Доц. Александър Сивилов: Политиците ни съзнават възможностите на България, но не ги използват

140 години след Руско-турската война, все още могат да се намерят нови устни и писмени сведения от наследниците на участници в бойните действия. Това са извори, които са ценни за българската история и заслугата да станат достояние на науката е на етнолози, краеведи, родолюбци. Но като че ли в последните години вниманието е изместено от изворите и насочено в друга посока. Имам чувството, че започна един притеснителен процес на друг тип поглед към тези събития, които изместват датата 3 март от обединителния за българския народ символ на освобождението, с който е наситена. Мнението изрази специалистът по история на Русия и СССР доц. Александър Сивилов от  Историческия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Преди дни той посети Кърджали като председател на журито на 4-тата национална ученическа конференция по история. 

Прокарват се настроения за отричането на 3 март като национален празник, казва доц. Александър Сивилов. За съжаление в момента тези събития отпреди 140 години се преплитат със съвременната политика. Но тогава нещата са били едни, а сега са различни. Българското общество продължава и днес да се дели на русофили и русофоби, както се получава веднага след Освобождението. Интересното е, че тогава, в края на 19 век, никой не си е представял, че може да постави под съмнение величието на подвига и въобще идеята за национално освобождение. 3 март създава българският национален идеал. Сан-Стефанска България реално е това неизпълнено нещо, към което поколения българи се стремят и жертват живота си, каза доц. Александър Сивилов.

Според него в днешно време е дори по-вероятно това национално обединение на българите по света да се извърши, пък било то и духовно.

Малките държави имат изключително слаба възможност да влияят на международната политика, обаче в същото време могат категорично да провеждат собствената си политика в собствената си държава. Една Швейцария го прави. За съжаление в България не се търси запазването на нашия интерес, смята доц. Александър Сивилов.
Мястото на Русия днес все повече минава на заден план в българския политика. В последните години не само у нас, но и в Европа тя е разглеждана като противник. Не съм убеден обаче, че това е най-удачният вариант за България. Виждаме в световен мащаб все по-голямо задълбочаване на противоречията. Започна да се говори за нови ядрени оръжия и от страна на президента Путин, и от страна на президента Тръмп, което ни доближава до нова опасност. При това положение мястото на България е много лошо, защото при един конфликт страната ни и Европа биха били бойното поле. Затова трябва да се проправят мостове, а не да се изгарят, казва доц. Сивилов. 
Според учения днес Русия има отново икономически и имперски интереси за световно влияние и за да го постигне, тя разчита на икономическо влияние, което в България съществува, и на културно, от което ние сме далече. Въпросът е как ще се позиционираме, дали можем ние в едно общуване с Русия да поставим ясно своите цели, своите граници и да търсим това, което ще ни е полезно и което можем да вземем от тази държава. А тя може да даде много - и като технологии, и като икономическо сътрудничество, каза още доц. Сивилов. 
Страхувам се, че българските политици в много от случаите ясно осъзнават възможностите, които има България и същевременно не ги използват, което за мен говори, че вероятно не са свободни поради една или друга причина, смята доц. Сивилов.
Цялото интервю на Станислава Георгиева с доц. Александър Сивилов може да чуете в звуковите файлове
Вижте още

Момчиловци отбелязва фестивалът на дълголетната напитка - киселото мляко

Момчиловци отбелязва  фестивалът на Киселото мляко – култура и традиции. Той се провежда под патронажа на Министерството на туризма на Република България. Здравето, дълголетието, богатството и красотата на българската планина ще бъдат прославени във фестивала, посветен на киселото мляко – един уникален български продукт, който и според съвременната..

публикувано на 17.09.18 в 18:29

В Чепеларе отбелязват "Хайдушки празници Капитан Петко Войвода"

  В  Чепеларе от 22 до 24 септември ще се проведат вторите "Хайдушки празници Капитан Петко Войвода". Чепеларци планират да дадат урок по родолюбие с живи картини от освободителната мисия на Капитан Петко Войвода, както и с хайдушки песни и изложба на исторически оръжия от националноосвободителните борби на българския народ и Руско-турската война..

публикувано на 17.09.18 в 17:55

С хоро на гроздобер в Минерални бани

Втори фолклорен фестивал на клубове за народни танци организира Фолклорен клуб „Славяни” със съдействието на община Минерални бани. Проявата ще се проведе от 21 до 23 септември в тези дни се провежда и празникът на минералната вода, здравето и красотата в община Минерални бани.  Още в петък в село Сусам ще се открие изложба-базар на местни..

публикувано на 17.09.18 в 17:09

Училището в Рани лист ще интегрира деца от етническите малцинства с европейски пари

Училището в село Рани лист днес посрещна своите 80 ученици. Услугата на образованието по нищо не отстъпва на тази в големия град. Учебното заведение работи и печели доста проекти с европейско финансиране. Днес школото разполага със стая за чужди езици, интерактивни дъски, дидактични игри и други.  Училището събира деца от селата Рани лист,..

публикувано на 17.09.18 в 15:50

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

За компютърната и по-скоро интернет зависимостта, новата епидемия на XXI-ви век, разговаряхме със Сезгин Бекир, клиничен психолог, психотерапевт, докторант в БАН по психология на личността, председател на Общинския съвет по наркотични вещества при Община Кърджали. Какви са симптомите, по които да познаем затъването в капана на..

публикувано на 16.09.18 в 18:22

Кирила Ангелова: Сладкарското изкуство се овладява със сърце

А сега искам да ви представя една жена, която е от Кърджали, но мечтите й стигат много по-далеч и така, авантюристично заминава за Лондон. Там пребивава четири години . Това е  Кирила Ангелова . В мъгливата държава тя усъвършенства кулинарните си умения, и по-специално сладкарското изкуство, макар и да не работи в тази сфера. Работата й в..

публикувано на 14.09.18 в 18:31

Д-р Снежана Костова: Силантите пазят детските зъби от кариес

От 4 септември започна новата кампания за силанизация на първите детски постоянни зъби за тази година. Тя се провежда вече за осма поредна година през есента, безплатна е и благодарение на нея десетки хиляди деца в цялата страна се предпазват от кариес. Продължава до края на ноември и обхваща деца от пет до осемгодишна възраст. В област Кърджали..

публикувано на 14.09.18 в 17:51