1400 ученици от Кърджали включени в проучване за наркотици, алкохол и цигари

Снимка: Архив

1400 ученици от Кърджали ще бъдат включени в мащабно социологическо проучване на Националния център по наркомании за употребата на психоактивни вещества от учениците от 9-и до 12-и клас и сред младото население между 20 и 34 години в България. Проучването ще обхване близо 20 хиляди души тази есен. То е инициатива на Националния център по наркомании в София. 
В анкетата ще бъдат включени въпроси, свързани с училището и обкръжаващата учениците среда, употребата на медикаменти, цигари, алкохол и други психоактивни вещества и наркотични вещества, каза за Радио Кърджали Валентина Грудева от Общинския съвет по наркотични вещества в Кърджали, самият той инициатор и извършител на подобни анкети и анализи. 
Проучването ще се проведе през ноември и декември, учениците ще бъдат от средните училища и професионалните гимназии в Кърджали.
За съжаление Кърджали е част от общата тенденция да нараства употребата на наркотици и да пада възрастовата граница при учениците, които посягат към дрогата, смята Валентина Грудева. Досега сме правили три проучвания през четири години, които показват постепенно нарастване на употребата на психоактивни вещества. Последното показа много силно завишаване на употребата на алкохол сред учениците в Кърджали и също рязко падане на възрастовата граница - 12-годишни започват да опитват и да употребяват алкохол. Това беше най-фрапиращото, категорична е Валентина Грудева. 
Тя очаква при тазгодишното анкетиране да стане ясно, че има рязко покачване на употребата на наркотици. За това има различни фактори , като навлизането много на дизайнерската дрога, която се продава свободно в интернет, отварянето на пътя за Гърция през Маказа, свободното придвижване на младежите от град на град, от страна на страна. Всичко това са фактори за употребата и разпространението на наркотиците, казва Валентина Грудева.
Кой от наркотиците е най-масово употребяван в Кърджалийско и как трябва да се говори с децата за дрогата може да чуете в цялото интервю на Станислава Георгиева с Валентина Грудева от Общинския съвет по наркотични вещества в Кърджали.

Вижте още

Емблематичният за БДЖ пътнически влак "Родопи" отново потегли

От гара Септември потегли емблематичният за БДЖ пътнически влак "Родопи", който не се е движил по теснолинейния път Септември - Добринище точно 30 години. Възстановяването припомня някогашната атмосфера. Композицията с името "Родопи" тръгва за първи път на 7 юли 1974 г. в състав от второкласни пътнически вагони, фургон-вагон за колетни пратки и багаж,..

публикувано на 01.09.17 в 12:31

Живот на върха

  На върха на планината величието те оставя без дъх. Красотата пари кожата ти, а очите бързат да изпият съвършенството на природата. Сърцето ти остава завинаги във великолепието на Родопите. Тук изоставените къщи са честа гледка. Селата опустяват. И няма училище и аптека, а магазините отдавна са затворени.  Но все още има живот. Истински, макар и..

публикувано на 25.08.17 в 13:21

Потенциални инвеститори спестяват разходи за инфраструктура

Потенциалните инвеститори в България ще могат да избягват излишни строителни дейности при изграждане на комуникационни мрежи и така да спестяват средства. Това ще стане, след като започне изпълнението на проект на транспортното министерство. Проектът е по европейска директива - електронна платформа "Единна информационна точка". В нея ще бъде събрана на..

публикувано на 22.08.17 в 13:53

Водата в село Джерово не е годна за пиене

Водата в село Джерово, община Кирково не е годна за пиене, каза за радио Кърджали Милена Цонева от Регионалната здравна инспекция. Причината е наличието на  ентероколи над нормата. Това е установила проверка на РЗИ Кърджали. Издадена е заповед на директора на Инспекцията със забрана тя да се ползва. Общо 11 проверки в различни населени места в цялата..

публикувано на 18.08.17 в 14:16

ЕС дава по 20 000 евро на общините за безжичен интернет

Глобалната мрежа превърна света в едно малко село. В интернет може да се научи всичко за всеки - споделят се лични преживявания, публикуват се новини и снимки минути, след като е станало едно събитие, провеждат се безплатни разговори. За разлика от много държави в България интернетът е на много високо ниво - бърза скорост и достъп до мрежата от почти..

публикувано на 18.08.17 в 13:19

Христо Христов: Жегите влияят зле на дивите животни в Източните Родопи

Летните горещини са опасни не само за хората, но и за животните. На домашните любимци, за които се грижим, е лесно да помогнем - повече вода, климатици, специален режим на разходки. Тези обаче, които живеят в дивия свят на Източните Родопи, трябва да се справят сами. Влияе ли жегата на зубрите, дивите коне тарпаните и елените и как оцеляват те в..

публикувано на 17.08.17 в 15:42

Дамян Димов: Готварството е отдаване и страст, занаят и изкуство, и любов

На 10 август, в Деня на Свети Лаврентий - патрон и закрилник на готвачите, се чества и Професионалният празник на готвачите . През 2005 г. за първи път той е отбелязан и у нас с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи. Съвременният готвач е много интензивна личност . Той е зает цял ден с готвене, но в същото..

публикувано на 10.08.17 в 19:25