Доц. Александър Сивилов: Политиците ни съзнават възможностите на България, но не ги използват

140 години след Руско-турската война, все още могат да се намерят нови устни и писмени сведения от наследниците на участници в бойните действия. Това са извори, които са ценни за българската история и заслугата да станат достояние на науката е на етнолози, краеведи, родолюбци. Но като че ли в последните години вниманието е изместено от изворите и насочено в друга посока. Имам чувството, че започна един притеснителен процес на друг тип поглед към тези събития, които изместват датата 3 март от обединителния за българския народ символ на освобождението, с който е наситена. Мнението изрази специалистът по история на Русия и СССР доц. Александър Сивилов от  Историческия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Преди дни той посети Кърджали като председател на журито на 4-тата национална ученическа конференция по история. 

Прокарват се настроения за отричането на 3 март като национален празник, казва доц. Александър Сивилов. За съжаление в момента тези събития отпреди 140 години се преплитат със съвременната политика. Но тогава нещата са били едни, а сега са различни. Българското общество продължава и днес да се дели на русофили и русофоби, както се получава веднага след Освобождението. Интересното е, че тогава, в края на 19 век, никой не си е представял, че може да постави под съмнение величието на подвига и въобще идеята за национално освобождение. 3 март създава българският национален идеал. Сан-Стефанска България реално е това неизпълнено нещо, към което поколения българи се стремят и жертват живота си, каза доц. Александър Сивилов.

Според него в днешно време е дори по-вероятно това национално обединение на българите по света да се извърши, пък било то и духовно.

Малките държави имат изключително слаба възможност да влияят на международната политика, обаче в същото време могат категорично да провеждат собствената си политика в собствената си държава. Една Швейцария го прави. За съжаление в България не се търси запазването на нашия интерес, смята доц. Александър Сивилов.
Мястото на Русия днес все повече минава на заден план в българския политика. В последните години не само у нас, но и в Европа тя е разглеждана като противник. Не съм убеден обаче, че това е най-удачният вариант за България. Виждаме в световен мащаб все по-голямо задълбочаване на противоречията. Започна да се говори за нови ядрени оръжия и от страна на президента Путин, и от страна на президента Тръмп, което ни доближава до нова опасност. При това положение мястото на България е много лошо, защото при един конфликт страната ни и Европа биха били бойното поле. Затова трябва да се проправят мостове, а не да се изгарят, казва доц. Сивилов. 
Според учения днес Русия има отново икономически и имперски интереси за световно влияние и за да го постигне, тя разчита на икономическо влияние, което в България съществува, и на културно, от което ние сме далече. Въпросът е как ще се позиционираме, дали можем ние в едно общуване с Русия да поставим ясно своите цели, своите граници и да търсим това, което ще ни е полезно и което можем да вземем от тази държава. А тя може да даде много - и като технологии, и като икономическо сътрудничество, каза още доц. Сивилов. 
Страхувам се, че българските политици в много от случаите ясно осъзнават възможностите, които има България и същевременно не ги използват, което за мен говори, че вероятно не са свободни поради една или друга причина, смята доц. Сивилов.
Цялото интервю на Станислава Георгиева с доц. Александър Сивилов може да чуете в звуковите файлове
Вижте още

Мая Бежанска: Обичам да работя с нови колеги, защото се изненадваме взаимно

Мая Бежанска е гост актьор в новта постановка на театъра в Кърджали "Няма места" от Емил Йотовски . Спектакълът е дело на режисьора и директор на театъра Гълъб Бочуков . "Няма места" се поставя за първи път на сцена . Илияна Типова разговаря с Мая Бежанска в гримьорната на театъра в Кърджали, между репетициите на предстоящата премиера...

публикувано на 21.03.18 в 15:37

Пътят на художника

Римската вила „Армира“ край Ивайловград стана сцена на заключителните прояви от фестивала "Пътят на художника". Те са кулминацията на едногодишен проект на сдружение "Гражданска инициатива за обществено развитие и интеграция" по програма за трансгранично сътрудничество с Турция. Присъстваха заместник областният управител на Хасково Стефка Здравкова,..

публикувано на 20.03.18 в 13:53

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Какво казахте за това – комфортно ли се чувства един изцяло мъжки екип, ръководен от жена и лесно ли живее или работи една жена, заобиколена само от мъже, чуйте в „На чаршията в чата”. Разговор по женски за нещата от живота водихме с една целеустремена, нахъсана и изтъкана от емоции жена, решена, дори и на висока цена, да променя света към..

публикувано на 20.03.18 в 08:17

В Хасково на "Хайдушка софра" се събират любителите на български хора

В Хасково на 24 март ще си дадат среща любителите на  българските хора на фестивала "Хайдушка софра". Гостите ще се насладят на изпълнения на "Джуниър Българка" квартет. След края на задължителната част участниците ще имат възможност да се запознаят с автентичния каракачански танцов фолклор и носии , представени от танцов състав към федерацията..

публикувано на 19.03.18 в 11:59

Комисар Сергей Заимов: Предстои и в Кърджали да основем доброволно формирование за защита от пожари и бедствия

Единствено община Кърджали от всички общини в областта все още няма доброволно формирование  за защита от пожари, бедствия и извънредни ситуации . Доброволческите структури са залегнали в законодателството на нашата страна и се създават на териториален принцип. Началото им е положено през 2012 година. Каква е ситуацията към днешна дата ...

публикувано на 19.03.18 в 11:44

Милко Багдасаров: Няма неудобни въпроси за БСП

Изпълнителното бюро на БСП започва пореден тур с обиколка из различни партийни организации в страната. Този понеделник ръководството на БСП ще заседава в Кърджали. Областният лидер на социалистите Милко Багдасаров даде подробности за заседанието в разговор по пряката телефонна линия в сутрешния блок на радио Кърджали. С него разговаря..

публикувано на 19.03.18 в 10:43

Ръководството и фенклубът на футболна "Арда" си подадоха ръце

Ръководството и фенклубът на футболна "Арда" си подадоха ръце. Президентът Петър Пешев се срещна вчера с управителния съвет на Фенклуба с председател Тодор Николов и с някои от най-упоритите запалянковци. Те обсъдиха редица въпроси, свързани с взаимоотношенията между организираните фенове и спортния клуб, изграждане на фенклубове из целия регион...

обновено на 16.03.18 в 15:37