Уникална колекция от бухали вдъхновява в училище "П.Р.Славейков"

Повече от 1000 бухали са "накацали" в директорския кабинет, витрините с купите, рафтовете и коридорите в средното училище в Кърджали "Петко Рачов Славейков". Птиците са различни - стъклени, плюшени, седефени, керамични, кристални, малки, големи, стилизирани, буквални... Всички те са част от уникалната колекция, започната от директора на школото Милко Багдасаров във вече далечната 1994 година
Учи, печели, конкурирай, очаровай. Това е девизът на средното училище "Петко Рачов Славейков" в Кърджали, но и разшифрованото име на символа на училището - бухалчето УПКО, носител на знание и мъдрост. Днешния си вид то носи от 1991 година, няколко години по-късно - през 1994 г., в училището се появява и първото бухалче от бъдещата колекция. То е кубинско и за съжаление, вече го няма. Най-вероятно при поредното почистване е паднало и се е счупило. Аз самият съм го лепил неведнъж, но сега не съм го видял навреме, за да го "излекувам", казва с усмивка директорът Милко Багдасаров.
Днес "ятото" е огромно. Птиците са над 1000 и са от целия свят - от Хонконг до Чикаго. Всички, които ни идват на гости, ни носят бухали. Включително и делегациите от училища, с които си партнираме. Един от последните в колекцията е модерен бухал, изработен от един от известните скулптори на Норвегия, а най-новото попълнение е бухал-гоблен, подарен от волейболната ни надежда Спас Байрев, разказва Багдасаров.  
Сред уникалните е и кехлибареният бухал, подарен от президента Георги Първанов, който посети преди няколко години училището. Колекцията е приютила керамични, плюшени, кожени, кристални, вълнени, стъклени, бухали-чаши, бухали-часовници, играчки, ключодържатели, магнити и дори произведения на изкуството.
Бъдещето на колекцията според Милко Багдасаров - да се систематизира, да се опише, да се пренареди, да се увеличи и, кой знае, един ден да бъде вписана в Книгата на рекордите Гинес. 
Цялото интервю на Станислава Георгиева с Милко Багдасаров може да чуете в звуковия файл.Вижте още
Румен Пехливанов

Румен Пехливанов: Дългото забавяне на строежа на ГКПП Рудозем-Ксанти ще ни ощети финансово

Фирма, регистрирана за продажба на коли, мотори и мотопеди, спря поръчката за изграждане на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Рудозем - Ксанти. Поръчката за строителството на граничния пункт през прохода Елидже и подходен път до него бе обявена от областния управител на Смолян Недялко Славов миналия месец. Тя е от особено голям..

публикувано на 18.06.18 в 11:45

Алергологът д-р Мони Турналиев: Мръсният въздух винаги влошава алергичните състояния

Според семейния лекар д-р Невин Садъкова се срещат случаи на алергичен конюнктивит, отключени заради мръсен въздух. Доказана ли е обаче тази взаимовръзка и има ли тя медицинска логика? На този въпрос ни отговаря д-р Мони Турналиев от Смолян, който преглежда в кърджалийската болница . Оловните аерозоли на автомобилите засилват много повече..

публикувано на 18.06.18 в 11:03

Д-р Невин Садъкова: Замърсеният въздух причинява алергии

Неизяснени случаи на алергичен кюнюктивит отчитат някои семейни лекари през летните месеци. Д-р Невин Садъкова от Момчилград има в листата си 3700 пациенти и затова практиката й е показателна за нашата област.   Завишението на болните е за месец май. Според статистически проучвания, алергичният конюнктивит засяга приблизително 15% от цялото..

публикувано на 18.06.18 в 10:11

Магична среща секунди след полунощ с Христина Мачикян

Запознайте се с един автор на магични разкази, които ценителите на изящното слово познават повече от света на виртуалното. Разбира се и от изявите й в Дома на културата в Кърджали, защото е човек на изкуството. Жената, чието име скоро ще научите, е била вече събеседник на предаването „Вкусен следобед”. Тя е от онези дами, които са еднакво крехки и..

публикувано на 17.06.18 в 18:17

Пъстро хоро се вие всяка вечер в читалище "Обединение 1913"

100 души в читалище "Обединение 1913" в Кърджали са обединени всеки работен ден от хорото. Сряд тях има и хора от турския етнос , от престижни професии, деца и възрастни. Някои ходят за отмора, други - водени от любовта към народното творчество. За това какво ги сплотява, засилва ли се интересът към родното, и за това как млади хора..

публикувано на 12.06.18 в 17:38

Кристиян Желев свири за пръв път с родителите си на джаз феста в родния Кърджали

Сред участниците в джаз феста "Долината на Орфей" се открои и един музикант, роден в Кърджали. Този изключителен млад барабанист впечатли специалистите и очарова публиката. Закърмен с музика в семейството на кърджалийските музиканти Антони и Радостина Желеви, седнал зад пианото още на 6 години в Школата в Дома на културата, днес Кристиян жъне успехи в..

публикувано на 12.06.18 в 15:43

Китаристът Никола Панчев бе най-младият участник в Кърджали джаз фест

Той беше най-младият участник на джаз фестивала в Кърджали миналата година. Тогава беше ученик в 9 клас на Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив. Прекрасен китарист, на когото специалистите предричат успешно бъдеще. На тазгодишното издание на джаз феста "Долината на Орфей" отново Никола Панчев е най-младият участващ музикант...

публикувано на 12.06.18 в 15:25