Светилището на Орфей със своя пещера-утроба

Снимка: Дарина Стоянова


Освен известната пещера-утроба край село Ненково, храм на Богинята майка, в района на Кърджали учени откриха още една. Триделна пещера-утроба има и край село Татул, тя е част от светилището до селото, известно като гробницата на Орфей. Това съобщи за Радио Кърджали Георги Мишев, доктор в областта на културното историческо наследство. Достъпа до нея е изключително лесен, само на няколко минути източно от кладенеца преди основната пътека за крепостта. Тракийско общество Трескейа, част от което е и той, свързва пещерата, заради нейната характерна форма с култа към триликата богиня Хеката. Георги Мишев споделя още:
Една много интересна пещера-утроба, която е триделна. Много малко са тези двуделни или триделни пещери. Триделната пещера-утроба до светилището в Татул, а пък тя е и част от светилището в Татул, самата пещера е естествено образувание като пещера, но има и следи от изкуствено дооформяне, за да се постигне още повече визуалната връзка с утробата. Близо до тази по-голяма пещера утроба, в която се влиза, се вижда и още една, по-мъничка утроба. Виждат се следи от изсичания по скалите в района на Татул. Преди години, преди да бъде прокарана пътеката към самото светилище, където е градежът по скалите бяха видими и множество слънчеви дискове или кръгове. Т.е. ние имаме датировка на градежа, който е така известния като храм в Татул, но районът е бил почитан и е светилище може би, от по-дълбока древност.
Имаме данни за това как древните траки са възприемали някои от тези пещери, защото има косвени или други сведения /в литературата или от изследвания/, но за далечната праистория там, наистина можем само да предполагаме по простата причина, че нямаме исторически сведения. Затова е праистория.

Вижте още

Деца от Жълтуша втори на Национално състезание за защита при бедствия

При изключителна конкуренция между 28 отбора от цялата страна учениците от ОУ „Отец Паисий“ в село Жълтуша се класираха на второ място и се окичиха със сребърните медали в националното състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ . XVI-то национално ученическо се проведе на 15-и и 16-и октомври в Стара Загора. В първия ден от с..

публикувано на 17.10.18 в 16:34

Децата до четвърти клас не трябва да стоят повече от час пред компютъра

Децата до четвърти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютъра или 7 часа седмично . Данните обаче сочат, че те прекарват 3-4 пъти повече време пред екрана . Това посочиха специалисти от Сдружението за проучване на затлъстяването. За да бъдат здрави, децата до 10-годишна възраст трябва да спят повече от 10 часа на ден.    Една..

публикувано на 11.10.18 в 16:02

Отново задържаха контрабандни цигари на Капитан Андреево

38 400 къса /1920 кутии/ контрабандни цигари задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево. На 28.09.2018 година, около 2 часа след полунощ, на МП Капитан Андреево пристига товарен автомобил с иранска регистрация, влизащ в страната от Турция. Пред митническите служители шофьорът, ирански гражданин, представя редовни документи..

публикувано на 09.10.18 в 10:50

Полицията в Кърджали с акция: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”

Служители от Охранителна и Пътна полиция в Кърджали са включени в мерките за сигурност в районите на учебните заведения. Освен засилено полицейско присъствие край училищата полицаите осъществяват контрол и на рискови кръстовища, които влизат в маршрутите на учениците. Изготвени са графици за занятията в училищата, за да се подсилват полицейските..

публикувано на 01.10.18 в 11:07

Стойчо Стоев: "Арда" тепърва ще се изгражда като отбор

Арда записа силен мач срещу Черно море, като доминираше през по-голямата част от срещата, но загуби с 0:1 и отпадна от турнира за Купата на България . Чуйте първият коментар за срещата на старши треньорът на сините Стойчо Стоев веднага след мача: "Мач за купата, който си има своята специфика. Нашият отбор, на град Кърджали все още тепърва..

публикувано на 27.09.18 в 13:44

Отец Петър Гарена издава албум с народни песни

Енорийският свещеник Отец Петър Гарена при централния храм "Свети Георги Победоносец" в Кърджали издава музикален албум с 11 народни песни под заглавието "С песните на хората". В диска са подбрани песни от родопската и тракийската фолклорна области, като песните "Ой, чобан, чобан", "Девойко мари хубава" и "Станкиното лице мамо". Интересното в..

публикувано на 26.09.18 в 14:12

Момчиловски кебап за 700 души сготви Ути Бъчваров на Фестивала на киселото мляко

Кебап с телешко месо и фасул сготви Ути Бъчваров за 700 гости на Фестивала на киселото мляко, който се провежда за трети ден в село Момчиловци. Известният готвач нарече ястието момчиловски кебап, а в него вложи 65 кг. обезкостено телешко месо, 20 кг. фасул, чувал моркови, чувал  лук, целина и джоджен. Приготовлението на вкусната гозба започна..

публикувано на 23.09.18 в 16:09