Гражданите и бизнесът в Кърджали искат ремонт на инфраструктурата на областта

Според тях заради лошото състояние на пътищата не се развива икономически областта

Гражданите и бизнесът в Кърджали искат ремонт на инфраструктурата на областта. Според тях лошото състояние на пътищата е причината да не се развива областта икономически.

В интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Ангел Бакалов от Обществения съвет на Кърджали посочи основните проблеми на града: „Основният ремонт на бул. „Беломорски“ до входа на Кърджали до автогарата. Пътното платно е много лошо, а по него се движи голям поток от коли. Наложително е изработване и изпълнение на проекти за възстановяване и изграждане на нови междуприемни шахти и решетки за поемане и отвеждане на дъждовните води в действащата канализационна мрежа. Причините са многото дъждове, опасността от наводнения. Почистването и поддържането на градското дере, което отвежда водите от язовир „Невестино“ в река Арда е задължително като специално внимание трябва да се обърне на съоръженията на язовир „Кадънче“. В момента дерето е обрасло с храсти, дървета, натрупани отпадъци и имат сериозни проблеми.

Лазар Попов, председател на регионалната организация на КРИБ в града, обясни, че в последните години Кърджали се очертава като туристическа дестинация, но има проблем с намирането на квалифицирани кадри и добра инфраструктура: „Винаги има въпроси за решаване, като последните години при нас се отразява най-болезнено липсата на квалифицирани кадри в региона. Също така искаме да подчертаем някои въпроси, свързани с инфраструктурата в региона, някои по поддръжката и възстановяването на някои общински пътища. В последните години Кърджали се очертава като една атрактивна туристическа дестинация и доста пътища около града, които водят до туристически обекти. Имаме болезнена нужда да се изгради мостът между Възрожденци и пътят за Енчец, където се очертава една развиваща се туристическа дестинация с направени много инвестиции в хотели и атрактивни места. Вече е крайно необходимо общината да наложи като политика за едно бъдеще развитие на туристическия бранш в региона и развитието на пътищата“.

Славей Джелепов от Съюза на инвалидите също изрази мнение, че инфраструктурата в града е в много лошо състояние и се нуждае от ремонт: „Искам да попитам кмета дали счита, че инфраструктурата в града е подходяща за колички и за инвалидни колички. Знаем, че се е качвал на различни моторни средства като атевета, скутери и т.н. Нека с една инвалидна количка да се опита да премине през една улица по рампите, направени там и той да прецени дали е спазена наредба №4.“

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Вижте още

Шахматен турнир за аматьори в ардинското село Башево

27-годишният Мюмюн Ерхан от Млечино стана победител в шахматния турнир за аматьори в ардинското село Башево. Спортната проява се проведе в рамките на селищния празник. В състезанието се включиха осем майстори на черно-бялата дъска. На второ място се класира Ресми Зия от Башево, а трети остана Сали Дурмуш от Горно Прахово. Първенците получиха парична..

публикувано на 13.08.18 в 08:50

Славейковци в мокасините на други народи от Балканите

Вече  една седмица група ученици от СУ „П.Р.Славейков“ с ръководител Димитър Димов – учител по история, участва в международна среща по проекта  „Да се разходим с мокасините на другите“ в град Яйце, Босна и Херцеговина.  Проектът е по покана на Сдружение „Родопея – Балканика“, която е партньорска организация на водещата организация от Германия..

публикувано на 11.08.18 в 13:26

Кметът Хасан Азис инспектира ремонтите в 5 училища

Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис заедно със заместник  кметовете инж.Катя Митовска и Веселина Тихомирова инспектираха хода на ремонтните дейности в училищата, които се санират по  проек т „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”, съобщиха от община Кърджали. Кметът посети  СУ “ П.Р.Славейков“, СУ „Отец..

публикувано на 11.08.18 в 11:30

Кърджали е районът с най-голям брой мюсюлмани у нас

Кърджали е районът с най-голям брой мюсюлмани у нас и с най-голям брой мюсюлмански духовници. От районното мюфтийство отговарят за всички над 240 джамии и за това какво се случва в тях. Липса на имами, част от джамиите се отварят само за петъчни молитви, а част от духовните водачи не получават заплати, установи екипът ни в област Кърджали. Минарето..

публикувано на 10.08.18 в 16:42

40 деца чакат за достъп до логопед, психолог, кинезитерапевт в Дома за медико-социални грижи в Кърджали

40 деца са в листата за чакащи за достъп до логопед, психолог, кинезитерапевт в Дома за медико-социални грижи в Кърджали. Броят им в списъка, а и извън него ще се увеличава. Хиляди деца в годините са преминали през Дома за медико-социални грижи в Кърджали, който местните хора наричат „Дом майка и дете“. От много години броят на децата намалява,..

публикувано на 10.08.18 в 16:33

Нивото на безработицата в Кърджали е 9,3%

Нивото на безработицата в Кърджали е 9,3%. Към 30 юни регистрираните в Бюрото по труда са 5624 души, като се отчита намаление от близо 200 души спрямо предишния месец. Според експерти това се дължи на факта, че част от хората намират сезонна работа във вътрешността на страната или в чужбина. Най-малко са безработните в общините Кърджали и..

публикувано на 10.08.18 в 16:14

В община Черноочене работят само четирима общопрактикуващи лекари, повечето са пенсионери

В Черноочене общопрактикуващите лекари са 4, а има нужда от 7. Повечето от тях са пенсионери. В община Черноочене не срещнахме нито един човек, който да се оплаче от здравната система. Хората представят странни факти, които на тях им изглеждат нормални. Например – да вървиш 5 км пеша, ако нямаш кола, независимо от заболяването, за да стигнеш до..

публикувано на 10.08.18 в 15:45