Първият в страната робот ще предава онлайн часовете в училище "Отец Паисий" в Кърджали

Първият в страната училищен робот ще предава онлайн часовете в "Отец Паисий" в Кърджали. Роботът-помощник за отсъстващите ученици ще стане реалност до 3 години. Той е само една от иновациите, които ще бъдат въведени в учебното заведение. Сред останалите модернизации в обучението са обърната класна стая, работа в екип между учители и ученици, изцяло дигитализиран кабинет. "Отец Паисий" е одобрено и включено в списъка на иновативните училища в България, които са само 185. 
Иновативните училища са новост в системата на българското образование от тази есен. Те трябва да бъдат модел на модерното училище, в което учениците да подобряват резултатите и критичното си мислене чрез новаторски образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни програми. За да се получи статут на иновативно училище, се кандидатства с проект, който минава през одобрението на специална комисия. 
"Да учим заедно" се нарича проектът, в който ще участват ученици от пети и осми клас, разказа за радио Кърджали преподавателят по информатика Светла Илчева.

През следващите три години ще въведем използване на нови методи и форми на преподаване и учене, като обърната класна стая, в която учениците ще преподават, екипна работа между учители и ученици, усъвършенстване на образователната среда. Ще се променят и някои начини на оценяване, ще въведем модулното обучение, в което ще се обединяват различни предметни блокове, например ще се учи заедно информатика и български език, разказа Светла Илчева. 

Може би най-любопитният момент е създаването на училищен интерактивен робот, който ще бъде в помощ на отсъстващите ученици. Обучението в клас ще се предава онлайн и децата, които са болни, също могат да взимат участие в работния процес. 

Такъв робот няма създаден до този момент в България, ние видяхме прототипа в САЩ и силно се амбицирахме да го направим и в нашето училище "Отец Паисий", каза Светла Илчева. Тя е убедена, че за създаването на робота няма да е необходима чужда помощ, учители и ученици сами ще го конструират и ще му вдъхнат живот.

Чуйте цялото интервю на Станислава Георгиева със Светла Илчева в звуковия файл.
Вижте още

Венцислав Стайков: Един човешки живот не е достатъчен да опознаеш Източните Родопи

Първата си книга с пътеписи след девет поетични представи кърджалийският автор Венцислав Стайков пред приятели, съмишленици и любители на литературата. Проявата е част от инициативите от програмата, посветена на Деня на Кърджали - 21 октомври. "Скалните кошери - Дневникът на родопския пътешественик" е побрала 26 пътеписа от района на язовир "Студен..

публикувано на 14.10.17 в 15:23

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Доминират коронавирусите, не е засечен грип

През този сезон циркулират вируси,  които предизвикват инфекции на гърлото и хрема, но още не е засечен грип, съобщи за Радио Кърджали проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразигни болести.  Много е важно да се контролира питейната вода, тъй като заради дъждовете е възможно в нея да попаднат патогенни бактерии...

публикувано на 11.10.17 в 11:37

Готова ли е България да влезе в Шенген?

В края на миналата седмица България и Румъния получиха достъп до Шенгенската информационна система. Решението на Европейския парламент, взето с огромно мнозинство, дава възможност на двете страни да проверяват информация в системата, без обаче да могат да въвеждат, изменят или трият данни. Това решение се определя като огромна стъпка в посока на..

публикувано на 10.10.17 в 15:09

С "Обич за Гена" Кърджали се докосва до голямата българска оперна прима

69-минутният музикален портрет "Обич за Гена" с автор Димитър Сотиров и оператор и продуцент Милена Стойкова ще бъде прожектиран на 11 октомври от 18 часа в читалище "Обединение" в Кърджали като част от културната програма за Деня на Кърджали 21 октомври.  Лентата е посветена на 75 г. от рождението на Гена Димитрова и припомня знакови изпълнения на..

публикувано на 09.10.17 в 13:52

Уникална колекция от бухали вдъхновява в училище "П.Р.Славейков"

Повече от 1000 бухали са "накацали" в директорския кабинет, витрините с купите, рафтовете и коридорите в средното училище в Кърджали "Петко Рачов Славейков". Птиците са различни - стъклени, плюшени, седефени, керамични, кристални, малки, големи, стилизирани, буквални ... Всички те са част от уникалната колекция , започната от директора на..

публикувано на 04.10.17 в 19:20

Психологът Антонина Топалова: Лицемерието ни съсипва

На живота не трябва да се гледа толкова драматично. Поначало не стресът е опасен и страшен, а отношението ни към него. Стресът може да активизира адреналина, да напомпа мускулите, да даде самочувствие и мотивация. Затова трябва да приемаме всяко изпитание не като провал, а като нова възможност да продължим напред. Това е мнението на..

публикувано на 04.10.17 в 18:40

Кърджали заема достойно място в развитието на космическата наука

Световната общественост отбелязва 4 октомври като Ден първи на космическата ера . На тази дата през 1957 година е изстрелян първият изкуствен спътник на Земята. Затова всяка година от 4 до 10 октомври честваме Седмица на Космоса.   Решението за провеждането на Световната седмица на космоса е взето на 6 декември 1999 г. от Генералната асамблея на..

публикувано на 04.10.17 в 17:37