Три милиона лева ще получат Професионалните гимназии


Три милиона лева са предвидени в бюджета за финансиране на обучението в професионални гимназии. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Смолян след среща с директори на училища от региона. Средствата са за обучение по специалности, които са важни за пазара на труда, главно технически професии, както и за професии, необходими за конкретния регион.

“Идеята е да насърчим професионалните гимназии да ориентират профилите си според необходимостите на пазара на труда, а също и да ориентираме учениците. Целта ни е да насочим повече ученици към професионалното образование, защото занапред там ще могат да получават по-високи доходи. Ще ги насърчим със стипендии, ще преструктурираме профилите на професионалните гимназии, затова очакваме да ни подпомогнат и обществените съвети, в които има работодатели”, каза министър Вълчев.

Той добави, че се предвиждат промени в разпределителния механизъм след завишаване на бюджета на просветното министерство  допълнителна диференциация на финансирането на малките и отдалечени общини, каквито са и Родопите, каза още пред журналисти в Пампорово министър Вълчев.

Вижте още

Ватерполистите на "Арда 2008" са девети в България

Ватерполистите на "Арда-2008" се класираха на девето място на проведения финал в град Русе за възраст до 15 години. Кърджалийци изиграха три мача в група "А" като победиха ЦСКА с 16:4 гола и Локомотив- Русе с 21:11, но загубиха от отбора на "Тича"-Варна с 15:12. Този резултат ги класира на второто място и ги противопостави на втория от група "Б",..

публикувано на 15.07.18 в 16:37

Гвардейци и мажоретки ще представят Кърджали на фестивал в Париж

Първи ученически гвардейски отряд при Езикова гимназия "Христо Ботев" и мажоретен състав при Средно училище "Отец Паисий" ще представят Кърджали и България на реномирания международен фестивал за танцово изкуство "Етоал дьо Пари". Той ще се проведе във френската столица Париж от 19 до 22 юли. Димитър Кондиков, хореограф и ръководител на формациите, с..

публикувано на 15.07.18 в 16:25

Елин Топузаков: Селекцията е отворен процес, възможни са още попълнения

Подготовката на футболна "Арда" за началото на първенството във Втора лига върви по план. "Сините" изиграха четири контролни срещи, като в последната победиха тима на "Кариана" - Ерден с 4:2. Старши треньорът Елин Топузаков съобщава, че са възможни още попълнения, тъй като трансферният прозорец е отворен до септември. всичко ще зависи от преценката на..

публикувано на 15.07.18 в 13:19

Колона от автомобили на ГКПП "Златоград-Термес"

Повече от 40 автомобила чакат на ГКПП "Златоград-Термес", за да преминат в Гърция. Те са избрали алтернативно на Маказа трасе, но въпреки това няма да спестят много време. Нашият пратеник Божидар Чолаков е на мястото:

публикувано на 15.07.18 в 12:50

Глобиха родител, пуснал непълнолетно дете на дискотека

Родител е бил наказан с глоба в размер на 350 лева за това, че непълнолетното му дете е било без придружител в кърджалийска дискотека след 22 часа. Това било установено след полунощ при специализирана полицейска операция, където се оказали и други непълнолетни ученици. Родителят обжалвал глобата и помолил районния съд в Кърджали да я опрости, защото била..

публикувано на 15.07.18 в 10:44

Днес стават ясни шампионите по плажен волейбол

На игрището в комплекс "Арпезос" в Кърджали днес продължават срещите от републиканския турнир по плажен волейбол за юноши и девойки до 20 години. 16 отбора се състезават при момчетата, 8 са при момичетата. Те ще определят най-добрите двойки, които ще представят страната ни в международни състезания. Вчера бяха изиграни мачовете в двата съпътстващи турнира..

публикувано на 15.07.18 в 10:38

Големи са щетите от мана по тютюневите листа

Неблагоприятната климатична обстановка с чести дъждове създава условия тютюнът да боледува и реколтата от сух тютюн ще се окаже с ниско качество. Големи са щетите от мана по тютюневите листа в някои кирковски и джебелски села, като са увредени близо 80 % от реколтата в района. Източник на зараза са и оставяните покосени стъбла от стопаните в тютюневите..

публикувано на 15.07.18 в 10:35