Уве Кьолер: Двойно повече работа е нужна да се достигне производителността на Европа

Българите все още не успяват да постигнат нивото на работоспособност на западноевропейските страни. Производителността на труда в България е горе-долу 50 процента от немската. Една от причините за това е манталитетът на хората. Не казвам лошо ли е това или е добро, само казвам, че българите са различни. Това мнение изрази в интервю за Радио Кърджали Уве Кьолер, управител на машиностроителна фирма в Кърджали. Той живее и работи в страната ни от 2011 година. Това е вторият му "български" период, след времето от 1999 до 2002 г., когато работи в София за голяма компания. 
Първото му впечатление от страната е от далечната 1986 година, когато идва за първи път като турист. Още на летището в Бургас решава, че му харесва и ще се върне отново тук. Така и става. Нещо повече, съпругата му е българка и затова връзката му с България е много силна. Това е и една от причините да го боли, когато вижда, че в последните над 20 години тъпчем на място. 
Има разлики в големите и малките градове, но българите навсякъде са добри и приятни хора, казва Уве Кьолер. Не виждам обаче развитие за времето от 1999 и от 2011 година. Като погледна нагоре, виждам по-високи и красиви сгради, но долу, в краката ни е същото - дупки по улиците, боклуци. Промяна е необходима и тя трябва да тръгне от всеки човек, за да обхване цялото общество, смята Уве Кьолер. 
Опит да промени стереотипите е и решението му да стане ръководител на първия клуб по разговорен немски език, който се създаде наскоро в Кърджали. Това е експеримент за него, в който иска да обедини кърджалийци с идеи по различни социално значими теми, като се започне с акции за чистота и стигне до решения, които да направят живота на хората по-добър.  
Как ще увлече кърджалийци в своите идеи, работливи ли са българите, има ли глад за работна ръка за все повечето инвеститори, които искат да съживят района на Източните Родопи, как България изглежда днес в очите на един чужденец и успя ли животът тук да го "побългари" - това са само част от въпросите в интервюто на Станислава Георгиева с Уве Кьолер, което може да чуете в звуковия файл


Вижте още
костенурки

Златодобивна фирма се е ангажирала с опазване на два вида сухоземни костенурки

Златодобивната фирма , която ще добива ценния метал в находището Хан Крум в местноста "Ада тепе"  над Крумовград, се е ангажирала в опазване на биологичните видове в региона. В рамките на участъка "Ада тепе" са установени местообитания на два вида сухоземни костенурки , които са вписани в Червената книга на България като глобално застрашени...

публикувано на 16.01.18 в 18:05

По-малко водолюбиви птици долетяха в Източните Родопи тази зима

Над 2800 броя водоплаващи птици от 19 вида бяха регистрирани на традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици . То се извърши във водоемите по долината на река Арда, Източните Родопи през почивните дни и в него участваха експерти и доброволци на Българското дружество за защита на птиците, фондация „По-диви Родопи и представители на..

публикувано на 15.01.18 в 18:07

Инж. Мариана Колева: РИОСВ-Хасково реагира на всеки сигнал за замърсяване

Значително  замърсяване на водите в Карагьоз дере  в района на разклона за момчилградското село Балабаново. Това е установила проверка на експертите от регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково през декември миналата година.  Подготвени са предписания на фирмата-нарушител  "Теклас" и акт, който ще бъде връчен в близките дни...

публикувано на 15.01.18 в 17:35

Инж. Димитър Илиев: Въпрос на държавна политика е да се подобри качеството на въздуха

Седем превишения на нормите за фини прахови частици в атмосферния въздух в Кърджали е регистрирала от началото на годината автоматичната станция на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. Стойностите варират от 1.15 до 2.08 пъти над пределно допустимата концентрация, като пикът е бил на 8 януари. Това съобщи за Радио Кърджали инж...

публикувано на 12.01.18 в 14:58

Гласът на децата

Ученици от втори клас на Средното училище "Йордан Йовков" в Кърджали се запознаха с работата на радио журналиста по време на посещение в Радио Кърджали. Визитата им е част от проекта "Твоят час", който се изпълнява с различни дейности във всички български училища. В кърджалийското училище той има за цел да мотивира малките второкласници да..

публикувано на 11.01.18 в 19:38

Д-р Диана Вълчева: От замърсения въздух най-много страдат хора с хронични болести

Разходки сред природата на истински чист въздух и често проветряване на дома , но не откъм оживена улица, а от страната на заден двор, в който има зеленина. Това са част от съветите, които лекарите-пулмолози дават срещу силно замърсения атмосферен въздух през есенно-зимния сезон. През последната седмица на територията на цяла България по..

публикувано на 11.01.18 в 16:57

Атанаска Андреева: Кърджали за първи път се включи в "Бебе на годината"

Кърджали има шансът да спечели приза "Бебе на годината", тъй като на връх 2018-та в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" се роди момиченцето Айсун. На Бабинден, разговаряме с акушерката Атанаска Андреева, част от екипа, работил в новогодишната нощ. Тя е завършила Полувисшия институт за акушерки в Кърджали и започнала работа в Акушеро-гинекологичното отделение при..

публикувано на 09.01.18 в 14:29