Соня Костадинова: На Бабинден се празнува новият живот

Снимка: БГНЕС


Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Празникът е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.
Днес Бабинден е позагубил от обредните си обичаи. Той дори вече не се отбелязва на 8 януари, както е било навремето, а на 21 януари. Защо е така за радио "Кърджали" разказва Соня Костадинова от отдел Етнография на регионалния исторически музей в Кърджали. 
Тя обяснява, че двете дати са резултат от преминаването от Юлиански към Грегориански календар, приет в България през 1916-а година. Оттогава, някои празници в България се честват на друга дата. 
Обредите, свързани с Бабинден, са в общи линии еднакви в цялата страна. Бабинден е празник на младите булки и  на жените, които помагат при раждането им. Има важно значение в народния календар, защото се празнува живота, уважението и благодарността на жените към тези, които им помагат при раждането. 
Обикновено в миналото в селата е имало баби, които "бабуват", акушират, т.е. помагат на жените да родят. Свекърви също са помагали на жените да родят, както и майките на дъщерите си.  
"Още преди изгрев слънце невестите заедно с деца от 1 до 3 годинки отиват да налеят прясна вода. Тук уточнявам, че вече от 5 януари водата е лековита и светена. Наливат от тази вода, пускат в котлето стрък босилек, за да засилят нейната сила. Вземат кълъп сапун, задължително нова кърпа и отиват да полеят ръцете на жените, които са бабували. Обредното поливане става най-често под плодно дръвче в градина, за да има повече деца. Бабата трябява задължително да закичи на всяка невеста китки със здравец, вързана с червен конец", каза Соня Костадинова. 

Задължителен елемент от обичая Бабинден е общата трапеза в дома на жената, която бабува. В обреда участват само жени. На трапезата те се веселят, отпускат се в раздумка и се радват. 

Не се ходи на църква в този ден. 

В западно-родопските райони като Ковачевица, а и в Кърджалийско жените тропкат хоро на мегдана боси.Вижте още

Учредиха група на "Анонимните алкохолици" в Кърджали

От събота,  14 април, в Кърджали  вече съществува група на  Анонимните алкохолици.  Това се случва  за първи път  в Кърджали. На сбирката присъстваха зависими от алкохола хора от Хасково, Стара Загора и Кърджали.  Анонимни Алкохолици е  общество между мъже и жени от цял свят , които споделят помежду си своя опит, сила и надежда, за да..

публикувано на 19.04.18 в 11:58

За първи път в страната започва масово изследване на ловци за трихинелоза и кучешка тения

За първи път в страната започва масово изследване на ловци за трихинелоза и кучешка тения . То ще се състои в нашата област и ще бъде извършено от д-р Марин Мухтаров , гастроентеролог и доктор по медицина в областта на паразитологията. Потърсихме д-р Мухтаров за повече информация:  

публикувано на 18.04.18 в 17:24

Здравко Димитров, лидер на Да, България в Кърджали: Работим по разширение на партийната структура

Здравко Димитров е на 45 години, завършил е висше икономически образование във Варна. В момента има частен бизнес, свързан с търговия с канцеларски стоки и офис оборудване. Женен, с един син. Да България е първата партия, в която членува. Живее в Кърджали от 2003 година и знае кой кой е в политическия живот в града и региона. Амбициран е..

публикувано на 17.04.18 в 11:52

Маргарита Павлова: Целодневната форма на обучение ощетява малките читатели

Маргарита Павлова става известна с книгите си за деца от поредицата за Златноелечко . Нейни произведения вече са преведени на италиански и руски, има и електронни книги, както и издания за слепи, издадени съвместно със специализирана библиотеки за слепи в град Тула, Русия. Павлова работи в Регионална библиотека "Никола Й. Вапцаров" в..

публикувано на 17.04.18 в 11:21
temida

Милена Караманолова, председател на адвокатската колегия в Кърджали: Не смятам, че адвокатските хонорари са непосилни

Днес отбелязваме Деня на Българската Конституция и на юриста . На 16 април 1879 г. се поставя началото на парламентарния живот в освободена България . Първата българска конституция е приета от Учредителното събрание във Велико Търново . Народните представители изработват Търновската конституция, която се състои от 169 члена, подредени в 22 глави. Тя..

публикувано на 16.04.18 в 15:16

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

В предаването на Томина неделя, ден след поредния национален траур, говорихме за правилата, за реда, които с личния си пример трябва да научим децата си да спазват, за да бъде животът ни по-лесен, по-справедлив, по такъв, какъвто искаме да бъде. Чуйте.

публикувано на 16.04.18 в 13:26

Никола Стоев: Да помогнем на абитуриент

За втора поредна година нашият съгражданин Никола Стоев дава началото на инициативата "Да помогнем на абитуриент".  Повод за начинанието е репортаж, който гледа преди години за ученик, който няма превозно средство, с което да отиде на балната си вечер.  Историята трогва Никола Стоев и той взима решение да помага на абитуриенти с ограничени..

публикувано на 11.04.18 в 17:35