Тържества в "Боровец" отнемат съня на кърджалийци от "Байкал"

Областният управител Никола Чанев ще инициира промени в Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред във връзка с оплаквания на граждани от високи нива на шума и нарушаване на спокойствието от тържествата на открито в квартал „Боровец“. Преди седмица Чанев се срещна на място с жители на  кв. „Байкал“,  които  потърсиха съдействие от него за нормализиране на ситуацията, а впоследствие внесоха в кабинета му писмена жалба с 300 подписа. Според Златка Тодорова, представител на протестиращите, сватбите в махалата, които се провеждат с разрешението на общината,  нарушават ежедневно часовете за сън и почивка, а децибелите надхвърлят границата на допустимото. „Проблемът е сериозен, касае спазването на основни човешки права, затова не трябва нито да се политизира, нито да се етнизира“, коментира областният управител. По думите му, в Наредбата за обществения ред има пропуски, които позволяват случващото се. Според него, са необходими поправки, които да регламентират контрола върху тържествата на открито и да създадат такъв механизъм, който да не накърнява правата на едни групи от хора за сметка на други. „Ще проучим опита на други областни градове. Убеден съм, че проблемът е решим, стига да се въведат ясни правила и те да са спазват от всички български граждани, независимо от техния произход, вероизповедание, бит и културни традиции“, заключи областният управител.


Вижте още
Никола Чанев

Никола Чанев настоява за изготвяне на нова Наредба за общинските жилища

Съдът да насрочи заседание и да се произнесе по основателността на мотивите, които са изложени за оспорването на Наредбата за общинските жилища . Това е, което очаква областният управител Никола Чанев, след като миналата седмица оспорва в съда Наредбата за условията и реда за придобиване, управление и разпореждане с общински жилища. Според..

публикувано на 23.06.18 в 15:06

Селата по горното течение на Арда празнуват с фестивал на дивите цветя

Днес и утре в селата в горното течение на Арда - Смилян, Могилица, Сивино и Арда се провежда фолклорен фестивал "Изворен глас" . Съборът е част от програмата на първия в България фестивал на дивите цветя. Фолклорни певчески и инструментални групи, танцови ансамбли и индивидуални изпълнители  ще покажат своите фолклорни умения.  Ето какво,..

публикувано на 23.06.18 в 14:36

Нямо дете проговаря от чудодейната вода на аязмото в Момчиловци

Всяка събота и неделя безбройните туристи в Момчиловци идват да пият от водите на аязмото, привлечени от изцелителната му сила. Потокът от желаещи да се облеят с лечебната вода или пият от нея не секва. Възрастните хора разказват за някои от чудесата, станали край чешмата   Златка Кисьова, която живее до аязмото в село Момчиловци за..

публикувано на 23.06.18 в 14:24

Ердоган посвети последните дни от кампанията си за спечелване на избирателите в Истанбул

Д нес е последният ден на предизборната кампания в Турция преди предстоящите утре президентски и парламентарни избори в страната. Президентът Реджеб Ердоган посвети последните дни от кампанията си за спечелване на избирателите в Истанбул. В града живеят около една пета от гласоподавателите в Турция. Вчера държавният глава проведе 7 митинга в..

публикувано на 23.06.18 в 13:36

Кърджалийско участие в националния фолклорен фестивал "Девин денс фест"

В Девин се провежда петият Национален фолклорен фестивал "Девин денс фест".  "Танцови групи от цялата страна ще представят великолепието на фолклора ни. Откриването на фестивала ще стане с гайдари от Девин. Ще се проведе открит урок по разучаване на два народни танца". Гостуващи преподаватели от ЮЗУ-Благоевград ще покажат шопско и северняшко..

публикувано на 23.06.18 в 13:27

Съветниците от БСП и ГЕРБ ще решат окончателно за преименуването на стадиона в Кърджали след допитване до гражданите

Общинските съветници от ГЕРБ и от БСП в Кърджали ще решат окончателно дали да подкрепят предложението за промяна на името на стадиона в Кърджали - от стадион "Дружба" на Арена "Арда" след общественото обсъждане, за да чуят позициите на кърджалийци. То е насрочено от общината на 27 юни  от  17.30 в залата на Бизнесинкубатора. Въпроса..

публикувано на 23.06.18 в 13:18

Наши изселници се връщат в Турция за изборите в неделя

Наши изселници в Турция ще гласуват на извънредните избори в южната ни съседка в неделя. Повечето от завърналите се у нас за лятото отпътуваха обратно, за да участват във вота. Тази година броят на изселниците, избрали да почиват по родните места са по-малко от предишни лета. Причината е обезценката на турската лира, което прави престоя им в България..

публикувано на 22.06.18 в 17:30