Животът на тютюнопроизводителя

Снимка: БТА

Мустафа Юсеин, регистриран тютюнопроизводител, завършил Висшия ислямски институт, но се занимава със земеделие, само с тютюн, разказва как преминава един работен ден:

„Станах в 2.30 часа, кафе. На нивата сме от 3 часа. От 3 до 7 часа си берем. Към 7.30 закусваме и после тръгваме обратно да нижем. Ако е по-хладно времето, до 12 часа сме по нивата, а ако е горещо – 10.30 се прибирам вкъщи. След това ги слагаме в сушилнята. Ако е горещо, си почиваме 2-3 часа. След това към 15.30 часа отново тръгваме към нивата. По същия начин – до 8 часа берем и нижем, по сушилнята. Много рядко се ляга към 22.00 часа, защото деца- ако обръщаш малко внимание на децата и към 24 часа си лягаме. В рамките на юни, юли и август един тютюнопроизводител има 4-часов сън.“

Мустафа е на 38 години и въпреки висшето си образование и перспективите пред него, решава да остане в Родопите и да се занимава с производството на тютюн, заедно със своя баща:

„Нямаше никаква друга алтернатива. Или още преди години трябваше да си съберем багажа и да заминем на гурбет. Предполагам, че ние сме последните млади. Доста е трудоемко да се работи.“

На едно от тютюневите полета в околностите на Кърджали срещаме баба Ерище, Айде Мустафа и нейния съпруг.

„Синята китка изяде тютюна. Колкото има, толкова събирам. Хич не е добре. 3 дка гледам, но тази година хич не е добре. Не изсъхва хубаво заради синята китка. Не се страхувам. Всички хора са добри. За оран на 1 дка е 35 лева. За 1 дка отиват около 70 лева“, разказва баба Ерище.

Съпругът на Айде Мустафа обясни: „Хубав тютюн има тази година, но отначалото заради дъждовете беше малко слабо.“

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Вижте още

Отново спряха контрабандни цигари на Капитан Андреево

3740 кутии контрабандни цигари задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево при две отделни проверки на два товарни автомобила, съобщиха от пресцентъра на Агенция Митници.  При единия от случаите на 16.10.2018 г, около 19 часа на МП Капитан Андреево пристига товарен автомобил с българска регистрация, влизащ в страната от Турция. Камионът..

публикувано на 19.10.18 в 14:33

Кърджали с повече галерии на човек от населението от Мадрид

България и Кърджали имат сериозни традиции в представянето на местните творци и това е повод за гордост. Това каза при откриването на традиционната изложба на Дружеството на художниците в Керимовата къща председателят на сдружението Владимир Чукич. Една Кавала в съседна Гърция няма една галерия, която да представя творби на местни автори. Сега..

публикувано на 19.10.18 в 12:58

Деца от Жълтуша втори на Национално състезание за защита при бедствия

При изключителна конкуренция между 28 отбора от цялата страна учениците от ОУ „Отец Паисий“ в село Жълтуша се класираха на второ място и се окичиха със сребърните медали в националното състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ . XVI-то национално ученическо се проведе на 15-и и 16-и октомври в Стара Загора. В първия ден от с..

публикувано на 17.10.18 в 16:34

Децата до четвърти клас не трябва да стоят повече от час пред компютъра

Децата до четвърти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютъра или 7 часа седмично . Данните обаче сочат, че те прекарват 3-4 пъти повече време пред екрана . Това посочиха специалисти от Сдружението за проучване на затлъстяването. За да бъдат здрави, децата до 10-годишна възраст трябва да спят повече от 10 часа на ден.    Една..

публикувано на 11.10.18 в 16:02

Отново задържаха контрабандни цигари на Капитан Андреево

38 400 къса /1920 кутии/ контрабандни цигари задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево. На 28.09.2018 година, около 2 часа след полунощ, на МП Капитан Андреево пристига товарен автомобил с иранска регистрация, влизащ в страната от Турция. Пред митническите служители шофьорът, ирански гражданин, представя редовни документи..

публикувано на 09.10.18 в 10:50

Полицията в Кърджали с акция: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”

Служители от Охранителна и Пътна полиция в Кърджали са включени в мерките за сигурност в районите на учебните заведения. Освен засилено полицейско присъствие край училищата полицаите осъществяват контрол и на рискови кръстовища, които влизат в маршрутите на учениците. Изготвени са графици за занятията в училищата, за да се подсилват полицейските..

публикувано на 01.10.18 в 11:07

Стойчо Стоев: "Арда" тепърва ще се изгражда като отбор

Арда записа силен мач срещу Черно море, като доминираше през по-голямата част от срещата, но загуби с 0:1 и отпадна от турнира за Купата на България . Чуйте първият коментар за срещата на старши треньорът на сините Стойчо Стоев веднага след мача: "Мач за купата, който си има своята специфика. Нашият отбор, на град Кърджали все още тепърва..

публикувано на 27.09.18 в 13:44