Уникална колекция от бухали вдъхновява в училище "П.Р.Славейков"

Повече от 1000 бухали са "накацали" в директорския кабинет, витрините с купите, рафтовете и коридорите в средното училище в Кърджали "Петко Рачов Славейков". Птиците са различни - стъклени, плюшени, седефени, керамични, кристални, малки, големи, стилизирани, буквални... Всички те са част от уникалната колекция, започната от директора на школото Милко Багдасаров във вече далечната 1994 година
Учи, печели, конкурирай, очаровай. Това е девизът на средното училище "Петко Рачов Славейков" в Кърджали, но и разшифрованото име на символа на училището - бухалчето УПКО, носител на знание и мъдрост. Днешния си вид то носи от 1991 година, няколко години по-късно - през 1994 г., в училището се появява и първото бухалче от бъдещата колекция. То е кубинско и за съжаление, вече го няма. Най-вероятно при поредното почистване е паднало и се е счупило. Аз самият съм го лепил неведнъж, но сега не съм го видял навреме, за да го "излекувам", казва с усмивка директорът Милко Багдасаров.
Днес "ятото" е огромно. Птиците са над 1000 и са от целия свят - от Хонконг до Чикаго. Всички, които ни идват на гости, ни носят бухали. Включително и делегациите от училища, с които си партнираме. Един от последните в колекцията е модерен бухал, изработен от един от известните скулптори на Норвегия, а най-новото попълнение е бухал-гоблен, подарен от волейболната ни надежда Спас Байрев, разказва Багдасаров.  
Сред уникалните е и кехлибареният бухал, подарен от президента Георги Първанов, който посети преди няколко години училището. Колекцията е приютила керамични, плюшени, кожени, кристални, вълнени, стъклени, бухали-чаши, бухали-часовници, играчки, ключодържатели, магнити и дори произведения на изкуството.
Бъдещето на колекцията според Милко Багдасаров - да се систематизира, да се опише, да се пренареди, да се увеличи и, кой знае, един ден да бъде вписана в Книгата на рекордите Гинес. 
Цялото интервю на Станислава Георгиева с Милко Багдасаров може да чуете в звуковия файл.Вижте още

Петя Костова: Искам да живея!

Колко струва един човешки живот? Този на Петя струва само 104 хиляди лева! Тя е на 30 години, от Кърджали и се бори срещу най-коварната болест - рака. Преди 4 години тя чува най-тежките думи - "Имаш рак на лимфните възли". От тогава насам преминава през доста изпитания - химеотерапии, лъчетерапии, присаждане на стволови клетки .... нищо не помага..

публикувано на 12.12.17 в 11:05

Д-р Марчо Марков: Най-тежките травми от катастрофи са при мотористите

Миг невнимание на пътя може да донесе болка и мъка цял живот . Това най-добре разбират лекарите, които първи се сблъскват с последиците от една катастрофа. Бързата реакция на пътя, умението да се даде първа помощ, но най-вече професионализма и опитността на хората в бели престилки спасяват човешкия живот. Един от тези хора в бели престилки,..

публикувано на 09.12.17 в 16:35

Алекси Кесяков: Добрият шофьор трябва да обича себе си

Добрият шофьор т рябва най-много да обича себе си , защото така ще се предпазва на пътя и ще пази близките си , които превозва с колата. Ако сбърка, може или да се нарани, или да убие скъп човек, или да отговаря пред правосъдието за грешката си. А никой не иска да изпада в подобна ситуация. В това е убеден Алекси Кесяков, секретар на..

публикувано на 09.12.17 в 15:53

Дъщерята на лауреата получи наградата "Петя Караколева" за 2017

Димитър Златев от Чепеларе, който спечели тазгодишната Национална награда за детска литература "Петя Караколева", не успя да получи лично статуетката. Здравословното му състояние не му позволи да пътува до Кърджали. На тържествената церемония в Читалище "Обединение" председателят на журито писателят Петър Анастасов обяви, че книгата "Кой съм аз. Гатанки..

публикувано на 08.12.17 в 14:23

Петър Анастасов: Влюби ли се едно дете в четенето, то е за цял живот

Дълъг ли е пътят от написването на едно литературно произведение за деца до срещата му с читателя? Защо, ако едно дете се влюби в четенето, то това е цял живот? Има ли съперничество между книгата и компютъра? Задаваме тези въпроси на известния писател, поет и драматург Петър Анастасов, който пише и за деца. Наскоро той навърши 75 години и стана почетен..

публикувано на 08.12.17 в 14:18

Адвокат Белева: Решението на ВАС за Мердие Ибрям е окончателно

Гост в студиото на Радио Кърджали беше адвокат Теодора Белева по темата за предсрочно прекратените пълномощия на  общински съветник в местния парламент.  Как приключва тази тема, започнала с прекратяване на пълномощията на  Мердие Ибрям, общински съветник от БСП:

публикувано на 07.12.17 в 10:22

Кампанията „Are you OK, bro?“ привлича вниманието към мъжкото здраве

Социална кампания в интернет в подкрепа на мъжкото здраве подеха двама млади мъже - Методий Иванов и Владимир Балканов. Поводът - месец ноември, който е посветен на тази не толкова популярна тема за мъжкото здраве и за профилактиката на различни болести, които засягат предимно мъжете.  От няколко години насам мъжкото здраве си има месец, и той..

публикувано на 17.11.17 в 17:18