Уникална колекция от бухали вдъхновява в училище "П.Р.Славейков"

Повече от 1000 бухали са "накацали" в директорския кабинет, витрините с купите, рафтовете и коридорите в средното училище в Кърджали "Петко Рачов Славейков". Птиците са различни - стъклени, плюшени, седефени, керамични, кристални, малки, големи, стилизирани, буквални... Всички те са част от уникалната колекция, започната от директора на школото Милко Багдасаров във вече далечната 1994 година
Учи, печели, конкурирай, очаровай. Това е девизът на средното училище "Петко Рачов Славейков" в Кърджали, но и разшифрованото име на символа на училището - бухалчето УПКО, носител на знание и мъдрост. Днешния си вид то носи от 1991 година, няколко години по-късно - през 1994 г., в училището се появява и първото бухалче от бъдещата колекция. То е кубинско и за съжаление, вече го няма. Най-вероятно при поредното почистване е паднало и се е счупило. Аз самият съм го лепил неведнъж, но сега не съм го видял навреме, за да го "излекувам", казва с усмивка директорът Милко Багдасаров.
Днес "ятото" е огромно. Птиците са над 1000 и са от целия свят - от Хонконг до Чикаго. Всички, които ни идват на гости, ни носят бухали. Включително и делегациите от училища, с които си партнираме. Един от последните в колекцията е модерен бухал, изработен от един от известните скулптори на Норвегия, а най-новото попълнение е бухал-гоблен, подарен от волейболната ни надежда Спас Байрев, разказва Багдасаров.  
Сред уникалните е и кехлибареният бухал, подарен от президента Георги Първанов, който посети преди няколко години училището. Колекцията е приютила керамични, плюшени, кожени, кристални, вълнени, стъклени, бухали-чаши, бухали-часовници, играчки, ключодържатели, магнити и дори произведения на изкуството.
Бъдещето на колекцията според Милко Багдасаров - да се систематизира, да се опише, да се пренареди, да се увеличи и, кой знае, един ден да бъде вписана в Книгата на рекордите Гинес. 
Цялото интервю на Станислава Георгиева с Милко Багдасаров може да чуете в звуковия файл.Вижте още

Венцислав Стайков: Един човешки живот не е достатъчен да опознаеш Източните Родопи

Първата си книга с пътеписи след девет поетични представи кърджалийският автор Венцислав Стайков пред приятели, съмишленици и любители на литературата. Проявата е част от инициативите от програмата, посветена на Деня на Кърджали - 21 октомври. "Скалните кошери - Дневникът на родопския пътешественик" е побрала 26 пътеписа от района на язовир "Студен..

публикувано на 14.10.17 в 15:23

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Доминират коронавирусите, не е засечен грип

През този сезон циркулират вируси,  които предизвикват инфекции на гърлото и хрема, но още не е засечен грип, съобщи за Радио Кърджали проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразигни болести.  Много е важно да се контролира питейната вода, тъй като заради дъждовете е възможно в нея да попаднат патогенни бактерии...

публикувано на 11.10.17 в 11:37

Готова ли е България да влезе в Шенген?

В края на миналата седмица България и Румъния получиха достъп до Шенгенската информационна система. Решението на Европейския парламент, взето с огромно мнозинство, дава възможност на двете страни да проверяват информация в системата, без обаче да могат да въвеждат, изменят или трият данни. Това решение се определя като огромна стъпка в посока на..

публикувано на 10.10.17 в 15:09

С "Обич за Гена" Кърджали се докосва до голямата българска оперна прима

69-минутният музикален портрет "Обич за Гена" с автор Димитър Сотиров и оператор и продуцент Милена Стойкова ще бъде прожектиран на 11 октомври от 18 часа в читалище "Обединение" в Кърджали като част от културната програма за Деня на Кърджали 21 октомври.  Лентата е посветена на 75 г. от рождението на Гена Димитрова и припомня знакови изпълнения на..

публикувано на 09.10.17 в 13:52

Психологът Антонина Топалова: Лицемерието ни съсипва

На живота не трябва да се гледа толкова драматично. Поначало не стресът е опасен и страшен, а отношението ни към него. Стресът може да активизира адреналина, да напомпа мускулите, да даде самочувствие и мотивация. Затова трябва да приемаме всяко изпитание не като провал, а като нова възможност да продължим напред. Това е мнението на..

публикувано на 04.10.17 в 18:40

Първият в страната робот ще предава онлайн часовете в училище "Отец Паисий" в Кърджали

Първият в страната училищен робот ще предава онлайн часовете в "Отец Паисий" в Кърджали. Роботът-помощник за отсъстващите ученици ще стане реалност до 3 години. Той е само една от иновациите, които ще бъдат въведени в учебното заведение. Сред останалите модернизации в обучението са обърната класна стая, работа в екип между учители и ученици, изцяло..

публикувано на 04.10.17 в 18:00

Кърджали заема достойно място в развитието на космическата наука

Световната общественост отбелязва 4 октомври като Ден първи на космическата ера . На тази дата през 1957 година е изстрелян първият изкуствен спътник на Земята. Затова всяка година от 4 до 10 октомври честваме Седмица на Космоса.   Решението за провеждането на Световната седмица на космоса е взето на 6 декември 1999 г. от Генералната асамблея на..

публикувано на 04.10.17 в 17:37