Христо Христов: Единственото находище в Европа на Дремников главопрашник е в Източните Родопи

Пеперудоцветен салеп, Двурога пчелица, Пирамидален анакампт, Римски дланокоренник, Дремников главопрашник... Не, това не са имена на екзотични животни. Така се наричат едни от най-красивите и изящни цветя, които растат в Източните Родопи - дивите орхидеи.  Повечето хора свързват орхидеите с тропическите страни и много малко знаят, че ги има по Средиземноморието, Мала Азия и на Балканите, включително и в на много места в България.
В ботаническите среди Източните Родопи са известни като мястото с най-много находища на диворастящи орхидеи в България. Районът на Маджарово и Ивайловград е рай за любителите на орхидеите. Тук могат да се видят над 30 вида от общо 70-те, които виреят в страната ни.
Това се дължи на климата, обяснява Христо Христов, специалист по биоразнообразие във фондация "По-диви Родопи". Тук се среща типичен средиземноморски, преходно средиземноморски до умерено континентален климат. Това, заедно с разнообразния ландшафт, обуславят богатството на диворастящите орхидеи в този край.
Находищата са много, най-известните и тези с редките видове, включени в Червената книга, са обявени за защитени местности. В Източните Родопи те са три - "Дупката" край Ивайловград, "Ликана" в района на Бяла река и  "Орешари" в Крумовградска община, обясни Христо Христов. Горди сме с находищата на провансалски салеп. Две от трите места, в които расте, са при нас, в Родопите - край Кирково и край Маджарово. В "Ликана" има находище на дремников главопрашник - малоазийски вид орхидея, който не се среща на друго място в Европа, само тук и край Маджарово, разказа още Христов.
Той обясни, че всеки вид орхидея имитира определен вид насекомо - пчелица, малко паяче или пеперуда. И само този определен вид насекомо може да опраши и да продължи размножаването на орхидеите. Ако изчезне този вид насекомо от мястото, изчезва и дивата орхидея.
Още за микрокосмоса в кореновата система на диворастящата орхидея, за "орхидеения" туризъм и за известните в миналото салепаджии, които са правели и продавали сироп от грудките на орхидеите, за да лекуват белодробни болести, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Христо Христов в звуковия файл. Вижте още

„На чаршията, в чата“ с Галина Стефанова

Днес, в първото предаване "На чаршията, в чата" ще ви срещна с един мъж, който знае и ще разкаже как мераклийски се произвежда домашно вино - Кирчо Павлов. Очаквам ви в 14 часа на честота 90 MHz с най-новото предаване на „Радио Кърджали” - „На чаршията, в чата”. Освен в ефир, предаването може да се слуша и по интернет на БНР player Радио..

публикувано на 22.02.18 в 11:06

„На чаршията, в чата“ с Галина Стефанова

Тези, които не успяха да слушат „На чаршията, в чата“ в неделя, имат възможност да го направят сега. Гост в студиото беше един млад, предприемчив, успешен бизнесмен от Кърджали. Човек, когото мнозина познават, защото благодарение на него имат интернет у дома или в офиса. Но също така мнозина го познават заради десетките благотворителни..

публикувано на 22.02.18 в 11:04

Изместват ли новите технологии класическите фотоапарати

На 21 януари преди 71 години Едуин Ланд, основател на фотоапаратите Полароид, съобщава, че е изобретен първият апарат за моментни снимки. Тези фотоапарати така и не станаха популярни в България по исторически и социални причини, но все още остават истинска легенда на Запад. За огромно съжаление на своите производители и почитатели обаче..

публикувано на 21.02.18 в 15:44

Мария Певецова: Необходимо е да се постигне една споделена отговорност между родители и учители

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че от пет години настоява за подписване на договор между училищата, детските градини и родителите, за да се знае, какви са правата и задълженията на едните и другите.  Предстои да чуете разговор по темата за видеонаблюдението с Мария Певецова, директор на Целодневна Детска..

публикувано на 21.02.18 в 15:34
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Насилието се случва на места, където системата куца с подходящи кадри

Председателят на инициативния комитет за качествено образование Васил Николов, който организира родителските протести в няколко града, каза, че те ще продължат докато не бъдат изпълнени всички 14 искания на организацията, внесени в парламента. Сред тях, освен видеонаблюдение във всяко учебно заведение се настоява за психотестове за работещите в..

публикувано на 21.02.18 в 15:23

Маргарита Спирова: Видеонаблюдението до някаква степен ще регулира поведението на тези, които си позволяват неадекватно поведение

Наболялата, напоследък тема в общественото пространство е агресията в образователните институции, проявена от учители в детските ясли и градини към поверените им деца. Родители са потресени и разтревожени от кадри, направени със скрита камера в детска градина "Брезичка" в Бургас, показващи физическа и вербална агресия на учителка към 4-годишни..

публикувано на 21.02.18 в 14:33

Как оцелява един провинциален театър

Как оцелява един провинциален театър? Изяждат ли гастролиращите трупи хляба на колегите си от малките градове? За или против „мечките“ на сцената? Отговор на тези въпроси търсим в Кърджали. Преди три години театрално -музикалният център в града беше пред закриване, заради огромните натрупани задължения. Сега за фалит никой не говори, ситуацията е..

публикувано на 21.02.18 в 14:18