Първият в страната робот ще предава онлайн часовете в училище "Отец Паисий" в Кърджали

Първият в страната училищен робот ще предава онлайн часовете в "Отец Паисий" в Кърджали. Роботът-помощник за отсъстващите ученици ще стане реалност до 3 години. Той е само една от иновациите, които ще бъдат въведени в учебното заведение. Сред останалите модернизации в обучението са обърната класна стая, работа в екип между учители и ученици, изцяло дигитализиран кабинет. "Отец Паисий" е одобрено и включено в списъка на иновативните училища в България, които са само 185. 
Иновативните училища са новост в системата на българското образование от тази есен. Те трябва да бъдат модел на модерното училище, в което учениците да подобряват резултатите и критичното си мислене чрез новаторски образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни програми. За да се получи статут на иновативно училище, се кандидатства с проект, който минава през одобрението на специална комисия. 
"Да учим заедно" се нарича проектът, в който ще участват ученици от пети и осми клас, разказа за радио Кърджали преподавателят по информатика Светла Илчева.

През следващите три години ще въведем използване на нови методи и форми на преподаване и учене, като обърната класна стая, в която учениците ще преподават, екипна работа между учители и ученици, усъвършенстване на образователната среда. Ще се променят и някои начини на оценяване, ще въведем модулното обучение, в което ще се обединяват различни предметни блокове, например ще се учи заедно информатика и български език, разказа Светла Илчева. 

Може би най-любопитният момент е създаването на училищен интерактивен робот, който ще бъде в помощ на отсъстващите ученици. Обучението в клас ще се предава онлайн и децата, които са болни, също могат да взимат участие в работния процес. 

Такъв робот няма създаден до този момент в България, ние видяхме прототипа в САЩ и силно се амбицирахме да го направим и в нашето училище "Отец Паисий", каза Светла Илчева. Тя е убедена, че за създаването на робота няма да е необходима чужда помощ, учители и ученици сами ще го конструират и ще му вдъхнат живот.

Чуйте цялото интервю на Станислава Георгиева със Светла Илчева в звуковия файл.
Вижте още

Петя Костова: Искам да живея!

Колко струва един човешки живот? Този на Петя струва само 104 хиляди лева! Тя е на 30 години, от Кърджали и се бори срещу най-коварната болест - рака. Преди 4 години тя чува най-тежките думи - "Имаш рак на лимфните възли". От тогава насам преминава през доста изпитания - химеотерапии, лъчетерапии, присаждане на стволови клетки .... нищо не помага..

публикувано на 12.12.17 в 11:05

Д-р Марчо Марков: Най-тежките травми от катастрофи са при мотористите

Миг невнимание на пътя може да донесе болка и мъка цял живот . Това най-добре разбират лекарите, които първи се сблъскват с последиците от една катастрофа. Бързата реакция на пътя, умението да се даде първа помощ, но най-вече професионализма и опитността на хората в бели престилки спасяват човешкия живот. Един от тези хора в бели престилки,..

публикувано на 09.12.17 в 16:35

Алекси Кесяков: Добрият шофьор трябва да обича себе си

Добрият шофьор т рябва най-много да обича себе си , защото така ще се предпазва на пътя и ще пази близките си , които превозва с колата. Ако сбърка, може или да се нарани, или да убие скъп човек, или да отговаря пред правосъдието за грешката си. А никой не иска да изпада в подобна ситуация. В това е убеден Алекси Кесяков, секретар на..

публикувано на 09.12.17 в 15:53

Дъщерята на лауреата получи наградата "Петя Караколева" за 2017

Димитър Златев от Чепеларе, който спечели тазгодишната Национална награда за детска литература "Петя Караколева", не успя да получи лично статуетката. Здравословното му състояние не му позволи да пътува до Кърджали. На тържествената церемония в Читалище "Обединение" председателят на журито писателят Петър Анастасов обяви, че книгата "Кой съм аз. Гатанки..

публикувано на 08.12.17 в 14:23

Петър Анастасов: Влюби ли се едно дете в четенето, то е за цял живот

Дълъг ли е пътят от написването на едно литературно произведение за деца до срещата му с читателя? Защо, ако едно дете се влюби в четенето, то това е цял живот? Има ли съперничество между книгата и компютъра? Задаваме тези въпроси на известния писател, поет и драматург Петър Анастасов, който пише и за деца. Наскоро той навърши 75 години и стана почетен..

публикувано на 08.12.17 в 14:18

Адвокат Белева: Решението на ВАС за Мердие Ибрям е окончателно

Гост в студиото на Радио Кърджали беше адвокат Теодора Белева по темата за предсрочно прекратените пълномощия на  общински съветник в местния парламент.  Как приключва тази тема, започнала с прекратяване на пълномощията на  Мердие Ибрям, общински съветник от БСП:

публикувано на 07.12.17 в 10:22

Кампанията „Are you OK, bro?“ привлича вниманието към мъжкото здраве

Социална кампания в интернет в подкрепа на мъжкото здраве подеха двама млади мъже - Методий Иванов и Владимир Балканов. Поводът - месец ноември, който е посветен на тази не толкова популярна тема за мъжкото здраве и за профилактиката на различни болести, които засягат предимно мъжете.  От няколко години насам мъжкото здраве си има месец, и той..

публикувано на 17.11.17 в 17:18