Христо Христов: Единственото находище в Европа на Дремников главопрашник е в Източните Родопи

Пеперудоцветен салеп, Двурога пчелица, Пирамидален анакампт, Римски дланокоренник, Дремников главопрашник... Не, това не са имена на екзотични животни. Така се наричат едни от най-красивите и изящни цветя, които растат в Източните Родопи - дивите орхидеи.  Повечето хора свързват орхидеите с тропическите страни и много малко знаят, че ги има по Средиземноморието, Мала Азия и на Балканите, включително и в на много места в България.
В ботаническите среди Източните Родопи са известни като мястото с най-много находища на диворастящи орхидеи в България. Районът на Маджарово и Ивайловград е рай за любителите на орхидеите. Тук могат да се видят над 30 вида от общо 70-те, които виреят в страната ни.
Това се дължи на климата, обяснява Христо Христов, специалист по биоразнообразие във фондация "По-диви Родопи". Тук се среща типичен средиземноморски, преходно средиземноморски до умерено континентален климат. Това, заедно с разнообразния ландшафт, обуславят богатството на диворастящите орхидеи в този край.
Находищата са много, най-известните и тези с редките видове, включени в Червената книга, са обявени за защитени местности. В Източните Родопи те са три - "Дупката" край Ивайловград, "Ликана" в района на Бяла река и  "Орешари" в Крумовградска община, обясни Христо Христов. Горди сме с находищата на провансалски салеп. Две от трите места, в които расте, са при нас, в Родопите - край Кирково и край Маджарово. В "Ликана" има находище на дремников главопрашник - малоазийски вид орхидея, който не се среща на друго място в Европа, само тук и край Маджарово, разказа още Христов.
Той обясни, че всеки вид орхидея имитира определен вид насекомо - пчелица, малко паяче или пеперуда. И само този определен вид насекомо може да опраши и да продължи размножаването на орхидеите. Ако изчезне този вид насекомо от мястото, изчезва и дивата орхидея.
Още за микрокосмоса в кореновата система на диворастящата орхидея, за "орхидеения" туризъм и за известните в миналото салепаджии, които са правели и продавали сироп от грудките на орхидеите, за да лекуват белодробни болести, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Христо Христов в звуковия файл. Вижте още

Болницата в Кърджали ще получи апаратура от ново поколение за пострадали при катастрофи по пътя за Маказа

Апаратура за над 800 хиляди лева ще получи кърджалийската болница в рамките на съвместен проект със също многопрофилната болница в Комотини за подобряване на спешната помощ в двата региона. Доставката на медицинската техника става възможна чрез програмата за трансгранично сътрудничество Интерег до 2020 година. Двете лечебни заведения..

публикувано на 17.07.18 в 15:34

Янка Николова от Съюза на глухите в Кърджали: Обществото говори красиво, но дела няма

Тихо, без гръмка музика и луди танци. Така членовете на Съюза на глухите в Кърджали празнуваха и отбелязаха 84 години от създаването на своята организация, една от най-дълголетните организации на хора с увреждания в България. Тя възниква на 12 юли 1934 година с амбицията да обедини всички лишени от слух и да брани правата им. В национален мащаб в..

публикувано на 14.07.18 в 19:05

Петър Зехтински - Зико: Желая от все сърце на "Арда" да успее

Петър Зехтински - Зико е един от легендарните футболисти на "Ботев" - Пловдив. По негово време отборът побеждава колоси като "Байерн" /Мюнхен/ и "Барселона". През 1974-75 г. играе в "Арда" /Кърджали/, с който тим има в "Б" РФГ 38 мача . Спомня си за онова време с признателност към хората, с които се срещнал и които са помогнали за..

публикувано на 11.07.18 в 12:45

Шенай Бекир: Дадохме и наши предложения за новия Закон за социалните услуги

Законът за социалните услуги, който се подготвя от Министерството на социалната политика, е предложен за обсъждане в клубовете и организациите на инвалидите . В Кърджали такава дискусия вече е проведена по инициатива на областния управител Никола Чанев. Национално представените организации на хората с увреждания са съгласни с повечето..

публикувано на 11.07.18 в 10:42

Соня Новодрянова: Освен тютюневата, е застрашена реколтата от домати и пипер в Кърджалийско

Големи са щетите от мана по тютюневите листа само в кирковски и джебелски села, като са увредени близо 80 % от реколтата в района. Това отчитат от Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали . Болестите мана и листни въшки са нападнали родопската суровина . Източник на зараза са и оставяните покосени стъбла от стопаните в..

публикувано на 11.07.18 в 09:47

Наши кинаджии учат американците как се купуват избори (видео)

От 30 до 50 000 души в работеща възраст годишно напускат страната по финансова или друга причина. Статистиките сочат, че българският емигрант е най-големия чуждестранен инвеститор в България. Годишно той превежда на свои близки около 1,5 милиарда лева, които се вливат в икономиката на България. Политическият елит има една мисия и тя е да..

обновено на 11.07.18 в 09:36

Елена Кръстева: Няма повод за паника заради блокираните лекарства

Блокираха 62 лекарства за високо кръвно и сърдечна недостатъчност от родния пазар заради опасна съставка. Става въпрос за примес, който се класифицира като вероятен канцероген, съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата.  Това са лекарства с а ктивната съставка валсартан . Освен при хипертония, те се прилагат и при скорошен миокарден..

публикувано на 10.07.18 в 11:05