Животът на тютюнопроизводителя

Снимка: БТА

Мустафа Юсеин, регистриран тютюнопроизводител, завършил Висшия ислямски институт, но се занимава със земеделие, само с тютюн, разказва как преминава един работен ден:

„Станах в 2.30 часа, кафе. На нивата сме от 3 часа. От 3 до 7 часа си берем. Към 7.30 закусваме и после тръгваме обратно да нижем. Ако е по-хладно времето, до 12 часа сме по нивата, а ако е горещо – 10.30 се прибирам вкъщи. След това ги слагаме в сушилнята. Ако е горещо, си почиваме 2-3 часа. След това към 15.30 часа отново тръгваме към нивата. По същия начин – до 8 часа берем и нижем, по сушилнята. Много рядко се ляга към 22.00 часа, защото деца- ако обръщаш малко внимание на децата и към 24 часа си лягаме. В рамките на юни, юли и август един тютюнопроизводител има 4-часов сън.“

Мустафа е на 38 години и въпреки висшето си образование и перспективите пред него, решава да остане в Родопите и да се занимава с производството на тютюн, заедно със своя баща:

„Нямаше никаква друга алтернатива. Или още преди години трябваше да си съберем багажа и да заминем на гурбет. Предполагам, че ние сме последните млади. Доста е трудоемко да се работи.“

На едно от тютюневите полета в околностите на Кърджали срещаме баба Ерище, Айде Мустафа и нейния съпруг.

„Синята китка изяде тютюна. Колкото има, толкова събирам. Хич не е добре. 3 дка гледам, но тази година хич не е добре. Не изсъхва хубаво заради синята китка. Не се страхувам. Всички хора са добри. За оран на 1 дка е 35 лева. За 1 дка отиват около 70 лева“, разказва баба Ерище.

Съпругът на Айде Мустафа обясни: „Хубав тютюн има тази година, но отначалото заради дъждовете беше малко слабо.“

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Вижте още

Личният пример - ключ към опазването на природата

Работата с децата и личният пример са ключът към опазването на чистотата на околната среда, смята победителят в третото издание на реалити шоуто Сървайвър в България Николай Мартинов. Той участва в различни каузи свързани с опазването на околната среда и сам се определя като доброволец, готов да помогне винаги на природата.  Просто много работа с..

публикувано на 12.04.19 в 10:32

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София. Българското национално радио ще бъде домакин на 25-ото издание на форума на 11-и и 12-и април в НДК. Това е едно от ключовите събития за обществените медии в Европа. За участие в Радиоасамблеята в София пристигат 107 участници от 39 държави от  Европа,..

публикувано на 10.04.19 в 10:35

Агоп Узунбохосян: В България връзката между космическите изследвания и индустрията е скъсана

10 април 1979 г. е важна дата в космическата история на България. Тогава Георги Иванов става първият българин - част от екипажа на космическия кораб „Съюз-33“, с командир на полета Николай Рукавишников. Полетът е част от програма Интеркосмос, която включва държави от Източна Европа и Куба. В рамките на тази програма се осъществяват както съвместни..

публикувано на 10.04.19 в 08:52

Болницата в Кърджали получи дарение в навечерието на своя празник

В навечерието на 100-годишнината от рождението на д-р Атанас Дафовски, многопрофилната болница в Кърджали, чието име носи, получи дарение от бизнесмена Илхан Емин. Дарението бе прието от директора на болницата д-р Тодор Черкезов.  Носилки с апарат за системи, инвалидни колички за деца и възрастни, закачалки за системи, проходилки за възрастни,..

публикувано на 05.04.19 в 14:59

Актрисата Велина Ясенова: Четенето на книжки на децата развива тяхното въображение

В Международния ден на Детската книга и  изкуствата за деца започна Националния маратон на четенето. Инициативата продължава от 2 до 23 април и  цели стимулиране у децата и подрастващите интерес към книгата и четенето. По време на Маратона  писатели, артисти, художници и публични личности четат приказки на деца.  По покана на Регионална..

публикувано на 02.04.19 в 16:55
Газопровод Гърция-България

Европейската комисия инвестира 33 млн. евро в газовата връзка "Комотини – Стара Загора"

Европейската комисия (ЕК) ще инвестира 33 млн. евро за изграждането на трансграничен газопровод между Комотини и Стара Загора. Връзката ще бъде с дължина 182 километра. Така газовите системи на двете страни ще бъдат свързани за първи път, като това ще доведе до диверсификация на енергийните източници за региона и ще повиши енергийната сигурност...

публикувано на 02.04.19 в 15:20

Заради смяната на времето 29 влака ще имат закъснение от 60 минути

Предстоящата смяна на часовото време, в нощта срещу неделя, ще наложи промени във времепътуването на общо 29 влака. При преминаването от зимно към лятно часово време всички влакове, които се движат след 03:00 ч., ще генерират виртуално 60 минути закъснение в нощта между 30.03.2019 г. и 31.03.2019 г.   Смяната на часовото време тази година ще засегне..

публикувано на 28.03.19 в 19:20