Кърджали влезе в класация за замърсен въздух


От началото на януари Кърджали е в класацията на градовете със замърсен въздух и превишени норми на фини прахови частици. Най-потърпевши от това са хората с хронични дихателни проблеми. Когато фините прахови частици са под 10 нанометра, те достигат до крайните разклонения на белия дроб и тяхното очистване от организма става изключително трудно, а много често и невъзможно. Това каза за Радио Кърджали доктор Диана Вълчева, началник на пневмофтизиатричното отделение на многопрофилната болница в Кърджали.

Вижте още

Д-р Айлин Адем Лекар по дентална медицина за 2017 година

Д-р Айлин Адем от Кърджали е отличена с приза Лекар по дентална медицина за 2017 година от Българския лекарски съюз . Отличието й беше връчено от председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков на специална церемония в София. Потърсихме я за първи впечатления след отличието. Тя каза, че изпитва чувство на благодарност и признателност...

публикувано на 23.01.18 в 17:45

До две седмици монтират новото осветление до храма "Свети Георги" в Кърджали

До две седмици градинката пред централната църква в Кърджали „Св.Георги“ ще бъде осветена. В момента  работници на „Озеленяване, Чистота и Благоустройство“  подготвят полагането на кабели, обозначават се местата, където ще се монтират  стълбовете за осветление . Десетилетия наред градинката, в която има и детска площадка, не е била осветена. Кметът на..

публикувано на 23.01.18 в 17:15

"Под игото" най-четеният български роман сред читателите на библиотеката в Кърджали

В отдела за възрастни читатели на Регионалната библиотека "Н.Й.Вапцаров" първенството за най-четена книга е за първия български роман "Под игото" на Иван Вазов. Това е изключително показателно, каза директорът на библиотеката Уляна Ганева. Читателите харесват също Милен Русков, Людмила Филипова, Георги Господинов и Стефан Цанев . От чуждите автори..

публикувано на 23.01.18 в 15:21

Синдикатите в Кърджали на протест за достойни заплати в училищното и детско здравеопазване

Синдикатите з апочват протестни действия в Кърджали с настояване за повишаване на заплатите в ученическото и детско здравеопазване и в социалните дейности. Това съобщи за Радио Кърджали председателят на регионалната структура на КНСБ Иванка Караколева. Протестът е планиран за понеделник, 29-ти януари. Очаква се към него да се включат и други..

публикувано на 23.01.18 в 13:44

Девет дни до крайния срок за отстъпка по данъчните декларации

Остават 9 дни до изтичане на срока, в който физическите лица могат да се възползват от 5 % отстъпка върху данъка за довнасяне , но не повече от 500 лв. по годишната си данъчна декларация. Това съобщи директора на офиса на Приходната Агенция в Кърджали , Елван Гюркаш на пресконференция днес. Ако лицето подаде декларацията си с ПИК до 31 януари, ще се..

публикувано на 23.01.18 в 13:18

Улесняват хората с увреждания да получат интеграционните си добавки

Улеснения за хората с увреждания са създадени от 1 януари 2018 година . Досегашните заявления за изплащане на интеграционни добавки са обединени в един единствен формуляр. Росица Стоянова, ръководител на общинската дирекция Социално подпомагане обясни, че досега са подавани две молби - за изготвяне на социална оценка и за отпускане на добавката за..

публикувано на 23.01.18 в 13:02

Чести случаи на ударени пешеходци на зебра в Кърджали, коментират гражданите

Над 14 са случаите на пометени пешеходци в Кърджалийско през миналата и тази година, пострадали са възрастни и деца. Немалко инциденти стават на пешеходна пътека. Единият от случаите бе в началото на седмицата на улица "Булаир" в Кърджали, когато 27-годишен водач на "Мерцедес" удари на пешеходна пътека момичета на 15 и 16 години . Шофьорът..

публикувано на 23.01.18 в 11:34