Няма заболели от СПИН тази година в областта, повече от 30 се изследваха в кампания на РЗИ Кърджали

Повече от 30 души са се изследвали безплатно за СПИН в първите три дни от традиционната кампания на отворените врати в РЗИ Кърджали. В седмицата от 7 до 11 август в Регионалната здравна инспекция се провежда лятна антиСПИН кампания. Всеки, който желае, може да се изследва анонимно дали е ХИВ-позитивен. Въпрос на лична отговорност към собственото здраве е всеки да направи такова изследване, каза Милена Цонева от Регионалната здравна инспекция. Тя уточни, че в инспекцията се води статистика за болните от СПИН в областта. За 2015 година са регистрирани трима души, а през 2016 година - само един млад човек на възраст от 30 до 25 години е заболял. Тази година няма нови случаи на серопозитивни пациенти. 26 открити плувни басейни работят на територията на област Кърджали. Институцията контролира качеството на водата в тях и при нарушения има право да отнема разрешителните за ползване. Това съобщи още Милена Цонева. 
Със сигурност до момента няма регистрирани нарушения при постоянно извършваните проверки за качеството на водата, категорична е Цонева. Водата се изследва по микробиологични показатели, отклонения от нормите няма, нямо и риск за плажуващите. От РЗИ-Кърджали съветват хората да не използват неохраняемите водни зони по  бреговете на язовирите "Студен кладенец" и "Кърджали".
Спокойна и нормална за летния период е и ситуацията с острите и заразни болести, коментира Милена Цонева. Няма повишаване на заболеваемостта. Регистрираните случаи на ентероколити през първата седмица на август са 19 на брой. Няма и хранителни взривове. Препоръките на специалистите са добро поддържане на личната хигиена и редовно миене на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетна.

Вижте още

Близо 650 лв. събраха на благотворителния риболовен турнир на яз.Мандра

Близо 650 лв. е сумата набрана от благотворителния турнир по риболов, който се проведе на брега на яз.Мандра до едноименното хасковско село. Организатори на инициативата са кърджалиецът Димитър Димитров и приятели. Събраните средства ще отидат за дарение на хора в нужда, вероятно за деца от Кърджали. Как е протекъл турнирът и кои са заелите..

публикувано на 16.07.18 в 15:42

Детски лагери учат на любов към природата

Детски летен лагер започна на язовир Копринка, каза за радио Кърджали туроператорът Михаела Кирчева. Тя инициира през цялото лято подобни детски излети из Източните Родопи.  Повечето организирани летни занимания са свързани с движението на децата и предимно с отборните игри. С това се възпитава култура у децата да работят заедно и да си помагат. А..

публикувано на 14.07.18 в 13:37

Турски шофьор се пробва с контрабанда на маратонки и тениски

Близо 26 500 контрабандни текстилни изделия и маратонки, носещи знаци на известни търговски марки, задържаха митническите служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване" на Митница Пловдив. Текстилните изделия и маратонки са били укрити в товарен автомобил, с украинска регистрация, влизащ в страната от Гърция през ГКПП Капитан Петко..

публикувано на 10.07.18 в 15:02

Как се купуват и продават гласове разказва филм с кърджалийско участие

Наши кинаджии учат Доналд Тръмп как се купуват гласове. В Кърджали предстои премиерата на филм, който е направен почти без никакъв бюджет, снимките са заснети около и в областния град, а екипът е с преобладаващо кърджалийско участие. С южетната линия на филма заплита корупцията в служебната власт, купуването и продаването на гласове, трафика на хора и..

публикувано на 10.07.18 в 11:45

Чужденци възраждат Любино

Село Любино се счита за едно от най-бързо обезлюдяващите села в област Кърджали. Родопското село се намира на  46 км. от областния град Кърджали и на също толкова разстояние от общинския център Ардино, на границата между кърджалийска и смолянска област. По статистика в Любино днес живеят 56 души. Родопското село е богато на природни дадености, но..

публикувано на 09.07.18 в 15:55

С риба, хора и песни премина първият риболовен фест "Дяволски мост 2018"

В събота община Ардино представи първото издание на риболовния фестивал "Дяволски мост" 2018.  Участниците в рибния фест бяха разпределени в три категории - мъже, жени и деца. Гюнай Карабекиров стана победителят сред мъжете. Той взе специалната награда за най-голяма риба с улова си на дъгова пъстърва от 29 см. Майстора хвана и рядко срещаната..

публикувано на 09.07.18 в 13:59

"Евробабите" на музикален протест заради лошия път до Забърдо

Фолклорният състав към читалището в чепеларското село Забърдо ще настоява пред Министерския съвет за ремонт на пътя до населеното място и природната забележителност "Чудните мостове". След проливните дъждове пътя до селото е в окаяно състояние.  От името на жителите на село Забърдо молим поне частично да ни оправят пътя, да не заличаваме от..

публикувано на 03.07.18 в 17:47