Христо Христов: Единственото находище в Европа на Дремников главопрашник е в Източните Родопи

Пеперудоцветен салеп, Двурога пчелица, Пирамидален анакампт, Римски дланокоренник, Дремников главопрашник... Не, това не са имена на екзотични животни. Така се наричат едни от най-красивите и изящни цветя, които растат в Източните Родопи - дивите орхидеи.  Повечето хора свързват орхидеите с тропическите страни и много малко знаят, че ги има по Средиземноморието, Мала Азия и на Балканите, включително и в на много места в България.
В ботаническите среди Източните Родопи са известни като мястото с най-много находища на диворастящи орхидеи в България. Районът на Маджарово и Ивайловград е рай за любителите на орхидеите. Тук могат да се видят над 30 вида от общо 70-те, които виреят в страната ни.
Това се дължи на климата, обяснява Христо Христов, специалист по биоразнообразие във фондация "По-диви Родопи". Тук се среща типичен средиземноморски, преходно средиземноморски до умерено континентален климат. Това, заедно с разнообразния ландшафт, обуславят богатството на диворастящите орхидеи в този край.
Находищата са много, най-известните и тези с редките видове, включени в Червената книга, са обявени за защитени местности. В Източните Родопи те са три - "Дупката" край Ивайловград, "Ликана" в района на Бяла река и  "Орешари" в Крумовградска община, обясни Христо Христов. Горди сме с находищата на провансалски салеп. Две от трите места, в които расте, са при нас, в Родопите - край Кирково и край Маджарово. В "Ликана" има находище на дремников главопрашник - малоазийски вид орхидея, който не се среща на друго място в Европа, само тук и край Маджарово, разказа още Христов.
Той обясни, че всеки вид орхидея имитира определен вид насекомо - пчелица, малко паяче или пеперуда. И само този определен вид насекомо може да опраши и да продължи размножаването на орхидеите. Ако изчезне този вид насекомо от мястото, изчезва и дивата орхидея.
Още за микрокосмоса в кореновата система на диворастящата орхидея, за "орхидеения" туризъм и за известните в миналото салепаджии, които са правели и продавали сироп от грудките на орхидеите, за да лекуват белодробни болести, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Христо Христов в звуковия файл. print Отпечатай
Вижте още

Стела Тодорова: Източните Родопи са каменната цветна градина на България

Родопите с а планина, богата на минерали и полускъпоценни камъни. В природата те не се откриват на всеки. Избират на кого да се покажат. Но когато го направят, пленяват, завладяват, хипнотизират. Когато се вгледаме в кристалните им форми, времето сякаш спира да съществува, потънало в хилядолетната история, през която всеки един рядък камък..

публикувано на 22.07.17 в 15:52

Проф. Слави Севов - от училище "Митко Палаузов" в Кърджали до University of Notre Dame в САЩ

Днес ще ви срещнем с един наистина изключителен  човек от Кърджали  - с проф. Слави Севов - учен и преподавател в University of Notre Dame  в САЩ. Проф. Слави Севов и неговият екип са откриватели на химични съединения - например на мангана и калая, а откритията им са в университетските учебници.  Той е един от малцината българи, направили научна кариера..

публикувано на 21.07.17 в 11:40

Вече пет години Радио Бинар създава нова градска класика

Радио Бинар - Интернет радиото на Българското национално радио, навърши прекрасната възраст от 5 години. Създадено, за да отговаря на новите предизвикателства на времето в обществената медия, днес екипът му не се страхува да мисли, твори, експериментира и показва и другия вид на радиото - този на модерната онлайн платформа, в която звук,..

публикувано на 19.07.17 в 18:15

Мюмюнали Ахмед: Обичам Васил Левски

Кметският наместник на квартал Боровец в Кърджали, в който от десетки години живеят съвместно българи, роми и турци заяви, че Васил Левски ще е винаги в сърцето му. Той споделя, че Апостола е човек който се е борил за свободата на България, но никога не е казал, че се бори срещу даден етнос. "Именно това е едно от големите качества на този..

публикувано на 18.07.17 в 16:49
 Замърсяване на въздуха в Пекин, Китай.

Експерт от МОСВ: Спирането от движение на коли без катализатор няма да реши проблема с чистотата на въздуха

 Кола без катализатор да бъде спирана от движение. Въвеждане на тази крайна мярка обсъжда междуведомствена комисия, която изяснява какви точно да бъдат законодателните промени за да може това да стане факт. Според всекидневника "24 часа", Изпълнителна агенция "Автомобилна Администрация" има намерение от 1 януари 2018 година да въведе система, която да..

публикувано на 28.06.17 в 11:53

Соня Костадинова: Магията има водещо място в празниците на българина, но на Еньовден тя е концентрирана

Най-магическият празник в българския обреден календар е Еньовден. Този ден е концентрирал магическите излъчвания. В него всичко е лековито - слънцето, водата, тревата. Това е денят, в който излизат всички магьосници, биляри, мамници . Това разказа в интервю за Радио Кърджали етнографът в Регионалния исторически музей Соня Костадинова.   Според..

публикувано на 24.06.17 в 15:53

Съдия Дарина Байданова: Повдигаме пред учениците завесата на правораздаването

Симулация на съдебен процес по наказателно дело за наркотици , в който участват ученици от десети клас от езиковата гимназия "Христо Ботев", се проведе в Районния съд в Кърджали. В процеса учениците изпълняваха ролите на съдии, заседатели, обвинители, защитници, подсъдими . Симулацията е по действителен случай от практиката на съда, разигра се..

публикувано на 24.06.17 в 14:50