Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За модерните професии и смелостта да работиш това, което обичаш

Част от корицата на книгата „Професия журналист“

Кои са модерните професии днес? Дали съвременните деца мечтаят като някогашните да станат учители, лекари, космонавти, полицаи или се ориентират към нови и непознати професии? От какво или от кого зависи изборът? Търсим отговорите на тези и още много въпроси със Сузана Чакърова, кариерен консултант.

Според нея в повечето случаи родителите и околният свят влияят на младите хора за избора им на професия. Има няколко области, които са с най-сериозни перспективи за успешна реализация. Едната е технологиите, с която са свързани и най-много нови професии. Другите две области са енергетиката и медицината и биотехнологиите.

Много от старите занаяти изчезват, тъй като няма приемници, които да продължат уменията на майсторите, а и перспективите през занаятчиите не са големи, отново заради навлизането на съвременните технологии, обяснява Сузана Чакърова. Днес един "гейм-тестер" или човек, който тества различни игри за телефони, монитори, казина, е по-търсен от един кожар, например. 

Не само новите технологии са причина за появата на нови професии. И потребностите на потребителите също влияят, казва Сузана Чакърова и дава пример с банкирането - използваме мобилно банкиране, електронно банкиране, когато отидем в банката, виждаме, че един служител е и търговец, и софтуерен специалист, и касиер. Социалните процеси са още една причина да възникват нови професии. Такава е тази на частния съдебен изпълнител, която възниква в отговор на икономическите кризи на съвремието и взимането на кредити. Примери за професии, появили се в последните години, са още одитор, анализатор, медиатор, специалист по зелена енергия, лайф коуч, стилист, нутриционист, зоопсихолог или личен асистент в различни каузи. 

Един от най-богатите списъци в света на видовете професии се намира в Канадската библиотека. В него са изброени над 40 хиляди съществуващи професии. В България по националния класификатор на професиите техният брой не надхвърля 5000, казва Сузана Чакърова.

За географското районите на професиите в света и България, за професията политик, за предлагането и търсенето на работа, за все повечето хора, които избират да правят това, което обичат, вместо това, което трябва според някого, за избора, който съществува пред всеки човек, и още за модерните професии, може да чуете интервюто на Станислава Георгиева със Сузана Чакърова в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: След пожара в Солинген се видя усещането за липса на държавност

Лично аз и моито колеги бяхме на мястото на трагедията и видяхме, че не можем да разчитаме на държавата. Това коментира  след пожара в германския град Солинген, където загина четиричленно семейство от България,  Илхан Кючюк, евродепутат и съпредседател на партия "Алианс на либералите и демократите" в Европа.  „Българските..

публикувано на 09.04.24 в 12:49

Милко Багдасаров: Целта е да имаме народен представител от Кърджали

Г -н  Багдасаров, н ай - удачният вариант ли са   избори 2 в 1 или трябва да се  направят поотделно? Принципно въпрос на виждане  кое е по-подходящо в момента за хората. Подходът на президента, изборът да бъдат избори 2 в 1 това, което утре очакваме да излезе като негов указ за провеждането на тези избори, се основава на това..

публикувано на 08.04.24 в 21:53

Ресми Мурад: Имаме готовност да реагираме на всички политически процеси

На предстоящите 2 в 1 избори през юни каква избирателна активност  прогнозирате? Искам да кажа че избори 2 в 1 не е най-добрия вариант може би, защото темата за националните политики, политиките за Европейския съюз не е много удачно в една кампания да бъдат коментирани или агитирани. Но след като нещата в политически план в..

публикувано на 08.04.24 в 21:43