На поляните до Аврамово - С хора и песни край релсите тесни

Снимка: Божидар Чолаков БНР - Кърджали

 
На 12 август на поляните до най-високата жп гара на Балканите -  Аврамово, между Велинград и Якоруда ще се проведе първи Национален фолклорен събор "С хора и песни край релсите тесни". Той се организира от гражданско сдружение "За теснолинейката", с подкрепата и любезното съдействие на общините Велинград и Якоруда. Участие в събора ще вземат ансамбъл "Изворче" от Крумовград, гайдари от Смолян, танцови и певчески групи от Асеновград, Велинград, Якоруда, Пазарджик и Благоевград. Те ще покажат красотата на българския фолклор от Родопите, Пирин и Тракия. Гост изпълнител ще бъде младият македонски певец Борис Коцаков. Тази година сдружението си е поставило за цел освен да рекламира Родопската теснолинейка, но и да привлече интереса и на хора обичащи българският фолклор. Всичко това с подробности и за други събори в Родопите може да чуете в прикачения файл. 
Новите предложения за народна песен са:

  • "Фати се Бое на оро" -  изп. Борис Коцаков и Ваня Кудева
  • "Караджа дума Русанки" - изп. Нелина 
  • "Бре юначе" - изп. Ангелина Милева
Гласуването е до следващата събота (11.08.2018), тук в сайта на Радио КърджалиВижте още
Александър Кадиев и Тончо Токмакчиев

В първото издание на "Хоризонти" за новия сезон очаквайте:

За премиерата на театър "Димитър Димов" и новия творчески сезон ще чуете интервю с директора на театрално-музикалния център - Гълъб Бочуков. В понеделник започва 23-тото издание на "Хасково джаз". Какво да очакваме от фестивала - редакторът Валентина Иванова разговаря с Димитър Русев - Мутата, основен двигател на събитието. За простащината в..

публикувано на 17.09.19 в 14:57
Севдие Халибрям, директор на ОУ

Училището в село Енчец посрещна само трима първокласници

Днес в цялата страна откриха новата учебна година и дворовете на училищата бяха изпълнени с развълнувани ученици и родители. Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Енчец тази година посреща 40 ученици и трима първокласници,  които ще се обучават от 11 учители. Училището събира деца от селата Срединка, Брош, Крайно село,..

публикувано на 16.09.19 в 13:35
Фолклорна група от с. Малък Девесил

Фолклорната група от Малък Девесил взе участие във фестивала за двугласно пеене в Неделино

Фолклорна група за автентичен източнородопски фолклор от село Малък Девесил взеха участие в тазгодишното издание на фолклорния фестивал за двугласно пеене и народна песен в Неделино. Заедно с фолклорната и танцовата група от село Аврен бяха единствените участници от Крумовградско. Групата от Малък Девесил представиха песни под съпровода..

публикувано на 14.09.19 в 13:20
Група за автентичен фолклор „Буйновски гласове” при НЧ „Нов живот-1956” – с. Буйново

В Буйново пазят корените на бългасркото

Група за автентичен фолклор „Буйновски гласове” при НЧ „Нов живот-1956” – с. Буйново, община Борино. Ръководител Сашо Родопски взеха участие в XVIII Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен в град Неделино. Групата има над 40 медала, печелила награди от Рожен, Полковник Серафимово, Микрево, Неделино, Пловдив, Стара..

публикувано на 14.09.19 в 13:20
Емил Хаджиев, възпитаник на музикалното училище

Емил Хаджиев - роден край Странджа, но закърмен с родопската песен

Емил Хаджиев е от село Тополица, Бургаско. Тази година ще бъде 12 клас в СУ " Добри Чинтулов" с профил народно пеене. От малък се занимава с народно пеене. Негов пръв учител е Ангел Иванов. След като постъпва в бургаското музикално училище, негов учител става тракийският народен певец Стоян Ганчев. Емил изпълнява народни песни от..

публикувано на 14.09.19 в 13:15

В събота откриват фестивала на чушката в Кирково

На 14 септември в Кирково откриват IVФестивал на чушката. Тази година ще избират царица на лютеницата. Всеки участник може да се представи с различни видове домашно приготвена лютеница, която ще се оценява по четири критерия: цвят, вкус, мирис и плътност. Комисия ще дегустира кулинарните шедьоври и ще оценя най-добрите. Отличените майстори на..

публикувано на 13.09.19 в 11:00

Луис Томилсън се завръща с ново парче

Британският изпълнител и разбивач на женски сърца Луис Томилсън се завърна към музиката с ново звучене и нов сингъл – “Kill My Mind”. “Песента разказва за забавните моменти и леко безотговорните действия докато си млад; за това да експериментираш в младините си и да правиш неща, които не винаги са най-доброто за теб, но са вълнуващи“ , споделя..

публикувано на 12.09.19 в 16:06