Христо Христов: Единственото находище в Европа на Дремников главопрашник е в Източните Родопи

Пеперудоцветен салеп, Двурога пчелица, Пирамидален анакампт, Римски дланокоренник, Дремников главопрашник... Не, това не са имена на екзотични животни. Така се наричат едни от най-красивите и изящни цветя, които растат в Източните Родопи - дивите орхидеи.  Повечето хора свързват орхидеите с тропическите страни и много малко знаят, че ги има по Средиземноморието, Мала Азия и на Балканите, включително и в на много места в България.
В ботаническите среди Източните Родопи са известни като мястото с най-много находища на диворастящи орхидеи в България. Районът на Маджарово и Ивайловград е рай за любителите на орхидеите. Тук могат да се видят над 30 вида от общо 70-те, които виреят в страната ни.
Това се дължи на климата, обяснява Христо Христов, специалист по биоразнообразие във фондация "По-диви Родопи". Тук се среща типичен средиземноморски, преходно средиземноморски до умерено континентален климат. Това, заедно с разнообразния ландшафт, обуславят богатството на диворастящите орхидеи в този край.
Находищата са много, най-известните и тези с редките видове, включени в Червената книга, са обявени за защитени местности. В Източните Родопи те са три - "Дупката" край Ивайловград, "Ликана" в района на Бяла река и  "Орешари" в Крумовградска община, обясни Христо Христов. Горди сме с находищата на провансалски салеп. Две от трите места, в които расте, са при нас, в Родопите - край Кирково и край Маджарово. В "Ликана" има находище на дремников главопрашник - малоазийски вид орхидея, който не се среща на друго място в Европа, само тук и край Маджарово, разказа още Христов.
Той обясни, че всеки вид орхидея имитира определен вид насекомо - пчелица, малко паяче или пеперуда. И само този определен вид насекомо може да опраши и да продължи размножаването на орхидеите. Ако изчезне този вид насекомо от мястото, изчезва и дивата орхидея.
Още за микрокосмоса в кореновата система на диворастящата орхидея, за "орхидеения" туризъм и за известните в миналото салепаджии, които са правели и продавали сироп от грудките на орхидеите, за да лекуват белодробни болести, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Христо Христов в звуковия файл. Вижте още

Кампанията „Are you OK, bro?“ привлича вниманието към мъжкото здраве

Социална кампания в интернет в подкрепа на мъжкото здраве подеха двама млади мъже - Методий Иванов и Владимир Балканов. Поводът - месец ноември, който е посветен на тази не толкова популярна тема за мъжкото здраве и за профилактиката на различни болести, които засягат предимно мъжете.  От няколко години насам мъжкото здраве си има месец, и той..

публикувано на 17.11.17 в 17:18

Нина Николова: Моделът "Ловър бой" вкарва в сексуална експлоатация неподозиращи нищо момичета

Днес има над 27 милиона поробени мъже, жени и деца. 99 процента от жертвите в световен мащаб никога няма да бъдат спасени. Всеки 30 секунди някой става жертва на трафик. Средната възраст на жертвите на трафик е 12 години. Всяка година в световната секс индустрия са експлоатирани около два милиона деца. Само един до два процента от трафикантите ще..

публикувано на 11.11.17 в 16:08

Д-р Таня Беловска: Сигурен партньор и презерватив предпазват от СПИН

За първи случай на серопозитивен пациент от Кърджали за тази година съобщиха през седмицата от Регионалната здравна инспекция. Данните за него са подадени в здравната инспекция от Националната референтна лаборатория по ХИВ.  Става въпрос за 42-годишен мъж, е жител на Кърджали. Той се е изследвал на друго място. Нямаме данни как е станало..

публикувано на 11.11.17 в 15:43

Уве Кьолер: Двойно повече работа е нужна да се достигне производителността на Европа

Българите все още не успяват да постигнат нивото на работоспособност на западноевропейските страни. Производителността на труда в България е горе-долу 50 процента от немската. Една от причините за това е манталитетът на хората. Не казвам лошо ли е това или е добро, само казвам, че българите са различни. Това мнение изрази в интервю за Радио..

публикувано на 08.11.17 в 17:52

Хлябът с квас е не само неустоимо вкусен, но и изключително полезен

Хлебарството е един от най-старите занаяти на земята. Хлябът, който ядели предците ни преди хиляди години няма нищо общо с днешния. Той се състоял от счукани зърна и вода, които се изпичали на слънце върху нагорещени камъни. А най-старата форма на втасване на хляба е с квас. Така са приготвяли квас и нашите баби, а някои от вас все още пазят аромата и..

публикувано на 08.11.17 в 12:56

Бивш учител гради музей на образованието в Родопите

Бивш учител сам ремонтира старото училище в село Каялоба, за да го превърне в мини музей на образованието в Родопите. Идеята за това се зародила преди двайсетина години, когато учебното заведение в кирковското училище все още работело. Вероятно преподавателите са предполагали какво ще се случи с училището и решили да оставят нещо след себе си...

публикувано на 02.11.17 в 11:32

Шафранът носи доходи от 10 000 евро от декар

В следващите пет години България ще се превърне в световен лидер в производството на шафран. Прогнозата е на френски учени, които са изследвали насажденията от син минзухар у нас. Според лабораторните данни, българският шафран е с много високо качество като превъзхожда дори произвеждания от стотици години продукт в Близкия Изток. Интерес към шафрана..

публикувано на 02.11.17 в 11:24