1400 ученици от Кърджали включени в проучване за наркотици, алкохол и цигари

Снимка: Архив

1400 ученици от Кърджали ще бъдат включени в мащабно социологическо проучване на Националния център по наркомании за употребата на психоактивни вещества от учениците от 9-и до 12-и клас и сред младото население между 20 и 34 години в България. Проучването ще обхване близо 20 хиляди души тази есен. То е инициатива на Националния център по наркомании в София. 
В анкетата ще бъдат включени въпроси, свързани с училището и обкръжаващата учениците среда, употребата на медикаменти, цигари, алкохол и други психоактивни вещества и наркотични вещества, каза за Радио Кърджали Валентина Грудева от Общинския съвет по наркотични вещества в Кърджали, самият той инициатор и извършител на подобни анкети и анализи. 
Проучването ще се проведе през ноември и декември, учениците ще бъдат от средните училища и професионалните гимназии в Кърджали.
За съжаление Кърджали е част от общата тенденция да нараства употребата на наркотици и да пада възрастовата граница при учениците, които посягат към дрогата, смята Валентина Грудева. Досега сме правили три проучвания през четири години, които показват постепенно нарастване на употребата на психоактивни вещества. Последното показа много силно завишаване на употребата на алкохол сред учениците в Кърджали и също рязко падане на възрастовата граница - 12-годишни започват да опитват и да употребяват алкохол. Това беше най-фрапиращото, категорична е Валентина Грудева. 
Тя очаква при тазгодишното анкетиране да стане ясно, че има рязко покачване на употребата на наркотици. За това има различни фактори , като навлизането много на дизайнерската дрога, която се продава свободно в интернет, отварянето на пътя за Гърция през Маказа, свободното придвижване на младежите от град на град, от страна на страна. Всичко това са фактори за употребата и разпространението на наркотиците, казва Валентина Грудева.
Кой от наркотиците е най-масово употребяван в Кърджалийско и как трябва да се говори с децата за дрогата може да чуете в цялото интервю на Станислава Георгиева с Валентина Грудева от Общинския съвет по наркотични вещества в Кърджали.

Вижте още

Момиче с кърджалийски корен се снима в турския сериал "Чукур"

Кайра Сър е едно момиче за което мечтите са безгранични, а изкуството се е превърнало в част от нейния живот. Тя е родена в Истанбул през 2002 година. Нейната майка Медиха е родом от Кърджали, но от години живее в Република Турция. Кайра завършва балетното училище "Мимар Синан", а в момента изучава актьорско майсторство в Академията по изкуствата..

публикувано на 21.06.18 в 17:39
Румен Пехливанов

Румен Пехливанов: Дългото забавяне на строежа на ГКПП Рудозем-Ксанти ще ни ощети финансово

Фирма, регистрирана за продажба на коли, мотори и мотопеди, спря поръчката за изграждане на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Рудозем - Ксанти. Поръчката за строителството на граничния пункт през прохода Елидже и подходен път до него бе обявена от областния управител на Смолян Недялко Славов миналия месец. Тя е от особено голям..

публикувано на 18.06.18 в 11:45

Алергологът д-р Мони Турналиев: Мръсният въздух винаги влошава алергичните състояния

Според семейния лекар д-р Невин Садъкова се срещат случаи на алергичен конюнктивит, отключени заради мръсен въздух. Доказана ли е обаче тази взаимовръзка и има ли тя медицинска логика? На този въпрос ни отговаря д-р Мони Турналиев от Смолян, който преглежда в кърджалийската болница . Оловните аерозоли на автомобилите засилват много повече..

публикувано на 18.06.18 в 11:03

Д-р Невин Садъкова: Замърсеният въздух причинява алергии

Неизяснени случаи на алергичен кюнюктивит отчитат някои семейни лекари през летните месеци. Д-р Невин Садъкова от Момчилград има в листата си 3700 пациенти и затова практиката й е показателна за нашата област.   Завишението на болните е за месец май. Според статистически проучвания, алергичният конюнктивит засяга приблизително 15% от цялото..

публикувано на 18.06.18 в 10:11

Магична среща секунди след полунощ с Христина Мачикян

Запознайте се с един автор на магични разкази, които ценителите на изящното слово познават повече от света на виртуалното. Разбира се и от изявите й в Дома на културата в Кърджали, защото е човек на изкуството. Жената, чието име скоро ще научите, е била вече събеседник на предаването „Вкусен следобед”. Тя е от онези дами, които са еднакво крехки и..

публикувано на 17.06.18 в 18:17

Пъстро хоро се вие всяка вечер в читалище "Обединение 1913"

100 души в читалище "Обединение 1913" в Кърджали са обединени всеки работен ден от хорото. Сряд тях има и хора от турския етнос , от престижни професии, деца и възрастни. Някои ходят за отмора, други - водени от любовта към народното творчество. За това какво ги сплотява, засилва ли се интересът към родното, и за това как млади хора..

публикувано на 12.06.18 в 17:38

Кристиян Желев свири за пръв път с родителите си на джаз феста в родния Кърджали

Сред участниците в джаз феста "Долината на Орфей" се открои и един музикант, роден в Кърджали. Този изключителен млад барабанист впечатли специалистите и очарова публиката. Закърмен с музика в семейството на кърджалийските музиканти Антони и Радостина Желеви, седнал зад пианото още на 6 години в Школата в Дома на културата, днес Кристиян жъне успехи в..

публикувано на 12.06.18 в 15:43