За първи път разселват елени лопатари в района на Маджарово

54 елени лопатари са пуснати на свобода в района на Натура зона Маджарово. С тази голяма група елени се поставя началото на усилията на екипа на фондация "По-диви Родопи" за възстановяване на вида в района на Маджарово и язовир Ивайловград, откъдето той е изчезнал преди повече от хилядолетие. 
Той е важна част от хранителните вериги в екосистемата, както пасейки отворените пространства: храстите, дърветата и ливадите, така задържа отворени пространства за много видове диви животни и растения, които иначе биха изчезнали. Също така той е важен хранителен източник за хищниците и за лешоядите, разказа Стефан Аврамов от неправителствената организация.
Досега в района на Източните Родопи са освободени над 110 животни, като в дългосрочен план се очаква техният брой да надхвърли 300, каза още той.

Подробности може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

В Широка лъка събраха 900 лв. за двете семейства от Момчиловци на които им изгоря къщата

В Широка лъка събраха и дариха 900 лв. на двете семейства от Момчиловци, на които пожар изпепели домовете им на 10 ноември миналата година. Кампанията по набиране на средства е приключила и са събрани 28 хиляди лева.  Средствата са събрани по време на празниците на "Майсторското мезе" и "Песпонеделник" в Широка лъка по инициатива на кметството..

публикувано на 25.03.19 в 16:52

Антон Андонов бе избран за член на Националния изпълнителен комитет на ВМРО

Областният координатор на ВМРО за Стара Загора, Хасково и Кърджали бе избран за член на Националния изпълнителен комитет на партията по време на седмия конгрес на ВМРО. За членове на Национален Организационен Съвет от Област Хасково бяха избрани Живко Проданов, Антон Иванов и Недялка Атанасова. Също така бяха възстановени Младежките организации в..

публикувано на 25.03.19 в 16:14

Инвестиции за близо 70 млн. лева ще реализира „ВиК“ в Кърджали

Амбициозна инвестиционна програма за близо 70 млн лева ще реализира „ВиК“ ООД  Кърджали по оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г“. Дружеството получи карт-бланш да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по ОПОС след като днес  между областния управител Никола Чанев като председател на Асоциацията по ВиК – Кърджали и оператора бе..

публикувано на 25.03.19 в 15:43

68 000 лв. за минерална вода за училища, детски градини и здравни заведения в Хасково

Близо 68 000 лева ще бъдат изплатени на училищата, детските градини, социалните и здравните заведения в община Хасково за закупуване на бутилирана вода. Ползването на минерална вода е задължително, след като водата в Хасково беше забранена за пиене и готвене ,заради завишени норми на уран. В бюджета на община Хасково има резерв за непредвидени и..

публикувано на 25.03.19 в 15:35

Фелдшери от Кърджали няма да участват на протестите в София

След медицинските сестри и фелдшерите излиязоха на протест днес пред Министерство на здравеопазването. Основното им искане е промяна в Закона за съсловните организации, която да даде възможност различните направления специалисти по здравни грижи да имат отделни съсловни организации. На протеста в столицата няма да участват фелдшери от Кърджали,..

публикувано на 25.03.19 в 15:30

Все повече граждани се възползват от обществената пералня в Кърджали

Графиците на служителите в новосъздадената обществена пералня в Кърджали са запълнени дни напред. Пералнята предоставя услуги и на граждани, съобщи заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова. Смятаме, че цените са изключително приемливи. За това съдим по изпълнените графици на служителите, които са ангажирани с това. Цените са ясно..

публикувано на 25.03.19 в 10:42
Акад. Георги Марков

Академик Георги Марков представя в Кърджали три от най-тиражираните свои книги

Известният български историк академик Георги Марков ще представи в Кърджали три от най-тиражираните свои книги.  Срещата с него е от 17 и 30 часа и е посветена на Деня на Тракия, който се чества на 26 март. Инициатори на проявата са Регионалният исторически музей, Съюзът на тракийските дружества в България, Тракийският научен институт и Издателство..

публикувано на 25.03.19 в 09:29