"Хакват" египетски лешояди в Източните Родопи

Египетски лешояд (Neophron percnopterus)
Снимка: предоставена от Петър Дилчев

Два малки египетски лешояда, излюпени в зоопарк в Прага, ще бъдат "хакнати" на 10 август в дивата природа в района на Маджарово. Хакването е метод на адаптация на младите птици чрез поставянето им в изкуствено гнездо, в което да привикнат с обкръжаващата ги среда, преди да бъдат освободени за свободен живот. Целта е да се подпомогне популацията на най-бързо изчезващата хищна птица в Европа, чиято численост у нас е намаляла с 80 процента само за последните 30 години. 

"Хакването" е термин, който се използва в консервационната биология, свързан с активно управление на популацията и представлява вкарването на малки птици, отгледани на затворено в зоопарк или размножителен център, в изкуствено гнездо, където те биват доотгледани в дива среда, без да виждат или усещат присъствието на хора. Свикват с района и излитат като диви птици. По този начин влизат в дивата популация и я подсилват, обясни за Радио Кърджали Стоян Николов от Българското дружество за защита на птиците.

Египетските лешояди са едни от най-бързо изчезващите птици не само в Европа, но и в целия свят. Най-голямата колония на вида на Балканите се намира в България. Тази година двойките са малко по-малко от 30, но добрата новина е, че тази година повечето двойки имат излюпени по две малки, което донякъде се дължи и на нашите усилия за опазването на вида, коментира Стоян Николов. 

Наред с "хакинга" подсилването на дивата популация ще се извършва и с още два метода за въвличане в природата на малки лешояди, отгледани на затворено. Един от тях е методът на осиновяването, а другият подход е на "забавеното освобождаване", т.е. птици, излюпени в предишни години, се освобождават в дивата природа след адаптация в специална клетка. И трите метода  вече се използват от Българското дружество за защита на птиците за подсилване на колонията в Източните Родопи. 

Цялото интервю на Станислава Георгиева със Стоян Николов от Българското дружество за защита на птиците може да чуете в звуковия файл


Вижте още

Нася Кралевска: Българският преход беше подготвен и осъществен от БКП

При голям интерес в Кърджали бе представена книгата "България под комунизъм". Нейната авторка Нася Кралевска живее от 1985 година в САЩ, но следи процесите и събитията у нас.  Завършила е немска филология и журналистика в София. Работила е като редактор и преводач.  Понастоящем се занимава с публицистика и е автор на книгите: «Без заглавие. Рушители и..

публикувано на 19.10.18 в 15:25

Радост Младенова: "Машината на времето" представя малко известни факти, поднесени с фантазия

Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ към Държавната опера в Стара Загора представя в Кърджали спектакъла "Машина на времето". В  него ще видим над 100 балетисти, като най-малките са едва на 5 години. Той ни разказва историята на балета, а идеята за създаването му е на Радост Младенова. Радост Младенова е режисьор, хореограф и..

публикувано на 19.10.18 в 14:57

Силвия Томова: Навсякъде в България балетните спектакли са в препълнени зали

Една от най-интересните прояви в програмата за Деня на Кърджали е гостуването на балета на Старозагорската опера с шедьовъра на Пьотр Илич Чайковски "Лебедово езеро". Директорът и главен художествен ръководител на балета Силвия Томова: Силвия Томова е била прима балерина на Националната опера и балет, Лауреат е на редица международните конкурси...

публикувано на 19.10.18 в 14:37

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Търсим съдействието на журналист, когато имаме нужда, но недоволстваме, когато казана от него истина ни засяга негативно. Това бе само една от посоките, в която ви предложих да поразсъждаваме на чаршията, в чата, тази неделя. Да мълчат или да крещят журналистите? Чуйте разговора ми с директора на БНР – Радио Кърджали, дългогодишният..

публикувано на 15.10.18 в 12:41

Да помогнем на Стефан от Кърджали

Днес, 15 октомври (понеделник) от 19.30 ч. в театъра в Кърджали ще се проведе благотворителен концерт "Да помогнем на Стефан" . Средствата от концерта ще бъдат събрани в помощ на Стефан Стойчев от Кърджали. Той е само на 20 години и има нужда от помощта на всички, за да се пребори с тежко заболяване, което застрашава живота му.   Стефан страда..

публикувано на 15.10.18 в 10:40

Виолета Петрова: Да бъдеш дърворезбар е майсторство и изисква много труд, въображение и време

За дърворезбата може да се говори като за приказка върху дърво. Това е едно необятно като форма на изразяване изкуство. Човек може да остане в плен на дървопластиката цял един живот. Прави се върху дърво от дъб, липа, орех, елша, дива круша, дрян и явор.  Виолета Петрова от Момчиловци, която заедно с Николай Шукеров, Николай Цветков и Петър Пичуров..

публикувано на 11.10.18 в 13:46

Диана Овчарова: Ивайловград успешно върви по пътя на община - реформатор

Община Ивайловград, макар далеч от Кърджали, е известна с гроздето си, виното, празника на бадемите и вила Армира. Добрата новина за хасковската община е, че тя бе обявена за община реформатор . Какви са успешните практики, с които Ивайловград заслужи наградата? И още - 12 електронни услуги въвежда общинската администрация с бързи темпове...

публикувано на 11.10.18 в 10:05