Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопите се огласят от събори и фестивали

Рекорден брой участници ще се изявят в третото издание на събора Свети Константин

6
Снимка: Божидар Чолаков БНР - Кърджали



Програмата за третия Национален фолклорен събор на народното творчество "Свети Константин" е готова огромен е интереса и на участниците. Тази година повече са индивидуалните изпълнители. Събора ще се проведе на 28 и 29 юли на летовище Свети Константин над град Пещера. Организатори са община Пещера с подкрепата на Министерството на туризма. В тези два дни ще вземат участие танцови, певчески групи и индивидуални изпълнители от цялата страна - Доспат, Видин, Шумен, Бургас, Стара Загора, Ямбол, Асеновград, Перник, Самоков, Пловдив и Пазарджик. Град Кърджали ще бъде представен от читалище "Родопски фар" в кв. Гледка. Участие ще вземат и самодейци от читалище "Орфей" с. Ерма река, общ. Златоград. В двата фестивални дни участниците са 160 групови и още толкова индивидуални изпълнители, съобщава директорът на събора Николай Балабанов. Съборът има конкурсен характер затова и журито е многобройно. Председател е гайдаря, диригент и композитор Николай Балабанов. Членове са проф. д-р Светла Станилова - Калудова - диригент и преподавател по пеене в АМТИИ - Пловдив и НМУ "Добрин Петков" - Пловдив, Светла Караджова - вокален педагог и диригент на квартет "Славеите на Надка Караджова",  Милчо Георгиев - етномузиколог и хореограф и  Пламен Иванов - танцьор в северняшки ансамбъл "Иван Вълев" - гр. Плевен. Конкурсната програма ще започне на 28 юли от 9.30 ч. Официалното откриване ще бъде в 11 часа от кмета на Пещера Николай Зайчев и министъра на туризма Николина Ангелкова. Конкурсната програма продължава до 18.30 ч.. След това програмата продължава с концерт на Николай Учкунов и Росица Пейчева. 

А в другия край на Родопите в същия ден на 28 юли в местността Бозалъка до хасковското село Тракиец ще се проведе "Хайдушко сборище". Организатори са община Хасково и танцов клуб "Фортуните на Мишо". На поляните до селото ще се съберат танцови клубове, гости от цялата страна за да се забавляват под звуците на българската народна музика. Началото ще бъде в 10 часа в местността Бозалъка под стената на язовир Тракиец. 

На 28 юли в ивайловградското село Гугутка ще се проведе втори фолклорен фестивал "Слънце грее, гугутка пее". Фестивалът има за цел да събере традициите от различни населени места, различните фолклорни области с цел да се представи пъстротата и многообразието на българският фолклор. На фестивала ще се представят участници от Ивайловград, Крумовград, Стара Загора и  Димитровград . Най-възрастният участник е 85-годишната Тонка Терекиева, родена и израсла в с. Гугутка, но живее в град Димитровград. Участие във фестивала ще вземат и фолклорната група за автентичен фолклор "Дунята" от село Черничево. Комисията, която ще оценява участниците е с председател народният певец от Тракия Тодор Кожухаров. Николай Николов - автор и водещ на фолклорното предаване "От извора се песен лее"по Радио Стара Загора, Александър Милушев - председател на областния читалищен съюз Хасково. 

Отново на 28-ми, но в смолянското село Чокманово ще се състои традиционен събор "Илинден" посветен на 115 години на Илинденско-преображенското въстание. Фолклорната програма започва от 19 часа и участие ще вземат фолклорен ансамбъл "Манол Радичев" от с. Гела и оркестър "Родопско настроение" със солист Даниела Димитрова. 

На 29 юли в неделинското село Гърнати ще се проведе родова среща - събор. Фолклорната програма започва от 12 часа. На сцената ще се представят певчески и танцови състави от региона. Празничното настроение ще продължи с орк. Фолк палитра и изпълнителите Филип Синапов, Емилия Симеонова и  Гинка Иванова. 

Новите предложения за народна песен са: 

  • "Овчар свири" - изп. МФГ Веселие
  • "Момне ле мари хубава" - изп. Асен Кръстанов
  • "Главата ме боли" - изп. Тинка Бошнакова и орк. Мега фолк
Гласуването е до следващата събота (28.07.2018), тук в сайта на Радио Кърджали







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”.  . В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21