Първият в страната робот ще предава онлайн часовете в училище "Отец Паисий" в Кърджали

Първият в страната училищен робот ще предава онлайн часовете в "Отец Паисий" в Кърджали. Роботът-помощник за отсъстващите ученици ще стане реалност до 3 години. Той е само една от иновациите, които ще бъдат въведени в учебното заведение. Сред останалите модернизации в обучението са обърната класна стая, работа в екип между учители и ученици, изцяло дигитализиран кабинет. "Отец Паисий" е одобрено и включено в списъка на иновативните училища в България, които са само 185. 
Иновативните училища са новост в системата на българското образование от тази есен. Те трябва да бъдат модел на модерното училище, в което учениците да подобряват резултатите и критичното си мислене чрез новаторски образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни програми. За да се получи статут на иновативно училище, се кандидатства с проект, който минава през одобрението на специална комисия. 
"Да учим заедно" се нарича проектът, в който ще участват ученици от пети и осми клас, разказа за радио Кърджали преподавателят по информатика Светла Илчева.

През следващите три години ще въведем използване на нови методи и форми на преподаване и учене, като обърната класна стая, в която учениците ще преподават, екипна работа между учители и ученици, усъвършенстване на образователната среда. Ще се променят и някои начини на оценяване, ще въведем модулното обучение, в което ще се обединяват различни предметни блокове, например ще се учи заедно информатика и български език, разказа Светла Илчева. 

Може би най-любопитният момент е създаването на училищен интерактивен робот, който ще бъде в помощ на отсъстващите ученици. Обучението в клас ще се предава онлайн и децата, които са болни, също могат да взимат участие в работния процес. 

Такъв робот няма създаден до този момент в България, ние видяхме прототипа в САЩ и силно се амбицирахме да го направим и в нашето училище "Отец Паисий", каза Светла Илчева. Тя е убедена, че за създаването на робота няма да е необходима чужда помощ, учители и ученици сами ще го конструират и ще му вдъхнат живот.

Чуйте цялото интервю на Станислава Георгиева със Светла Илчева в звуковия файл.
Вижте още

Мартина Стронг: Окуражаваме българите, които искат да учат и да пътуват в САЩ

През февруари Кърджали е сцена на българо-американските отношения. Поводът е започналият в града Месец на Америка,  организиран от  Дружество „Приятели на САЩ“, посолството на САЩ у нас и Община Кърджали.  Това е осмото издание на инициативата, чиято цел е да популяризира американската наука, култура, изкуство и добри практики в образованието. От 2001..

публикувано на 16.02.18 в 15:13

Наблюдават дистанционно болни в труднодостъпни села в Кирковско

Община Кирково ще закупи устройства за дистанционно наблюдение на пациенти, живеещи в труднодостъпни и изолирани райони. Так а ще се улесни достъпът до здравни услуги на населението и ще се подобри тяхното качество и ефективност, включително на представители на уязвими групи, като хора в неравностойно положение, възрастни и хронично болни ...

публикувано на 16.02.18 в 13:44

И тази година теснолинейката с празнично пътуване на 3-ти март до Якоруда

И тази година за трети път  гражданско сдружение "За теснолинейката" организира празнично пътуване по повод Националниоя празник на България -  3-ти март. Сдружението работи за запазване и популяризиране на единствената действаща теснолинейка в България Септември - Добринище.  И тази година от сдружението приканват любителите на влаковете и..

публикувано на 15.02.18 в 19:26

Никола Чанев пред водещите от "Голямото междучасие": Призванието ми е да съм добър човек

Сбъдват ли се детските мечти? Какво се крие в книгите? Какво е мястото на доброто в живота на хората и как нюансите го правят по-пъстър и шарен? От какво зависят щастието и успехът? Тези и други въпроси зададоха на областния управител на Кърджали Никола Чанев водещите на младежкото предаване "Голямото междучасие" по Радио Кърджали Милица..

публикувано на 08.02.18 в 13:19

Школата "Историка" подготвя конференция посветена на 140 години от освобождението на България

Историческа ученическа конференция, посветена на 140 години от освобождението на България от османска власт , подготвя средното училище Петко Рачов Славейков в Кърджали. Тя ще бъде открита на 2 март, но подготовката за нея вече върви с пълна сила. За първи път участие в нея ще вземат и ученици от основния курс на обучение, а не само от горен курс,..

публикувано на 08.02.18 в 12:01

Иван Христов за двутомника "Америките ни"

В  месеца на Америка организиран от дружеството за приятелство със САЩ, посолството на САЩ и община Кърджали, в читалище Обединение в Кърджали представавят вторият том от сборника Америките ни. Той е озаглавен САЩ като метафора на модерността. Българо-американски отражения през ХХ-ХХI век.  Негови съставители са доц. Пламен Антов и Иван..

публикувано на 08.02.18 в 11:42

Нарастват българските училища в чужбина

327 са българските училища в целия свят. Те са най-много в Европа - 265 . Следват ги училищата в Канада, Северна и Южна Америка . Интересът към тези средища нараства всяка година, е констатацията на Министерството на образованието. Пример за това е искането за откриване на училища в Мароко, Кувейт и Грузия. Българската общност там е..

публикувано на 05.02.18 в 10:59