Уве Кьолер: Двойно повече работа е нужна да се достигне производителността на Европа

Българите все още не успяват да постигнат нивото на работоспособност на западноевропейските страни. Производителността на труда в България е горе-долу 50 процента от немската. Една от причините за това е манталитетът на хората. Не казвам лошо ли е това или е добро, само казвам, че българите са различни. Това мнение изрази в интервю за Радио Кърджали Уве Кьолер, управител на машиностроителна фирма в Кърджали. Той живее и работи в страната ни от 2011 година. Това е вторият му "български" период, след времето от 1999 до 2002 г., когато работи в София за голяма компания. 
Първото му впечатление от страната е от далечната 1986 година, когато идва за първи път като турист. Още на летището в Бургас решава, че му харесва и ще се върне отново тук. Така и става. Нещо повече, съпругата му е българка и затова връзката му с България е много силна. Това е и една от причините да го боли, когато вижда, че в последните над 20 години тъпчем на място. 
Има разлики в големите и малките градове, но българите навсякъде са добри и приятни хора, казва Уве Кьолер. Не виждам обаче развитие за времето от 1999 и от 2011 година. Като погледна нагоре, виждам по-високи и красиви сгради, но долу, в краката ни е същото - дупки по улиците, боклуци. Промяна е необходима и тя трябва да тръгне от всеки човек, за да обхване цялото общество, смята Уве Кьолер. 
Опит да промени стереотипите е и решението му да стане ръководител на първия клуб по разговорен немски език, който се създаде наскоро в Кърджали. Това е експеримент за него, в който иска да обедини кърджалийци с идеи по различни социално значими теми, като се започне с акции за чистота и стигне до решения, които да направят живота на хората по-добър.  
Как ще увлече кърджалийци в своите идеи, работливи ли са българите, има ли глад за работна ръка за все повечето инвеститори, които искат да съживят района на Източните Родопи, как България изглежда днес в очите на един чужденец и успя ли животът тук да го "побългари" - това са само част от въпросите в интервюто на Станислава Георгиева с Уве Кьолер, което може да чуете в звуковия файл


Вижте още

Христо Иванов: България има нужда от бързи и решителни реформи

Председателят на политическа партия Да, България Христо бе в Кърджали, където бе учредена местна структура, начело на която е избран бизнесменът Здравко Димитров. Чуйте какво мисли Христо Иванов за актуалната политическа обстановка в България и дали неговата партия стяга редиците за предсрочни избори. Какво смятат от Да, България за изказванията на..

публикувано на 22.03.18 в 15:25

Рокпевицата Милена Славова: Плачевно е състоянието на културата у нас

Гранд дамата на българския рок Милена едва ли има нужда от представяне . Името й се е превърнало в запазена марка, а уникалният й глас няма аналог на българската рок сцена. Парчета като „Не’ам нерви”, „Ала-бала”, „Ха-ха”, „Директор на водопад”, „Робърт” продължават да звучат в ефира и да радват родните фенове. Срещаме се преди концерта й..

публикувано на 22.03.18 в 15:07

Откриват мотосезона с молебен в Бачковския манастир

На 22 март по традиция се открива мотосезонът в България. Във връзка с провеждане на традиционното откриване на Първа пролет, организирано от мотобратство “Вагабонтс”, днес от 11.30 ч. до 12.30 ч. при необходимост в Пловдив ще бъде спряно движението по ул. ”Дилянка”. След потегляне на мотошествието се очакват временни ограничения и промени в организацията..

публикувано на 22.03.18 в 11:40

Мая Бежанска: Обичам да работя с нови колеги, защото се изненадваме взаимно

Мая Бежанска е гост актьор в новта постановка на театъра в Кърджали "Няма места" от Емил Йотовски . Спектакълът е дело на режисьора и директор на театъра Гълъб Бочуков . "Няма места" се поставя за първи път на сцена . Илияна Типова разговаря с Мая Бежанска в гримьорната на театъра в Кърджали, между репетициите на предстоящата премиера...

публикувано на 21.03.18 в 15:37

Пътят на художника

Римската вила „Армира“ край Ивайловград стана сцена на заключителните прояви от фестивала "Пътят на художника". Те са кулминацията на едногодишен проект на сдружение "Гражданска инициатива за обществено развитие и интеграция" по програма за трансгранично сътрудничество с Турция. Присъстваха заместник областният управител на Хасково Стефка Здравкова,..

публикувано на 20.03.18 в 13:53

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Какво казахте за това – комфортно ли се чувства един изцяло мъжки екип, ръководен от жена и лесно ли живее или работи една жена, заобиколена само от мъже, чуйте в „На чаршията в чата”. Разговор по женски за нещата от живота водихме с една целеустремена, нахъсана и изтъкана от емоции жена, решена, дори и на висока цена, да променя света към..

публикувано на 20.03.18 в 08:17

В Хасково на "Хайдушка софра" се събират любителите на български хора

В Хасково на 24 март ще си дадат среща любителите на  българските хора на фестивала "Хайдушка софра". Гостите ще се насладят на изпълнения на "Джуниър Българка" квартет. След края на задължителната част участниците ще имат възможност да се запознаят с автентичния каракачански танцов фолклор и носии , представени от танцов състав към федерацията..

публикувано на 19.03.18 в 11:59