Соня Костадинова: На Бабинден се празнува новият живот

БГНЕС


Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Празникът е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.
Днес Бабинден е позагубил от обредните си обичаи. Той дори вече не се отбелязва на 8 януари, както е било навремето, а на 21 януари. Защо е така за радио "Кърджали" разказва Соня Костадинова от отдел Етнография на регионалния исторически музей в Кърджали. 
Тя обяснява, че двете дати са резултат от преминаването от Юлиански към Грегориански календар, приет в България през 1916-а година. Оттогава, някои празници в България се честват на друга дата. 
Обредите, свързани с Бабинден, са в общи линии еднакви в цялата страна. Бабинден е празник на младите булки и  на жените, които помагат при раждането им. Има важно значение в народния календар, защото се празнува живота, уважението и благодарността на жените към тези, които им помагат при раждането. 
Обикновено в миналото в селата е имало баби, които "бабуват", акушират, т.е. помагат на жените да родят. Свекърви също са помагали на жените да родят, както и майките на дъщерите си.  
"Още преди изгрев слънце невестите заедно с деца от 1 до 3 годинки отиват да налеят прясна вода. Тук уточнявам, че вече от 5 януари водата е лековита и светена. Наливат от тази вода, пускат в котлето стрък босилек, за да засилят нейната сила. Вземат кълъп сапун, задължително нова кърпа и отиват да полеят ръцете на жените, които са бабували. Обредното поливане става най-често под плодно дръвче в градина, за да има повече деца. Бабата трябява задължително да закичи на всяка невеста китки със здравец, вързана с червен конец", каза Соня Костадинова. 

Задължителен елемент от обичая Бабинден е общата трапеза в дома на жената, която бабува. В обреда участват само жени. На трапезата те се веселят, отпускат се в раздумка и се радват. 

Не се ходи на църква в този ден. 

В западно-родопските райони като Ковачевица, а и в Кърджалийско жените тропкат хоро на мегдана боси.Вижте още

Кметът на Миладиново: Кметовете търсят дърва за огрев както могат

В средата на януари все още има села в община Кърджали, които  не са получили дърва от горското стопанство.В други села получават дърва през януари.   Как се справят кметовете на населени места - кой както намери. "Ползвах лични контакти и докарах дърва от  Димитровград. По-скъпо излезе, но поне всички са на топло",  казва кметът на Солище Якуб Местан...

публикувано на 19.01.18 в 10:41
костенурки

Златодобивна фирма се е ангажирала с опазване на два вида сухоземни костенурки

Златодобивната фирма , която ще добива ценния метал в находището Хан Крум в местноста "Ада тепе"  над Крумовград, се е ангажирала в опазване на биологичните видове в региона. В рамките на участъка "Ада тепе" са установени местообитания на два вида сухоземни костенурки , които са вписани в Червената книга на България като глобално застрашени...

публикувано на 16.01.18 в 18:05

По-малко водолюбиви птици долетяха в Източните Родопи тази зима

Над 2800 броя водоплаващи птици от 19 вида бяха регистрирани на традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици . То се извърши във водоемите по долината на река Арда, Източните Родопи през почивните дни и в него участваха експерти и доброволци на Българското дружество за защита на птиците, фондация „По-диви Родопи и представители на..

публикувано на 15.01.18 в 18:07

Инж. Мариана Колева: РИОСВ-Хасково реагира на всеки сигнал за замърсяване

Значително  замърсяване на водите в Карагьоз дере  в района на разклона за момчилградското село Балабаново. Това е установила проверка на експертите от регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково през декември миналата година.  Подготвени са предписания на фирмата-нарушител  "Теклас" и акт, който ще бъде връчен в близките дни...

публикувано на 15.01.18 в 17:35

Инж. Димитър Илиев: Въпрос на държавна политика е да се подобри качеството на въздуха

Седем превишения на нормите за фини прахови частици в атмосферния въздух в Кърджали е регистрирала от началото на годината автоматичната станция на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. Стойностите варират от 1.15 до 2.08 пъти над пределно допустимата концентрация, като пикът е бил на 8 януари. Това съобщи за Радио Кърджали инж...

публикувано на 12.01.18 в 14:58

Гласът на децата

Ученици от втори клас на Средното училище "Йордан Йовков" в Кърджали се запознаха с работата на радио журналиста по време на посещение в Радио Кърджали. Визитата им е част от проекта "Твоят час", който се изпълнява с различни дейности във всички български училища. В кърджалийското училище той има за цел да мотивира малките второкласници да..

публикувано на 11.01.18 в 19:38

Д-р Диана Вълчева: От замърсения въздух най-много страдат хора с хронични болести

Разходки сред природата на истински чист въздух и често проветряване на дома , но не откъм оживена улица, а от страната на заден двор, в който има зеленина. Това са част от съветите, които лекарите-пулмолози дават срещу силно замърсения атмосферен въздух през есенно-зимния сезон. През последната седмица на територията на цяла България по..

публикувано на 11.01.18 в 16:57