Светилището на Орфей със своя пещера-утроба

Снимка: Дарина Стоянова


Освен известната пещера-утроба край село Ненково, храм на Богинята майка, в района на Кърджали учени откриха още една. Триделна пещера-утроба има и край село Татул, тя е част от светилището до селото, известно като гробницата на Орфей. Това съобщи за Радио Кърджали Георги Мишев, доктор в областта на културното историческо наследство. Достъпа до нея е изключително лесен, само на няколко минути източно от кладенеца преди основната пътека за крепостта. Тракийско общество Трескейа, част от което е и той, свързва пещерата, заради нейната характерна форма с култа към триликата богиня Хеката. Георги Мишев споделя още:
Една много интересна пещера-утроба, която е триделна. Много малко са тези двуделни или триделни пещери. Триделната пещера-утроба до светилището в Татул, а пък тя е и част от светилището в Татул, самата пещера е естествено образувание като пещера, но има и следи от изкуствено дооформяне, за да се постигне още повече визуалната връзка с утробата. Близо до тази по-голяма пещера утроба, в която се влиза, се вижда и още една, по-мъничка утроба. Виждат се следи от изсичания по скалите в района на Татул. Преди години, преди да бъде прокарана пътеката към самото светилище, където е градежът по скалите бяха видими и множество слънчеви дискове или кръгове. Т.е. ние имаме датировка на градежа, който е така известния като храм в Татул, но районът е бил почитан и е светилище може би, от по-дълбока древност.
Имаме данни за това как древните траки са възприемали някои от тези пещери, защото има косвени или други сведения /в литературата или от изследвания/, но за далечната праистория там, наистина можем само да предполагаме по простата причина, че нямаме исторически сведения. Затова е праистория.

Вижте още

За сезонната работа на нашето Черноморие

Заведенията в Кърджали масово остават без персонал. Навсякъде има обяви - търсим сервитьор, барман или готвач. Същото е и положението с хотелите и магазините. Причината е настъпването на летния сезон, като все повече хора вземат неплатен отпуск или напускат сегашната си работа, за да търсят късмета си в чужбина или по родните курорти.   В..

публикувано на 20.04.18 в 12:51

И това лято детското влакче ще вози малчуганите

Една от емблемите на град Кърджали -  детската железница в парк Простор, отново ще вози на борда си малки и големи. От няколко дни влакчето е на релсите и обикаля парка. От общинското предприятие озеленяване, чистота и благоустройство обещават билетчето да не  поскъпва, цената си остава 1 лев за деца и възрастни. Щ е работи не само през уикенда,..

публикувано на 20.04.18 в 09:38

За трети път "Славейков" е на световни ученически игри

За трета поредна година най-голямото кърджалийско училище „Петко Рачов Славейков“ изпрати днес своя представителна група на петите  Световни ученически спортно-образователни игри в гръцката столица Атина. Ученици от над 50 държави ще вземат участие, като училището за шампиони ще представя България с 4 момичета и 4 момчета. Подробности в звуковия..

публикувано на 19.04.18 в 17:24

ОДК в Кърджали се готви за изложба в Одрин

На 23 и 24 април 12 ученици от Школата по изобразително изкуство и Клуба по фотография към Общински детски комплекс гр.Кърджали за втора година ще гостуват на своите връстници от Училището по изящни изкуства ”Хасан Риза” в гр.Одрин, където ще участват в съвместната изложба „Заедно на един мост” с рисунки и фотографии.  "През първата година на проекта..

публикувано на 19.04.18 в 15:37

Премиера за децата в кърджалийския театър

Театърът в Кърджали ще представи от 18 часа премиера за най-малките зрители. Това е постановката "Звездичко" на чешкия автор Лудвиг Стажеда. В нея участват актьорите Сибел Азисова, Мустафа Исмаил и Якуб Якуб. Премиерата ще бъде представена пред ученици от кърджалийски училища, а свободно за гражданите ще бъде изиграна в събота от 18.00 ч. в залата на..

публикувано на 19.04.18 в 11:17

В петък и почивните дни има засилени полицейски проверки за скорост в областта

С наближаването на летния туристически сезон трафикът в Кърджали се увеличава . Поради липсата на околовръстен път целия автомобилен трафик за Гърция минава през града и това увеличава предпоставките за пътни произшествия. В тази насока за намаляване на произшествията на пътя КАТ предвиждат:

публикувано на 18.04.18 в 14:28

Пилотската кабина на самолета в Простор ще бъде отремонтирана

Самолетът в парк "Простор" ще бъде поправен най-късно днес, това обясни за радио Кърджали Раид Идриз, ръководител на Озеленяване, чистота и благоустройство. Някой е изкъртил вратата на пилотската кабина. Ще я отремонтираме днес, най-късно утре. Не мисля, че са малки деца, каза Идриз. Засега няма камери, следящи активността на това място.

публикувано на 18.04.18 в 12:57