Д-р Таня Беловска: Сигурен партньор и презерватив предпазват от СПИН

Снимка: архив

За първи случай на серопозитивен пациент от Кърджали за тази година съобщиха през седмицата от Регионалната здравна инспекция. Данните за него са подадени в здравната инспекция от Националната референтна лаборатория по ХИВ.  Става въпрос за 42-годишен мъж, е жител на Кърджали. Той се е изследвал на друго място. Нямаме данни как е станало заразяването, каза за Радио Кърджали д-р Таня Беловска, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ Кърджали.
Кърджали е спокоен град по отношение на заболеваемостта от СПИН и е един от градовете с най-малко новооткрити случаи. Тези данни са подкрепени и от статистиката - за 2015 година регистрираните случаи са три, през 2016 г. - един, сега, в 2017-та година - това е първият случай, коментира д-р Беловска.
Според нея има скрита заболеваемост, която към момента не може да се отчете. Причина за нея от една страна е притеснението на хората, а от друга - незнанието, некомпетентността и на моменти дори безотговорността към собственото здраве. Всеки, който има и малко съмнение, може и трябва да се изследва. РЗИ провежда периодично безплатни и анонимни кампании, припомни д-р Беловска.
Тя е категорична, че един от най-добрите начини за предпазване от СПИН са сигурният партньор и използването на презерватив.
Повече по темата може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с д-р Таня Беловска в звуковия файл.


Вижте още

Кампанията „Are you OK, bro?“ привлича вниманието към мъжкото здраве

Социална кампания в интернет в подкрепа на мъжкото здраве подеха двама млади мъже - Методий Иванов и Владимир Балканов. Поводът - месец ноември, който е посветен на тази не толкова популярна тема за мъжкото здраве и за профилактиката на различни болести, които засягат предимно мъжете.  От няколко години насам мъжкото здраве си има месец, и той..

публикувано на 17.11.17 в 17:18

Нина Николова: Моделът "Ловър бой" вкарва в сексуална експлоатация неподозиращи нищо момичета

Днес има над 27 милиона поробени мъже, жени и деца. 99 процента от жертвите в световен мащаб никога няма да бъдат спасени. Всеки 30 секунди някой става жертва на трафик. Средната възраст на жертвите на трафик е 12 години. Всяка година в световната секс индустрия са експлоатирани около два милиона деца. Само един до два процента от трафикантите ще..

публикувано на 11.11.17 в 16:08

Уве Кьолер: Двойно повече работа е нужна да се достигне производителността на Европа

Българите все още не успяват да постигнат нивото на работоспособност на западноевропейските страни. Производителността на труда в България е горе-долу 50 процента от немската. Една от причините за това е манталитетът на хората. Не казвам лошо ли е това или е добро, само казвам, че българите са различни. Това мнение изрази в интервю за Радио..

публикувано на 08.11.17 в 17:52

Хлябът с квас е не само неустоимо вкусен, но и изключително полезен

Хлебарството е един от най-старите занаяти на земята. Хлябът, който ядели предците ни преди хиляди години няма нищо общо с днешния. Той се състоял от счукани зърна и вода, които се изпичали на слънце върху нагорещени камъни. А най-старата форма на втасване на хляба е с квас. Така са приготвяли квас и нашите баби, а някои от вас все още пазят аромата и..

публикувано на 08.11.17 в 12:56

Бивш учител гради музей на образованието в Родопите

Бивш учител сам ремонтира старото училище в село Каялоба, за да го превърне в мини музей на образованието в Родопите. Идеята за това се зародила преди двайсетина години, когато учебното заведение в кирковското училище все още работело. Вероятно преподавателите са предполагали какво ще се случи с училището и решили да оставят нещо след себе си...

публикувано на 02.11.17 в 11:32

Шафранът носи доходи от 10 000 евро от декар

В следващите пет години България ще се превърне в световен лидер в производството на шафран. Прогнозата е на френски учени, които са изследвали насажденията от син минзухар у нас. Според лабораторните данни, българският шафран е с много високо качество като превъзхожда дори произвеждания от стотици години продукт в Близкия Изток. Интерес към шафрана..

публикувано на 02.11.17 в 11:24

Радмила Илиева, един съвременен будител в българското училище в Братислава

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Един ден с особена, изключителна, неповторима стойност. Първи ноември е онази дата от календара, в която можем да обърнем поглед назад, в десетилетията, във вековете и да си дадем сметка кои сме и как сме стигнали дотук.  Този празничен ден не е само за преклонение пред будителите от нашето минало...

публикувано на 01.11.17 в 17:53