Животът на тютюнопроизводителя

Снимка: БТА

Мустафа Юсеин, регистриран тютюнопроизводител, завършил Висшия ислямски институт, но се занимава със земеделие, само с тютюн, разказва как преминава един работен ден:

„Станах в 2.30 часа, кафе. На нивата сме от 3 часа. От 3 до 7 часа си берем. Към 7.30 закусваме и после тръгваме обратно да нижем. Ако е по-хладно времето, до 12 часа сме по нивата, а ако е горещо – 10.30 се прибирам вкъщи. След това ги слагаме в сушилнята. Ако е горещо, си почиваме 2-3 часа. След това към 15.30 часа отново тръгваме към нивата. По същия начин – до 8 часа берем и нижем, по сушилнята. Много рядко се ляга към 22.00 часа, защото деца- ако обръщаш малко внимание на децата и към 24 часа си лягаме. В рамките на юни, юли и август един тютюнопроизводител има 4-часов сън.“

Мустафа е на 38 години и въпреки висшето си образование и перспективите пред него, решава да остане в Родопите и да се занимава с производството на тютюн, заедно със своя баща:

„Нямаше никаква друга алтернатива. Или още преди години трябваше да си съберем багажа и да заминем на гурбет. Предполагам, че ние сме последните млади. Доста е трудоемко да се работи.“

На едно от тютюневите полета в околностите на Кърджали срещаме баба Ерище, Айде Мустафа и нейния съпруг.

„Синята китка изяде тютюна. Колкото има, толкова събирам. Хич не е добре. 3 дка гледам, но тази година хич не е добре. Не изсъхва хубаво заради синята китка. Не се страхувам. Всички хора са добри. За оран на 1 дка е 35 лева. За 1 дка отиват около 70 лева“, разказва баба Ерище.

Съпругът на Айде Мустафа обясни: „Хубав тютюн има тази година, но отначалото заради дъждовете беше малко слабо.“

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Вижте още

Пиян водач удари автомобила си в шест паркирани коли в Кърджали

Шест паркирани автомобила били блъснати снощи около 21 часа на улица “Люлин“ в Кърджали от водач , управлявал след употреба на алкохол. Тестът на 47-годишен, който се движил с „Мерцедес“, отчел 2,73 промила. Шофьорът отказал кръвна проба за анализ. Задържан е за срок до 24 часа в Районното управление в Кърджали. Образувано е бързо производство и..

публикувано на 15.01.19 в 13:56

Наградиха огнебореца инспектор Ризван Кьоров, спасил ученик от Професионалната гимназия "Васил Левски"

Четирима огнеборци от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Кърджали бяха наградени с грамоти и купи като победители в областния етап на националния конкурс „Пожарникар на годината“. Областният управител Никола Чанев връчи отличията на комплексния победител главен инспектор Румен Стоянов, началник на РСПБЗН-Подкова. В..

публикувано на 15.01.19 в 09:57
Коли на пожарната и на полицията пред механотехникума в Кърджали.

Областната дирекция на МВР в Кърджали: Четири деца и две учителки са спасени от пожара със стълба от втория етаж

Сигнал за пожар в мазето на Професионалната гимназия „Васил Левски“ в Кърджали е подаден днес в 13,20 часа , съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР за произшествието днес следобед. По първоначални данни няма сериозно пострадали. Ученици, преподаватели и помощен персонал са напуснали сградата, а пристигналите полицаи и пожарникари..

публикувано на 11.01.19 в 15:20

Пожар в къща в Джебел унищожи покрив и имущество

Седем огнеборци с два противопожарни автомобила са гасили пожар в къща в Джебел снощи около 20 часа. Огънят тръгнал от комина на сградата и унищожил 160 кв. м покривна конструкция, два велосипеда, 50 пластмасови касетки и домашно имущество . Екип на РУ-Джебел е посетил мястото на произшествието. Няма данни за умишлен палеж, информират от МВР-Кърджали.

публикувано на 11.01.19 в 13:26

Задържаха 27-годишен в Кърджали за притежание на хероин

За незаконно притежаване на дрога 27-годишен е задържан в Районното управление в Кърджали. Мъжът бил проверен от полицаи вчера около 15 часа в областния град. Служителите на реда открили около 1 грам кафяво прахообразно вещество, което при тест реагирало на хероин. Наркотикът е иззет и е на съхранение в полицейското управление, а притежателят му..

публикувано на 11.01.19 в 10:56

В Припек изпратиха старата година с вечер на младите таланти

По традиция в село Припек изпратиха старата година с вечер на младите таланти в читалището, вплитайки в едно автентични народни обичаи и сценични импровизации на сюжети от съвремието. Проявата  бе в рамките на  Комуникационната стратегия на България за ЕС по повод европейската година на културното наследство и културното многообразие. Гост на..

публикувано на 03.01.19 в 13:03

Проверките на ловци приключиха, няма нарушения

 28 ловци са били проверени в специализирана операция на полицейските управления в Крумовград и Ардино и служители на Регионалната дирекция по горите на 29 и 30 януари за редовността на разрешенията за носене на ловно оръжие и спазване на мерките за безопасност. Няма констатирани нарушения.

публикувано на 31.12.18 в 15:17