Звезден дъжд от Персеиди ще "вали" и в нощта срещу 13 август

ЕПА/БГНЕС

И тази нощ в небето над цяла България може да се наблюдава метеорният поток "Персеиди". Въпреки че пикът на звездопада беше през изминалата нощ, довечера също ще има метеорен дъжд. 
Много бедно беше снощи, защото луната беше силна, светлините на града също пречеха на наблюдението. За четири часа наблюдателно време успяхме да видим 14 Персеиди, което е нищо, коментира за радио Кърджали директорът на Астрономическата обсерватория в областния град Агоп Узунбохосян.
Тази вечер може да се види "опашката" на максимума, смята Узунбохосян, но любителите астрономи трябва да излязат извън града и да наблюдават Персеидите до 23.30 часа, когато ще изгрее луната и ще освети нощното небе. 
Очакванията на астрономите бяха за голяма активност на Персеидите  през тази година. Според Агоп Узунбохосян след няколко дни ще стане ясно каква е била активността на метеорния поток, защото трябва да се направят изчисления по специална методика, която астрономите използват при силна луна и малък брой метеори.

Вижте още

В 3 часа на 25 март местим стрелките на часовниците с час напред

  Тази нощ преминаваме към лятното часово време. Точно в 3 часа след полунощ ще преместим часовниците с час напред. Лятното часове време ще остане до 28 октомври, когато се връщаме към астрономическото. Преминаването към лятното часово време винаги става в последната неделя на март.  Смяната на часовника към лятно часово време е въведено в България на..

публикувано на 24.03.18 в 12:20

Златаровци творят на чужд език

Водени от амбицията да побеждават, златаровци и този път доказаха своите езикови познания. Под вещото ръководство на своите преподаватели по английски език – Веселина Апостолова и Милена Моллова, възпитаниците на ПГ по туризъм в Кърджали се представиха успешно в надпревара по творческо писане на есе на английски.Учениците от VIII до XII клас..

публикувано на 24.03.18 в 11:26

Млади журналисти от ОДК представят вестник „Приятели Плюс”

В Общински детски комплекс Кърджали ще бъде представен съвместния проект на ОДК и Дружеството „Приятели на САЩ” – вестник „Приятели Плюс”. Това е трети брой на вестника, който се издава всяка година в Месеца на Америка в Кърджали. Във вестника са отразени материали за 10 годишния юбилей на Националният празник на детското изкуство „Вълшебният..

публикувано на 24.03.18 в 10:34

Над 100 хиляди лева са заделени от бюджета на община Кирково за ремонт на язовир Амбарица

Продължава да се работи по проблемния от миналата година язовир Амбарица между селата Шумнатица и Горно Кирково. Над 100 хиляди лева са заделени от бюджета на община Кирково за ремонт на язовира, който в момента е източен. "Имаме проблем с изпускателя. Имайки предвид тези проблеми заделихме от бюджета на община Кирково над сто хиляди лева за..

публикувано на 24.03.18 в 09:48

Отбелязваме "Часът на Земята" с угасяне на светлините на знакови сгради

Инициативата "Часът на Земята" за пореден път път ще обиколи света на 24 март тази година, когато милиони хора по света ще загасят светлините от 20,30 до 21,30 часа, за да привлекат вниманието към спешната нужда от действия срещу климатичните промени. Мотото на кампанията тази година е „Свържи се с природата“. Знаковото световно събитие на..

публикувано на 24.03.18 в 09:34

Полски бряст е първото вековно дърво в гр. Хасково

Дърво от вида полски бряст е обявено за първото и единствено вековно дърво в Хасково. То се намира в двора на СУ „Св. П. Хилендарски“. Обиколката на стъблото му е 3,50 м., височината 14  м. и е на възраст около 200 години.  Дървото е обявено за вековно със заповед на министъра на околната среда и водите и е..

публикувано на 24.03.18 в 09:25

Организацията на слепите в Кърджали подкрепя националния протест

Регионалната организация на слепите в област Кърджали проведе днес годишното си отчетно събрание. Членовете решиха да се присъединят към останалите хора с увреждания и да участват в подготвяния национален протест в София на 11 април. Подробности от Шукран Исмаил, председател на регионалната структура на Съюза на слепите в Кърджали.

публикувано на 23.03.18 в 16:29