Светилището на Орфей със своя пещера-утроба

Снимка: Дарина Стоянова


Освен известната пещера-утроба край село Ненково, храм на Богинята майка, в района на Кърджали учени откриха още една. Триделна пещера-утроба има и край село Татул, тя е част от светилището до селото, известно като гробницата на Орфей. Това съобщи за Радио Кърджали Георги Мишев, доктор в областта на културното историческо наследство. Достъпа до нея е изключително лесен, само на няколко минути източно от кладенеца преди основната пътека за крепостта. Тракийско общество Трескейа, част от което е и той, свързва пещерата, заради нейната характерна форма с култа към триликата богиня Хеката. Георги Мишев споделя още:
Една много интересна пещера-утроба, която е триделна. Много малко са тези двуделни или триделни пещери. Триделната пещера-утроба до светилището в Татул, а пък тя е и част от светилището в Татул, самата пещера е естествено образувание като пещера, но има и следи от изкуствено дооформяне, за да се постигне още повече визуалната връзка с утробата. Близо до тази по-голяма пещера утроба, в която се влиза, се вижда и още една, по-мъничка утроба. Виждат се следи от изсичания по скалите в района на Татул. Преди години, преди да бъде прокарана пътеката към самото светилище, където е градежът по скалите бяха видими и множество слънчеви дискове или кръгове. Т.е. ние имаме датировка на градежа, който е така известния като храм в Татул, но районът е бил почитан и е светилище може би, от по-дълбока древност.
Имаме данни за това как древните траки са възприемали някои от тези пещери, защото има косвени или други сведения /в литературата или от изследвания/, но за далечната праистория там, наистина можем само да предполагаме по простата причина, че нямаме исторически сведения. Затова е праистория.

Вижте още

Футболна Арда представя официално състава си в събота на стадиона

Контролна среща с отбора на БОТЕВ Гълъбово ще изиграе Арда Кърджали на 21 юли, събота от 18 часа на стадион Арена Арда. Само час по-рано, от 17 часа безапелационният шампион на Трета лига и носител на Купата на Аматьорската лига АРДА Кърджали ще представи официално състава си за новия сезон 2018/2019 във Втора лига. Входът е свободен. Припомняме, че..

публикувано на 19.07.18 в 14:09

Ще има ли криза с дърва за огрев в Кърджалийско?

Цената на дървата за огрев скочи и достигна двеста лева в Кърджали . Започнаха л и кърджалийци да се снабдяват за зимата - да чуем първо един от търговците с дългогодишен опит в областния център в горния звуков файл. "190 лева са нацепените дърва, 200 лева са нарязаните. Все още не е започнало масово купуване на дърва за огрев...

публикувано на 19.07.18 в 11:07

За читателите на Регионалната библиотека "Никола Йонков Вапцаров" в Кърджали няма сезони

Дали през лятото възрастните и децата посещават Регионалната библиотека „Никола Йонков Вапцаров”. Има ли сезонност в търсенето на книги, и предразполага ли лятото към повече четене?! Икономическата логика отдава безспорно превес на обществените институции, защото читателската карта за година е няколко лева, а в повечето случаи една..

публикувано на 17.07.18 в 15:48

Близо 650 лв. събраха на благотворителния риболовен турнир на яз.Мандра

Близо 650 лв. е сумата набрана от благотворителния турнир по риболов, който се проведе на брега на яз.Мандра до едноименното хасковско село. Организатори на инициативата са кърджалиецът Димитър Димитров и приятели. Събраните средства ще отидат за дарение на хора в нужда, вероятно за деца от Кърджали. Как е протекъл турнирът и кои са заелите..

публикувано на 16.07.18 в 15:42

Детски лагери учат на любов към природата

Детски летен лагер започна на язовир Копринка, каза за радио Кърджали туроператорът Михаела Кирчева. Тя инициира през цялото лято подобни детски излети из Източните Родопи.  Повечето организирани летни занимания са свързани с движението на децата и предимно с отборните игри. С това се възпитава култура у децата да работят заедно и да си помагат. А..

публикувано на 14.07.18 в 13:37

Турски шофьор се пробва с контрабанда на маратонки и тениски

Близо 26 500 контрабандни текстилни изделия и маратонки, носещи знаци на известни търговски марки, задържаха митническите служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване" на Митница Пловдив. Текстилните изделия и маратонки са били укрити в товарен автомобил, с украинска регистрация, влизащ в страната от Гърция през ГКПП Капитан Петко..

публикувано на 10.07.18 в 15:02

Как се купуват и продават гласове разказва филм с кърджалийско участие

Наши кинаджии учат Доналд Тръмп как се купуват гласове. В Кърджали предстои премиерата на филм, който е направен почти без никакъв бюджет, снимките са заснети около и в областния град, а екипът е с преобладаващо кърджалийско участие. С южетната линия на филма заплита корупцията в служебната власт, купуването и продаването на гласове, трафика на хора и..

публикувано на 10.07.18 в 11:45