В месеца на трезвеността: България е шеста в света по употреба на концентрати

От първи февруари България "влезе" в месеца на трезвеността.
Въпреки че точно през февруари отбелязваме празници като Трифон Зарезан и Свети Валентин, следващите 28 дни ни напомнят за радостта от бистрия ум и доброто здраве, на които алкохолът е отколешен враг. Факт е, че употребата на алкохол, особено в големи количества, влияе разрушаващо на психиката и организма на човека. При това редица проучвания доказват, че в глобален мащаб злоупотребата с алкохол е втората по честота причина за преждевременна смърт след тютюнопушенето.
Според специалистите, разумната употреба на алкохол не би трябвало да надвишава от 20 до 60 мл концентрат дневно при мъжете и между 10 и 40 мл за жените, каза за Радио Кърджали Ренета Велкова, главен експерт в отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в Регионалната здравна инспекция в Кърджали. Тя обаче е категорична, че такава доза не би трябвало да се определя, тъй като чувствителността на хората към алкохола е различна и зависи от здравословното, физиологическото и психическото им състояние.
По данни на различни международни организации алкохолизмът скъсява с почти 10 години живота на човека. Между 8 и 10% от населението на всяка държава страда от алкохолизъм, като основна рискова група са младежите във възрастовата група между 15 и 29 години. 
В България се наблюдават две тревожни тенденции - увеличаване на консумацията на алкохол при жените и намаляване на възрастта на употребяващите алкохол, обясни Ренета Велкова. Данните сочат, че деца на 12.5 години вече са опитвали алкохол. България е на шесто място в света по употреба на концентрати - над 30 литра годишно на глава от населението, а около 350 хиляди души са алкохолно зависими, като много малко от тях се лекуват.  
Какво пият българите, кои са причините да се посяга към чашката, как може да ни навреди алкохолната зависимост, защо сред азиатците няма алкохолизъм? Отговорите на тези и други въпроси може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Ренета Велкова, главен експерт в отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" към Регионалната здравна инспекция в Кърджали.

Вижте още

10 ноември разделя българите, както го разделя и 9 септември

Изминаха 29 години от 10 ноември 1989 година, една важна дата от новата история на България, която продължава да разделя българите, на която все още историците не са дали своята оценка. Ще чуете разказите на трима души, които по онова време са били от двете страни на „барикадата“ в Кърджали. Това са Пламен Даракчиев, един от първите „неформали“ в..

публикувано на 12.11.18 в 15:31

Проф. Иво Христов: Възможна е надпревара във въоръжаването между САЩ и Русия

Пред глобален хаос ли се намира светът, кои са големите световни играчи и дали е възможна ядрена война? Ще последва ли надпревара във въоръжаването между двете суперсили САЩ и Русия . Ще се променят ли отношенията САЩ-Турция след освобождаването на сенатор Брънсън. По тези и други геополитически и политически актуални теми Радка Петкова..

публикувано на 12.11.18 в 15:17

Тази неделя във "Вяра и живот": Постът е духовно дело, а не диета

    Тази неделя (11 ноември), в навечерието на Рождественския пост във "Вяра и живот" разговаряме за неговото значение в живота на християните. Наш събеседник ще бъде архиепископ Христо (Писаров) от Вселенската църква на Иисус Христос. От него ще научите как възниква постът в християнството, по какво той се различава от поста в другите..

публикувано на 10.11.18 в 17:51

Петър Петков за "Операция Плюшено мече" в Кърджали

Вече 11 поредна година по Коледа хиляди български деца в неравностойно положение, без родители, в риск или с увреждания получават своя личен подарък от хора, които искат да сбъднат едно тяхно желание. Това стана възможно благодарение на  „Операция Плюшено мече“ . Как в тази благородна инициатива може да се включи всеки от нас ще разберем от  Петър..

публикувано на 08.11.18 в 12:33

Вили Бонина: Полицията е моето второ семейство

Българската полиция отбелязва днес професионалния си празник. Честването на 8 ноември - Архангеловден, е въведено през 1924 г. За определяне на светеца-патрон е потърсена  консултация от Светия синод, който дава писмено становище, в което се казва :  " Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на..

публикувано на 08.11.18 в 11:44

Соня Костадинова: Народната традиция повелява да се омилостиви Свети Архангел Михаил

Днес отбелязваме Архангеловден . Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души . Хората вярват, че светията взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка / или китка/. По тази причина той бива възприеман от населението като ангел..

публикувано на 08.11.18 в 11:14

Светослав Малинов: В следващия европейски парламент ще преобладават проевропейските партии

Светослав Малинов е български политик от партията Демократи за силна България (ДСБ), политолог и преводач. Един от основателите на ДСБ, той е депутат в Народното събрание през 2005-2009 година и в Европейския парламент от 2009 година. Вече два мандата е евродепутат от групата на Европейската народна партия. Малинов се срещна в Кърджали с ученици от Средно..

публикувано на 08.11.18 в 09:25