Кметът на Смолян: Единственият вариант да се избегне бюрокрацията в страната е стартиране на електронното правителство и електронната община

 Николай Мелемов заяви в ефира на радио Кърджали, че единственият начин да се избегне бюрокрацията в страната, както на местно, така и на национално ниво е да започнат работа електронното правителство и електронната община. "На този етап бюрокрацията е факт, но ние в Смолян се стараем да правим всичко по-бързо и да спазваме законовите срокове, за да бъдат обслужени хората за максимално кратък срок. Неизбежно е случването на електронното правителство и община, въпросът е кога ще стане това", каза още Мелемов. Кметът е на мнение, че се полагат достатъчно усилия от Правителството в тази насока. Според него колкото по-рано има видими резултати толкова по-добре. Николай Мелемов изрази мнение, че на общинско ниво бюрокрацията може да се избегне в кратки срокове, и то преди въвеждането на електронни услуги. Той-подчерта, че за да се случи това е необходим непрекъснат контрол над администрацията, най вече за спазване на различните срокове. "Преди всичко става въпрос за организация на работата и това помага за намаляване на бюрокрацията", допълни градоначалникът. "Малките общини като Кърджали и Смолян по-лесно ще успеят да намалят административната тежест върху гражданите, защото хората в тези насели места се познават. Аз като кмет нямам определен приемен ден, всеки ден е такъв", тоест дошъл ли е човека аз го приемам и точно тази връзка с гражданите ми помага да се намесвам и да съм в помощ при решаване на проблеми", казва Мелемов. Той подчерта, че бюджетът на една община няма да пострада, ако се въведат електронни услуги и не се взимат такси, както в момента се прави. "При въвеждане на електронни услуги съвсем естествено е да се намали броят на администрацията, което ще компенсира липсата на постъпления от такси", обясни кметът на Смолян. Цялото интервю с кмета на областния град можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Златоград - от миньорски град до културно-исторически център с минерална вода

Туризмът е една от насоките в която се развива днес община Златоград. От един миньорски град в миналото, днес най-южния град в България усилено работи за развитието на туризма в региона . Отварянето на граничния пункт Златоград-Термес допълнително допринася за това. От няколко години общината работи и по проекта за довеждане на минаралната вода..

публикувано на 26.04.18 в 09:35

Джазмузикантът Васил Спасов: Хубавата музика намира сърцата на хората

В Регионалния исторически музей в Кърджали се състоя стилен концерт на Васил Спасов квартет. В групата свирят Васил Спасов - пиано, Димитър Льолев - саксофон, Димитър Карамфилов - контрабас и Атанас Попов - ударни инструменти . Музикантите представиха свои обичани и традиционни композиции, част от които Scrabble Bubble, What a Rainbow, Almond Leaves,..

публикувано на 25.04.18 в 14:37

КТ "Подкрепа": Нощният труд води до социална изолация и демографски проблеми

КТ „Подкрепа” събира подписи в подкрепа на увеличаване на възнаграждението на час нощен труд от сегашните 25 стотинки на 2 лева и 55 стотинки . Заплащането не е променяно от 11 години и е анахронично на сегашните условия, не може да се изразходи и целево. България нарушава европейска директива за часовете нощен труд и броят на..

публикувано на 25.04.18 в 14:24

ГЕРБ vs. ДПС в село Мост

Двама  кандидати ще мерят сили,  за да заемат  кметския стол в кърджалийското село Мост на 20 май. ДПС, ГЕРБ и Инициативен комитет, който подкрепя независим кандидат, бяха регистрирани  в Общинската избирателна комисия.  В предизборна битка в крайна сметка  останаха само  Лятиф Расим от ДПС и Емин Исмаил  от ГЕРБ. Снощи Общинската избирателна комисия..

публикувано на 25.04.18 в 14:00

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

В предаването в неделя, говорихме за това колко вярваме на фейсбук новините, колко време отделяме за социалните мрежи, какво търсим в тях и намираме ли го, още повече, че напоследък държавните мъже предпочитат да ни говорят през тях. Гост в студиото беше една жена, която успява да бъде и най-успешният управленец на Крумовград през последните..

публикувано на 24.04.18 в 12:24

Елин Топузаков: При победа в събота "Арда" си гарантира влизането във Втора футболна лига

Следващият мач на "Арда" - Кърджали от първенството е с "Евроколеж" - Пловдив, остават седем срещи до края на шампионата. До момента кърджалийският тим е допуснал само едно равенство и води във временното класиране в Трета Югоизточна лига със 75 точки в актива си, следван от "Загорец" - Нова Загора с 56. При победа в събота "сините" си гарантират..

публикувано на 23.04.18 в 17:01

Георги Христов: Членовете на всеки фенклуб трябва да са отговорни и креативни

Българският национален фенклуб е учреден през 2011 година от двадесетина запалянковци, които повече от 2 години заедно следват националния отбор по волейбол. Наближаващата гореща олимпийска година дава повод да се направи и официална регистрация и да се подходи по-организирано в подкрепата при домакинството на България в европейската квалификация и на..

публикувано на 23.04.18 в 10:43