ОД на МВР Кърджали с добра оценка за постигнати резултати

В присъствието на зам.-главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев Областната дирекция в Кърджали направи анализ на резултатите от дейността си през 2017 година. Ръководството на ОДМВР получи добра оценка за своята дейност в основните направления. Зам.-главният секретар специално изтъкна постигнатата добра среда на сигурност в малките и отдалечени населени места в областта за разлика от много други райони в страната. Той подчерта, че добрите резултати не бива да успокояват и са необходими постоянни усилия по приоритетите на МВР – противодействие на битовата престъпност, на разпространението на наркотици, на телефонните измами и на контрабандата.

От отчет-анализа, представен от  на директора на ОД на МВР-Кърджали старши комисар Венцислав Момчилов, стана ясно, че регистрираните 784 криминални престъпления бележат спад с 18 % в сравнение с 2016 г. От регистрираните престъпления са разкрити 473. Разкриваемостта в процентно изражение – 60.3 %, е увеличена с 5 % спрямо предходната година. Установени са 481 извършители на престъпления, регистрирани през отчетния период.

Извършено е 1 умишлено убийство, което е разкрито.Структуроопределящи през периода са общоопасните престъпления – 387 броя, които се равняват на 49 % от общо извършените криминални деяния. Преобладават престъпленията по транспорта, които са 65 % от общоопасните деяния.

Подобрена е разкриваемостта на престъпленията против собствеността- от регистрираните 271 такива деяния са разкрити 125 /44 %/, което представлява ръст от 7 %. При кражбите се отчита спад с 32 %. От регистрираните 193 кражби са разкрити 85 кражби, извършени от 91 лица, в т.ч. 15 жени и 13 непълнолетни граждани.

Ръст бележат противоправните деяния, извършени от малолетни и непълнолетни. Тази категория лица са извършили 61 деяния, с 12 повече от сравнявания период, като най-голям е делът на кражбите. Част от престъпленията са извършени в съучастие. Всички деяния са разкрити. По-характерни примери на криминални прояви са няколко взломни кражби от 2 непълнолетни лица и престъпления, свързани с наркотични вещества. Установени са 67 такива извършители при 46 през предходната година.

  Регистрираните 94 икономически престъпления бележат спад с 28 броя (23 %). Разкриваемостта на икономическите престъпления е 46 %, с което е постигнат  ръст от 11 пункта.

При проведените множество операции по противодействие разпространението на акцизни стоки без и с неистински акцизен бандерол са иззети 100 535къса цигари, 79,8 кг тютюн и 509 литра наливен алкохол (535 972 къса цигари, 115,6 кг тютюн и 122 литра наливен алкохол, иззети през 2016 г.).

Значително е подобрена обстановката по пътната безопасност. През 2017 година са регистрирани 449 пътнотранспортни произшествия, от които 146 тежки ПТП с 10 убити и 182 ранени граждани. Сравнението с 2016 г. показва спад с 20броя на тежките ПТП, намаление с 4 на убитите и с 33 на ранените лица. Броят на леките ПТП (само с материални щети) е снижен с 95 броя.

На отчет-анализа на ОД на МВР-Кърджали присъстваха областният управител Никола Чанев, окръжният прокурор Желязко Стефанов и районният прокурор Гергана Колева, които подчертаха доброто междуинституционално взаимодействие. Областният управител изтъкнат като успех на дирекцията ежедневната работа за сигурността на гражданите. Окръжният прокурор отбеляза като постижение трикратния ръст на делата за държане на наркотици през последните три години, а районният прокурор – увеличения брой на досъдебните производства  за управление на автомобили след употреба на наркотици, което доказва интензивната работа на органите на реда.


Вижте още

В Широка лъка събраха 900 лв. за двете семейства от Момчиловци на които им изгоря къщата

В Широка лъка събраха и дариха 900 лв. на двете семейства от Момчиловци, на които пожар изпепели домовете им на 10 ноември миналата година. Кампанията по набиране на средства е приключила и са събрани 28 хиляди лева.  Средствата са събрани по време на празниците на "Майсторското мезе" и "Песпонеделник" в Широка лъка по инициатива на кметството..

публикувано на 25.03.19 в 16:52

Антон Андонов бе избран за член на Националния изпълнителен комитет на ВМРО

Областният координатор на ВМРО за Стара Загора, Хасково и Кърджали бе избран за член на Националния изпълнителен комитет на партията по време на седмия конгрес на ВМРО. За членове на Национален Организационен Съвет от Област Хасково бяха избрани Живко Проданов, Антон Иванов и Недялка Атанасова. Също така бяха възстановени Младежките организации в..

публикувано на 25.03.19 в 16:14

Инвестиции за близо 70 млн. лева ще реализира „ВиК“ в Кърджали

Амбициозна инвестиционна програма за близо 70 млн лева ще реализира „ВиК“ ООД  Кърджали по оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г“. Дружеството получи карт-бланш да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по ОПОС след като днес  между областния управител Никола Чанев като председател на Асоциацията по ВиК – Кърджали и оператора бе..

публикувано на 25.03.19 в 15:43

68 000 лв. за минерална вода за училища, детски градини и здравни заведения в Хасково

Близо 68 000 лева ще бъдат изплатени на училищата, детските градини, социалните и здравните заведения в община Хасково за закупуване на бутилирана вода. Ползването на минерална вода е задължително, след като водата в Хасково беше забранена за пиене и готвене ,заради завишени норми на уран. В бюджета на община Хасково има резерв за непредвидени и..

публикувано на 25.03.19 в 15:35

Фелдшери от Кърджали няма да участват на протестите в София

След медицинските сестри и фелдшерите излиязоха на протест днес пред Министерство на здравеопазването. Основното им искане е промяна в Закона за съсловните организации, която да даде възможност различните направления специалисти по здравни грижи да имат отделни съсловни организации. На протеста в столицата няма да участват фелдшери от Кърджали,..

публикувано на 25.03.19 в 15:30

Все повече граждани се възползват от обществената пералня в Кърджали

Графиците на служителите в новосъздадената обществена пералня в Кърджали са запълнени дни напред. Пералнята предоставя услуги и на граждани, съобщи заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова. Смятаме, че цените са изключително приемливи. За това съдим по изпълнените графици на служителите, които са ангажирани с това. Цените са ясно..

публикувано на 25.03.19 в 10:42
Акад. Георги Марков

Академик Георги Марков представя в Кърджали три от най-тиражираните свои книги

Известният български историк академик Георги Марков ще представи в Кърджали три от най-тиражираните свои книги.  Срещата с него е от 17 и 30 часа и е посветена на Деня на Тракия, който се чества на 26 март. Инициатори на проявата са Регионалният исторически музей, Съюзът на тракийските дружества в България, Тракийският научен институт и Издателство..

публикувано на 25.03.19 в 09:29