Соня Костадинова: На Бабинден се празнува новият живот

Снимка: БГНЕС


Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Празникът е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.
Днес Бабинден е позагубил от обредните си обичаи. Той дори вече не се отбелязва на 8 януари, както е било навремето, а на 21 януари. Защо е така за радио "Кърджали" разказва Соня Костадинова от отдел Етнография на регионалния исторически музей в Кърджали. 
Тя обяснява, че двете дати са резултат от преминаването от Юлиански към Грегориански календар, приет в България през 1916-а година. Оттогава, някои празници в България се честват на друга дата. 
Обредите, свързани с Бабинден, са в общи линии еднакви в цялата страна. Бабинден е празник на младите булки и  на жените, които помагат при раждането им. Има важно значение в народния календар, защото се празнува живота, уважението и благодарността на жените към тези, които им помагат при раждането. 
Обикновено в миналото в селата е имало баби, които "бабуват", акушират, т.е. помагат на жените да родят. Свекърви също са помагали на жените да родят, както и майките на дъщерите си.  
"Още преди изгрев слънце невестите заедно с деца от 1 до 3 годинки отиват да налеят прясна вода. Тук уточнявам, че вече от 5 януари водата е лековита и светена. Наливат от тази вода, пускат в котлето стрък босилек, за да засилят нейната сила. Вземат кълъп сапун, задължително нова кърпа и отиват да полеят ръцете на жените, които са бабували. Обредното поливане става най-често под плодно дръвче в градина, за да има повече деца. Бабата трябява задължително да закичи на всяка невеста китки със здравец, вързана с червен конец", каза Соня Костадинова. 

Задължителен елемент от обичая Бабинден е общата трапеза в дома на жената, която бабува. В обреда участват само жени. На трапезата те се веселят, отпускат се в раздумка и се радват. 

Не се ходи на църква в този ден. 

В западно-родопските райони като Ковачевица, а и в Кърджалийско жените тропкат хоро на мегдана боси.Вижте още

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Търсим съдействието на журналист, когато имаме нужда, но недоволстваме, когато казана от него истина ни засяга негативно. Това бе само една от посоките, в която ви предложих да поразсъждаваме на чаршията, в чата, тази неделя. Да мълчат или да крещят журналистите? Чуйте разговора ми с директора на БНР – Радио Кърджали, дългогодишният..

публикувано на 15.10.18 в 12:41

Да помогнем на Стефан от Кърджали

Днес, 15 октомври (понеделник) от 19.30 ч. в театъра в Кърджали ще се проведе благотворителен концерт "Да помогнем на Стефан" . Средствата от концерта ще бъдат събрани в помощ на Стефан Стойчев от Кърджали. Той е само на 20 години и има нужда от помощта на всички, за да се пребори с тежко заболяване, което застрашава живота му.   Стефан страда..

публикувано на 15.10.18 в 10:40

Виолета Петрова: Да бъдеш дърворезбар е майсторство и изисква много труд, въображение и време

За дърворезбата може да се говори като за приказка върху дърво. Това е едно необятно като форма на изразяване изкуство. Човек може да остане в плен на дървопластиката цял един живот. Прави се върху дърво от дъб, липа, орех, елша, дива круша, дрян и явор.  Виолета Петрова от Момчиловци, която заедно с Николай Шукеров, Николай Цветков и Петър Пичуров..

публикувано на 11.10.18 в 13:46

Диана Овчарова: Ивайловград успешно върви по пътя на община - реформатор

Община Ивайловград, макар далеч от Кърджали, е известна с гроздето си, виното, празника на бадемите и вила Армира. Добрата новина за хасковската община е, че тя бе обявена за община реформатор . Какви са успешните практики, с които Ивайловград заслужи наградата? И още - 12 електронни услуги въвежда общинската администрация с бързи темпове...

публикувано на 11.10.18 в 10:05

Достойно ли е поведението на феновете на Арда, след загубата от Лудогорец 2?

Първият час на предаването Второ полувреме мина под знака на Професионален Футболен клуб Арда Кърджали 1924 . Търсихме Вашето мнение на откритата ни телефонна линия или на Фейсбук страницата на Радио Кърджали. Темата - Достойно ли е поведението на феновете след загубата на собствен терен от Лудогорец 2?   Прочетохме Вашите въпроси зададени към нас..

публикувано на 08.10.18 в 16:22

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Какво ще направите, ако установите, че са ви спретнали „домашен” Биг Брадър? Разговор и с един мъж за страстта му към кралицата на цветята – орхидеята. Тънкости по отглеждането у дома на тази красавица разкрива от първо лице Христо Ташев. Чуйте.

публикувано на 07.10.18 в 16:25

На учителя с любов

5 октомври е международен ден на учителя. Някога, във възрожденското общество той е поставян наравно с кмета и попа, в годините на преход хулен и обругаван, българският учител сякаш минава през една палитра на признание и отричане. За това каква е в днешно време мисията на учителя и къде е неговото място, е разговорът в студиото на Радио Кърджали с..

публикувано на 05.10.18 в 19:45