Шенай Бекир: Дадохме и наши предложения за новия Закон за социалните услугиЗаконът за социалните услуги, който се подготвя от Министерството на социалната политика, е предложен за обсъждане в клубовете и организациите на инвалидите. В Кърджали такава дискусия вече е проведена по инициатива на областния управител Никола Чанев.
Национално представените организации на хората с увреждания са съгласни с повечето новости в концепцията, но предлагат законът за личната помощ да се въведе за всички нуждаещите, а не само за децата, както искат протестиращите в София майки. Да чуем повече за обсъжданите въпроси от Шенай Бекир, председател на областната структура на хората с увреждания в Кърджали:

"Разработването на Закон за социалните услуги в момента за нас е сред приоритетите в социалната сфера. Законът би трябвало да уреди обществените отношения, свързани с представянето, ползването, предоставянето, финансирането, мониторинга, качеството на социалните услуги. Внесли сме концепция за проект на Закон за социалните услуги. Публикуван е за обществено обсъждане още на 6 юни. Искаме към тази концепция да влезе и Закона за личната помощ, но за всички хора с увреждания. За нас личната помощ е вид социална услуга. И това го искаме не само за майките, а за всички хора с увреждания".

Според Бекир сега има програми за личен асистент към дирекциите по Социално подпомагане, но изискванията по тях са били прекалено много. В някои случаи семейства се развеждат, защото доходът на бащата надхвърля минималния гарантиран доход. В случая това се налага, за да може другият родител да покрие изискванията за личен асистент на детето си.

Вижте още

Момчиловци отбелязва фестивалът на дълголетната напитка - киселото мляко

Момчиловци отбелязва  фестивалът на Киселото мляко – култура и традиции. Той се провежда под патронажа на Министерството на туризма на Република България. Здравето, дълголетието, богатството и красотата на българската планина ще бъдат прославени във фестивала, посветен на киселото мляко – един уникален български продукт, който и според съвременната..

публикувано на 17.09.18 в 18:29

В Чепеларе отбелязват "Хайдушки празници Капитан Петко Войвода"

  В  Чепеларе от 22 до 24 септември ще се проведат вторите "Хайдушки празници Капитан Петко Войвода". Чепеларци планират да дадат урок по родолюбие с живи картини от освободителната мисия на Капитан Петко Войвода, както и с хайдушки песни и изложба на исторически оръжия от националноосвободителните борби на българския народ и Руско-турската война..

публикувано на 17.09.18 в 17:55

С хоро на гроздобер в Минерални бани

Втори фолклорен фестивал на клубове за народни танци организира Фолклорен клуб „Славяни” със съдействието на община Минерални бани. Проявата ще се проведе от 21 до 23 септември в тези дни се провежда и празникът на минералната вода, здравето и красотата в община Минерални бани.  Още в петък в село Сусам ще се открие изложба-базар на местни..

публикувано на 17.09.18 в 17:09

Училището в Рани лист ще интегрира деца от етническите малцинства с европейски пари

Училището в село Рани лист днес посрещна своите 80 ученици. Услугата на образованието по нищо не отстъпва на тази в големия град. Учебното заведение работи и печели доста проекти с европейско финансиране. Днес школото разполага със стая за чужди езици, интерактивни дъски, дидактични игри и други.  Училището събира деца от селата Рани лист,..

публикувано на 17.09.18 в 15:50

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

За компютърната и по-скоро интернет зависимостта, новата епидемия на XXI-ви век, разговаряхме със Сезгин Бекир, клиничен психолог, психотерапевт, докторант в БАН по психология на личността, председател на Общинския съвет по наркотични вещества при Община Кърджали. Какви са симптомите, по които да познаем затъването в капана на..

публикувано на 16.09.18 в 18:22

Кирила Ангелова: Сладкарското изкуство се овладява със сърце

А сега искам да ви представя една жена, която е от Кърджали, но мечтите й стигат много по-далеч и така, авантюристично заминава за Лондон. Там пребивава четири години . Това е  Кирила Ангелова . В мъгливата държава тя усъвършенства кулинарните си умения, и по-специално сладкарското изкуство, макар и да не работи в тази сфера. Работата й в..

публикувано на 14.09.18 в 18:31

Д-р Снежана Костова: Силантите пазят детските зъби от кариес

От 4 септември започна новата кампания за силанизация на първите детски постоянни зъби за тази година. Тя се провежда вече за осма поредна година през есента, безплатна е и благодарение на нея десетки хиляди деца в цялата страна се предпазват от кариес. Продължава до края на ноември и обхваща деца от пет до осемгодишна възраст. В област Кърджали..

публикувано на 14.09.18 в 17:51