Бум на сключените бракове в чужбина

халка брачни халки
Снимка: УикипедияДо 1945 година в България, единствената форма, по която са се сключвали бракове е била църковната.  След тази година Наредбата-закон за брака заменя религиозния брак с гражданския,  осъществяван пред държавен орган, като единствената валидна форма за сключване на брак.

Община Кърджали отчита бум на сключените бракове в чужбина. От началото на 2017 година до момента те са 678, като сред тях има такива в Китай и Египет.

260 са сключените граждански бракове в Кърджали. Гражданите на общ. Кърджали, които са сключили граждански брак в чужбина са 678. Съгласно семейния кодекс местата за сключване на граждански брак са определени със заповед на кмета на общината. Те са няколко на територията на цялата общината, това са сградата на общината, сградите на всички кметства в населените места, ритуалната зала в обредния дом, историческия музей и архитектурната забележителност Перперикон. Общо изнесените ритуали са 23. 

Вижте още

Омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи протеста на медицинските специалисти от гр. Кърджали

Омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи утре, 19 юни 2019 г., протеста за достойно заплащане и условия на труд на медицинските специалисти от гр. Кърджали. Протестното шествие ще започне в 14.30 часа пред Община Кърджали, до паметника на Васил Левски.

публикувано на 18.06.19 в 18:02

Задържан е водач за катастрофата със загинал велосипедист по пътя за Маказа

31-годишен водач е задържан за катастрофата на пътя към прохода Маказа , при която загина велосипедист на главния път в района на село Загорско .  След денонощна работа криминалисти от ГД „Национална полиция“ и ОД на МВР-Кърджали установиха водача и лек автомобил „Пежо“ от тежкото пътнотранспортно произшествие. В хода..

публикувано на 18.06.19 в 14:59

Засякоха шофьор без книжка

Шофьор без книжка е бил засечен от джебелски полицаи да управлява лек автомобил „Рено“. 24-годишният водач бил спрян за проверка около 18 часа снощи на улица в града. При направена справка се изяснило, че водачът е в срок на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на МПС. Шофьорът е задържан..

публикувано на 18.06.19 в 11:20

Затварят временно пътя Средногорци - Рудозем

От днес затварят пътя Средногорци - Рудозем поради взривни работи. Пътят е ремонтиран по Програмата за трансгранично сътрудничестово ИНТЕРРЕГ Гърция - България 2014-2020,  финaнcиpaнa чpeз Eвpoпeйcĸия фoнд зa peгиoнaлнo paзвитиe и нaциoнaлния бюджeт. Божидар Чолаков с още информация. 

публикувано на 18.06.19 в 11:18

Обновяват района на средното училище в Крумовград

Община Крумовград ще изпълнява проект за благоустрояване на прилежащите зони на сградата за началния етап на обучение на Средно училище "Васил Левски" в града.  Проектът е спечелен от общината по Програмата за развитие на селските райони. Една част от училището вече е обновена, припомня кметът на община Крумовград Себихан Мехмед и обясни какво включва..

публикувано на 18.06.19 в 10:24

Вдигат православен параклис в Момчилград

Нов православен параклис ще се изгради в Момчилград. Това обяви кметът на общината Сунай Хасан по време на традиционния курбан, който момчилградчани правят на празника Свети Дух. Параклисът ще се постои в християнското гробище, а половината от средствата са осигурени от Дирекция по вероизповеданията. "Готови сме да  подпомогнем изграждането на храма...

публикувано на 18.06.19 в 10:16

Туристи пострадаха до Вълчи камък, единият е с опастност за живота

Туристи от София пострадаха при обиколка с автомобил в местността "Вълчи камък", над девинското село Гьоврен. Товарен автомобил управляван от 19-годишен губи контрол върху автомобила и се преобръща под черен планински път. Ранени са четирима души: жена на 44 години от София с фрактура на таза и лява ключица. Двама мъже на 45 и 54 години..

публикувано на 17.06.19 в 16:08