Доц. Александър Сивилов: Политиците ни съзнават възможностите на България, но не ги използват

140 години след Руско-турската война, все още могат да се намерят нови устни и писмени сведения от наследниците на участници в бойните действия. Това са извори, които са ценни за българската история и заслугата да станат достояние на науката е на етнолози, краеведи, родолюбци. Но като че ли в последните години вниманието е изместено от изворите и насочено в друга посока. Имам чувството, че започна един притеснителен процес на друг тип поглед към тези събития, които изместват датата 3 март от обединителния за българския народ символ на освобождението, с който е наситена. Мнението изрази специалистът по история на Русия и СССР доц. Александър Сивилов от  Историческия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Преди дни той посети Кърджали като председател на журито на 4-тата национална ученическа конференция по история. 

Прокарват се настроения за отричането на 3 март като национален празник, казва доц. Александър Сивилов. За съжаление в момента тези събития отпреди 140 години се преплитат със съвременната политика. Но тогава нещата са били едни, а сега са различни. Българското общество продължава и днес да се дели на русофили и русофоби, както се получава веднага след Освобождението. Интересното е, че тогава, в края на 19 век, никой не си е представял, че може да постави под съмнение величието на подвига и въобще идеята за национално освобождение. 3 март създава българският национален идеал. Сан-Стефанска България реално е това неизпълнено нещо, към което поколения българи се стремят и жертват живота си, каза доц. Александър Сивилов.

Според него в днешно време е дори по-вероятно това национално обединение на българите по света да се извърши, пък било то и духовно.

Малките държави имат изключително слаба възможност да влияят на международната политика, обаче в същото време могат категорично да провеждат собствената си политика в собствената си държава. Една Швейцария го прави. За съжаление в България не се търси запазването на нашия интерес, смята доц. Александър Сивилов.
Мястото на Русия днес все повече минава на заден план в българския политика. В последните години не само у нас, но и в Европа тя е разглеждана като противник. Не съм убеден обаче, че това е най-удачният вариант за България. Виждаме в световен мащаб все по-голямо задълбочаване на противоречията. Започна да се говори за нови ядрени оръжия и от страна на президента Путин, и от страна на президента Тръмп, което ни доближава до нова опасност. При това положение мястото на България е много лошо, защото при един конфликт страната ни и Европа биха били бойното поле. Затова трябва да се проправят мостове, а не да се изгарят, казва доц. Сивилов. 
Според учения днес Русия има отново икономически и имперски интереси за световно влияние и за да го постигне, тя разчита на икономическо влияние, което в България съществува, и на културно, от което ние сме далече. Въпросът е как ще се позиционираме, дали можем ние в едно общуване с Русия да поставим ясно своите цели, своите граници и да търсим това, което ще ни е полезно и което можем да вземем от тази държава. А тя може да даде много - и като технологии, и като икономическо сътрудничество, каза още доц. Сивилов. 
Страхувам се, че българските политици в много от случаите ясно осъзнават възможностите, които има България и същевременно не ги използват, което за мен говори, че вероятно не са свободни поради една или друга причина, смята доц. Сивилов.
Цялото интервю на Станислава Георгиева с доц. Александър Сивилов може да чуете в звуковите файлове
Вижте още

Кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман: Водим преговори с фирма за преработка на тютюн

В студиото на сутрешния блок "След първото кафе" на радио Кърджали с водещ Валентина Иванова гостува кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман като част от поредицата от интервюта с кметове на областта в края на 2018-а година. Поводът бе да сподели за хубавите и лошите неща за общината, за реализираните, но и за нерелеазираните проекти и идеи. Част..

публикувано на 11.12.18 в 12:47

„На чаршията, в чата" с Галина Стефанова

Тази седмица си говорихме за подаръците. Стана ясно, че най-скъпи са нематериалните. Научихме и за една инициатива, която организира за децата в неравностойно положение една майка, кърджалийката  Шенай Мехмедали. Как можете да помогнете да се случи това добро дело, чуйте.

публикувано на 09.12.18 в 18:20

"Свръхчовекът с Георги Ненов" - подкастът на вдъхновителите

В бизнесинкубатора в Кърджали се проведе среща "Свръхчовекът с Георги Ненов". Тя бе организирана от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно информационния център в Кърджали. На нея присъстваха хора, които са успели да преодолеят наркотичната си зависимост и вече водят ползотворен начин на живот. Те споделиха своите вдъхновяващи истории..

публикувано на 07.12.18 в 14:08

Акция "Изработване на къщи за бездомните кучета и котки"

Във фейсбук се организира благотворителна акция "Изработване на къщи за бездомните кучета и котки" в Кърджали. Организаторите на събитието призовават всеки, който може да помогне да дойде пред Паметника на Васил Левски на 8 декември от 12 часа. Текстът към събитието гласи: "Казват,че по Коледа добрините и вълшебствата се случват! Призовавам всички..

публикувано на 07.12.18 в 11:53

Има ли вече грип в Кърджали?

Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в България продължава да нараства постепенно. В седмицата 26.11.2018-03.12.2018 г. общата заболяемост е 118,3 души на 10 000 човека. Регистрираните случаи на остри респираторни заболявания са 4512, с 441 повече от предходната седмица. Първите положителни проби за грип..

публикувано на 07.12.18 в 11:42

Д-р Диана Вълчева: От октомври до май е пикът на респираторните заболявания

С тежки случаи на пневмония, които са резултат от остри респираторни заболявания, се бориха лекарите от пневмо-фтизиатричното отделение на многопрофилната болница "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Десетина възрастни хора се лекуваха от едно от най-сериозните усложнения на въздушно-капковите инфекции през зимния период. Някои от тях все още са на..

публикувано на 07.12.18 в 11:30

Превишение на нормите на фини прахови частици е регистрирано в Кърджали

Превишение на нормите на фини прахови частици е регистрирано в Кърджали в три от първите пет дни на месец декември. Това показват данните на автоматичната измервателна станция, позиционирана в квартал Студен кладенец. Какъв въздух дишаме в Кърджали? Каква е ситуацията от началото на отоплителния сезон, колко сериозни са превишенията и каква е..

публикувано на 07.12.18 в 10:31