Компютърният вирус, който порази стотици хиляди абонати в цял свят вече и в Кърджали

 Кибератаката, която порази стотици хиляди компютри в над 100 страни в целия свят не подмина и Кърджали. Пострада една от големите фирми в региона. Десетки държави бяха ударени от атаката вируса “Wanna cry” , която криптира файловете на жертвите, като им бива искан откуп от $300 във вид на биткойни. Показва се и съобщение, в което се обяснява на жертвите как да платят откупа. Пострадали са различни ведомства, болници, правителствени организации и агенции в цял свят.
Още миналия петък - първия ден на кибератаката,  от компанията за компютърна сигурност Avast са регистрирали над 75 000 заразени от вируса потребители на тяхната програма за защита в 99 държави. Испанската телекомуникационна компания Telefónica също е ударена. От атаката пострадаха и 16 здравни заведения във Великобритания, като повечето от тях са спрели прием на пациенти, както и спешни случаи. WannaCry е наличен на 28 езика, като има версия дори и на български. Той се разпространява, използвайки уязвимост, наречена EternalBlue. Въпреки че атаката е била насочена основно към Русия, Украйна и Тайван, тя е засегнала множество други държави. Глобалната кибератака от миналия петък  постави отново въпроса за сигурността в интернет. Въпреки, че никой не е застрахован от заразяване на софтуера, специалистите дават някои лесни съвети, които да ни направят по-малко уязвими. Съветите на специалистите по информационна сигурност са - ъпдейт на операционната система, внимавайте какво отваряте и имайте антивирусно решение и бек ъп на информацията .„Самият вирус не е разработен от американски тайни служби, а методологията за отстраняването му е направена от тях. Тези хора, които в момента злоупотребяват с технологията, която изтече преди няколко месеца, е че закачат към нея този криптовирус, който изнудва потребителите. Проблемът е, че службите са знаели много години назад, че съществува такава слабост в операционната система на „Microsoft”. Не са я докладвали, използвали са я като складирано оръжие в евентуална кибервойна”, обясни Спас Иванов, един от водещите експерти в България.. Ако нямаме бек ъп, единственият вариант е да платим. Няма вариант, ако вече сме заразени. „Два са основните методи на разпространение. Единият е чрез традиционния фишинг. При другия трябва да има уязвима версия на операционната система и да е закачен директно в интернет, без да минава през рутер. Рутерът пази от този начин на зараза - когато не правиш абсолютно нищо. Ако обаче отвориш заразен файл, не те спасява нищо”, обясни Иванов. Оказа се, че Кърджали също не е подминат от кибератаката. Едно от големите фирми в нашата област също пострада .


Вижте още

Осигурени са 3 млн. лева за нова спортна зала в Кърджали

Осигурено е финансиране за над 3 млн. лева за изграждане на нова спортна зала в Кърджали. Строителството ще започне в края на тази или началото на 2019 година, съобщиха Цвета Каранчева, депутат от Кърджали и председател на Народното събрание, и областния управител Никола Чанев. "Предвидили сме тази спортна зала да бъде изградена в..

публикувано на 21.05.18 в 16:27
Никола Чанев

Прехвърлят терен от 21 дка на община Кърджали за модерен кучешки приют

Министерството на земеделието и храните е дало съгласие терен с площ 21 дка край село Седловина да бъде прехвърлен на Община Кърджали . Това съобщи областният управител Никола Чанев. Идеята на общината е там да бъде изграден най-модерният у нас приют за кучета. "Имаме предварително съгласие от Министерството на земеделие и храните за..

публикувано на 21.05.18 в 13:49

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Участието на ГЕРБ в частичните избори за кмет на Мост е успех

Участието на ГЕРБ в частичните избори за кмет на село Мост е успех. Това коментира днес Цвета Караянчева, депутат от нашия избирателен район ,  пред журналисти. "Ние повишихме резултата си. Да кажа, че през миналата година за ГЕРБ е гласувал всеки 20-и гражданин, а сега всеки 5-и в селото. Ако някой трябва да се замисли какво се случва, то това..

публикувано на 21.05.18 в 13:41

Зам.-председателят на ДПС Хасан Азис: Получихме ясна и категорична подкрепа за кмета на село Мост

След като стана известно, че кандидатът на ДПС Лятиф Расим победи на изборите за кмет на село Мост, той получи поздравления от заместник-председателя на спечелилата партия Хасан Азис, който е роден във въпросното село . Ето и първите политически коментари от него: "В числово изражение 80 % е подкрепата за Движението и за кмета Лятиф Расим...

публикувано на 21.05.18 в 13:31
бюлетина

Жителите на девинското село Беден не успяха да си изберат кмет на изборите вчера

Жителите на девинското село Беден не успяха да си изберат кмет на провелите се частични местни избори вчера. От имащите право на глас 351 избиратели са гласували 231 . По данни на Общинската избирателна комисия в Девин недействителните гласове са общо шест . На балотаж следващата седмица ще бъдат Николай Димов от БСП, който е събрал подкрепата на 105..

публикувано на 21.05.18 в 10:10

1321 дванадесетокласници в област Кърджали на матура по български език и литература днес

1321 дванадесетокласници в цялата област Кърджали се явяват днес на матура по български език и литература . Изпитът за зрелостниците вече започна и ще продължи четири астрономически часа . Повече информация ни дава Ангелина Костова, началник отдел Организационно-методическа дейност и контрол в Регионалното управление по образованието в..

публикувано на 21.05.18 в 10:07

Театрален маратон за патронния празник на Езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджали

Няколко постановки подготвят театралите от Езиковата гимназия "Христо Ботев" с режисьора Атанас Атанасов. Пиесите ще бъдат играни една след друга за патронния празник на училището в Театрално-музикалния център "Димитър Димов" в Кърджали. С френския театър пиесата ще бъде "С крака висящи във въздуха", насочена към младите хора. Театралите от..

публикувано на 21.05.18 в 09:46