Уве Кьолер: Двойно повече работа е нужна да се достигне производителността на Европа

Българите все още не успяват да постигнат нивото на работоспособност на западноевропейските страни. Производителността на труда в България е горе-долу 50 процента от немската. Една от причините за това е манталитетът на хората. Не казвам лошо ли е това или е добро, само казвам, че българите са различни. Това мнение изрази в интервю за Радио Кърджали Уве Кьолер, управител на машиностроителна фирма в Кърджали. Той живее и работи в страната ни от 2011 година. Това е вторият му "български" период, след времето от 1999 до 2002 г., когато работи в София за голяма компания. 
Първото му впечатление от страната е от далечната 1986 година, когато идва за първи път като турист. Още на летището в Бургас решава, че му харесва и ще се върне отново тук. Така и става. Нещо повече, съпругата му е българка и затова връзката му с България е много силна. Това е и една от причините да го боли, когато вижда, че в последните над 20 години тъпчем на място. 
Има разлики в големите и малките градове, но българите навсякъде са добри и приятни хора, казва Уве Кьолер. Не виждам обаче развитие за времето от 1999 и от 2011 година. Като погледна нагоре, виждам по-високи и красиви сгради, но долу, в краката ни е същото - дупки по улиците, боклуци. Промяна е необходима и тя трябва да тръгне от всеки човек, за да обхване цялото общество, смята Уве Кьолер. 
Опит да промени стереотипите е и решението му да стане ръководител на първия клуб по разговорен немски език, който се създаде наскоро в Кърджали. Това е експеримент за него, в който иска да обедини кърджалийци с идеи по различни социално значими теми, като се започне с акции за чистота и стигне до решения, които да направят живота на хората по-добър.  
Как ще увлече кърджалийци в своите идеи, работливи ли са българите, има ли глад за работна ръка за все повечето инвеститори, които искат да съживят района на Източните Родопи, как България изглежда днес в очите на един чужденец и успя ли животът тук да го "побългари" - това са само част от въпросите в интервюто на Станислава Георгиева с Уве Кьолер, което може да чуете в звуковия файл


Вижте още

Павел Митев: Трудно някой може само с четене да стане добър треньор, ако не му идва отвътре

Павел Митев е най-успешният треньор по волейбол в Кърджали. Започва като играещ треньор в „Арда“, после трупа опит в София, Дупница, Пловдив, Казанлък, Турция. Негови състезатели са били известните днес национали братя Братоеви и Цветан Соколов. От десетина години последователно и упорито изгражда успешни отбори в различни възрастови групи в СУ..

публикувано на 22.10.18 в 16:00

Тенис клуб "Орфей" стана на 25 година

Тенис клуб „Орфей”- Кърджали се готви да отбележи своя 25-ти рожден ден, съобщиха от ръководството. Това ще се случи по време на традиционния международен турнир, който ще се проведе на кортовете „Арпезос”.  Треньорът Христо Чобанов с вълнение коментира събитието: „25 години не са много, но не са и малко. За това време през кортовете преминаха..

обновено на 22.10.18 в 15:49

Йоана Буковска: Човек не може да е отдаден на актьорската професия, ако не я приема като мисия

Йоана Буковска е една от най-чаровните и талантливи български актриси. Израснала е в семейство на журналисти. След софийската френска гимназия, завършва НАТФИЗ. Изиграла е десетки незабравими роли в театъра, киното и телевизионните сериали, спечелила е много награди. Напоследък българският зрител бе развълнуван от въплъщението й в ролята на Виолета..

публикувано на 22.10.18 в 14:46

Нася Кралевска: Българският преход беше подготвен и осъществен от БКП

При голям интерес в Кърджали бе представена книгата "България под комунизъм". Нейната авторка Нася Кралевска живее от 1985 година в САЩ, но следи процесите и събитията у нас.  Завършила е немска филология и журналистика в София. Работила е като редактор и преводач.  Понастоящем се занимава с публицистика и е автор на книгите: «Без заглавие. Рушители и..

публикувано на 19.10.18 в 15:25

Радост Младенова: "Машината на времето" представя малко известни факти, поднесени с фантазия

Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ към Държавната опера в Стара Загора представя в Кърджали спектакъла "Машина на времето". В  него ще видим над 100 балетисти, като най-малките са едва на 5 години. Той ни разказва историята на балета, а идеята за създаването му е на Радост Младенова. Радост Младенова е режисьор, хореограф и..

публикувано на 19.10.18 в 14:57

Силвия Томова: Навсякъде в България балетните спектакли са в препълнени зали

Една от най-интересните прояви в програмата за Деня на Кърджали е гостуването на балета на Старозагорската опера с шедьовъра на Пьотр Илич Чайковски "Лебедово езеро". Директорът и главен художествен ръководител на балета Силвия Томова: Силвия Томова е била прима балерина на Националната опера и балет, Лауреат е на редица международните конкурси...

публикувано на 19.10.18 в 14:37

Маргарита Тодорова: Изпълняваме мисията си като училище, утвърждаващо здраве

Училище от област Кърджали бе отличено за своя добра здравословна практика, утвърждаваща интеграцията на децата от малцинствените групи. Това стана на национална конференция във Велинград от 10 до 12 октомври . Нашето училище е допуснато първоначална през сито от 200 образователни институции . Отличени са 56 доклада, а в категорията..

публикувано на 17.10.18 в 13:51