Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският президент Реджеп Ердоган полага клетва пред парламента

Снимка: ЕПА/БГНЕС



Днес турският президент Реджеб Ердоган ще положи клетва, след което в сила влизат новите му, увеличени правомощия. На церемонията в Анкара ще присъства и българският държавен глава Румен Радев.

Правителството ще бъде създадено с първия указ след полагането на клетва от президента Реджеб Ердоган в понеделник следобед. По думите му включването в кабинета на хора, които не са членове на Партията на справедливостта и развитието, ще им даде по-голяма безпристрастност и независимост при назначенията.  Това е начало на нова ера в Турция, подчерта Ердоган в реч в Анкара пред областните партийни председатели. Турският лидер акцентира и върху отговорността, която партията има и добави:

Освен това, стотици милиони наши братя от географията на нашата цивилизация свързват надеждите и бъдещото си с постиженията на Партията на справедливостта и развитието и успеха на Турция. Заради това, с победата на партията ни, от Африка до Балканите, от четирите краища на света, сълзи на любов се стичат по бузите, ръце се сключват за молитва.

Съгласно новата система държавният глава, който запазва възможността да бъде и партиен лидер, ще ръководи и изпълнителната власт. Според Реджеб Ердоган новата система ще бъде по-ефективна, заради обединяването на институции със сходни функции и премахването на неефективни учреждения.

Освен българския държавен глава, лидерите на още 15 страни ще присъстват на церемонията по встъпване в длъжност на турския им колега. Очакват се президентите на Венецуела, Грузия, Македония, представител на тричленното президентство на Босна и Херцеговина, Украйна, Казахстан, Киргизстан, Пакистан и няколко африкански държави.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Удължава се срокът за вписване в Регистър - тютюн

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец - до 31 май, съобщават от Министерство на земеделието. Целта е да се даде възможност на по-голям брой земеделци да набавят необходимите документи, за да изпълнят законовото изискване и да се впишат в регистъра , като по този начин те ще отглеждат..

публикувано на 18.04.24 в 19:48

23 младежи от Ардино преминаха обучение по социално предприемачество

23 младежи от Ардино преминаха успешно обучение по социално предприемачество по Програма Еразъм +, организирано от Академия за Активни Младежи. Събитието се проведе в заседателната зала на общината. Лектори бяха председателят на Академията за Активни Младежи Станислава Григорова и доброволците от Армения - Зик Гришкян и Тигран Петросян. Целта на..

публикувано на 18.04.24 в 17:26

ЦИК назначава утре състава на РИК Кърджали

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са постигнали съгласие за съставите на тези РИК. До края на утрешния ден ЦИК трябва да назначи всички 31..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

Откриха неизвестна средновековна крепост край Харман кая

Неизвестна за науката средновековна крепост беше открита от археолози при проучване на района на Харман кая край Момчилград.  За първи път в Източните Родопи се използва лазерна технология на заснемане с помощта на лидар. Уредът използва лазерни лъчи, за да сканира терена и да позволи да се генерират два вида изображения – дигитални модели на..

публикувано на 18.04.24 в 13:33

2-ри май е неучебен за учениците в Кърджали

2-ри май ще бъде неучебен ден за учениците в Кърджали. Заповедта е издадена от кмета на Община Кърджали Ерол Мюмюн. Така почивните дни за учениците стават седем от първи до 7 май включително.

публикувано на 18.04.24 в 12:16

Няма регистрирани нарушения за правата на пациентите в Кърджали

Няма постъпили регистрирани нарушения за правата на пациентите в област Кърджали. Това каза областния координатор на Сдружението за развитие на българското здравеопазване Ани Стоянова. Поводът е 18-и април Европейски ден за правата на пациента.  Ани Стоянова, областен координатор на Сдружението за развитие на българското здравеопазване: "Фиксирани..

публикувано на 18.04.24 в 10:17

15 500 жители на област Кърджали ще получат хранителни пакети чрез БЧК

Близо 15 500 жители на област Кърджали ще получат хранителни пакети чрез БЧК, а след това - санитарни материали. Кметове на населени места и доброволци помагат помощите да стигнат до отдалечените села и махали.  Светломира Димитрова, директор на БЧК в Кърджали:  „До 7 юни трябва да сме приключили с раздаването на хранителните продукти, защото ще..

публикувано на 18.04.24 в 10:07