Архангеловден е

Православната църква почита днес небесните ангели и предводителят им св. Архангел Михаил. Според православната църква св. Архангел Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Денят на светеца - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква. 

Св. Архангел Михаил символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. Според православното учение ангелите са духове, служители на Бога и пазители на човеците. Християните вярват, че на всеки кръстен се дава ангел хранител, който избавя от напасти и спасява от скърби. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Св. Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника винаги се отбелязва Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината. 

Арахангеловден е един от църковните празници с най-много именници в страната. Днес имен ден празнуват над 270 000 българи, които носят имената: Ангел, Ангелина, Архангел, Михаил, Михаела, Райчо, Райна, Рангел, Гавраил, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена. Денят ще бъде отбелязан с празнични богослужения в храмовете в цялата страна. 

Вижте още

Ватерполистите на "Арда 2008" са девети в България

Ватерполистите на "Арда-2008" се класираха на девето място на проведения финал в град Русе за възраст до 15 години. Кърджалийци изиграха три мача в група "А" като победиха ЦСКА с 16:4 гола и Локомотив- Русе с 21:11, но загубиха от отбора на "Тича"-Варна с 15:12. Този резултат ги класира на второто място и ги противопостави на втория от група "Б",..

публикувано на 15.07.18 в 16:37

Гвардейци и мажоретки ще представят Кърджали на фестивал в Париж

Първи ученически гвардейски отряд при Езикова гимназия "Христо Ботев" и мажоретен състав при Средно училище "Отец Паисий" ще представят Кърджали и България на реномирания международен фестивал за танцово изкуство "Етоал дьо Пари". Той ще се проведе във френската столица Париж от 19 до 22 юли. Димитър Кондиков, хореограф и ръководител на формациите, с..

публикувано на 15.07.18 в 16:25

Елин Топузаков: Селекцията е отворен процес, възможни са още попълнения

Подготовката на футболна "Арда" за началото на първенството във Втора лига върви по план. "Сините" изиграха четири контролни срещи, като в последната победиха тима на "Кариана" - Ерден с 4:2. Старши треньорът Елин Топузаков съобщава, че са възможни още попълнения, тъй като трансферният прозорец е отворен до септември. всичко ще зависи от преценката на..

публикувано на 15.07.18 в 13:19

Колона от автомобили на ГКПП "Златоград-Термес"

Повече от 40 автомобила чакат на ГКПП "Златоград-Термес", за да преминат в Гърция. Те са избрали алтернативно на Маказа трасе, но въпреки това няма да спестят много време. Нашият пратеник Божидар Чолаков е на мястото:

публикувано на 15.07.18 в 12:50

Глобиха родител, пуснал непълнолетно дете на дискотека

Родител е бил наказан с глоба в размер на 350 лева за това, че непълнолетното му дете е било без придружител в кърджалийска дискотека след 22 часа. Това било установено след полунощ при специализирана полицейска операция, където се оказали и други непълнолетни ученици. Родителят обжалвал глобата и помолил районния съд в Кърджали да я опрости, защото била..

публикувано на 15.07.18 в 10:44

Днес стават ясни шампионите по плажен волейбол

На игрището в комплекс "Арпезос" в Кърджали днес продължават срещите от републиканския турнир по плажен волейбол за юноши и девойки до 20 години. 16 отбора се състезават при момчетата, 8 са при момичетата. Те ще определят най-добрите двойки, които ще представят страната ни в международни състезания. Вчера бяха изиграни мачовете в двата съпътстващи турнира..

публикувано на 15.07.18 в 10:38

Големи са щетите от мана по тютюневите листа

Неблагоприятната климатична обстановка с чести дъждове създава условия тютюнът да боледува и реколтата от сух тютюн ще се окаже с ниско качество. Големи са щетите от мана по тютюневите листа в някои кирковски и джебелски села, като са увредени близо 80 % от реколтата в района. Източник на зараза са и оставяните покосени стъбла от стопаните в тютюневите..

публикувано на 15.07.18 в 10:35