За модерните професии и смелостта да работиш това, което обичаш

Част от корицата на книгата „Професия журналист“

Кои са модерните професии днес? Дали съвременните деца мечтаят като някогашните да станат учители, лекари, космонавти, полицаи или се ориентират към нови и непознати професии? От какво или от кого зависи изборът? Търсим отговорите на тези и още много въпроси със Сузана Чакърова, кариерен консултант.

Според нея в повечето случаи родителите и околният свят влияят на младите хора за избора им на професия. Има няколко области, които са с най-сериозни перспективи за успешна реализация. Едната е технологиите, с която са свързани и най-много нови професии. Другите две области са енергетиката и медицината и биотехнологиите.

Много от старите занаяти изчезват, тъй като няма приемници, които да продължат уменията на майсторите, а и перспективите през занаятчиите не са големи, отново заради навлизането на съвременните технологии, обяснява Сузана Чакърова. Днес един "гейм-тестер" или човек, който тества различни игри за телефони, монитори, казина, е по-търсен от един кожар, например. 

Не само новите технологии са причина за появата на нови професии. И потребностите на потребителите също влияят, казва Сузана Чакърова и дава пример с банкирането - използваме мобилно банкиране, електронно банкиране, когато отидем в банката, виждаме, че един служител е и търговец, и софтуерен специалист, и касиер. Социалните процеси са още една причина да възникват нови професии. Такава е тази на частния съдебен изпълнител, която възниква в отговор на икономическите кризи на съвремието и взимането на кредити. Примери за професии, появили се в последните години, са още одитор, анализатор, медиатор, специалист по зелена енергия, лайф коуч, стилист, нутриционист, зоопсихолог или личен асистент в различни каузи. 

Един от най-богатите списъци в света на видовете професии се намира в Канадската библиотека. В него са изброени над 40 хиляди съществуващи професии. В България по националния класификатор на професиите техният брой не надхвърля 5000, казва Сузана Чакърова.

За географското районите на професиите в света и България, за професията политик, за предлагането и търсенето на работа, за все повечето хора, които избират да правят това, което обичат, вместо това, което трябва според някого, за избора, който съществува пред всеки човек, и още за модерните професии, може да чуете интервюто на Станислава Георгиева със Сузана Чакърова в звуковите файлове.


Вижте още

Мая Бежанска: Обичам да работя с нови колеги, защото се изненадваме взаимно

Мая Бежанска е гост актьор в новта постановка на театъра в Кърджали "Няма места" от Емил Йотовски . Спектакълът е дело на режисьора и директор на театъра Гълъб Бочуков . "Няма места" се поставя за първи път на сцена . Илияна Типова разговаря с Мая Бежанска в гримьорната на театъра в Кърджали, между репетициите на предстоящата премиера...

публикувано на 21.03.18 в 15:37

Пътят на художника

Римската вила „Армира“ край Ивайловград стана сцена на заключителните прояви от фестивала "Пътят на художника". Те са кулминацията на едногодишен проект на сдружение "Гражданска инициатива за обществено развитие и интеграция" по програма за трансгранично сътрудничество с Турция. Присъстваха заместник областният управител на Хасково Стефка Здравкова,..

публикувано на 20.03.18 в 13:53

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Какво казахте за това – комфортно ли се чувства един изцяло мъжки екип, ръководен от жена и лесно ли живее или работи една жена, заобиколена само от мъже, чуйте в „На чаршията в чата”. Разговор по женски за нещата от живота водихме с една целеустремена, нахъсана и изтъкана от емоции жена, решена, дори и на висока цена, да променя света към..

публикувано на 20.03.18 в 08:17

В Хасково на "Хайдушка софра" се събират любителите на български хора

В Хасково на 24 март ще си дадат среща любителите на  българските хора на фестивала "Хайдушка софра". Гостите ще се насладят на изпълнения на "Джуниър Българка" квартет. След края на задължителната част участниците ще имат възможност да се запознаят с автентичния каракачански танцов фолклор и носии , представени от танцов състав към федерацията..

публикувано на 19.03.18 в 11:59

Комисар Сергей Заимов: Предстои и в Кърджали да основем доброволно формирование за защита от пожари и бедствия

Единствено община Кърджали от всички общини в областта все още няма доброволно формирование  за защита от пожари, бедствия и извънредни ситуации . Доброволческите структури са залегнали в законодателството на нашата страна и се създават на териториален принцип. Началото им е положено през 2012 година. Каква е ситуацията към днешна дата ...

публикувано на 19.03.18 в 11:44

Милко Багдасаров: Няма неудобни въпроси за БСП

Изпълнителното бюро на БСП започва пореден тур с обиколка из различни партийни организации в страната. Този понеделник ръководството на БСП ще заседава в Кърджали. Областният лидер на социалистите Милко Багдасаров даде подробности за заседанието в разговор по пряката телефонна линия в сутрешния блок на радио Кърджали. С него разговаря..

публикувано на 19.03.18 в 10:43

Ръководството и фенклубът на футболна "Арда" си подадоха ръце

Ръководството и фенклубът на футболна "Арда" си подадоха ръце. Президентът Петър Пешев се срещна вчера с управителния съвет на Фенклуба с председател Тодор Николов и с някои от най-упоритите запалянковци. Те обсъдиха редица въпроси, свързани с взаимоотношенията между организираните фенове и спортния клуб, изграждане на фенклубове из целия регион...

обновено на 16.03.18 в 15:37