За модерните професии и смелостта да работиш това, което обичаш

Част от корицата на книгата „Професия журналист“

Кои са модерните професии днес? Дали съвременните деца мечтаят като някогашните да станат учители, лекари, космонавти, полицаи или се ориентират към нови и непознати професии? От какво или от кого зависи изборът? Търсим отговорите на тези и още много въпроси със Сузана Чакърова, кариерен консултант.

Според нея в повечето случаи родителите и околният свят влияят на младите хора за избора им на професия. Има няколко области, които са с най-сериозни перспективи за успешна реализация. Едната е технологиите, с която са свързани и най-много нови професии. Другите две области са енергетиката и медицината и биотехнологиите.

Много от старите занаяти изчезват, тъй като няма приемници, които да продължат уменията на майсторите, а и перспективите през занаятчиите не са големи, отново заради навлизането на съвременните технологии, обяснява Сузана Чакърова. Днес един "гейм-тестер" или човек, който тества различни игри за телефони, монитори, казина, е по-търсен от един кожар, например. 

Не само новите технологии са причина за появата на нови професии. И потребностите на потребителите също влияят, казва Сузана Чакърова и дава пример с банкирането - използваме мобилно банкиране, електронно банкиране, когато отидем в банката, виждаме, че един служител е и търговец, и софтуерен специалист, и касиер. Социалните процеси са още една причина да възникват нови професии. Такава е тази на частния съдебен изпълнител, която възниква в отговор на икономическите кризи на съвремието и взимането на кредити. Примери за професии, появили се в последните години, са още одитор, анализатор, медиатор, специалист по зелена енергия, лайф коуч, стилист, нутриционист, зоопсихолог или личен асистент в различни каузи. 

Един от най-богатите списъци в света на видовете професии се намира в Канадската библиотека. В него са изброени над 40 хиляди съществуващи професии. В България по националния класификатор на професиите техният брой не надхвърля 5000, казва Сузана Чакърова.

За географското районите на професиите в света и България, за професията политик, за предлагането и търсенето на работа, за все повечето хора, които избират да правят това, което обичат, вместо това, което трябва според някого, за избора, който съществува пред всеки човек, и още за модерните професии, може да чуете интервюто на Станислава Георгиева със Сузана Чакърова в звуковите файлове.


Вижте още

Момчиловци отбелязва фестивалът на дълголетната напитка - киселото мляко

Момчиловци отбелязва  фестивалът на Киселото мляко – култура и традиции. Той се провежда под патронажа на Министерството на туризма на Република България. Здравето, дълголетието, богатството и красотата на българската планина ще бъдат прославени във фестивала, посветен на киселото мляко – един уникален български продукт, който и според съвременната..

публикувано на 17.09.18 в 18:29

В Чепеларе отбелязват "Хайдушки празници Капитан Петко Войвода"

  В  Чепеларе от 22 до 24 септември ще се проведат вторите "Хайдушки празници Капитан Петко Войвода". Чепеларци планират да дадат урок по родолюбие с живи картини от освободителната мисия на Капитан Петко Войвода, както и с хайдушки песни и изложба на исторически оръжия от националноосвободителните борби на българския народ и Руско-турската война..

публикувано на 17.09.18 в 17:55

С хоро на гроздобер в Минерални бани

Втори фолклорен фестивал на клубове за народни танци организира Фолклорен клуб „Славяни” със съдействието на община Минерални бани. Проявата ще се проведе от 21 до 23 септември в тези дни се провежда и празникът на минералната вода, здравето и красотата в община Минерални бани.  Още в петък в село Сусам ще се открие изложба-базар на местни..

публикувано на 17.09.18 в 17:09

Училището в Рани лист ще интегрира деца от етническите малцинства с европейски пари

Училището в село Рани лист днес посрещна своите 80 ученици. Услугата на образованието по нищо не отстъпва на тази в големия град. Учебното заведение работи и печели доста проекти с европейско финансиране. Днес школото разполага със стая за чужди езици, интерактивни дъски, дидактични игри и други.  Училището събира деца от селата Рани лист,..

публикувано на 17.09.18 в 15:50

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

За компютърната и по-скоро интернет зависимостта, новата епидемия на XXI-ви век, разговаряхме със Сезгин Бекир, клиничен психолог, психотерапевт, докторант в БАН по психология на личността, председател на Общинския съвет по наркотични вещества при Община Кърджали. Какви са симптомите, по които да познаем затъването в капана на..

публикувано на 16.09.18 в 18:22

Кирила Ангелова: Сладкарското изкуство се овладява със сърце

А сега искам да ви представя една жена, която е от Кърджали, но мечтите й стигат много по-далеч и така, авантюристично заминава за Лондон. Там пребивава четири години . Това е  Кирила Ангелова . В мъгливата държава тя усъвършенства кулинарните си умения, и по-специално сладкарското изкуство, макар и да не работи в тази сфера. Работата й в..

публикувано на 14.09.18 в 18:31

Д-р Снежана Костова: Силантите пазят детските зъби от кариес

От 4 септември започна новата кампания за силанизация на първите детски постоянни зъби за тази година. Тя се провежда вече за осма поредна година през есента, безплатна е и благодарение на нея десетки хиляди деца в цялата страна се предпазват от кариес. Продължава до края на ноември и обхваща деца от пет до осемгодишна възраст. В област Кърджали..

публикувано на 14.09.18 в 17:51