За първи път разселват елени лопатари в района на Маджарово

54 елени лопатари са пуснати на свобода в района на Натура зона Маджарово. С тази голяма група елени се поставя началото на усилията на екипа на фондация "По-диви Родопи" за възстановяване на вида в района на Маджарово и язовир Ивайловград, откъдето той е изчезнал преди повече от хилядолетие. 
Той е важна част от хранителните вериги в екосистемата, както пасейки отворените пространства: храстите, дърветата и ливадите, така задържа отворени пространства за много видове диви животни и растения, които иначе биха изчезнали. Също така той е важен хранителен източник за хищниците и за лешоядите, разказа Стефан Аврамов от неправителствената организация.
Досега в района на Източните Родопи са освободени над 110 животни, като в дългосрочен план се очаква техният брой да надхвърли 300, каза още той.

Подробности може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

Дни на отворени врати за превенция и контрол на туберкулозата започват в болницата в Кърджали

Между 25 и 30 души заболяват от туберкулоза всяка година в област Кърджали. Числото е постоянно в последните години, сочи статистиката на лекарите пулмолози. Специалистите обаче предполагат, че има ръст в заболяванията, тъй като населението в областта намалява през годините. Тази седмица многопрофилната болница "Доктор Атанас Дафовски" в Кърджали е..

публикувано на 10.12.18 в 10:19

БЧК започва да раздава хранителни помощи в областта

Българският червен кръст започва раздаването на хранителни продукти на 8437 души от областта. Седем пункта отварят врата - в Кърджали, Джебел, Чорбаджийско, Крумовград, Момчилград и Ардино. Най-много хора ще получат помощ в Кърджали - 2560 души.  В Черноочене раздаването на продуктите започва на 14 декември.   "Те са опаковани в 32 опаковки и..

публикувано на 10.12.18 в 10:00

Антибиотиците не са ефективни при първите симптоми на грип

Антибиотиците не са ефективни при първите симптоми на настинка или грип, но и в никакъв случай хората не бива да пренебрегват влошеното си здраве, категорични са лекарите. Те съветват първоначалната терапия да включва покой и симптоматични лекарства. Още от д-р Диана Вълчева, началник на пневмо-фтизиатричното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в..

публикувано на 09.12.18 в 16:50

Най-старата църква в Източните Родопи и тази година ще посрещне Рождество Христово

Най-старата църква в Източните Родопи и тази година ще посрещне Рождество Христово. Тя се намира в граничното ивайловградско село Мандрица и носи името "Света Неделя". Местните вярват, че "Живата светица" пази молитвения дом. Чуйте подробностите от репортажа на Дарина Стоянова в звуковия файл: "Гробищната църква "Св. Неделя" е малка еднокорабна..

публикувано на 09.12.18 в 16:45

Напусна ни Стоян Гигов - създател на емблематичното предаване по БНТ "С бъклица и дрян"

Напусна ни Стоян Гигов - музикант, изпълнител на тамбура и акордеон, създател на емблематичното предаване по БНТ "С бъклица и дрян". Стоян Гигов беше неуморен, деен, ведър, открит, с брилянтно чувство за хумор и неизчерпаема енергия. За него нямаше невъзможни неща. Една от последните му инициативи, които реализира по БНТ беше "Акордеонистите преди и..

публикувано на 08.12.18 в 18:11

МВР е взело всички необходими мерки за спокойното протичане на студентския празник

МВР е взело всички необходими мерки за спокойното протичане на студентския празник, 8 декември. Екипи на Главна дирекция "Национална полиция" и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са извършили проверки на всички питейни и увеселителни заведения, където се очакват празнуващи студенти, допълнителни мерки са набелязани и от Пътна..

публикувано на 08.12.18 в 16:33
Сноубордисти, скиори и много студенти откриха сезона в Пампорово

Над 8 000 са туристите в курорта Пампорово за откриването на новия зимен ски сезон

Над 8 000 са туристите в курорта Пампорово за откриването на новия зимен ски сезон, като над 3 000 са празнуващите студенти. Стартът беше даден с диджей-парти, безплатен лифт и паркинг. Интересът е огромен от балканския пазар. За откриването са пристигнали македонци, турци, гърци, много туроператори и журналисти. Курортът откри сезона с 5 готови писти...

публикувано на 08.12.18 в 15:17