Светилището на Орфей със своя пещера-утроба

Снимка: Дарина Стоянова


Освен известната пещера-утроба край село Ненково, храм на Богинята майка, в района на Кърджали учени откриха още една. Триделна пещера-утроба има и край село Татул, тя е част от светилището до селото, известно като гробницата на Орфей. Това съобщи за Радио Кърджали Георги Мишев, доктор в областта на културното историческо наследство. Достъпа до нея е изключително лесен, само на няколко минути източно от кладенеца преди основната пътека за крепостта. Тракийско общество Трескейа, част от което е и той, свързва пещерата, заради нейната характерна форма с култа към триликата богиня Хеката. Георги Мишев споделя още:
Една много интересна пещера-утроба, която е триделна. Много малко са тези двуделни или триделни пещери. Триделната пещера-утроба до светилището в Татул, а пък тя е и част от светилището в Татул, самата пещера е естествено образувание като пещера, но има и следи от изкуствено дооформяне, за да се постигне още повече визуалната връзка с утробата. Близо до тази по-голяма пещера утроба, в която се влиза, се вижда и още една, по-мъничка утроба. Виждат се следи от изсичания по скалите в района на Татул. Преди години, преди да бъде прокарана пътеката към самото светилище, където е градежът по скалите бяха видими и множество слънчеви дискове или кръгове. Т.е. ние имаме датировка на градежа, който е така известния като храм в Татул, но районът е бил почитан и е светилище може би, от по-дълбока древност.
Имаме данни за това как древните траки са възприемали някои от тези пещери, защото има косвени или други сведения /в литературата или от изследвания/, но за далечната праистория там, наистина можем само да предполагаме по простата причина, че нямаме исторически сведения. Затова е праистория.

Вижте още

Община Смолян обяви бедствено положение заради ураганния вятър

Бурният вятър изкорени и повали дървета, затвори пътища има и села без ток. "Необходимо е провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в община Смолян" , каза кметът Николай Мелемов. Заради ураганния вятър Община Смолян обяви бедствено положение. На телефон 112 са постъпили стотици сигнали за щети, нанесени от бурния..

публикувано на 18.01.18 в 14:13

22-годишен е задържан в РУ-Кърджали за незаконно притежаване на амфетамин

Младежът пътувал с лек автомобил „Мерцедес“ с хасковска регистрация, управляван от 37-годишен. Колата била спряна за проверка в землището на село Чилик вчера около 17,30 часа. При извършеното претърсване полицаите открили у 22-годишния пътник бяло прахообразно вещество, което при извършен тест реагирало на амфетамин. Дрогата е иззета, а притежателят..

публикувано на 18.01.18 в 14:08

Спортен клуб Арес Кърджали на международен шампионат в Сърбия

Съзтезатели на спортен клуб Арес Кърджали заминават в началото на февруари на международен шампионат в Сърбия.  Какви други състезания предстоят в спортния им календар разказва треньора Пенчо Стоянов.  Имаме националното първенство в Албена април месец; имаме националната купа в Габрово октомври месец; имаме състезание в Буда Пеща или в..

публикувано на 16.01.18 в 12:01

Театърът в Кърджали с премиера

Театърът в Кърджали започва новата година с премиера .  Днес от 19 ч. на Голяма сцена за първи път можете да гледате постановката "Не е това, което виждаш" от Стефан Стоянов. Повече за предстоящото събитие, чуйте от Илияна Типова, редактор в Радио Кърджали:  Ако мъж и жена лежат един до друг, едни ще видят в това любов . Други ще..

публикувано на 16.01.18 в 11:35

Баскетболистите от "Фаворит"-Кърджали първи в своята дивизия

Представителният мъжки баскетболен отбор на Кърджали "Фаворит" изигра през уикенда последните три мача от първия полусезон на първенството на Националната аматьорска лига. И в трите двубоя кърджалийци се наложиха с категоричен резултат и са на първо място в своята дивизия. Подробности от капитана на тима Владин Иванов в звуковия файл.

публикувано на 15.01.18 в 17:08

Машинни оператори и шивачи най-търсени на пазара на труда в Кърджали

Над 70 свободни работни места са обявени от Дирекция "бюро по труда" в Кърджали. Сред най-търсени са машинните оператори, шивачите и обслужващия персонал като общо за тях свободните работни места са над 50. Няма обявени свободни работни места за хора с трайни увреждания. Продължава набирането на стойтелни работници за работа в Израел, както и за..

публикувано на 15.01.18 в 11:43

Бягането навън - най-доброто през зимния сезон

В края на март ще се проведе първия маратон по бягане в Пловдив за годината, каза участникът в състезания по бягане на дълги и ултрадълги дистанции Георги Гачев.  Надпреварата е от серията маратони от 42 км и ще се проведе традиционно на гребната база в Пловдив.  Защо не е добре да се бяга в затворени помещения през зимата, защо..

публикувано на 14.01.18 в 17:33