Ученици от Кърджали сглобиха мощен компютър за 140 леваКак образованието може да бъде интересно, и полезно едновременно. Това не е труден въпрос за учениците от Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Капитан Петко войвода” в Кърджали, които сами сглобиха мощен компютър и дори извършиха продажба. С каква цел, чуйте от следващия репортаж.

"Идеята е да се предложат качествени и достатъчно все пак мощни компютри на разумна цена. Учениците се интересуват от това да си купят такива устройства - евтин компютър за игри".

Така учениците уплътняват свободното си време, а освен това изпитват тръпката да сглобят свой компютър.

Създадения компютър е от типа DELL Precision 390 от висок клас с красив дизайн и висока надеждност. Разполага с двуядрен процесор, преди време е струвал 4 000 лева. Предназначен е предимно за игри. Продаден е на съученик едва за 140 лева, но е с много добри характеристики и е издръжлив.

"Тествахме всички компоненти, сменихме термопастата, сложихме по-мощна видеокарта, така че е изгоден и бъдещият му собственик може да разчита на него", казва преподавателят инж. Никола Николов.

Засега няма как граждани да се присъединят към инициативата.

Хасан Сеидахмед, дванадесетокласник: "Интересно ми беше, не е трудно да сглобявам компютъра. Проверихме го като го тествахме как се държи при компютърни игри и показа добри резултати за цената си".

Таня Тюркеджиева, директор на ПГЕЕ "Капитан Петко войвода": "Ученици постоянно задаваха въпроси на преподавателя си инж. Николов какви компютри да си вземат, кои са добри, за да могат да играят на определени игри. И това вероятно породи и идеята да се сглобяват компютри. Частите се закупуват. Компютрите се продават на доста поносима цена, а това устройства нашите ученици. А и нас, защото учениците ни така практикуват и един ден ще завършат успешно училището".

Вижте още

Шахматен турнир за аматьори в ардинското село Башево

27-годишният Мюмюн Ерхан от Млечино стана победител в шахматния турнир за аматьори в ардинското село Башево. Спортната проява се проведе в рамките на селищния празник. В състезанието се включиха осем майстори на черно-бялата дъска. На второ място се класира Ресми Зия от Башево, а трети остана Сали Дурмуш от Горно Прахово. Първенците получиха парична..

публикувано на 13.08.18 в 08:50

Славейковци в мокасините на други народи от Балканите

Вече  една седмица група ученици от СУ „П.Р.Славейков“ с ръководител Димитър Димов – учител по история, участва в международна среща по проекта  „Да се разходим с мокасините на другите“ в град Яйце, Босна и Херцеговина.  Проектът е по покана на Сдружение „Родопея – Балканика“, която е партньорска организация на водещата организация от Германия..

публикувано на 11.08.18 в 13:26

Кметът Хасан Азис инспектира ремонтите в 5 училища

Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис заедно със заместник  кметовете инж.Катя Митовска и Веселина Тихомирова инспектираха хода на ремонтните дейности в училищата, които се санират по  проек т „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”, съобщиха от община Кърджали. Кметът посети  СУ “ П.Р.Славейков“, СУ „Отец..

публикувано на 11.08.18 в 11:30

Кърджали е районът с най-голям брой мюсюлмани у нас

Кърджали е районът с най-голям брой мюсюлмани у нас и с най-голям брой мюсюлмански духовници. От районното мюфтийство отговарят за всички над 240 джамии и за това какво се случва в тях. Липса на имами, част от джамиите се отварят само за петъчни молитви, а част от духовните водачи не получават заплати, установи екипът ни в област Кърджали. Минарето..

публикувано на 10.08.18 в 16:42

40 деца чакат за достъп до логопед, психолог, кинезитерапевт в Дома за медико-социални грижи в Кърджали

40 деца са в листата за чакащи за достъп до логопед, психолог, кинезитерапевт в Дома за медико-социални грижи в Кърджали. Броят им в списъка, а и извън него ще се увеличава. Хиляди деца в годините са преминали през Дома за медико-социални грижи в Кърджали, който местните хора наричат „Дом майка и дете“. От много години броят на децата намалява,..

публикувано на 10.08.18 в 16:33

Нивото на безработицата в Кърджали е 9,3%

Нивото на безработицата в Кърджали е 9,3%. Към 30 юни регистрираните в Бюрото по труда са 5624 души, като се отчита намаление от близо 200 души спрямо предишния месец. Според експерти това се дължи на факта, че част от хората намират сезонна работа във вътрешността на страната или в чужбина. Най-малко са безработните в общините Кърджали и..

публикувано на 10.08.18 в 16:14

В община Черноочене работят само четирима общопрактикуващи лекари, повечето са пенсионери

В Черноочене общопрактикуващите лекари са 4, а има нужда от 7. Повечето от тях са пенсионери. В община Черноочене не срещнахме нито един човек, който да се оплаче от здравната система. Хората представят странни факти, които на тях им изглеждат нормални. Например – да вървиш 5 км пеша, ако нямаш кола, независимо от заболяването, за да стигнеш до..

публикувано на 10.08.18 в 15:45