Ученици от Кърджали сглобиха мощен компютър за 140 леваКак образованието може да бъде интересно, и полезно едновременно. Това не е труден въпрос за учениците от Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Капитан Петко войвода” в Кърджали, които сами сглобиха мощен компютър и дори извършиха продажба. С каква цел, чуйте от следващия репортаж.

"Идеята е да се предложат качествени и достатъчно все пак мощни компютри на разумна цена. Учениците се интересуват от това да си купят такива устройства - евтин компютър за игри".

Така учениците уплътняват свободното си време, а освен това изпитват тръпката да сглобят свой компютър.

Създадения компютър е от типа DELL Precision 390 от висок клас с красив дизайн и висока надеждност. Разполага с двуядрен процесор, преди време е струвал 4 000 лева. Предназначен е предимно за игри. Продаден е на съученик едва за 140 лева, но е с много добри характеристики и е издръжлив.

"Тествахме всички компоненти, сменихме термопастата, сложихме по-мощна видеокарта, така че е изгоден и бъдещият му собственик може да разчита на него", казва преподавателят инж. Никола Николов.

Засега няма как граждани да се присъединят към инициативата.

Хасан Сеидахмед, дванадесетокласник: "Интересно ми беше, не е трудно да сглобявам компютъра. Проверихме го като го тествахме как се държи при компютърни игри и показа добри резултати за цената си".

Таня Тюркеджиева, директор на ПГЕЕ "Капитан Петко войвода": "Ученици постоянно задаваха въпроси на преподавателя си инж. Николов какви компютри да си вземат, кои са добри, за да могат да играят на определени игри. И това вероятно породи и идеята да се сглобяват компютри. Частите се закупуват. Компютрите се продават на доста поносима цена, а това устройства нашите ученици. А и нас, защото учениците ни така практикуват и един ден ще завършат успешно училището".

Вижте още

Абитуриентите от Мадан ще отидат с тениски на бала си

Жест на благотворителност организират абитуриентите от Средно училище "Отец Паисий" в град Мадан.  Вместо скъпи тоалети те ще облекат за днешния си бал бели и черни тениски. Младите хора събраха и 2000 лв., за да подпомогнат болен съученик. Белите тениски символизират, че след всяко зло идва добро, като те преобладават по брой,..

публикувано на 24.05.18 в 12:47

Хванаха двама преписвачи в Черноочене на матурата по български език и литература

Двама преписвачи са хванати по време на първата матура по български език и литература, която се проведе в понеделник . И двата случая са в средното училище в Черноочене. Зрелостниците са използвали технически средства, писмените им работи са анулирани. Това съобщи за радио Кърджали началникът на регионалното управление по образованието..

публикувано на 23.05.18 в 13:40

Фотоизложба „Неразказаната приказка на българската история” откриват утре във Военния клуб

Фотоизложба „Неразказаната приказка на българската история”  ще открие изследователски екип във Военния клуб в Кърджали на 23 май от 16 и 30 часа . Ще бъде представена също и книгата „Заветът”. Книгата разглежда един от най-драматичните и славни периоди на Българската империя и разкрива истината за приемането на християнството под скиптъра..

публикувано на 22.05.18 в 17:00

Седем автобуса от фенове на футболна "Арда" заминават да подкрепят отбора във Велико Търново

В сряда, 23 май, футболният отбор на "Арда" - Кърджали заминава за Велико Търново . Там, на неутрален терен ще участва във финала за Купата на Аматьорската лига срещу "Кариана" от монтанското село Ерден . Фен клубът се готви за събитието, организира запалянковците, които желаят да пътуват към старата столица, за да подкрепят любимия отбор...

публикувано на 22.05.18 в 15:38

Момчилградският спортен клуб по борба "Родопи-1935" участва в Държавен шампионат

3-ма състезатели от момчилградския спортен клуб по борба „Родопи-1935“ участваха в Държавен лично отборен шампионат. Той се проведе в Горна Оряховица на 18 и 19 май в него се включиха 317 борци от 58 клуба в цяла България. Каан Хаджимехмед в категория до 42 килограма. Юсеин Мустафа  /в категория до 53 килограма и Юсеин Мустафа  /в категория до 66..

публикувано на 22.05.18 в 09:49

Над 25 000 къса контрабандни цигари задържаха при три проверки на Капитан Андреево

Над 25 000 къса контрабандни цигари откриха при три проверки митническите служители на граничен пункт Капитан Андреево. От началото на месец май до момента митническите служители на пункта са задържали   35 000 кутии /700 000 къса/ цигари без акцизен бандерол.

публикувано на 21.05.18 в 17:10

Турнир за деца на кортовете на "Арпезос"

Община Кърджали, Средно училище "Отец Паисий" и тенис клуб „Орфей" организираха в неделя турнир за деца от 5 до 14 години . Емоционалните двубои се изиграха на кортовете на „Арпезос“. "Участваха 42 деца, имаше много емоции и битки", каза Христо Чобанов. Какво каза още треньорът по тенис - в звуковия файл.

публикувано на 21.05.18 в 17:01