Доц. Александър Сивилов: Политиците ни съзнават възможностите на България, но не ги използват

140 години след Руско-турската война, все още могат да се намерят нови устни и писмени сведения от наследниците на участници в бойните действия. Това са извори, които са ценни за българската история и заслугата да станат достояние на науката е на етнолози, краеведи, родолюбци. Но като че ли в последните години вниманието е изместено от изворите и насочено в друга посока. Имам чувството, че започна един притеснителен процес на друг тип поглед към тези събития, които изместват датата 3 март от обединителния за българския народ символ на освобождението, с който е наситена. Мнението изрази специалистът по история на Русия и СССР доц. Александър Сивилов от  Историческия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Преди дни той посети Кърджали като председател на журито на 4-тата национална ученическа конференция по история. 

Прокарват се настроения за отричането на 3 март като национален празник, казва доц. Александър Сивилов. За съжаление в момента тези събития отпреди 140 години се преплитат със съвременната политика. Но тогава нещата са били едни, а сега са различни. Българското общество продължава и днес да се дели на русофили и русофоби, както се получава веднага след Освобождението. Интересното е, че тогава, в края на 19 век, никой не си е представял, че може да постави под съмнение величието на подвига и въобще идеята за национално освобождение. 3 март създава българският национален идеал. Сан-Стефанска България реално е това неизпълнено нещо, към което поколения българи се стремят и жертват живота си, каза доц. Александър Сивилов.

Според него в днешно време е дори по-вероятно това национално обединение на българите по света да се извърши, пък било то и духовно.

Малките държави имат изключително слаба възможност да влияят на международната политика, обаче в същото време могат категорично да провеждат собствената си политика в собствената си държава. Една Швейцария го прави. За съжаление в България не се търси запазването на нашия интерес, смята доц. Александър Сивилов.
Мястото на Русия днес все повече минава на заден план в българския политика. В последните години не само у нас, но и в Европа тя е разглеждана като противник. Не съм убеден обаче, че това е най-удачният вариант за България. Виждаме в световен мащаб все по-голямо задълбочаване на противоречията. Започна да се говори за нови ядрени оръжия и от страна на президента Путин, и от страна на президента Тръмп, което ни доближава до нова опасност. При това положение мястото на България е много лошо, защото при един конфликт страната ни и Европа биха били бойното поле. Затова трябва да се проправят мостове, а не да се изгарят, казва доц. Сивилов. 
Според учения днес Русия има отново икономически и имперски интереси за световно влияние и за да го постигне, тя разчита на икономическо влияние, което в България съществува, и на културно, от което ние сме далече. Въпросът е как ще се позиционираме, дали можем ние в едно общуване с Русия да поставим ясно своите цели, своите граници и да търсим това, което ще ни е полезно и което можем да вземем от тази държава. А тя може да даде много - и като технологии, и като икономическо сътрудничество, каза още доц. Сивилов. 
Страхувам се, че българските политици в много от случаите ясно осъзнават възможностите, които има България и същевременно не ги използват, което за мен говори, че вероятно не са свободни поради една или друга причина, смята доц. Сивилов.
Цялото интервю на Станислава Георгиева с доц. Александър Сивилов може да чуете в звуковите файлове
Вижте още

Момиче с кърджалийски корен се снима в турския сериал "Чукур"

Кайра Сър е едно момиче за което мечтите са безгранични, а изкуството се е превърнало в част от нейния живот. Тя е родена в Истанбул през 2002 година. Нейната майка Медиха е родом от Кърджали, но от години живее в Република Турция. Кайра завършва балетното училище "Мимар Синан", а в момента изучава актьорско майсторство в Академията по изкуствата..

публикувано на 21.06.18 в 17:39
Румен Пехливанов

Румен Пехливанов: Дългото забавяне на строежа на ГКПП Рудозем-Ксанти ще ни ощети финансово

Фирма, регистрирана за продажба на коли, мотори и мотопеди, спря поръчката за изграждане на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Рудозем - Ксанти. Поръчката за строителството на граничния пункт през прохода Елидже и подходен път до него бе обявена от областния управител на Смолян Недялко Славов миналия месец. Тя е от особено голям..

публикувано на 18.06.18 в 11:45

Алергологът д-р Мони Турналиев: Мръсният въздух винаги влошава алергичните състояния

Според семейния лекар д-р Невин Садъкова се срещат случаи на алергичен конюнктивит, отключени заради мръсен въздух. Доказана ли е обаче тази взаимовръзка и има ли тя медицинска логика? На този въпрос ни отговаря д-р Мони Турналиев от Смолян, който преглежда в кърджалийската болница . Оловните аерозоли на автомобилите засилват много повече..

публикувано на 18.06.18 в 11:03

Д-р Невин Садъкова: Замърсеният въздух причинява алергии

Неизяснени случаи на алергичен кюнюктивит отчитат някои семейни лекари през летните месеци. Д-р Невин Садъкова от Момчилград има в листата си 3700 пациенти и затова практиката й е показателна за нашата област.   Завишението на болните е за месец май. Според статистически проучвания, алергичният конюнктивит засяга приблизително 15% от цялото..

публикувано на 18.06.18 в 10:11

Магична среща секунди след полунощ с Христина Мачикян

Запознайте се с един автор на магични разкази, които ценителите на изящното слово познават повече от света на виртуалното. Разбира се и от изявите й в Дома на културата в Кърджали, защото е човек на изкуството. Жената, чието име скоро ще научите, е била вече събеседник на предаването „Вкусен следобед”. Тя е от онези дами, които са еднакво крехки и..

публикувано на 17.06.18 в 18:17

Пъстро хоро се вие всяка вечер в читалище "Обединение 1913"

100 души в читалище "Обединение 1913" в Кърджали са обединени всеки работен ден от хорото. Сряд тях има и хора от турския етнос , от престижни професии, деца и възрастни. Някои ходят за отмора, други - водени от любовта към народното творчество. За това какво ги сплотява, засилва ли се интересът към родното, и за това как млади хора..

публикувано на 12.06.18 в 17:38

Кристиян Желев свири за пръв път с родителите си на джаз феста в родния Кърджали

Сред участниците в джаз феста "Долината на Орфей" се открои и един музикант, роден в Кърджали. Този изключителен млад барабанист впечатли специалистите и очарова публиката. Закърмен с музика в семейството на кърджалийските музиканти Антони и Радостина Желеви, седнал зад пианото още на 6 години в Школата в Дома на културата, днес Кристиян жъне успехи в..

публикувано на 12.06.18 в 15:43