Няма заболели от СПИН тази година в областта, повече от 30 се изследваха в кампания на РЗИ Кърджали

Повече от 30 души са се изследвали безплатно за СПИН в първите три дни от традиционната кампания на отворените врати в РЗИ Кърджали. В седмицата от 7 до 11 август в Регионалната здравна инспекция се провежда лятна антиСПИН кампания. Всеки, който желае, може да се изследва анонимно дали е ХИВ-позитивен. Въпрос на лична отговорност към собственото здраве е всеки да направи такова изследване, каза Милена Цонева от Регионалната здравна инспекция. Тя уточни, че в инспекцията се води статистика за болните от СПИН в областта. За 2015 година са регистрирани трима души, а през 2016 година - само един млад човек на възраст от 30 до 25 години е заболял. Тази година няма нови случаи на серопозитивни пациенти. 26 открити плувни басейни работят на територията на област Кърджали. Институцията контролира качеството на водата в тях и при нарушения има право да отнема разрешителните за ползване. Това съобщи още Милена Цонева. 
Със сигурност до момента няма регистрирани нарушения при постоянно извършваните проверки за качеството на водата, категорична е Цонева. Водата се изследва по микробиологични показатели, отклонения от нормите няма, нямо и риск за плажуващите. От РЗИ-Кърджали съветват хората да не използват неохраняемите водни зони по  бреговете на язовирите "Студен кладенец" и "Кърджали".
Спокойна и нормална за летния период е и ситуацията с острите и заразни болести, коментира Милена Цонева. Няма повишаване на заболеваемостта. Регистрираните случаи на ентероколити през първата седмица на август са 19 на брой. Няма и хранителни взривове. Препоръките на специалистите са добро поддържане на личната хигиена и редовно миене на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетна.

Вижте още

За първи път от 20 години деца от село Перперек ще завършат средно образование

За първи път от 20 години е възможно деца  от "Дардере" махала на село Перперек да завършат средно образование. В момента учениците са в десети клас, разказва кметът на Перперек Халил Бекир. Защо досега нито едно дете не е изкласило до 12 клас, коментира кметът на населеното място в сутрешния блок "След първото кафе" по Радио Кърджали. У чениците,..

публикувано на 23.02.18 в 15:09
dobrovolchestvo_new.jpg

Снежана Сиракова, която вдъхновява децата да правят хората щастливи

С благотворителна цел в името на лечението на една кърджалийка, на която цялата общественост в града подаде ръка - Петя Костова. Ръководителят на кърджалийския клуб "Ръка за помощ" към Средно училище „Петко Рачов Славейков” в открит разговор за добротворството и за това да даваш без да жалиш себе си. Каква е цената на доброто сърце, от Снежана..

публикувано на 23.02.18 в 14:36

Айдън Осман: Ремонтираме вътрешната водопроводна мрежа в Пчеларово

 Разговор с кмета на община Черноочене Айдън Осман в сутрешния блок "След първото кафе" по радио Кърджали, за някои решени и нерешени проблеми в общината, за бюджета, за дупките в него и за дупките във водопроводната мрежа, метафорично казано. Търсим отговорите защо се стигна до сухите тръби в Пчеларово по време на най-горещите дни в годината, има..

публикувано на 23.02.18 в 14:04

Връчват наградите на първенците в ученическия конкурс за превод

Връчват наградите на първенците в ученическия конкурс за превод , организиран от дружество "Приятели на САЩ" в Кърджали. Включиха се над сто средношколци от училища в Кърджали. Работите  са анонимни и победителите ще станат известни на самата церемония от 18 часа в Дома на културата в областния център. В комисията, която оценява работите, са Анжела..

публикувано на 23.02.18 в 10:35

В Кирково отбелязаха международният ден на майчиния език

Ученици от ОУ ,,Христо Смирненски“ в с. Фотиново и СУ ,,Никола Вапцаров“ в с. Бенковски с песни, танци и театрални сценки представиха богата програма. Честването уважиха кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман, д-р Ерджан Фърънджъ – председател на ОбС на ДПС Кирково, зам.-кметовете Валентина Димитрова и Тасим Хадживейсал, Риза Местан..

публикувано на 21.02.18 в 15:36

Дуалното обучение е основен акцент в план-приема на Хасково за следващата учебна година

86 паралелки предвижда Държавният план-прием за учебната 2018-2019 година в област Хасково. 35 от класовете ще бъдат профилирани, а 51 ще са професионалните паралелки. Регионалният план-прием е подчинен на правителствената програма с приоритет развитие на професионалното образование. Той ще се изпълнява в партньорство с бизнеса и с акцент дуалното..

публикувано на 21.02.18 в 14:40
Изглед от моста над река Ерма.

Регистрираха цинк над нормата на отпадъчни води от хвостохранилище „Ерма река“

Превишаване по показател цинк - 4,0 мг/м 3 и 4,1 мг/м 3 при норма 3,0 мг/м 3 ,това показват резултатите от взетите на 25 и 29 януари проби на отпадъчни води от хвостохранилище „Ерма река“. За останалите анализирани показатели - калциево-карбонатна твърдост, желязо разтворено, манган, мед, кадмий, олово, никел и цианиди, не са установени..

публикувано на 21.02.18 в 14:05