Уникална колекция от бухали вдъхновява в училище "П.Р.Славейков"

Повече от 1000 бухали са "накацали" в директорския кабинет, витрините с купите, рафтовете и коридорите в средното училище в Кърджали "Петко Рачов Славейков". Птиците са различни - стъклени, плюшени, седефени, керамични, кристални, малки, големи, стилизирани, буквални... Всички те са част от уникалната колекция, започната от директора на школото Милко Багдасаров във вече далечната 1994 година
Учи, печели, конкурирай, очаровай. Това е девизът на средното училище "Петко Рачов Славейков" в Кърджали, но и разшифрованото име на символа на училището - бухалчето УПКО, носител на знание и мъдрост. Днешния си вид то носи от 1991 година, няколко години по-късно - през 1994 г., в училището се появява и първото бухалче от бъдещата колекция. То е кубинско и за съжаление, вече го няма. Най-вероятно при поредното почистване е паднало и се е счупило. Аз самият съм го лепил неведнъж, но сега не съм го видял навреме, за да го "излекувам", казва с усмивка директорът Милко Багдасаров.
Днес "ятото" е огромно. Птиците са над 1000 и са от целия свят - от Хонконг до Чикаго. Всички, които ни идват на гости, ни носят бухали. Включително и делегациите от училища, с които си партнираме. Един от последните в колекцията е модерен бухал, изработен от един от известните скулптори на Норвегия, а най-новото попълнение е бухал-гоблен, подарен от волейболната ни надежда Спас Байрев, разказва Багдасаров.  
Сред уникалните е и кехлибареният бухал, подарен от президента Георги Първанов, който посети преди няколко години училището. Колекцията е приютила керамични, плюшени, кожени, кристални, вълнени, стъклени, бухали-чаши, бухали-часовници, играчки, ключодържатели, магнити и дори произведения на изкуството.
Бъдещето на колекцията според Милко Багдасаров - да се систематизира, да се опише, да се пренареди, да се увеличи и, кой знае, един ден да бъде вписана в Книгата на рекордите Гинес. 
Цялото интервю на Станислава Георгиева с Милко Багдасаров може да чуете в звуковия файл.Вижте още

В Момчиловци се проведе 4-то издание на фестивала на киселото мляко (снимки)

Празникът на киселото мляко в Момчиловци се откри с химна на Родопите - "Бела съм бела юначе', а гостите от Китай бяха посрещнати по традиция с пита и мед под съпровода на родопски каба гайди. След което кмета на Момчиловци Сийка Суркова от сцената, приветства с добре дошли гостите и даде началото на фестива.  След кмета на селото, на сцената се..

публикувано на 24.09.18 в 13:41

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

За трудностите, но и невероятната емоция да свириш на божествения инструмент арфа, разказва младата инструменталистка Екатерина Шмидт, за която съм сигурна, че ще прослави един ден и България по световните сцени. Кати е наполовина българка, наполовина германка. Едва на 17 г. е, но още преди две години, през есента на 2016 г., е приета като..

публикувано на 23.09.18 в 17:18

Фестивал на науката за малки любопитковци в неделя

В неделя в Кърджали ще се проведе Фестивал на науката за деца. Организаторите обещават, че в рамките на 60 минути, в които децата ще ги посетят, ще преживеят нещо ново и вълнуващо! Щура лаборатория и Мобилен Планетариум   ще зарадват всички любознателни дечица. Всички участници ще имат възможността да наблюдават Научно шоу, ще хапнат..

публикувано на 21.09.18 в 11:40

Момчиловци отбелязва фестивалът на дълголетната напитка - киселото мляко

Момчиловци отбелязва  фестивалът на Киселото мляко – култура и традиции. Той се провежда под патронажа на Министерството на туризма на Република България. Здравето, дълголетието, богатството и красотата на българската планина ще бъдат прославени във фестивала, посветен на киселото мляко – един уникален български продукт, който и според съвременната..

публикувано на 17.09.18 в 18:29

В Чепеларе отбелязват "Хайдушки празници Капитан Петко Войвода"

  В  Чепеларе от 22 до 24 септември ще се проведат вторите "Хайдушки празници Капитан Петко Войвода". Чепеларци планират да дадат урок по родолюбие с живи картини от освободителната мисия на Капитан Петко Войвода, както и с хайдушки песни и изложба на исторически оръжия от националноосвободителните борби на българския народ и Руско-турската война..

публикувано на 17.09.18 в 17:55

С хоро на гроздобер в Минерални бани

Втори фолклорен фестивал на клубове за народни танци организира Фолклорен клуб „Славяни” със съдействието на община Минерални бани. Проявата ще се проведе от 21 до 23 септември в тези дни се провежда и празникът на минералната вода, здравето и красотата в община Минерални бани.  Още в петък в село Сусам ще се открие изложба-базар на местни..

публикувано на 17.09.18 в 17:09

Училището в Рани лист ще интегрира деца от етническите малцинства с европейски пари

Училището в село Рани лист днес посрещна своите 80 ученици. Услугата на образованието по нищо не отстъпва на тази в големия град. Учебното заведение работи и печели доста проекти с европейско финансиране. Днес школото разполага със стая за чужди езици, интерактивни дъски, дидактични игри и други.  Училището събира деца от селата Рани лист,..

публикувано на 17.09.18 в 15:50