Изграждат лаборатория за нитрати и пестициди на Пазара в Кърджали

До края на годината на "Пазара на производителите" в Кърджали ще започне строежа на лаборатория за изследване на плодовете и зеленчуците за нитрати, пестициди и други вредни вещества в зеленчуците. Това обяви за радио Кърджали изпълнителният му директор Рамадан Вели. На последното си заседание Общинският съвет в Кърджали даде съгласието си Дружеството да кандидатства с проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. В момента е отворена процедурата за подбор на проекти „Разработване на продуктови и производствени иновации”. 

"Самият проект ще бъде в рамките от 100 до 500 хиляди лева, в зависимост от проектната стойност, а нашето участие в него ще бъде 20% от цялата стойност. Аз съм подписал вече договор за изготвянето на този проект, който ще бъде съвместен с Община Кърджали и с участието на научна организация в лицето на Икономическия университет във Варна. Предполагам, че проектът ще бъде готов до 2-3 месеца или най-късно до края на годината изграждането на лабораторията ще започне", каза още Рамадан Вели. 

Вижте още

Барелеф на Захарий Зограф беше открит в Златоград

Барелеф на Захарий Зограф беше открит на стената на входа на църквата „Успение Богородично“ в Златоград по повод 165-години от смъртта на българския живописец. Автор на барелефа е склуптурът Веселин Ламбрев. Захарий Зограф е един от художниците, изписали храма. В църквата в Златоград има три изработени от него икони - храмовата "Успение..

публикувано на 25.06.18 в 10:49

Безработицата в област Кърджали намалява за пореден месец

За пореден месец берзаботицата в област Кърджали намалява. Общо 5802-ма са регистрираните в Бюрата по труда в региона към 31 май. Броят им е с 220 по-малък от безработните през април, а сравнено с месец май миналата година намалението е с 807 души. "Сезонната заетост в момента е критерии, по който има такава тенденция за намаляване, но не е само..

публикувано на 25.06.18 в 10:39

Проведе се 12-ти Международен фестивал "Нощта на Орфей"

Вчера в подножието на Татул се събраха стотици хора за 12-ия Международен фестивал "Нощта на Орфей", организиран от община Момчилград. С програма, наситена на песни от златните години на Д 2 и на българския рок, на сцената се качи Дичо с групата си The Band.  Празникът започна с дегустация на вино. Кметът на община Момчилград Сунай Хасан подчерта,..

обновено на 24.06.18 в 13:46

Гугъл Дигитален гараж в България организира безплатен семинар в Кърджали

Безплатен семинар организира в Кърджали инициативата Гугъл (Google) Дигитален гараж в България.  Кърджали е един от 37-те градове в страната, в които ще се проведе инициативата за популяризиране на он-лайн рекламата. Проектът стартира в България на 14 май, в сътрудничество със Софтуни Диджитъл (SoftUni Digital) и в партньорство с Българската промишлена..

публикувано на 24.06.18 в 10:50

Антон Дончев е новият кондиционен треньор на ФК "Арда" Кърджали

ФК "Арда" Кърджали избра човекът, който ще се грижи за физическата подготовка на отбора. Антон Дончев е новият кондиционен треньор на Арда . Той е бивш лекоатлет от Благоевргад, на 34 години и има завидна кариера зад гърба си. Бил е треньор по лека атлетика на Спортен Клуб Елит Благоевград, кондиционен треньор на ДЮШ ОФК "Пирин" Благоевград и на Мъжкия..

публикувано на 24.06.18 в 09:39

Еньовден - един от най-магичните дни

Днес,  24 юни народът отбелязва един от най-магичните дни в българския обреден календар - Еньовден . Празникът идва от езически времена и е свързан с живителната сила на природата, разказа за Радио Кърджали Соня Костадинова , етнограф в Регионалния исторически музей в Кърджали. Рано сутринта на Еньовден се берат билки, от които се увива венец...

публикувано на 24.06.18 в 09:29

Десет двойки се включиха в турнира по плажен волейбол в подкрепа на деца от Дом "Майка и дете"

Десет двойки участваха в благотворителния турнир по плажен волейбол на пясъка в комплекс "Арпезос" днес. Инициатори са  Николай Колев и Димитър Калчев . Купата при професионалистите грабнаха кърджалийците Спас Байрев и Станко Радев, втори станаха софиянците Митко и Митко, а на трето място се класира соченият за фаворит отбор на Милко Багдасаров и..

публикувано на 23.06.18 в 17:21