Уникална колекция от бухали вдъхновява в училище "П.Р.Славейков"

Повече от 1000 бухали са "накацали" в директорския кабинет, витрините с купите, рафтовете и коридорите в средното училище в Кърджали "Петко Рачов Славейков". Птиците са различни - стъклени, плюшени, седефени, керамични, кристални, малки, големи, стилизирани, буквални... Всички те са част от уникалната колекция, започната от директора на школото Милко Багдасаров във вече далечната 1994 година
Учи, печели, конкурирай, очаровай. Това е девизът на средното училище "Петко Рачов Славейков" в Кърджали, но и разшифрованото име на символа на училището - бухалчето УПКО, носител на знание и мъдрост. Днешния си вид то носи от 1991 година, няколко години по-късно - през 1994 г., в училището се появява и първото бухалче от бъдещата колекция. То е кубинско и за съжаление, вече го няма. Най-вероятно при поредното почистване е паднало и се е счупило. Аз самият съм го лепил неведнъж, но сега не съм го видял навреме, за да го "излекувам", казва с усмивка директорът Милко Багдасаров.
Днес "ятото" е огромно. Птиците са над 1000 и са от целия свят - от Хонконг до Чикаго. Всички, които ни идват на гости, ни носят бухали. Включително и делегациите от училища, с които си партнираме. Един от последните в колекцията е модерен бухал, изработен от един от известните скулптори на Норвегия, а най-новото попълнение е бухал-гоблен, подарен от волейболната ни надежда Спас Байрев, разказва Багдасаров.  
Сред уникалните е и кехлибареният бухал, подарен от президента Георги Първанов, който посети преди няколко години училището. Колекцията е приютила керамични, плюшени, кожени, кристални, вълнени, стъклени, бухали-чаши, бухали-часовници, играчки, ключодържатели, магнити и дори произведения на изкуството.
Бъдещето на колекцията според Милко Багдасаров - да се систематизира, да се опише, да се пренареди, да се увеличи и, кой знае, един ден да бъде вписана в Книгата на рекордите Гинес. 
Цялото интервю на Станислава Георгиева с Милко Багдасаров може да чуете в звуковия файл.Вижте още

Мартина Стронг: Окуражаваме българите, които искат да учат и да пътуват в САЩ

През февруари Кърджали е сцена на българо-американските отношения. Поводът е започналият в града Месец на Америка,  организиран от  Дружество „Приятели на САЩ“, посолството на САЩ у нас и Община Кърджали.  Това е осмото издание на инициативата, чиято цел е да популяризира американската наука, култура, изкуство и добри практики в образованието. От 2001..

публикувано на 16.02.18 в 15:13

Наблюдават дистанционно болни в труднодостъпни села в Кирковско

Община Кирково ще закупи устройства за дистанционно наблюдение на пациенти, живеещи в труднодостъпни и изолирани райони. Так а ще се улесни достъпът до здравни услуги на населението и ще се подобри тяхното качество и ефективност, включително на представители на уязвими групи, като хора в неравностойно положение, възрастни и хронично болни ...

публикувано на 16.02.18 в 13:44

И тази година теснолинейката с празнично пътуване на 3-ти март до Якоруда

И тази година за трети път  гражданско сдружение "За теснолинейката" организира празнично пътуване по повод Националниоя празник на България -  3-ти март. Сдружението работи за запазване и популяризиране на единствената действаща теснолинейка в България Септември - Добринище.  И тази година от сдружението приканват любителите на влаковете и..

публикувано на 15.02.18 в 19:26

Никола Чанев пред водещите от "Голямото междучасие": Призванието ми е да съм добър човек

Сбъдват ли се детските мечти? Какво се крие в книгите? Какво е мястото на доброто в живота на хората и как нюансите го правят по-пъстър и шарен? От какво зависят щастието и успехът? Тези и други въпроси зададоха на областния управител на Кърджали Никола Чанев водещите на младежкото предаване "Голямото междучасие" по Радио Кърджали Милица..

публикувано на 08.02.18 в 13:19

Школата "Историка" подготвя конференция посветена на 140 години от освобождението на България

Историческа ученическа конференция, посветена на 140 години от освобождението на България от османска власт , подготвя средното училище Петко Рачов Славейков в Кърджали. Тя ще бъде открита на 2 март, но подготовката за нея вече върви с пълна сила. За първи път участие в нея ще вземат и ученици от основния курс на обучение, а не само от горен курс,..

публикувано на 08.02.18 в 12:01

Иван Христов за двутомника "Америките ни"

В  месеца на Америка организиран от дружеството за приятелство със САЩ, посолството на САЩ и община Кърджали, в читалище Обединение в Кърджали представавят вторият том от сборника Америките ни. Той е озаглавен САЩ като метафора на модерността. Българо-американски отражения през ХХ-ХХI век.  Негови съставители са доц. Пламен Антов и Иван..

публикувано на 08.02.18 в 11:42

Нарастват българските училища в чужбина

327 са българските училища в целия свят. Те са най-много в Европа - 265 . Следват ги училищата в Канада, Северна и Южна Америка . Интересът към тези средища нараства всяка година, е констатацията на Министерството на образованието. Пример за това е искането за откриване на училища в Мароко, Кувейт и Грузия. Българската общност там е..

публикувано на 05.02.18 в 10:59