Няма заболели от СПИН тази година в областта, повече от 30 се изследваха в кампания на РЗИ Кърджали

Повече от 30 души са се изследвали безплатно за СПИН в първите три дни от традиционната кампания на отворените врати в РЗИ Кърджали. В седмицата от 7 до 11 август в Регионалната здравна инспекция се провежда лятна антиСПИН кампания. Всеки, който желае, може да се изследва анонимно дали е ХИВ-позитивен. Въпрос на лична отговорност към собственото здраве е всеки да направи такова изследване, каза Милена Цонева от Регионалната здравна инспекция. Тя уточни, че в инспекцията се води статистика за болните от СПИН в областта. За 2015 година са регистрирани трима души, а през 2016 година - само един млад човек на възраст от 30 до 25 години е заболял. Тази година няма нови случаи на серопозитивни пациенти. 26 открити плувни басейни работят на територията на област Кърджали. Институцията контролира качеството на водата в тях и при нарушения има право да отнема разрешителните за ползване. Това съобщи още Милена Цонева. 
Със сигурност до момента няма регистрирани нарушения при постоянно извършваните проверки за качеството на водата, категорична е Цонева. Водата се изследва по микробиологични показатели, отклонения от нормите няма, нямо и риск за плажуващите. От РЗИ-Кърджали съветват хората да не използват неохраняемите водни зони по  бреговете на язовирите "Студен кладенец" и "Кърджали".
Спокойна и нормална за летния период е и ситуацията с острите и заразни болести, коментира Милена Цонева. Няма повишаване на заболеваемостта. Регистрираните случаи на ентероколити през първата седмица на август са 19 на брой. Няма и хранителни взривове. Препоръките на специалистите са добро поддържане на личната хигиена и редовно миене на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетна.

Вижте още

Четири деца от Арда 1924 на тренировки в Лески

 ПФК „Левски“ проявява сериозен интерес към четирима футболисти на кърджалийската футболна академия ”Арда 1924”. Интересът е възникнал след футболен мач между нашите футболни надежди и техни връстници от именития клуб. Голямо внимание на нашите момчета е отделило ръководството на детско-юношеската школа на „Левски”. Те получили покана още тази..

публикувано на 16.08.17 в 10:20

Цената на агнешкото е по-ниска, отколкото по Великден

На Голяма Богородица, освен всичко друго, църквата почита паметта на своите дарители. В много села и градове се устройват събори и курбани, като курбанът по традиция се прави от агнешко или овче месо.   Традиционната трапеза за празника включва прясна пита, мед, пиле, грозде и диня.   Цената на агнешкото месо в Кърджали е по-ниска в сравнение с тази..

публикувано на 15.08.17 в 10:42

Очакваме Джеминиидите през декември

 Ярката луна тази година попречи на любителите астрономи да се насладят на  метеорния поток Персеиди. Неговият пик отмина през уикенда, но по-голямата част от "падащите звезди" останаха "невидими" заради фазата на луната. Това не бива да отчайва хората, защото следващият голям звездопад - този на Джеминиидите, е само след няколко месеца, на 13..

публикувано на 14.08.17 в 09:54

Кърджали е домакин на футболен турнир

Футболен турнир под наслов „Уча, спортувам, живея здравословно!“ се провежда вчера и днес в Кърджали. В надпреварата участват 12 отбора, с младежи от 15 до 18 години от училищата в града. Срещите се играят на игрището в Парк Арпезос Север. Турнирът е финансиран от Национална програма за изпълнение на младежки дейности. Организатор на проявата е..

публикувано на 13.08.17 в 11:44

В Широка лъка започват тържествата по случай храмовия празник на местната църква

В родопското село Широка лъка днес започват тържествата по случай храмовия празник на местната църква "Успение на Пресвета Богородица". Честванията ще продължат три дни. Тази вечер гайдарската формация "Орфикос“ с ръководител гайдаря Петър Янев ще изнесат празничен концерт в сало на читалище "Екзарх Стефан“. В понеделник в църквата..

публикувано на 13.08.17 в 10:44

Катастрофа на граничен пункт "Маказа"

Движението по пътя Кърджали - граничен пункт "Маказа", в района на 5 километра преди пункта, е само в една лента поради катастрофа, съобщиха от пътната агенция.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на служителите на "Пътна полиция", предупреждават още от Агенцията.

публикувано на 10.08.17 в 14:39

След 10 годишно прекъсване в Кърджали ще има 3D - кино

След повече от 10 години прекъсване в Кърджали отново ще има кино. Салонът е основно ремонтиран, оборудван е със сребърен екран за 3D - прожекции и озвучаване от последно поколение, информира областният управител Никола Чанев, който днес инспектира обекта. Първата официална прожекция е насрочена за 6 септември. А за първия учебен ден, по идея на областния..

публикувано на 10.08.17 в 14:32