Никола Чанев реагира остро на решението тази година да не бъде избран почетен гражданин на Кърджали

„Неприсъждането на званието почетен гражданин на предстоящата тържествена сесия на 21 октомври не кореспондира с обществените очаквания. Неприятно съм изненадан, че годината, в която отбелязваме 105 г от Освобождението на Кърджали, ще бъде обявена за нулева откъм номинации“, реагира областният управител Никола Чанев. Това е равносилно на отказ от национална памет, незачитане на достойните личности, вградили житейската и професионалната си биография в темелите на съвременния град Кърджали и незаслужена абдикация от едно правово задължение, което не носи облаги, а удостоява с морално признание. Необходимостта от поправки в Правилника и прецизиране на критериите за подбор не оправдава решението на Председателския съвет на ОбС да не бъдат подлагани на гласуване постъпилите в законовия срок кандидатури, защото правилата не могат да бъдат променяни със задна дата. В качеството си на областен управител и гражданин на Кърджали съм внесъл номинацията на д-р Атанас Дафовски – една забележителна личност с неоспорими заслуги и безукорна репутация, медик и общественик, основоположник на модерното здравеопазване в Източните Родопи, човекът, чието име с гордост носи многопрофилната  болница за активно лечение и  който е пример и вдъхновител за поколения кърджалийци. Отказвам да приема, че подобна кандидатура може да бъде зачеркната с лека ръка, само защото в годините се наблюдава обезличаване на званието почетен гражданин. Да пренебрегнем историческия принос на д-р Дафовски е проява на отцеотричане и подмяна на ценностите, които са ни съхранили като народ. Като вносител на предложението за удостояването му със звание почетен гражданин на Кърджали възразявам срещу отхвърлянето на номинацията му по служебен път, за което дори не бяха уведомен. Това е умишлено бягство от отговорност и решение с крайно негативен публичен ефект“, изтъкна Чанев.


Вижте още

В 3 часа на 25 март местим стрелките на часовниците с час напред

  Тази нощ преминаваме към лятното часово време. Точно в 3 часа след полунощ ще преместим часовниците с час напред. Лятното часове време ще остане до 28 октомври, когато се връщаме към астрономическото. Преминаването към лятното часово време винаги става в последната неделя на март.  Смяната на часовника към лятно часово време е въведено в България на..

публикувано на 24.03.18 в 12:20

Златаровци творят на чужд език

Водени от амбицията да побеждават, златаровци и този път доказаха своите езикови познания. Под вещото ръководство на своите преподаватели по английски език – Веселина Апостолова и Милена Моллова, възпитаниците на ПГ по туризъм в Кърджали се представиха успешно в надпревара по творческо писане на есе на английски.Учениците от VIII до XII клас..

публикувано на 24.03.18 в 11:26

Млади журналисти от ОДК представят вестник „Приятели Плюс”

В Общински детски комплекс Кърджали ще бъде представен съвместния проект на ОДК и Дружеството „Приятели на САЩ” – вестник „Приятели Плюс”. Това е трети брой на вестника, който се издава всяка година в Месеца на Америка в Кърджали. Във вестника са отразени материали за 10 годишния юбилей на Националният празник на детското изкуство „Вълшебният..

публикувано на 24.03.18 в 10:34

Над 100 хиляди лева са заделени от бюджета на община Кирково за ремонт на язовир Амбарица

Продължава да се работи по проблемния от миналата година язовир Амбарица между селата Шумнатица и Горно Кирково. Над 100 хиляди лева са заделени от бюджета на община Кирково за ремонт на язовира, който в момента е източен. "Имаме проблем с изпускателя. Имайки предвид тези проблеми заделихме от бюджета на община Кирково над сто хиляди лева за..

публикувано на 24.03.18 в 09:48

Отбелязваме "Часът на Земята" с угасяне на светлините на знакови сгради

Инициативата "Часът на Земята" за пореден път път ще обиколи света на 24 март тази година, когато милиони хора по света ще загасят светлините от 20,30 до 21,30 часа, за да привлекат вниманието към спешната нужда от действия срещу климатичните промени. Мотото на кампанията тази година е „Свържи се с природата“. Знаковото световно събитие на..

публикувано на 24.03.18 в 09:34

Полски бряст е първото вековно дърво в гр. Хасково

Дърво от вида полски бряст е обявено за първото и единствено вековно дърво в Хасково. То се намира в двора на СУ „Св. П. Хилендарски“. Обиколката на стъблото му е 3,50 м., височината 14  м. и е на възраст около 200 години.  Дървото е обявено за вековно със заповед на министъра на околната среда и водите и е..

публикувано на 24.03.18 в 09:25

Организацията на слепите в Кърджали подкрепя националния протест

Регионалната организация на слепите в област Кърджали проведе днес годишното си отчетно събрание. Членовете решиха да се присъединят към останалите хора с увреждания и да участват в подготвяния национален протест в София на 11 април. Подробности от Шукран Исмаил, председател на регионалната структура на Съюза на слепите в Кърджали.

публикувано на 23.03.18 в 16:29