Соня Костадинова: На Бабинден се празнува новият живот

Снимка: БГНЕС


Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Празникът е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.
Днес Бабинден е позагубил от обредните си обичаи. Той дори вече не се отбелязва на 8 януари, както е било навремето, а на 21 януари. Защо е така за радио "Кърджали" разказва Соня Костадинова от отдел Етнография на регионалния исторически музей в Кърджали. 
Тя обяснява, че двете дати са резултат от преминаването от Юлиански към Грегориански календар, приет в България през 1916-а година. Оттогава, някои празници в България се честват на друга дата. 
Обредите, свързани с Бабинден, са в общи линии еднакви в цялата страна. Бабинден е празник на младите булки и  на жените, които помагат при раждането им. Има важно значение в народния календар, защото се празнува живота, уважението и благодарността на жените към тези, които им помагат при раждането. 
Обикновено в миналото в селата е имало баби, които "бабуват", акушират, т.е. помагат на жените да родят. Свекърви също са помагали на жените да родят, както и майките на дъщерите си.  
"Още преди изгрев слънце невестите заедно с деца от 1 до 3 годинки отиват да налеят прясна вода. Тук уточнявам, че вече от 5 януари водата е лековита и светена. Наливат от тази вода, пускат в котлето стрък босилек, за да засилят нейната сила. Вземат кълъп сапун, задължително нова кърпа и отиват да полеят ръцете на жените, които са бабували. Обредното поливане става най-често под плодно дръвче в градина, за да има повече деца. Бабата трябява задължително да закичи на всяка невеста китки със здравец, вързана с червен конец", каза Соня Костадинова. 

Задължителен елемент от обичая Бабинден е общата трапеза в дома на жената, която бабува. В обреда участват само жени. На трапезата те се веселят, отпускат се в раздумка и се радват. 

Не се ходи на църква в този ден. 

В западно-родопските райони като Ковачевица, а и в Кърджалийско жените тропкат хоро на мегдана боси.Вижте още

Деян Събев: Заседателите имат равен глас със съдията

Общинският съвет в Кърджали удължи срока за подаване на документи за нови съдебни заседатели за Окръжния съд за мандат 2019-2022 година. Причината - нисък интерес към подбора от страна на кърджалийци. 40 души обаче трябва да бъдат избрани и гласувани на сесия на общинския съвет през есента, за да може новите заседатели да започнат работа от..

публикувано на 20.07.18 в 17:47

"Пъстро хоро" единствен от България на фестивал в Сърбия

Клубът за народни хора "Пъстро хоро" от Кърджали е единственият състав, който представя България на известния международен карнавал на изкуствата в сръбския курорт Върнячка баня. На 20 юли, петък, танцьорите ще представят 30-минутна самостоятелна програма, в която ще покажат танци от всички фолклорни области на България. Сред обработките са Петрунино..

публикувано на 20.07.18 в 17:15
пункт Капитан Андреево

Всеки ден на Капитан Андреево пресичат контрабанда

143 случая на контрабанда на фалшиви стоки на световноизвестни фирми са предотвратени на Капитан Андреево за първите 6 месеца на тази година. Кратка аритметика показва, че всяка седмица са спирани по близо 2 опита за контрабанда на българо-турската граница. За миналата 2017 година при 408 случая са задържани 360 700 артикула и са образувани 2239..

публикувано на 20.07.18 в 16:37

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Разказ от първо лице за причините за успех на безпрецедентната спасителна акция на момчетата, попаднали във водния капан на пещера в Тайланд. За „тайландското чудо” разказа във фейсбук профила си Райко Матеев, който от години живее в „Страната на усмивките”. Чуйте.

публикувано на 18.07.18 в 14:27

Болницата в Кърджали ще получи апаратура от ново поколение за пострадали при катастрофи по пътя за Маказа

Апаратура за над 800 хиляди лева ще получи кърджалийската болница в рамките на съвместен проект със също многопрофилната болница в Комотини за подобряване на спешната помощ в двата региона. Доставката на медицинската техника става възможна чрез програмата за трансгранично сътрудничество Интерег до 2020 година. Двете лечебни заведения..

публикувано на 17.07.18 в 15:34

Янка Николова от Съюза на глухите в Кърджали: Обществото говори красиво, но дела няма

Тихо, без гръмка музика и луди танци. Така членовете на Съюза на глухите в Кърджали празнуваха и отбелязаха 84 години от създаването на своята организация, една от най-дълголетните организации на хора с увреждания в България. Тя възниква на 12 юли 1934 година с амбицията да обедини всички лишени от слух и да брани правата им. В национален мащаб в..

публикувано на 14.07.18 в 19:05

Петър Зехтински - Зико: Желая от все сърце на "Арда" да успее

Петър Зехтински - Зико е един от легендарните футболисти на "Ботев" - Пловдив. По негово време отборът побеждава колоси като "Байерн" /Мюнхен/ и "Барселона". През 1974-75 г. играе в "Арда" /Кърджали/, с който тим има в "Б" РФГ 38 мача . Спомня си за онова време с признателност към хората, с които се срещнал и които са помогнали за..

публикувано на 11.07.18 в 12:45