1400 ученици от Кърджали включени в проучване за наркотици, алкохол и цигари

Снимка: Архив

1400 ученици от Кърджали ще бъдат включени в мащабно социологическо проучване на Националния център по наркомании за употребата на психоактивни вещества от учениците от 9-и до 12-и клас и сред младото население между 20 и 34 години в България. Проучването ще обхване близо 20 хиляди души тази есен. То е инициатива на Националния център по наркомании в София. 
В анкетата ще бъдат включени въпроси, свързани с училището и обкръжаващата учениците среда, употребата на медикаменти, цигари, алкохол и други психоактивни вещества и наркотични вещества, каза за Радио Кърджали Валентина Грудева от Общинския съвет по наркотични вещества в Кърджали, самият той инициатор и извършител на подобни анкети и анализи. 
Проучването ще се проведе през ноември и декември, учениците ще бъдат от средните училища и професионалните гимназии в Кърджали.
За съжаление Кърджали е част от общата тенденция да нараства употребата на наркотици и да пада възрастовата граница при учениците, които посягат към дрогата, смята Валентина Грудева. Досега сме правили три проучвания през четири години, които показват постепенно нарастване на употребата на психоактивни вещества. Последното показа много силно завишаване на употребата на алкохол сред учениците в Кърджали и също рязко падане на възрастовата граница - 12-годишни започват да опитват и да употребяват алкохол. Това беше най-фрапиращото, категорична е Валентина Грудева. 
Тя очаква при тазгодишното анкетиране да стане ясно, че има рязко покачване на употребата на наркотици. За това има различни фактори , като навлизането много на дизайнерската дрога, която се продава свободно в интернет, отварянето на пътя за Гърция през Маказа, свободното придвижване на младежите от град на град, от страна на страна. Всичко това са фактори за употребата и разпространението на наркотиците, казва Валентина Грудева.
Кой от наркотиците е най-масово употребяван в Кърджалийско и как трябва да се говори с децата за дрогата може да чуете в цялото интервю на Станислава Георгиева с Валентина Грудева от Общинския съвет по наркотични вещества в Кърджали.

Вижте още

Кампанията „Are you OK, bro?“ привлича вниманието към мъжкото здраве

Социална кампания в интернет в подкрепа на мъжкото здраве подеха двама млади мъже - Методий Иванов и Владимир Балканов. Поводът - месец ноември, който е посветен на тази не толкова популярна тема за мъжкото здраве и за профилактиката на различни болести, които засягат предимно мъжете.  От няколко години насам мъжкото здраве си има месец, и той..

публикувано на 17.11.17 в 17:18

Нина Николова: Моделът "Ловър бой" вкарва в сексуална експлоатация неподозиращи нищо момичета

Днес има над 27 милиона поробени мъже, жени и деца. 99 процента от жертвите в световен мащаб никога няма да бъдат спасени. Всеки 30 секунди някой става жертва на трафик. Средната възраст на жертвите на трафик е 12 години. Всяка година в световната секс индустрия са експлоатирани около два милиона деца. Само един до два процента от трафикантите ще..

публикувано на 11.11.17 в 16:08

Д-р Таня Беловска: Сигурен партньор и презерватив предпазват от СПИН

За първи случай на серопозитивен пациент от Кърджали за тази година съобщиха през седмицата от Регионалната здравна инспекция. Данните за него са подадени в здравната инспекция от Националната референтна лаборатория по ХИВ.  Става въпрос за 42-годишен мъж, е жител на Кърджали. Той се е изследвал на друго място. Нямаме данни как е станало..

публикувано на 11.11.17 в 15:43

Уве Кьолер: Двойно повече работа е нужна да се достигне производителността на Европа

Българите все още не успяват да постигнат нивото на работоспособност на западноевропейските страни. Производителността на труда в България е горе-долу 50 процента от немската. Една от причините за това е манталитетът на хората. Не казвам лошо ли е това или е добро, само казвам, че българите са различни. Това мнение изрази в интервю за Радио..

публикувано на 08.11.17 в 17:52

Хлябът с квас е не само неустоимо вкусен, но и изключително полезен

Хлебарството е един от най-старите занаяти на земята. Хлябът, който ядели предците ни преди хиляди години няма нищо общо с днешния. Той се състоял от счукани зърна и вода, които се изпичали на слънце върху нагорещени камъни. А най-старата форма на втасване на хляба е с квас. Така са приготвяли квас и нашите баби, а някои от вас все още пазят аромата и..

публикувано на 08.11.17 в 12:56

Бивш учител гради музей на образованието в Родопите

Бивш учител сам ремонтира старото училище в село Каялоба, за да го превърне в мини музей на образованието в Родопите. Идеята за това се зародила преди двайсетина години, когато учебното заведение в кирковското училище все още работело. Вероятно преподавателите са предполагали какво ще се случи с училището и решили да оставят нещо след себе си...

публикувано на 02.11.17 в 11:32

Шафранът носи доходи от 10 000 евро от декар

В следващите пет години България ще се превърне в световен лидер в производството на шафран. Прогнозата е на френски учени, които са изследвали насажденията от син минзухар у нас. Според лабораторните данни, българският шафран е с много високо качество като превъзхожда дори произвеждания от стотици години продукт в Близкия Изток. Интерес към шафрана..

публикувано на 02.11.17 в 11:24