Христо Христов: Единственото находище в Европа на Дремников главопрашник е в Източните Родопи

Пеперудоцветен салеп, Двурога пчелица, Пирамидален анакампт, Римски дланокоренник, Дремников главопрашник... Не, това не са имена на екзотични животни. Така се наричат едни от най-красивите и изящни цветя, които растат в Източните Родопи - дивите орхидеи.  Повечето хора свързват орхидеите с тропическите страни и много малко знаят, че ги има по Средиземноморието, Мала Азия и на Балканите, включително и в на много места в България.
В ботаническите среди Източните Родопи са известни като мястото с най-много находища на диворастящи орхидеи в България. Районът на Маджарово и Ивайловград е рай за любителите на орхидеите. Тук могат да се видят над 30 вида от общо 70-те, които виреят в страната ни.
Това се дължи на климата, обяснява Христо Христов, специалист по биоразнообразие във фондация "По-диви Родопи". Тук се среща типичен средиземноморски, преходно средиземноморски до умерено континентален климат. Това, заедно с разнообразния ландшафт, обуславят богатството на диворастящите орхидеи в този край.
Находищата са много, най-известните и тези с редките видове, включени в Червената книга, са обявени за защитени местности. В Източните Родопи те са три - "Дупката" край Ивайловград, "Ликана" в района на Бяла река и  "Орешари" в Крумовградска община, обясни Христо Христов. Горди сме с находищата на провансалски салеп. Две от трите места, в които расте, са при нас, в Родопите - край Кирково и край Маджарово. В "Ликана" има находище на дремников главопрашник - малоазийски вид орхидея, който не се среща на друго място в Европа, само тук и край Маджарово, разказа още Христов.
Той обясни, че всеки вид орхидея имитира определен вид насекомо - пчелица, малко паяче или пеперуда. И само този определен вид насекомо може да опраши и да продължи размножаването на орхидеите. Ако изчезне този вид насекомо от мястото, изчезва и дивата орхидея.
Още за микрокосмоса в кореновата система на диворастящата орхидея, за "орхидеения" туризъм и за известните в миналото салепаджии, които са правели и продавали сироп от грудките на орхидеите, за да лекуват белодробни болести, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Христо Христов в звуковия файл. Вижте още

Емблематичният за БДЖ пътнически влак "Родопи" отново потегли

От гара Септември потегли емблематичният за БДЖ пътнически влак "Родопи", който не се е движил по теснолинейния път Септември - Добринище точно 30 години. Възстановяването припомня някогашната атмосфера. Композицията с името "Родопи" тръгва за първи път на 7 юли 1974 г. в състав от второкласни пътнически вагони, фургон-вагон за колетни пратки и багаж,..

публикувано на 01.09.17 в 12:31

Живот на върха

  На върха на планината величието те оставя без дъх. Красотата пари кожата ти, а очите бързат да изпият съвършенството на природата. Сърцето ти остава завинаги във великолепието на Родопите. Тук изоставените къщи са честа гледка. Селата опустяват. И няма училище и аптека, а магазините отдавна са затворени.  Но все още има живот. Истински, макар и..

публикувано на 25.08.17 в 13:21

1400 ученици от Кърджали включени в проучване за наркотици, алкохол и цигари

1400 ученици от Кърджали ще бъдат включени в мащабно социологическо проучване на Националния център по наркомании за употребата на психоактивни вещества от учениците от 9-и до 12-и клас и сред младото население между 20 и 34 години в България. Проучването ще обхване близо 20 хиляди души тази есен. То е инициатива на  Националния център по наркомании в..

публикувано на 25.08.17 в 12:22

Потенциални инвеститори спестяват разходи за инфраструктура

Потенциалните инвеститори в България ще могат да избягват излишни строителни дейности при изграждане на комуникационни мрежи и така да спестяват средства. Това ще стане, след като започне изпълнението на проект на транспортното министерство. Проектът е по европейска директива - електронна платформа "Единна информационна точка". В нея ще бъде събрана на..

публикувано на 22.08.17 в 13:53

Водата в село Джерово не е годна за пиене

Водата в село Джерово, община Кирково не е годна за пиене, каза за радио Кърджали Милена Цонева от Регионалната здравна инспекция. Причината е наличието на  ентероколи над нормата. Това е установила проверка на РЗИ Кърджали. Издадена е заповед на директора на Инспекцията със забрана тя да се ползва. Общо 11 проверки в различни населени места в цялата..

публикувано на 18.08.17 в 14:16

ЕС дава по 20 000 евро на общините за безжичен интернет

Глобалната мрежа превърна света в едно малко село. В интернет може да се научи всичко за всеки - споделят се лични преживявания, публикуват се новини и снимки минути, след като е станало едно събитие, провеждат се безплатни разговори. За разлика от много държави в България интернетът е на много високо ниво - бърза скорост и достъп до мрежата от почти..

публикувано на 18.08.17 в 13:19

Христо Христов: Жегите влияят зле на дивите животни в Източните Родопи

Летните горещини са опасни не само за хората, но и за животните. На домашните любимци, за които се грижим, е лесно да помогнем - повече вода, климатици, специален режим на разходки. Тези обаче, които живеят в дивия свят на Източните Родопи, трябва да се справят сами. Влияе ли жегата на зубрите, дивите коне тарпаните и елените и как оцеляват те в..

публикувано на 17.08.17 в 15:42