ОД на МВР Кърджали с добра оценка за постигнати резултати

В присъствието на зам.-главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев Областната дирекция в Кърджали направи анализ на резултатите от дейността си през 2017 година. Ръководството на ОДМВР получи добра оценка за своята дейност в основните направления. Зам.-главният секретар специално изтъкна постигнатата добра среда на сигурност в малките и отдалечени населени места в областта за разлика от много други райони в страната. Той подчерта, че добрите резултати не бива да успокояват и са необходими постоянни усилия по приоритетите на МВР – противодействие на битовата престъпност, на разпространението на наркотици, на телефонните измами и на контрабандата.

От отчет-анализа, представен от  на директора на ОД на МВР-Кърджали старши комисар Венцислав Момчилов, стана ясно, че регистрираните 784 криминални престъпления бележат спад с 18 % в сравнение с 2016 г. От регистрираните престъпления са разкрити 473. Разкриваемостта в процентно изражение – 60.3 %, е увеличена с 5 % спрямо предходната година. Установени са 481 извършители на престъпления, регистрирани през отчетния период.

Извършено е 1 умишлено убийство, което е разкрито.Структуроопределящи през периода са общоопасните престъпления – 387 броя, които се равняват на 49 % от общо извършените криминални деяния. Преобладават престъпленията по транспорта, които са 65 % от общоопасните деяния.

Подобрена е разкриваемостта на престъпленията против собствеността- от регистрираните 271 такива деяния са разкрити 125 /44 %/, което представлява ръст от 7 %. При кражбите се отчита спад с 32 %. От регистрираните 193 кражби са разкрити 85 кражби, извършени от 91 лица, в т.ч. 15 жени и 13 непълнолетни граждани.

Ръст бележат противоправните деяния, извършени от малолетни и непълнолетни. Тази категория лица са извършили 61 деяния, с 12 повече от сравнявания период, като най-голям е делът на кражбите. Част от престъпленията са извършени в съучастие. Всички деяния са разкрити. По-характерни примери на криминални прояви са няколко взломни кражби от 2 непълнолетни лица и престъпления, свързани с наркотични вещества. Установени са 67 такива извършители при 46 през предходната година.

  Регистрираните 94 икономически престъпления бележат спад с 28 броя (23 %). Разкриваемостта на икономическите престъпления е 46 %, с което е постигнат  ръст от 11 пункта.

При проведените множество операции по противодействие разпространението на акцизни стоки без и с неистински акцизен бандерол са иззети 100 535къса цигари, 79,8 кг тютюн и 509 литра наливен алкохол (535 972 къса цигари, 115,6 кг тютюн и 122 литра наливен алкохол, иззети през 2016 г.).

Значително е подобрена обстановката по пътната безопасност. През 2017 година са регистрирани 449 пътнотранспортни произшествия, от които 146 тежки ПТП с 10 убити и 182 ранени граждани. Сравнението с 2016 г. показва спад с 20броя на тежките ПТП, намаление с 4 на убитите и с 33 на ранените лица. Броят на леките ПТП (само с материални щети) е снижен с 95 броя.

На отчет-анализа на ОД на МВР-Кърджали присъстваха областният управител Никола Чанев, окръжният прокурор Желязко Стефанов и районният прокурор Гергана Колева, които подчертаха доброто междуинституционално взаимодействие. Областният управител изтъкнат като успех на дирекцията ежедневната работа за сигурността на гражданите. Окръжният прокурор отбеляза като постижение трикратния ръст на делата за държане на наркотици през последните три години, а районният прокурор – увеличения брой на досъдебните производства  за управление на автомобили след употреба на наркотици, което доказва интензивната работа на органите на реда.


Вижте още

Два златни и три сребърни медала за кърджалийци на турнира по канадска борба за хора с увреждания

Спортно-туристическият клуб за хора със сензорни увреждания "Родопи" завоюва два златни и три сребърни медала на интеграционния турнир по канадска борба  "Воля за победа", в памет на Недялка Камбурова. Кърджали е домакин за шеста поредна година на състезанието. Емилия Стоянова, председател на клуба с подробности:  Нашият отбор участва с осем..

публикувано на 25.09.18 в 13:49

Гореща състезателна есен очаква ветераните по тенис на маса от Момчилград

След успешното държавно първенство в Момчилград, гореща състезателна есен очаква ветераните по тенис на маса. Те се готвят усилено за международни турнири в България и в чужбина. Първият започва на 1 октомври в Бодрум, Турция. Димитър Караиванов с подробностите:  Ветераните продължаваме с темпо участието си. В края на септември ще водя група,..

публикувано на 25.09.18 в 12:02

Обезценяването на турската лира засегна туристическия сезон в Минерални бани

Обезценяването на турската лира засегна туристическия сезон в Минерални бани през тази година. Това каза в разговор за Радио Кърджали кметът на национлания курорт Мюмюн Искендер. През почивните дни там се проведе фестивалът "С хоро на гроздобер", който беше обединен с тридневните Празници на минералната вода, здравето и красотата. Събитието..

публикувано на 25.09.18 в 11:00

Корнелия Нинова: Търсим предложения от всеки, който е загрижен за бъдещето на България

От БСП са започнали предизборна обиколка в страната в подготовка за местни избори 2019. Социалистите са посетили вече 4 области . Каква е основната цел на обществените допитвания по места, коментира за радио Кърджали лидерът на БСП Корнелия Нинова:  Започнахме преди около десетина дни обиколките ни в страната, срещите ни с хората...

публикувано на 25.09.18 в 10:21

Авария на водопровод остави жители на квартал "Възрожденци" без вода

Авария на водопровод остави тази сутрин жителите на квартал "Възрожденци" в Кърджали без вода. От ВиК Кърджали съобщиха, че аварията е станала в бл.17 и в момента служителите на водното дружество я отстраняват. Надяват се, че до обяд водата ще бъде пусната.

публикувано на 25.09.18 в 09:44

Злато и бронз за РК "Спорт и здраве" в Черна гора

С призови места се върнаха  отборите на Работнически клуб „Спорт и здраве“, които бяха в Черна гора за участие в международно състезание .  Първо място е постигнал тимът на плажния ни волейбол от Кърджали, а трето място и първа купа от такъв ранг за волейболния отбор от Кирково.  Надпреварата бе до 23 септември. Новината за успеха им..

обновено на 24.09.18 в 15:32

Секунда след 12 - магичният свят на Христина Мачикян

А сега нека да ви представя една магична книга, която завладя умовете и сърцата на кърджалийци със своите фини светове на прага на реалното и съня. Секунда след 12 - първият отпечатан сборник на Христина Макичян с 33 магични разказа бе представен пред отбрани ценители на словото. За топлата среща със световете на Мачикян ще ви разкажем..

публикувано на 24.09.18 в 14:21