Първият в страната робот ще предава онлайн часовете в училище "Отец Паисий" в Кърджали

Първият в страната училищен робот ще предава онлайн часовете в "Отец Паисий" в Кърджали. Роботът-помощник за отсъстващите ученици ще стане реалност до 3 години. Той е само една от иновациите, които ще бъдат въведени в учебното заведение. Сред останалите модернизации в обучението са обърната класна стая, работа в екип между учители и ученици, изцяло дигитализиран кабинет. "Отец Паисий" е одобрено и включено в списъка на иновативните училища в България, които са само 185. 
Иновативните училища са новост в системата на българското образование от тази есен. Те трябва да бъдат модел на модерното училище, в което учениците да подобряват резултатите и критичното си мислене чрез новаторски образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни програми. За да се получи статут на иновативно училище, се кандидатства с проект, който минава през одобрението на специална комисия. 
"Да учим заедно" се нарича проектът, в който ще участват ученици от пети и осми клас, разказа за радио Кърджали преподавателят по информатика Светла Илчева.

През следващите три години ще въведем използване на нови методи и форми на преподаване и учене, като обърната класна стая, в която учениците ще преподават, екипна работа между учители и ученици, усъвършенстване на образователната среда. Ще се променят и някои начини на оценяване, ще въведем модулното обучение, в което ще се обединяват различни предметни блокове, например ще се учи заедно информатика и български език, разказа Светла Илчева. 

Може би най-любопитният момент е създаването на училищен интерактивен робот, който ще бъде в помощ на отсъстващите ученици. Обучението в клас ще се предава онлайн и децата, които са болни, също могат да взимат участие в работния процес. 

Такъв робот няма създаден до този момент в България, ние видяхме прототипа в САЩ и силно се амбицирахме да го направим и в нашето училище "Отец Паисий", каза Светла Илчева. Тя е убедена, че за създаването на робота няма да е необходима чужда помощ, учители и ученици сами ще го конструират и ще му вдъхнат живот.

Чуйте цялото интервю на Станислава Георгиева със Светла Илчева в звуковия файл.
Вижте още

В Момчиловци се проведе 4-то издание на фестивала на киселото мляко (снимки)

Празникът на киселото мляко в Момчиловци се откри с химна на Родопите - "Бела съм бела юначе', а гостите от Китай бяха посрещнати по традиция с пита и мед под съпровода на родопски каба гайди. След което кмета на Момчиловци Сийка Суркова от сцената, приветства с добре дошли гостите и даде началото на фестива.  След кмета на селото, на сцената се..

публикувано на 24.09.18 в 13:41

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

За трудностите, но и невероятната емоция да свириш на божествения инструмент арфа, разказва младата инструменталистка Екатерина Шмидт, за която съм сигурна, че ще прослави един ден и България по световните сцени. Кати е наполовина българка, наполовина германка. Едва на 17 г. е, но още преди две години, през есента на 2016 г., е приета като..

публикувано на 23.09.18 в 17:18

Фестивал на науката за малки любопитковци в неделя

В неделя в Кърджали ще се проведе Фестивал на науката за деца. Организаторите обещават, че в рамките на 60 минути, в които децата ще ги посетят, ще преживеят нещо ново и вълнуващо! Щура лаборатория и Мобилен Планетариум   ще зарадват всички любознателни дечица. Всички участници ще имат възможността да наблюдават Научно шоу, ще хапнат..

публикувано на 21.09.18 в 11:40

Момчиловци отбелязва фестивалът на дълголетната напитка - киселото мляко

Момчиловци отбелязва  фестивалът на Киселото мляко – култура и традиции. Той се провежда под патронажа на Министерството на туризма на Република България. Здравето, дълголетието, богатството и красотата на българската планина ще бъдат прославени във фестивала, посветен на киселото мляко – един уникален български продукт, който и според съвременната..

публикувано на 17.09.18 в 18:29

В Чепеларе отбелязват "Хайдушки празници Капитан Петко Войвода"

  В  Чепеларе от 22 до 24 септември ще се проведат вторите "Хайдушки празници Капитан Петко Войвода". Чепеларци планират да дадат урок по родолюбие с живи картини от освободителната мисия на Капитан Петко Войвода, както и с хайдушки песни и изложба на исторически оръжия от националноосвободителните борби на българския народ и Руско-турската война..

публикувано на 17.09.18 в 17:55

С хоро на гроздобер в Минерални бани

Втори фолклорен фестивал на клубове за народни танци организира Фолклорен клуб „Славяни” със съдействието на община Минерални бани. Проявата ще се проведе от 21 до 23 септември в тези дни се провежда и празникът на минералната вода, здравето и красотата в община Минерални бани.  Още в петък в село Сусам ще се открие изложба-базар на местни..

публикувано на 17.09.18 в 17:09

Училището в Рани лист ще интегрира деца от етническите малцинства с европейски пари

Училището в село Рани лист днес посрещна своите 80 ученици. Услугата на образованието по нищо не отстъпва на тази в големия град. Учебното заведение работи и печели доста проекти с европейско финансиране. Днес школото разполага със стая за чужди езици, интерактивни дъски, дидактични игри и други.  Училището събира деца от селата Рани лист,..

публикувано на 17.09.18 в 15:50