Животът на тютюнопроизводителя

Снимка: БТА

Мустафа Юсеин, регистриран тютюнопроизводител, завършил Висшия ислямски институт, но се занимава със земеделие, само с тютюн, разказва как преминава един работен ден:

„Станах в 2.30 часа, кафе. На нивата сме от 3 часа. От 3 до 7 часа си берем. Към 7.30 закусваме и после тръгваме обратно да нижем. Ако е по-хладно времето, до 12 часа сме по нивата, а ако е горещо – 10.30 се прибирам вкъщи. След това ги слагаме в сушилнята. Ако е горещо, си почиваме 2-3 часа. След това към 15.30 часа отново тръгваме към нивата. По същия начин – до 8 часа берем и нижем, по сушилнята. Много рядко се ляга към 22.00 часа, защото деца- ако обръщаш малко внимание на децата и към 24 часа си лягаме. В рамките на юни, юли и август един тютюнопроизводител има 4-часов сън.“

Мустафа е на 38 години и въпреки висшето си образование и перспективите пред него, решава да остане в Родопите и да се занимава с производството на тютюн, заедно със своя баща:

„Нямаше никаква друга алтернатива. Или още преди години трябваше да си съберем багажа и да заминем на гурбет. Предполагам, че ние сме последните млади. Доста е трудоемко да се работи.“

На едно от тютюневите полета в околностите на Кърджали срещаме баба Ерище, Айде Мустафа и нейния съпруг.

„Синята китка изяде тютюна. Колкото има, толкова събирам. Хич не е добре. 3 дка гледам, но тази година хич не е добре. Не изсъхва хубаво заради синята китка. Не се страхувам. Всички хора са добри. За оран на 1 дка е 35 лева. За 1 дка отиват около 70 лева“, разказва баба Ерище.

Съпругът на Айде Мустафа обясни: „Хубав тютюн има тази година, но отначалото заради дъждовете беше малко слабо.“

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Вижте още

Шахматен турнир за аматьори в ардинското село Башево

27-годишният Мюмюн Ерхан от Млечино стана победител в шахматния турнир за аматьори в ардинското село Башево. Спортната проява се проведе в рамките на селищния празник. В състезанието се включиха осем майстори на черно-бялата дъска. На второ място се класира Ресми Зия от Башево, а трети остана Сали Дурмуш от Горно Прахово. Първенците получиха парична..

публикувано на 13.08.18 в 08:50

Славейковци в мокасините на други народи от Балканите

Вече  една седмица група ученици от СУ „П.Р.Славейков“ с ръководител Димитър Димов – учител по история, участва в международна среща по проекта  „Да се разходим с мокасините на другите“ в град Яйце, Босна и Херцеговина.  Проектът е по покана на Сдружение „Родопея – Балканика“, която е партньорска организация на водещата организация от Германия..

публикувано на 11.08.18 в 13:26

Кметът Хасан Азис инспектира ремонтите в 5 училища

Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис заедно със заместник  кметовете инж.Катя Митовска и Веселина Тихомирова инспектираха хода на ремонтните дейности в училищата, които се санират по  проек т „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”, съобщиха от община Кърджали. Кметът посети  СУ “ П.Р.Славейков“, СУ „Отец..

публикувано на 11.08.18 в 11:30

Кърджали е районът с най-голям брой мюсюлмани у нас

Кърджали е районът с най-голям брой мюсюлмани у нас и с най-голям брой мюсюлмански духовници. От районното мюфтийство отговарят за всички над 240 джамии и за това какво се случва в тях. Липса на имами, част от джамиите се отварят само за петъчни молитви, а част от духовните водачи не получават заплати, установи екипът ни в област Кърджали. Минарето..

публикувано на 10.08.18 в 16:42

40 деца чакат за достъп до логопед, психолог, кинезитерапевт в Дома за медико-социални грижи в Кърджали

40 деца са в листата за чакащи за достъп до логопед, психолог, кинезитерапевт в Дома за медико-социални грижи в Кърджали. Броят им в списъка, а и извън него ще се увеличава. Хиляди деца в годините са преминали през Дома за медико-социални грижи в Кърджали, който местните хора наричат „Дом майка и дете“. От много години броят на децата намалява,..

публикувано на 10.08.18 в 16:33

Нивото на безработицата в Кърджали е 9,3%

Нивото на безработицата в Кърджали е 9,3%. Към 30 юни регистрираните в Бюрото по труда са 5624 души, като се отчита намаление от близо 200 души спрямо предишния месец. Според експерти това се дължи на факта, че част от хората намират сезонна работа във вътрешността на страната или в чужбина. Най-малко са безработните в общините Кърджали и..

публикувано на 10.08.18 в 16:14

В община Черноочене работят само четирима общопрактикуващи лекари, повечето са пенсионери

В Черноочене общопрактикуващите лекари са 4, а има нужда от 7. Повечето от тях са пенсионери. В община Черноочене не срещнахме нито един човек, който да се оплаче от здравната система. Хората представят странни факти, които на тях им изглеждат нормални. Например – да вървиш 5 км пеша, ако нямаш кола, независимо от заболяването, за да стигнеш до..

публикувано на 10.08.18 в 15:45