1400 ученици от Кърджали включени в проучване за наркотици, алкохол и цигари

Снимка: Архив

1400 ученици от Кърджали ще бъдат включени в мащабно социологическо проучване на Националния център по наркомании за употребата на психоактивни вещества от учениците от 9-и до 12-и клас и сред младото население между 20 и 34 години в България. Проучването ще обхване близо 20 хиляди души тази есен. То е инициатива на Националния център по наркомании в София. 
В анкетата ще бъдат включени въпроси, свързани с училището и обкръжаващата учениците среда, употребата на медикаменти, цигари, алкохол и други психоактивни вещества и наркотични вещества, каза за Радио Кърджали Валентина Грудева от Общинския съвет по наркотични вещества в Кърджали, самият той инициатор и извършител на подобни анкети и анализи. 
Проучването ще се проведе през ноември и декември, учениците ще бъдат от средните училища и професионалните гимназии в Кърджали.
За съжаление Кърджали е част от общата тенденция да нараства употребата на наркотици и да пада възрастовата граница при учениците, които посягат към дрогата, смята Валентина Грудева. Досега сме правили три проучвания през четири години, които показват постепенно нарастване на употребата на психоактивни вещества. Последното показа много силно завишаване на употребата на алкохол сред учениците в Кърджали и също рязко падане на възрастовата граница - 12-годишни започват да опитват и да употребяват алкохол. Това беше най-фрапиращото, категорична е Валентина Грудева. 
Тя очаква при тазгодишното анкетиране да стане ясно, че има рязко покачване на употребата на наркотици. За това има различни фактори , като навлизането много на дизайнерската дрога, която се продава свободно в интернет, отварянето на пътя за Гърция през Маказа, свободното придвижване на младежите от град на град, от страна на страна. Всичко това са фактори за употребата и разпространението на наркотиците, казва Валентина Грудева.
Кой от наркотиците е най-масово употребяван в Кърджалийско и как трябва да се говори с децата за дрогата може да чуете в цялото интервю на Станислава Георгиева с Валентина Грудева от Общинския съвет по наркотични вещества в Кърджали.

Вижте още

„На чаршията, в чата“ с Галина Стефанова

Днес, в първото предаване "На чаршията, в чата" ще ви срещна с един мъж, който знае и ще разкаже как мераклийски се произвежда домашно вино - Кирчо Павлов. Очаквам ви в 14 часа на честота 90 MHz с най-новото предаване на „Радио Кърджали” - „На чаршията, в чата”. Освен в ефир, предаването може да се слуша и по интернет на БНР player Радио..

публикувано на 22.02.18 в 11:06

„На чаршията, в чата“ с Галина Стефанова

Тези, които не успяха да слушат „На чаршията, в чата“ в неделя, имат възможност да го направят сега. Гост в студиото беше един млад, предприемчив, успешен бизнесмен от Кърджали. Човек, когото мнозина познават, защото благодарение на него имат интернет у дома или в офиса. Но също така мнозина го познават заради десетките благотворителни..

публикувано на 22.02.18 в 11:04

Изместват ли новите технологии класическите фотоапарати

На 21 януари преди 71 години Едуин Ланд, основател на фотоапаратите Полароид, съобщава, че е изобретен първият апарат за моментни снимки. Тези фотоапарати така и не станаха популярни в България по исторически и социални причини, но все още остават истинска легенда на Запад. За огромно съжаление на своите производители и почитатели обаче..

публикувано на 21.02.18 в 15:44

Мария Певецова: Необходимо е да се постигне една споделена отговорност между родители и учители

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че от пет години настоява за подписване на договор между училищата, детските градини и родителите, за да се знае, какви са правата и задълженията на едните и другите.  Предстои да чуете разговор по темата за видеонаблюдението с Мария Певецова, директор на Целодневна Детска..

публикувано на 21.02.18 в 15:34
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Насилието се случва на места, където системата куца с подходящи кадри

Председателят на инициативния комитет за качествено образование Васил Николов, който организира родителските протести в няколко града, каза, че те ще продължат докато не бъдат изпълнени всички 14 искания на организацията, внесени в парламента. Сред тях, освен видеонаблюдение във всяко учебно заведение се настоява за психотестове за работещите в..

публикувано на 21.02.18 в 15:23

Маргарита Спирова: Видеонаблюдението до някаква степен ще регулира поведението на тези, които си позволяват неадекватно поведение

Наболялата, напоследък тема в общественото пространство е агресията в образователните институции, проявена от учители в детските ясли и градини към поверените им деца. Родители са потресени и разтревожени от кадри, направени със скрита камера в детска градина "Брезичка" в Бургас, показващи физическа и вербална агресия на учителка към 4-годишни..

публикувано на 21.02.18 в 14:33

Как оцелява един провинциален театър

Как оцелява един провинциален театър? Изяждат ли гастролиращите трупи хляба на колегите си от малките градове? За или против „мечките“ на сцената? Отговор на тези въпроси търсим в Кърджали. Преди три години театрално -музикалният център в града беше пред закриване, заради огромните натрупани задължения. Сега за фалит никой не говори, ситуацията е..

публикувано на 21.02.18 в 14:18