Никола Чанев реагира остро на решението тази година да не бъде избран почетен гражданин на Кърджали

„Неприсъждането на званието почетен гражданин на предстоящата тържествена сесия на 21 октомври не кореспондира с обществените очаквания. Неприятно съм изненадан, че годината, в която отбелязваме 105 г от Освобождението на Кърджали, ще бъде обявена за нулева откъм номинации“, реагира областният управител Никола Чанев. Това е равносилно на отказ от национална памет, незачитане на достойните личности, вградили житейската и професионалната си биография в темелите на съвременния град Кърджали и незаслужена абдикация от едно правово задължение, което не носи облаги, а удостоява с морално признание. Необходимостта от поправки в Правилника и прецизиране на критериите за подбор не оправдава решението на Председателския съвет на ОбС да не бъдат подлагани на гласуване постъпилите в законовия срок кандидатури, защото правилата не могат да бъдат променяни със задна дата. В качеството си на областен управител и гражданин на Кърджали съм внесъл номинацията на д-р Атанас Дафовски – една забележителна личност с неоспорими заслуги и безукорна репутация, медик и общественик, основоположник на модерното здравеопазване в Източните Родопи, човекът, чието име с гордост носи многопрофилната  болница за активно лечение и  който е пример и вдъхновител за поколения кърджалийци. Отказвам да приема, че подобна кандидатура може да бъде зачеркната с лека ръка, само защото в годините се наблюдава обезличаване на званието почетен гражданин. Да пренебрегнем историческия принос на д-р Дафовски е проява на отцеотричане и подмяна на ценностите, които са ни съхранили като народ. Като вносител на предложението за удостояването му със звание почетен гражданин на Кърджали възразявам срещу отхвърлянето на номинацията му по служебен път, за което дори не бяха уведомен. Това е умишлено бягство от отговорност и решение с крайно негативен публичен ефект“, изтъкна Чанев.


Вижте още

Григор Димитров запази №6 в света

Най-силният български тенисист Григор Димитров е шести и в публикуваната днес световна ранглиста. Той няма да участва в турнир през следващите две седмици. След това Димитров ще играе на „Мастърс 1000“ турнира в Торонто от 6 август. Втората ни ракета Димитър Кузманов е №301 в класацията, а Александър Лазов е 485-и в света. В челото няма промени. Води..

публикувано на 23.07.18 в 10:36

Интернационално участие на Перелик Джаз фест 2018

На 28 юли, на връх Перелик ще се състои 13-то издание на Перелик Джаз Фест ( Perelik World Music & Jazz Fest ). По традиция фестивалът се организира всяка последна събота на месец юли. Тази година в него ще вземат участие артисти от България, Турция, Великобритания, Италия, Австрия, Испания, Перу, Германия и Израел. Елисавета Лободова ,..

публикувано на 23.07.18 в 10:26

Жълт код за обилни валежи е обявен за почти цялата страна

Предупредителен жълт код за обилни валежи е обявен за днес, 23 юли за почти цялата страна. Изключение правят най-източните области - Бургас, Варна и Добрич, както и най-западните - Благоевград. Кюстендил, Видин и Монтана.  В районите с жълт код се очакват количества до 25 литра на квадратен метър дъжд. 

публикувано на 23.07.18 в 09:41
 Бойко Ламбовски

Връчиха наградата "Почетен селянин" на Хухла

В продължение на два дни ивайловградското село Хухла беше центъра на света. Традиционният фестивал "Мистериите на Хухла", организиран от журналиста Иван Бунков, събра отново земляци, пръснати по света, както и много гости от цялата страна. Връчена бе и наградата "Почетен селянин"- статуетка, изобразяваща земно кълбо и цървул. Тази година отличените..

публикувано на 22.07.18 в 17:22

Кметът на Златоград свика на заседание общинската епизоотична комисия

По заповед на кмета на Златоград Мирослав Янчев се състоя заседание на общинската епизоотична комисия. На което бе обсъдена епизоотичната обстановка в страната по отношение на болестта Африканска чума по свинете, козите и овцете. Бяха набелязани мерки за недопускане на разпространението на болестта на територията на общината. В комисията..

публикувано на 22.07.18 в 13:39

777 са нарушенията по Закона за безопасни условия на труда през юни

През месец юни от Дирекция „Инспекция по труда“ в Кърджали са извършени 129 проверки по спазване на трудовото законодателство и са установени общо 777 нарушения, от тях - 425 за неспазване нормите по Закона за безопасни условия на труда и 351 за нарушения на разпоредбите на Кодекса на труда. Това съобщи директорът Ангелина Бабунска. Тя посочи още, че..

публикувано на 22.07.18 в 09:35

С 2:1 АРДА Кърджали победи Ботев Гълъбово (Снимки)

Арда Кърджали победи Ботев Гълъбов с резултат 2:1 на стадион Арена Арда в последната контролна среща преди официалният старт в началото на шампионата във втора професионална лига. Старши треньорът Емил Топузаков изпробва почти целия състав на отбора. Преди футболната среща се състоя официално представяне на целия отбор на АРДА Кърджали. Според..

публикувано на 21.07.18 в 21:31