Кирково ще привлича с качамак румънските туристи

Гуска от качамак
Снимка: Красимир Каменов

Общината в Кирково ще привлича с качамак румънските туристи, които пътуват за Гърция. Идеята е старата воденица в пограничното село Шумнатица да бъде превърната в атракция и посетителите да видят на място как се мели царевица. Това е един от начините да бъде представен туристическият потенциал на района. След откриване на граничния пункт "Маказа" хиляди румънци преминават край Кирково, но никой от тях не спира в общината. Затова местната управа измисли начин как да ги отклони за малко от пътя им. 
"Една десета от тях да видят, че това е Кирково, а не да бъдат само преминаващи, ще бъде достатъчно за развитие на туризма в района", каза за Радио Кърджали кметът Шинаси Сюлейман. Общината не се е отказала и от идеята си да направи Фестивал на качамака. Тя залегна в плановете на местната управа още през изминалата зима, но се провали заради липсата на вода. Сега амбицията е проявата да се проведе в студените месеци, когато е времето за това традиционно родопско ястие. Идеята е да се мели на място царевично брашно и на всеки турист да се подари по малко от тази току-що смляна царевица.

Вижте още

Ловците отказват да убиват животни

Нагласата на ловците за групов лов на дива свиня през лятото е за мълчалив отказ. Това заяви за Радио Кърджали Васил Дончев , председател на сдружението на ловците и риболовците в Кърджали. Парламентът увеличи ловните дни с изменения в Закона за лова и опазване на дивеча. До измененията на текстовете се стигна заради опасността от поява на..

обновено на 16.07.18 в 15:52

Елин Топузаков: С две изключения нямаме никакви контузии в отбора

Само двама са контузените футболисти в отбора на "Арда", които ще пропуснат началото на първенството във Втора лига. Димитър Алексиев се е подложил на операция на коляното, а едно от новите попълнения - Венцислав Христов - е с мускулно разтежение.  Старши треньорът Елин Топузаков каза за Радио Кърджали , че рад ващото е, че с две изключения..

публикувано на 16.07.18 в 15:05

Студент намери портфейл и го предаде в полицията

23-годишният кърджалиец Мехмед Хасан , студент  във Велико Търново, предаде в ОДМВР-Кърджали  намерен от него портфейл. На 13 юли младежът излязъл от жилищния блок, в който живее и на входа намерил дамско портмоне. Той отложил разходката, която планирал и донесъл изгубената вещ на охраната в Областната дирекция на МВР. Казал, че дори не е отворил..

публикувано на 16.07.18 в 14:43

Маскиран мъж нахлул с нож в апартамента на две жени и взел около 200 гр. злато

Извършен грабеж на златни накити от 49-годишна жена и възрастната ѝ майка беше разкрит за часове от криминалисти на РУ-Кърджали. Сигналът за престъплението е подаден в 7,10 часа вчера. Входната врата на апартамент в Кърджали била разбита, в жилището нахлул маскиран мъж, заплашил с нож двете обитателки и ограбил от тях златни накити около 200 грама, след..

публикувано на 16.07.18 в 14:20

Задържаха хиляди реплики на дрехи, чанти и парфюми на МП Капитан Андреево

6102 фалшиви текстилни изделия, парфюми, чанти и аксесоари задържаха на митническите служители на МП Капитан Андреево. Стоката е открита при проверка на автобус, с турска регистрация, влизащ в страната от Турция. Шофьорът и пътниците заявили, че не внасят лични вещи, стоки или валутни ценности за деклариране. В хода на проверката е установено, че..

публикувано на 16.07.18 в 14:09

В Момчиловци стимулират раждането и сватбите с парични награди

Всяко новородено дете в Момчиловци ще получава по 200 лв. В родопското село откриха семеен благотворителен фонд за всяко новородено и всяка двойка решила да сключи граждански брак там. Сийка Суркова, кмет на Момчиловци с подробности:  Всичко това се случва, благодарение на дарители, на много приятели на Момчиловци. Това е един семеен..

публикувано на 16.07.18 в 12:01

Купата по плажен волейбол при юношите е в ръцете на кърджалийци

Шампиони при юношите на провелия се през почивните дни републикански турнир по плажен волейбол в Кърджали станаха Иван Замфиров и Симеон Топузлиев от Кърджали.  С бронзови медали се закичиха Сонер Яшар и Димитър Гайдаджиев - също от Кърджали. Индивидуални награди получиха Димитър Димитров от София за най-борбен състезател и Октай Мехмед от..

публикувано на 16.07.18 в 11:01