Изграждат лаборатория за нитрати и пестициди на Пазара в Кърджали

До края на годината на "Пазара на производителите" в Кърджали ще започне строежа на лаборатория за изследване на плодовете и зеленчуците за нитрати, пестициди и други вредни вещества в зеленчуците. Това обяви за радио Кърджали изпълнителният му директор Рамадан Вели. На последното си заседание Общинският съвет в Кърджали даде съгласието си Дружеството да кандидатства с проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. В момента е отворена процедурата за подбор на проекти „Разработване на продуктови и производствени иновации”. 

"Самият проект ще бъде в рамките от 100 до 500 хиляди лева, в зависимост от проектната стойност, а нашето участие в него ще бъде 20% от цялата стойност. Аз съм подписал вече договор за изготвянето на този проект, който ще бъде съвместен с Община Кърджали и с участието на научна организация в лицето на Икономическия университет във Варна. Предполагам, че проектът ще бъде готов до 2-3 месеца или най-късно до края на годината изграждането на лабораторията ще започне", каза още Рамадан Вели. 

Вижте още

Почитат паметта на отец Благой Топузлиев в Кърджали

Приятели, съмишленици и близки поднесоха цветя пред паметната плоча на отец Благой Топузлиев в Кърджали. На днешния ден се навършват 7 години от смъртта на известния кърджалийски свещеник, дисидент, политически затворник.  "За него не пише в учебниците, не се говори по телевизиите, както виждате от камерния състав, в който сме днес, за него не се..

публикувано на 20.08.17 в 10:37

Временно е спряно маркирането на лешояди в Източните Родопи

28 лешояди са маркирани до този момент в Източните Родопи от доброволци на Българското дружество за защита на птиците. 25 от птиците са обработени в един ден, другите три са малки лешояди, които са маркирани със сателитни предаватели и крилометки още в гнездата, преди да се научат да летят. Това съобщи за радио Кърджали Волен Аркумарев от дружеството..

публикувано на 20.08.17 в 10:27

Арда разгроми Тунджа с 6:0

 Футболистите на Арда Кърджали победиха гостуващия отбор на Тунджа 2006 със 6:0. Над 3 хил. души наблюдаваха мача. Момчетата на Елин Топузаков поведоха в 8-та минута с попадение на централния нападател Димитър Алексиев. Вторият гол падна в 18-ата минута, негов автор бе Георги Стефанов. При този резултат завърши първото полувреме. През втората..

публикувано на 19.08.17 в 20:50

В Черничево честват годишнина от смъртта на "Героите на гранични войски"

  Днес в село Черничево, община Крумовград се провежда традиционният събор на селото. На него присъстват много официални лица, сред които политици, кметове, тракийци, жители и гости на селото. Съборът започна със реч на кмета Иван Иванов, който поздрави всички присъстващи. Секретарят на читалището в Черничево Динко Дяков съобщи, че интересът към..

публикувано на 19.08.17 в 13:42

Голяма е опасността от нови пожари в Хасковско

 Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за днес в редица области на страната. Най-високата степен на опасност е обявена за областите Хасково, Плевен, Добрич, Бургас, Варна, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Властите съветват хората да бъдат внимателни сред природата, да не палят огън на открито, както и да не изхвърлят..

публикувано на 19.08.17 в 13:24

Софиянец спечели плувния маратон на язовир Студен кладенец

Виктор Кирилов от София финишира пръв, на провелия се днес плувен маратон на язовир Студен кладенец. Участниците преплуваха 10 километра, като Кирилов измина разстоянието за 3 часа и една минута.  Втори остана Димитър Димитров от Димитровград, а на трето място се нареди 14-годишният Благовест Стоилов. Кърджалийските представители останаха на последните три..

публикувано на 19.08.17 в 13:22

В Момчиловци учат китайски, за да общуват с туристите

 30 родопчани от село Момчиловци завършват курс за изучаване на китайски език. Сред тях са деца и възрастни. Всички те ще получат сертификатите си по време на традиционния Фестивал на киселото мляко, който ще се проведе на 8-и септември. Кметът на Момчиловци Сийка Суркова обясни, че в курса е включена и лекция за китайската култура, история..

публикувано на 19.08.17 в 10:34