Първият в страната робот ще предава онлайн часовете в училище "Отец Паисий" в Кърджали

Първият в страната училищен робот ще предава онлайн часовете в "Отец Паисий" в Кърджали. Роботът-помощник за отсъстващите ученици ще стане реалност до 3 години. Той е само една от иновациите, които ще бъдат въведени в учебното заведение. Сред останалите модернизации в обучението са обърната класна стая, работа в екип между учители и ученици, изцяло дигитализиран кабинет. "Отец Паисий" е одобрено и включено в списъка на иновативните училища в България, които са само 185. 
Иновативните училища са новост в системата на българското образование от тази есен. Те трябва да бъдат модел на модерното училище, в което учениците да подобряват резултатите и критичното си мислене чрез новаторски образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни програми. За да се получи статут на иновативно училище, се кандидатства с проект, който минава през одобрението на специална комисия. 
"Да учим заедно" се нарича проектът, в който ще участват ученици от пети и осми клас, разказа за радио Кърджали преподавателят по информатика Светла Илчева.

През следващите три години ще въведем използване на нови методи и форми на преподаване и учене, като обърната класна стая, в която учениците ще преподават, екипна работа между учители и ученици, усъвършенстване на образователната среда. Ще се променят и някои начини на оценяване, ще въведем модулното обучение, в което ще се обединяват различни предметни блокове, например ще се учи заедно информатика и български език, разказа Светла Илчева. 

Може би най-любопитният момент е създаването на училищен интерактивен робот, който ще бъде в помощ на отсъстващите ученици. Обучението в клас ще се предава онлайн и децата, които са болни, също могат да взимат участие в работния процес. 

Такъв робот няма създаден до този момент в България, ние видяхме прототипа в САЩ и силно се амбицирахме да го направим и в нашето училище "Отец Паисий", каза Светла Илчева. Тя е убедена, че за създаването на робота няма да е необходима чужда помощ, учители и ученици сами ще го конструират и ще му вдъхнат живот.

Чуйте цялото интервю на Станислава Георгиева със Светла Илчева в звуковия файл.
Вижте още
Румен Пехливанов

Румен Пехливанов: Дългото забавяне на строежа на ГКПП Рудозем-Ксанти ще ни ощети финансово

Фирма, регистрирана за продажба на коли, мотори и мотопеди, спря поръчката за изграждане на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Рудозем - Ксанти. Поръчката за строителството на граничния пункт през прохода Елидже и подходен път до него бе обявена от областния управител на Смолян Недялко Славов миналия месец. Тя е от особено голям..

публикувано на 18.06.18 в 11:45

Алергологът д-р Мони Турналиев: Мръсният въздух винаги влошава алергичните състояния

Според семейния лекар д-р Невин Садъкова се срещат случаи на алергичен конюнктивит, отключени заради мръсен въздух. Доказана ли е обаче тази взаимовръзка и има ли тя медицинска логика? На този въпрос ни отговаря д-р Мони Турналиев от Смолян, който преглежда в кърджалийската болница . Оловните аерозоли на автомобилите засилват много повече..

публикувано на 18.06.18 в 11:03

Д-р Невин Садъкова: Замърсеният въздух причинява алергии

Неизяснени случаи на алергичен кюнюктивит отчитат някои семейни лекари през летните месеци. Д-р Невин Садъкова от Момчилград има в листата си 3700 пациенти и затова практиката й е показателна за нашата област.   Завишението на болните е за месец май. Според статистически проучвания, алергичният конюнктивит засяга приблизително 15% от цялото..

публикувано на 18.06.18 в 10:11

Магична среща секунди след полунощ с Христина Мачикян

Запознайте се с един автор на магични разкази, които ценителите на изящното слово познават повече от света на виртуалното. Разбира се и от изявите й в Дома на културата в Кърджали, защото е човек на изкуството. Жената, чието име скоро ще научите, е била вече събеседник на предаването „Вкусен следобед”. Тя е от онези дами, които са еднакво крехки и..

публикувано на 17.06.18 в 18:17

Пъстро хоро се вие всяка вечер в читалище "Обединение 1913"

100 души в читалище "Обединение 1913" в Кърджали са обединени всеки работен ден от хорото. Сряд тях има и хора от турския етнос , от престижни професии, деца и възрастни. Някои ходят за отмора, други - водени от любовта към народното творчество. За това какво ги сплотява, засилва ли се интересът към родното, и за това как млади хора..

публикувано на 12.06.18 в 17:38

Кристиян Желев свири за пръв път с родителите си на джаз феста в родния Кърджали

Сред участниците в джаз феста "Долината на Орфей" се открои и един музикант, роден в Кърджали. Този изключителен млад барабанист впечатли специалистите и очарова публиката. Закърмен с музика в семейството на кърджалийските музиканти Антони и Радостина Желеви, седнал зад пианото още на 6 години в Школата в Дома на културата, днес Кристиян жъне успехи в..

публикувано на 12.06.18 в 15:43

Китаристът Никола Панчев бе най-младият участник в Кърджали джаз фест

Той беше най-младият участник на джаз фестивала в Кърджали миналата година. Тогава беше ученик в 9 клас на Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив. Прекрасен китарист, на когото специалистите предричат успешно бъдеще. На тазгодишното издание на джаз феста "Долината на Орфей" отново Никола Панчев е най-младият участващ музикант...

публикувано на 12.06.18 в 15:25