За модерните професии и смелостта да работиш това, което обичаш

Част от корицата на книгата „Професия журналист“

Кои са модерните професии днес? Дали съвременните деца мечтаят като някогашните да станат учители, лекари, космонавти, полицаи или се ориентират към нови и непознати професии? От какво или от кого зависи изборът? Търсим отговорите на тези и още много въпроси със Сузана Чакърова, кариерен консултант.

Според нея в повечето случаи родителите и околният свят влияят на младите хора за избора им на професия. Има няколко области, които са с най-сериозни перспективи за успешна реализация. Едната е технологиите, с която са свързани и най-много нови професии. Другите две области са енергетиката и медицината и биотехнологиите.

Много от старите занаяти изчезват, тъй като няма приемници, които да продължат уменията на майсторите, а и перспективите през занаятчиите не са големи, отново заради навлизането на съвременните технологии, обяснява Сузана Чакърова. Днес един "гейм-тестер" или човек, който тества различни игри за телефони, монитори, казина, е по-търсен от един кожар, например. 

Не само новите технологии са причина за появата на нови професии. И потребностите на потребителите също влияят, казва Сузана Чакърова и дава пример с банкирането - използваме мобилно банкиране, електронно банкиране, когато отидем в банката, виждаме, че един служител е и търговец, и софтуерен специалист, и касиер. Социалните процеси са още една причина да възникват нови професии. Такава е тази на частния съдебен изпълнител, която възниква в отговор на икономическите кризи на съвремието и взимането на кредити. Примери за професии, появили се в последните години, са още одитор, анализатор, медиатор, специалист по зелена енергия, лайф коуч, стилист, нутриционист, зоопсихолог или личен асистент в различни каузи. 

Един от най-богатите списъци в света на видовете професии се намира в Канадската библиотека. В него са изброени над 40 хиляди съществуващи професии. В България по националния класификатор на професиите техният брой не надхвърля 5000, казва Сузана Чакърова.

За географското районите на професиите в света и България, за професията политик, за предлагането и търсенето на работа, за все повечето хора, които избират да правят това, което обичат, вместо това, което трябва според някого, за избора, който съществува пред всеки човек, и още за модерните професии, може да чуете интервюто на Станислава Георгиева със Сузана Чакърова в звуковите файлове.


Вижте още

Кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман: Водим преговори с фирма за преработка на тютюн

В студиото на сутрешния блок "След първото кафе" на радио Кърджали с водещ Валентина Иванова гостува кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман като част от поредицата от интервюта с кметове на областта в края на 2018-а година. Поводът бе да сподели за хубавите и лошите неща за общината, за реализираните, но и за нерелеазираните проекти и идеи. Част..

публикувано на 11.12.18 в 12:47

„На чаршията, в чата" с Галина Стефанова

Тази седмица си говорихме за подаръците. Стана ясно, че най-скъпи са нематериалните. Научихме и за една инициатива, която организира за децата в неравностойно положение една майка, кърджалийката  Шенай Мехмедали. Как можете да помогнете да се случи това добро дело, чуйте.

публикувано на 09.12.18 в 18:20

"Свръхчовекът с Георги Ненов" - подкастът на вдъхновителите

В бизнесинкубатора в Кърджали се проведе среща "Свръхчовекът с Георги Ненов". Тя бе организирана от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно информационния център в Кърджали. На нея присъстваха хора, които са успели да преодолеят наркотичната си зависимост и вече водят ползотворен начин на живот. Те споделиха своите вдъхновяващи истории..

публикувано на 07.12.18 в 14:08

Акция "Изработване на къщи за бездомните кучета и котки"

Във фейсбук се организира благотворителна акция "Изработване на къщи за бездомните кучета и котки" в Кърджали. Организаторите на събитието призовават всеки, който може да помогне да дойде пред Паметника на Васил Левски на 8 декември от 12 часа. Текстът към събитието гласи: "Казват,че по Коледа добрините и вълшебствата се случват! Призовавам всички..

публикувано на 07.12.18 в 11:53

Има ли вече грип в Кърджали?

Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в България продължава да нараства постепенно. В седмицата 26.11.2018-03.12.2018 г. общата заболяемост е 118,3 души на 10 000 човека. Регистрираните случаи на остри респираторни заболявания са 4512, с 441 повече от предходната седмица. Първите положителни проби за грип..

публикувано на 07.12.18 в 11:42

Д-р Диана Вълчева: От октомври до май е пикът на респираторните заболявания

С тежки случаи на пневмония, които са резултат от остри респираторни заболявания, се бориха лекарите от пневмо-фтизиатричното отделение на многопрофилната болница "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Десетина възрастни хора се лекуваха от едно от най-сериозните усложнения на въздушно-капковите инфекции през зимния период. Някои от тях все още са на..

публикувано на 07.12.18 в 11:30

Превишение на нормите на фини прахови частици е регистрирано в Кърджали

Превишение на нормите на фини прахови частици е регистрирано в Кърджали в три от първите пет дни на месец декември. Това показват данните на автоматичната измервателна станция, позиционирана в квартал Студен кладенец. Какъв въздух дишаме в Кърджали? Каква е ситуацията от началото на отоплителния сезон, колко сериозни са превишенията и каква е..

публикувано на 07.12.18 в 10:31