Уве Кьолер: Двойно повече работа е нужна да се достигне производителността на Европа

Българите все още не успяват да постигнат нивото на работоспособност на западноевропейските страни. Производителността на труда в България е горе-долу 50 процента от немската. Една от причините за това е манталитетът на хората. Не казвам лошо ли е това или е добро, само казвам, че българите са различни. Това мнение изрази в интервю за Радио Кърджали Уве Кьолер, управител на машиностроителна фирма в Кърджали. Той живее и работи в страната ни от 2011 година. Това е вторият му "български" период, след времето от 1999 до 2002 г., когато работи в София за голяма компания. 
Първото му впечатление от страната е от далечната 1986 година, когато идва за първи път като турист. Още на летището в Бургас решава, че му харесва и ще се върне отново тук. Така и става. Нещо повече, съпругата му е българка и затова връзката му с България е много силна. Това е и една от причините да го боли, когато вижда, че в последните над 20 години тъпчем на място. 
Има разлики в големите и малките градове, но българите навсякъде са добри и приятни хора, казва Уве Кьолер. Не виждам обаче развитие за времето от 1999 и от 2011 година. Като погледна нагоре, виждам по-високи и красиви сгради, но долу, в краката ни е същото - дупки по улиците, боклуци. Промяна е необходима и тя трябва да тръгне от всеки човек, за да обхване цялото общество, смята Уве Кьолер. 
Опит да промени стереотипите е и решението му да стане ръководител на първия клуб по разговорен немски език, който се създаде наскоро в Кърджали. Това е експеримент за него, в който иска да обедини кърджалийци с идеи по различни социално значими теми, като се започне с акции за чистота и стигне до решения, които да направят живота на хората по-добър.  
Как ще увлече кърджалийци в своите идеи, работливи ли са българите, има ли глад за работна ръка за все повечето инвеститори, които искат да съживят района на Източните Родопи, как България изглежда днес в очите на един чужденец и успя ли животът тук да го "побългари" - това са само част от въпросите в интервюто на Станислава Георгиева с Уве Кьолер, което може да чуете в звуковия файл


Вижте още

Деян Събев: Заседателите имат равен глас със съдията

Общинският съвет в Кърджали удължи срока за подаване на документи за нови съдебни заседатели за Окръжния съд за мандат 2019-2022 година. Причината - нисък интерес към подбора от страна на кърджалийци. 40 души обаче трябва да бъдат избрани и гласувани на сесия на общинския съвет през есента, за да може новите заседатели да започнат работа от..

публикувано на 20.07.18 в 17:47

"Пъстро хоро" единствен от България на фестивал в Сърбия

Клубът за народни хора "Пъстро хоро" от Кърджали е единственият състав, който представя България на известния международен карнавал на изкуствата в сръбския курорт Върнячка баня. На 20 юли, петък, танцьорите ще представят 30-минутна самостоятелна програма, в която ще покажат танци от всички фолклорни области на България. Сред обработките са Петрунино..

публикувано на 20.07.18 в 17:15
пункт Капитан Андреево

Всеки ден на Капитан Андреево пресичат контрабанда

143 случая на контрабанда на фалшиви стоки на световноизвестни фирми са предотвратени на Капитан Андреево за първите 6 месеца на тази година. Кратка аритметика показва, че всяка седмица са спирани по близо 2 опита за контрабанда на българо-турската граница. За миналата 2017 година при 408 случая са задържани 360 700 артикула и са образувани 2239..

публикувано на 20.07.18 в 16:37

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Разказ от първо лице за причините за успех на безпрецедентната спасителна акция на момчетата, попаднали във водния капан на пещера в Тайланд. За „тайландското чудо” разказа във фейсбук профила си Райко Матеев, който от години живее в „Страната на усмивките”. Чуйте.

публикувано на 18.07.18 в 14:27

Болницата в Кърджали ще получи апаратура от ново поколение за пострадали при катастрофи по пътя за Маказа

Апаратура за над 800 хиляди лева ще получи кърджалийската болница в рамките на съвместен проект със също многопрофилната болница в Комотини за подобряване на спешната помощ в двата региона. Доставката на медицинската техника става възможна чрез програмата за трансгранично сътрудничество Интерег до 2020 година. Двете лечебни заведения..

публикувано на 17.07.18 в 15:34

Янка Николова от Съюза на глухите в Кърджали: Обществото говори красиво, но дела няма

Тихо, без гръмка музика и луди танци. Така членовете на Съюза на глухите в Кърджали празнуваха и отбелязаха 84 години от създаването на своята организация, една от най-дълголетните организации на хора с увреждания в България. Тя възниква на 12 юли 1934 година с амбицията да обедини всички лишени от слух и да брани правата им. В национален мащаб в..

публикувано на 14.07.18 в 19:05

Петър Зехтински - Зико: Желая от все сърце на "Арда" да успее

Петър Зехтински - Зико е един от легендарните футболисти на "Ботев" - Пловдив. По негово време отборът побеждава колоси като "Байерн" /Мюнхен/ и "Барселона". През 1974-75 г. играе в "Арда" /Кърджали/, с който тим има в "Б" РФГ 38 мача . Спомня си за онова време с признателност към хората, с които се срещнал и които са помогнали за..

публикувано на 11.07.18 в 12:45