За модерните професии и смелостта да работиш това, което обичаш

Част от корицата на книгата „Професия журналист“

Кои са модерните професии днес? Дали съвременните деца мечтаят като някогашните да станат учители, лекари, космонавти, полицаи или се ориентират към нови и непознати професии? От какво или от кого зависи изборът? Търсим отговорите на тези и още много въпроси със Сузана Чакърова, кариерен консултант.

Според нея в повечето случаи родителите и околният свят влияят на младите хора за избора им на професия. Има няколко области, които са с най-сериозни перспективи за успешна реализация. Едната е технологиите, с която са свързани и най-много нови професии. Другите две области са енергетиката и медицината и биотехнологиите.

Много от старите занаяти изчезват, тъй като няма приемници, които да продължат уменията на майсторите, а и перспективите през занаятчиите не са големи, отново заради навлизането на съвременните технологии, обяснява Сузана Чакърова. Днес един "гейм-тестер" или човек, който тества различни игри за телефони, монитори, казина, е по-търсен от един кожар, например. 

Не само новите технологии са причина за появата на нови професии. И потребностите на потребителите също влияят, казва Сузана Чакърова и дава пример с банкирането - използваме мобилно банкиране, електронно банкиране, когато отидем в банката, виждаме, че един служител е и търговец, и софтуерен специалист, и касиер. Социалните процеси са още една причина да възникват нови професии. Такава е тази на частния съдебен изпълнител, която възниква в отговор на икономическите кризи на съвремието и взимането на кредити. Примери за професии, появили се в последните години, са още одитор, анализатор, медиатор, специалист по зелена енергия, лайф коуч, стилист, нутриционист, зоопсихолог или личен асистент в различни каузи. 

Един от най-богатите списъци в света на видовете професии се намира в Канадската библиотека. В него са изброени над 40 хиляди съществуващи професии. В България по националния класификатор на професиите техният брой не надхвърля 5000, казва Сузана Чакърова.

За географското районите на професиите в света и България, за професията политик, за предлагането и търсенето на работа, за все повечето хора, които избират да правят това, което обичат, вместо това, което трябва според някого, за избора, който съществува пред всеки човек, и още за модерните професии, може да чуете интервюто на Станислава Георгиева със Сузана Чакърова в звуковите файлове.


Вижте още

Момиче с кърджалийски корен се снима в турския сериал "Чукур"

Кайра Сър е едно момиче за което мечтите са безгранични, а изкуството се е превърнало в част от нейния живот. Тя е родена в Истанбул през 2002 година. Нейната майка Медиха е родом от Кърджали, но от години живее в Република Турция. Кайра завършва балетното училище "Мимар Синан", а в момента изучава актьорско майсторство в Академията по изкуствата..

публикувано на 21.06.18 в 17:39
Румен Пехливанов

Румен Пехливанов: Дългото забавяне на строежа на ГКПП Рудозем-Ксанти ще ни ощети финансово

Фирма, регистрирана за продажба на коли, мотори и мотопеди, спря поръчката за изграждане на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Рудозем - Ксанти. Поръчката за строителството на граничния пункт през прохода Елидже и подходен път до него бе обявена от областния управител на Смолян Недялко Славов миналия месец. Тя е от особено голям..

публикувано на 18.06.18 в 11:45

Алергологът д-р Мони Турналиев: Мръсният въздух винаги влошава алергичните състояния

Според семейния лекар д-р Невин Садъкова се срещат случаи на алергичен конюнктивит, отключени заради мръсен въздух. Доказана ли е обаче тази взаимовръзка и има ли тя медицинска логика? На този въпрос ни отговаря д-р Мони Турналиев от Смолян, който преглежда в кърджалийската болница . Оловните аерозоли на автомобилите засилват много повече..

публикувано на 18.06.18 в 11:03

Д-р Невин Садъкова: Замърсеният въздух причинява алергии

Неизяснени случаи на алергичен кюнюктивит отчитат някои семейни лекари през летните месеци. Д-р Невин Садъкова от Момчилград има в листата си 3700 пациенти и затова практиката й е показателна за нашата област.   Завишението на болните е за месец май. Според статистически проучвания, алергичният конюнктивит засяга приблизително 15% от цялото..

публикувано на 18.06.18 в 10:11

Магична среща секунди след полунощ с Христина Мачикян

Запознайте се с един автор на магични разкази, които ценителите на изящното слово познават повече от света на виртуалното. Разбира се и от изявите й в Дома на културата в Кърджали, защото е човек на изкуството. Жената, чието име скоро ще научите, е била вече събеседник на предаването „Вкусен следобед”. Тя е от онези дами, които са еднакво крехки и..

публикувано на 17.06.18 в 18:17

Пъстро хоро се вие всяка вечер в читалище "Обединение 1913"

100 души в читалище "Обединение 1913" в Кърджали са обединени всеки работен ден от хорото. Сряд тях има и хора от турския етнос , от престижни професии, деца и възрастни. Някои ходят за отмора, други - водени от любовта към народното творчество. За това какво ги сплотява, засилва ли се интересът към родното, и за това как млади хора..

публикувано на 12.06.18 в 17:38

Кристиян Желев свири за пръв път с родителите си на джаз феста в родния Кърджали

Сред участниците в джаз феста "Долината на Орфей" се открои и един музикант, роден в Кърджали. Този изключителен млад барабанист впечатли специалистите и очарова публиката. Закърмен с музика в семейството на кърджалийските музиканти Антони и Радостина Желеви, седнал зад пианото още на 6 години в Школата в Дома на културата, днес Кристиян жъне успехи в..

публикувано на 12.06.18 в 15:43