на 22.08.17 в 13:38

Завършили ученици и студенти първокурсници плащат сами здравни осигуровки за три месеца

25 август е срокът, до който всички младежи от региона, които тази година са завършили средното си образование, но все още не са започнали работа, както и новоприетите студенти в български и чуждестранни университети, трябва да подадат в офиса на НАП в Кърджали декларация Образец 7 и да платят здравната си вноски за месец юли.  " За сметка на..

публикувано на 22.08.17 в 13:27

Екоинспектори затвориха нерегламентирани сметища в Джебел и Овчево

2 наказателни постановления на стойност 1900 лева на фирми от Кърджали са издали експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. В изпълнение на дадени предписания са закрити нерегламентирани сметища в Джебелско.  Експертите от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Хасково извършиха през юли 120 проверки на 119..

публикувано на 22.08.17 в 12:52

Деца от границата се учат да рисуват

Деца от границата се учат да рисуват Децата от пет погранични села в община Кирково бяха обучени в техниката на живописта. Това стана по време на арт работилници, организирани от кърджалийската галерия Дар и художничката Пенка Атанасова. Тази форма е изключително добра за работа с децата и те успяват да научат нещо, което не им се показва в училище,..

публикувано на 21.08.17 в 11:58

Купа "Дружба" остана в Кърджали

Купа "Дружба" остана в Кърджали. Купа "Дружба" остана в Кърджали. Ватерполистите на Арда 2008-ма спечелиха отличието и първото място в едноименния турнир, който се проведе в събота и неделя на басейн Арпезос. В събота младите състезатели на кърджалийския тим надиграха в оспорвана борба негласния лидер и миналогодишен победител Черноморец Бургас с 4 на 2...

публикувано на 21.08.17 в 11:46

Почитат паметта на отец Благой Топузлиев в Кърджали

Приятели, съмишленици и близки поднесоха цветя пред паметната плоча на отец Благой Топузлиев в Кърджали. На днешния ден се навършват 7 години от смъртта на известния кърджалийски свещеник, дисидент, политически затворник.  "За него не пише в учебниците, не се говори по телевизиите, както виждате от камерния състав, в който сме днес, за него не се..

публикувано на 20.08.17 в 10:37