ОД на МВР Кърджали с добра оценка за постигнати резултати

В присъствието на зам.-главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев Областната дирекция в Кърджали направи анализ на резултатите от дейността си през 2017 година. Ръководството на ОДМВР получи добра оценка за своята дейност в основните направления. Зам.-главният секретар специално изтъкна постигнатата добра среда на сигурност в малките и отдалечени населени места в областта за разлика от много други райони в страната. Той подчерта, че добрите резултати не бива да успокояват и са необходими постоянни усилия по приоритетите на МВР – противодействие на битовата престъпност, на разпространението на наркотици, на телефонните измами и на контрабандата.

От отчет-анализа, представен от  на директора на ОД на МВР-Кърджали старши комисар Венцислав Момчилов, стана ясно, че регистрираните 784 криминални престъпления бележат спад с 18 % в сравнение с 2016 г. От регистрираните престъпления са разкрити 473. Разкриваемостта в процентно изражение – 60.3 %, е увеличена с 5 % спрямо предходната година. Установени са 481 извършители на престъпления, регистрирани през отчетния период.

Извършено е 1 умишлено убийство, което е разкрито.Структуроопределящи през периода са общоопасните престъпления – 387 броя, които се равняват на 49 % от общо извършените криминални деяния. Преобладават престъпленията по транспорта, които са 65 % от общоопасните деяния.

Подобрена е разкриваемостта на престъпленията против собствеността- от регистрираните 271 такива деяния са разкрити 125 /44 %/, което представлява ръст от 7 %. При кражбите се отчита спад с 32 %. От регистрираните 193 кражби са разкрити 85 кражби, извършени от 91 лица, в т.ч. 15 жени и 13 непълнолетни граждани.

Ръст бележат противоправните деяния, извършени от малолетни и непълнолетни. Тази категория лица са извършили 61 деяния, с 12 повече от сравнявания период, като най-голям е делът на кражбите. Част от престъпленията са извършени в съучастие. Всички деяния са разкрити. По-характерни примери на криминални прояви са няколко взломни кражби от 2 непълнолетни лица и престъпления, свързани с наркотични вещества. Установени са 67 такива извършители при 46 през предходната година.

  Регистрираните 94 икономически престъпления бележат спад с 28 броя (23 %). Разкриваемостта на икономическите престъпления е 46 %, с което е постигнат  ръст от 11 пункта.

При проведените множество операции по противодействие разпространението на акцизни стоки без и с неистински акцизен бандерол са иззети 100 535къса цигари, 79,8 кг тютюн и 509 литра наливен алкохол (535 972 къса цигари, 115,6 кг тютюн и 122 литра наливен алкохол, иззети през 2016 г.).

Значително е подобрена обстановката по пътната безопасност. През 2017 година са регистрирани 449 пътнотранспортни произшествия, от които 146 тежки ПТП с 10 убити и 182 ранени граждани. Сравнението с 2016 г. показва спад с 20броя на тежките ПТП, намаление с 4 на убитите и с 33 на ранените лица. Броят на леките ПТП (само с материални щети) е снижен с 95 броя.

На отчет-анализа на ОД на МВР-Кърджали присъстваха областният управител Никола Чанев, окръжният прокурор Желязко Стефанов и районният прокурор Гергана Колева, които подчертаха доброто междуинституционално взаимодействие. Областният управител изтъкнат като успех на дирекцията ежедневната работа за сигурността на гражданите. Окръжният прокурор отбеляза като постижение трикратния ръст на делата за държане на наркотици през последните три години, а районният прокурор – увеличения брой на досъдебните производства  за управление на автомобили след употреба на наркотици, което доказва интензивната работа на органите на реда.


Вижте още

Коледна светлина в платната на художниците в Кърджали

И тази година изложбата на кърджалийските художници е част от програмата на община Кърджали за празничните дни. Експозицията ще бъде подредена в Керимовата къща на улица Климент Охридски 10. Тя ще бъде открита във вторник, 18 декември, от 17.30 часа. В светлината на предстоящите празници Дружество на художниците и Арт галерия "ДАР" в Кърджали..

публикувано на 17.12.18 в 18:39

Коледари от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" посетиха областния управител

Коледари от най-голямото основно училище в областта „Св.Св. Кирил и Методий“ наричаха за здраве и берекет при областния управител Никола Чанев. В духа на народната традиция пъстрата коледарска дружина пя и нарежда за плодородие, пълни кошари, буен огън в огнището и гостоприемни стопани. Никола Чанев нагости дружината с бонбони, а на всяка гега сложи..

публикувано на 17.12.18 в 17:32

Ученици от ОУ „Йордан Йовков“ в Кърджали украсиха елхата на Регионалния исторически музей

В навечерието на Коледните и Новогодишни празници ученици от ОУ „Йордан Йовков“ - Кърджали гостуваха в Регионалния исторически музей. Малчуганите изработиха играчки от естествени материали, с които украсиха коледната елха на музея. Децата изнесоха програма, включваща традиционни коледни песни  и наричания за здраве и берекет. За старанието и..

публикувано на 17.12.18 в 17:24

Тракийци в цялата страна ще почетат паметниците на героите на Тракия

В знак на признателност, тракийци в цялата страна ще поднесат  венци и цветя пред паметниците на героите на Тракия. В Кърджали пред паметника на Капитан Петко войвода това ще стане на 18 декември 2018 г. (вторник) от 10.45 ч. от Съюза на тракийските дружества, членовете и симпатизантите на  ТД „Д. Маджаров“ и читалищата „Тракия-2009“ и „Родопски фар..

публикувано на 17.12.18 в 17:05

Арх. Станислав Луков предлага новата спортна зала да бъде в кв. "Възрожденци"

Със свое предложение за местоположението на новата спортна зала излиза и известният кърджалийски архитект Станислав Луков, което  идва след като министър Красен Кралев оповести, че спортното министерство ще се съобрази с предложение за място на залата, съгласувано между областен управител и кмет.  Мисля, че е най-удачно новата спортна зала да..

публикувано на 17.12.18 в 16:59

Над 74% от тютюневата реколта за 2018 г. е изкупен

Над 74% от тютюна, реколта 2018 в България е изкупен, като при дребнолистните ориенталски сортови групи „Басми“ и „Каба Кулак“ са преминати нивата от 77%. Разплащането към стопаните се извършва изцяло по банков път в 30 дневен срок. До момента тютюнопроизводителите от едролистната сортова група „Бърлей“ са реализирали над 85% от суровината, а от..

публикувано на 17.12.18 в 15:42

55-годишен мъж е починал от измръзване в Момчилград

Лошото време взе първа жертва в Кърджалийско.  55-годишен мъж е починал от измръзване, след като е прекарал нощта навън. Тялото му е било открито в близост до жп прелез в Момчилград.  Според полицията няма данни за насилствена смърт.  От два дни в района вали дъжд, а температурите през нощта са около нула градуса.

публикувано на 17.12.18 в 15:25