"Хакват" египетски лешояди в Източните Родопи

Египетски лешояд (Neophron percnopterus)
Снимка: предоставена от Петър Дилчев

Два малки египетски лешояда, излюпени в зоопарк в Прага, ще бъдат "хакнати" на 10 август в дивата природа в района на Маджарово. Хакването е метод на адаптация на младите птици чрез поставянето им в изкуствено гнездо, в което да привикнат с обкръжаващата ги среда, преди да бъдат освободени за свободен живот. Целта е да се подпомогне популацията на най-бързо изчезващата хищна птица в Европа, чиято численост у нас е намаляла с 80 процента само за последните 30 години. 

"Хакването" е термин, който се използва в консервационната биология, свързан с активно управление на популацията и представлява вкарването на малки птици, отгледани на затворено в зоопарк или размножителен център, в изкуствено гнездо, където те биват доотгледани в дива среда, без да виждат или усещат присъствието на хора. Свикват с района и излитат като диви птици. По този начин влизат в дивата популация и я подсилват, обясни за Радио Кърджали Стоян Николов от Българското дружество за защита на птиците.

Египетските лешояди са едни от най-бързо изчезващите птици не само в Европа, но и в целия свят. Най-голямата колония на вида на Балканите се намира в България. Тази година двойките са малко по-малко от 30, но добрата новина е, че тази година повечето двойки имат излюпени по две малки, което донякъде се дължи и на нашите усилия за опазването на вида, коментира Стоян Николов. 

Наред с "хакинга" подсилването на дивата популация ще се извършва и с още два метода за въвличане в природата на малки лешояди, отгледани на затворено. Един от тях е методът на осиновяването, а другият подход е на "забавеното освобождаване", т.е. птици, излюпени в предишни години, се освобождават в дивата природа след адаптация в специална клетка. И трите метода  вече се използват от Българското дружество за защита на птиците за подсилване на колонията в Източните Родопи. 

Цялото интервю на Станислава Георгиева със Стоян Николов от Българското дружество за защита на птиците може да чуете в звуковия файл


Вижте още

Търсят се двама доброволци за краткосрочен проект в Гърция

Търсят се двама кандидати за краткосрочен доброволчески стаж по програма Европейския корпус за солидарност, който ще се проведе на п-в Пелопонес, Гърция. В този екологичен проект младежите ще работят с инструктори на община Ксилокастро-Евростини по поддържане на естествената иглолистна гора, която се намира на брега на града. Доброволците по програма..

публикувано на 24.04.19 в 14:11

Нонка Матова: Американският президент Удроу Уилсън определя съдбата на България

Тракийското дружество "Войвода Руси Славов" в Пловдив с председател генерал майор Нонка Матова реализира идеята си да изгради барелеф на 28-ия американски президент Удроу Уилсън. След края на Първата световна война, в която България е участник, нейната делегация не е допусната на преговорите в Парижкото предградия Ньой. Тогава американският президент..

публикувано на 23.04.19 в 17:30

Кавала и Кърджали обединяват усилия за по-добра спешна помощ

Две високотехнологични линейки ще пристигнат в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали, снабдени с апаратура за дистанционна диагностика . Новите мобилни центрове са единствени в страната, цената на една линейка е около 400 000 лева . С такива са снабдени медицинските центрове в северната ни съседка. По същия проект е кандидатствала и..

публикувано на 23.04.19 в 10:04

Уляна Ганева: Библиотеката днес е съвременен информационен институт

На 20 април Регионалната библиотека "Н.Й.Вапцаров" в Кърджали навършва 60 години от създаването си. Днес тя обслужва над 3500 регистрирани читатели и съхранява повече 270 хиляди библиотечни единици фонд. Повече от Уляна Ганева, директор на библиотеката, в звуковия файл. Уляна Ганева: Библиотеката не е само място за съхранение на книги...

публикувано на 22.04.19 в 11:58

Таня Георгиева: Лесни хороскопи няма

Всеки един от нас поне веднъж в живота си е пожелал да надникне в бъдещето. Дали заради самото любопитство или просто, защото вярваме в съдбата и във вещаенето на звездите. Но, за да се направи точно предсказание, трябва да се състави натална карта, която отразява математически точните позиции на планетите. Необходими са още датата и мястото на..

публикувано на 19.04.19 в 12:25

20 години от създаването на Обществена коалиция за здраве и Програма СИНДИ Кърджали

20-годишен юбилей отбелязват Обществената коалиция за здраве и Програма СИНДИ в Кърджали. Кърджали е един от двата български града, в които програмата продължава да работи, вече като общинска. Тържеството по повод празника е на 19 април, петък, в театъра.  На 29 ноември 1996 г. в Кърджали  е учредено Сдружение „Обществена  коалиция за здраве..

публикувано на 18.04.19 в 17:08

Благовест Саръев: Мини футболът е любим спорт за кърджалийци

Регионалната организация към Българската асоциация по мини футбол навърши една година от създаването си. Нараства броят на футболистите-аматьори от Кърджали, които искат да се включат в турнирите, непрекъснато се обаждат и нови желаещи от цялата област. За гордост на местната организация БАМФ е изпратила в националния тим на България и човек от..

публикувано на 18.04.19 в 16:34