Златина Узунова: Постоянно съм на път и все за да прославям родопската песен

Хамид Имамски: Изгубиш ли автентичното на фолклора, той бавно умира

4
Снимка: Божидар Чолаков БНР - КърджалиЗапочваме по традиция с класацията за народна песен на седмицата. Тази седмица трябваше да избирате между трите песни: 
"Невестино хоро" в изпълнение на Айшенур, "Момне ле, мари, хубава" в изпълнение на Борис Генов и "Да ма бе майчо карала в изпълнение на Ивалина Хаджиева. Вие избрахте за песен на седмицата - "Момне ле, мари, хубава".
 Ръководителката на танцов клуб "Росица" - Росица Стоицова разказва за фолклорния  танцов фестивал "Хоро при извора" във Велинград. Организатори на седмия танцов фестивала са танцов клуб "Росица" с подкрепата на община Велинград. Фестивала се провежда под надслов - Вода се лее, прелива, хоро се вие, извива...
По традиция фестивалът се провежда в рамките на Велинградски празници на културата и е част от тях. Това е един повод за танцовите клубове отново да се срещнат с приятели или да намерят нови такива в СПА столицата на Балканите. Във фестивала ще участват танцови групи от София, Хасково, Асеновград, Пловдив, Велинград, Гоце Делчев, Плевен, Кюстендил и други.
По случай Деня на Велинград, който се чества традиционно в първата събота на месец юли гражданско сдружение „За теснолинейката” организира за втора поредна година празнично пътуване до западно родопския град. Председателя на сдружението Кристиан Ваклинов, разказва, че това се е превърнало в традиция. Туристите решили да посетят Велинград с теснолинейката да бъдат посрещнати на перона на гарата с пита и мед, и кръшно българско хоро. За тази и други предстоящи инициативи на сдружението може да чуете в прикрепения файл.  
На фолклорния конкурсен фестивал "С песните на Георги Чилингиров" в Полковник Серафимово се явиха над 50 състава и 50 индивидуални изпълнители в рамките на 2 дни. Сред групите бяха и ученици на златния глас на Родопите - Златина Узунова.
Работата с учениците я зарежда позитивно, дава и надежда, че родопската песен няма да бъде забравена и винаги ще се пее. Родопската певица почти всеки ден има участия дали тя самата или с нейните групи на които преподава пеене. 
Самата Златина казва, нямам спирка. Няма събота, няма неделя. Постоянно съм на път. И все за да прославям родопската песен. От Полковник Серафимово отново потеглям на път към нашите сънародници в Гърция, разказва с усмивка Узунова. Повече може да чуете в прикачения файл. 
Любовта към фолклора те кара да оставиш собствената работа и да тръгнеш по цялата страна, там където в момента се провеждат народни събори. Това се случва в живота на 17-годишния гайдар Николай Лявов и изпълнителя на народни песни Хамид Имамски. Хамид е записал от прабаба си повече от 500 песни, на повечето от които има и мелодията. Според него "изгубиш ли автентичното на фолклора, той бавно умира". Хамид Имамски припомня думите на своя дядо Хасан Минков: " Истински, автентично изпятата родопска песен е все едно да извадиш сърцето на родопчанина и да го кладеш на масата, врит (всики) да го гльодат (гледат), защото всяка песен е нещо преживяно...!" 
Чуйте всичко това в прикачения файл. 

Предложенията за народна песен на седмицата са:
  • "Коньо, коньо" - изп. Филип Синапов 
  • "Мари Петранке" - изп.Донко Марков и Петя Панева
  • "Айда, айда" - изп. Никола Тодоров
Гласуването е до следващата събота (14.07.2018), тук в сайта на Радио Кърджали


Галерия

Вижте още
Димитър Арнаудов и Йордан Палагачев

Йордан Палагачев: Първата ни среща с Митко беше в Троян и от тогава сме неразделни приятели и колеги

Солистът на орк. „Родопско настроение“ Димитър Арнаудов е от Асеновград. Основното си образование завършва в град Асеновград, а средното в Пловдив с музикален профил – специалност гайда. Още в средното училище проявява интерес към класическият инструмент контрабас. Така заедно с гайдата, успоредно започва да свири и на контрабас. В началото,..

публикувано на 20.09.19 в 11:40

И вторият сингъл на ALMA тръгва по MTV

След като дебютното й парче “Perfect” влезе на активна ежедневна ротация в ефира на MTV, вторият сингъл на ALMA – “Don’t Know”, също привлече вниманието на институцията за съвременни хитове и от края на миналата седмица се нареди сред клиповете излъчвани по канала им MTV Dance. Още с излизането си “Don’t Know” намери място в най-престижния..

публикувано на 19.09.19 в 15:48

Орлин Павлов и Михаела Филева с първо общо парче към филма „Завръщане“

Официалният сингъл към новия филм на Ники Илиев „Завръщане“ носи същото име и е в изпълнение на великолепните Орлин Павлов и Михаела Филева, които за първи път записват дует заедно. Музиката и текстът на песента са на Владимир Ампов – Графа, а аранжиментът той прави заедно с Борислав Бояджиев - Борче. Песента е смело завръщане към любимото..

публикувано на 19.09.19 в 12:26
Центъра на град Лъки

Живописните места в община Лъки

Малката, но красива община Лъки със своите 11 села, намираща се на територията на област Пловдив, предлага интересни и живописни места, които може да посетите за ден. Община Лъки е разположена в Североизточната част на Западните Родопи. Граничи с общините Асеновград, Чепеларе, Смолян и Баните. Ако имате път към китното градче, населено с..

публикувано на 19.09.19 в 08:50
Делюви празници в Златоград

Златоград отбелязва кулминацията на Делювите празници

В Златоград от 20 до 23 септември предстои кулминацията на Делювите празници. Те започнаха седмици по-рано с различни културни и спортни прояви в най- южния родопски град. Повод за събитието е почитането на легендарната личност на Делю войвода – една от емблемите на града. Делювите празници протичат с възстановка на един пазарен ден от преди..

публикувано на 19.09.19 в 08:00

Гълъб Бочуков: Работата с известни актьори дава самочувствие на нашата трупа

В понеделник театърът в Кърджали представи първата си премиера за новия сезон. "Перфектната сватба" от Робин Хоудън е комедия на ситуациите, комедия на недоразуменията, която е изключително актуална в наши дни. За реализацията на пиесата режисьорът  Владлен Александров е събрал "звезден екип" от актьори сред които Елен Колева, Христо Терзиев, Ана Петрова..

публикувано на 18.09.19 в 16:46
Празник на киселото мляко в с. Момчиловци

Морето и планината се събират в Момчиловци

Тази събота в Момчиловци откриват V фестивал на киселото мляко. В рамките на фестивала ще се подпише споразумение за побратимяване между Момчиловци и варненското село Момчилово. Момчилово е село, което се намира в община Ветрино, област Варна. Освен със сходните си имена, хората от Момчилово винаги са присъствали на нашите конски..

публикувано на 18.09.19 в 14:09