В община Черноочене работят само четирима общопрактикуващи лекари, повечето са пенсионери

Снимка: архив

В Черноочене общопрактикуващите лекари са 4, а има нужда от 7. Повечето от тях са пенсионери.

В община Черноочене не срещнахме нито един човек, който да се оплаче от здравната система. Хората представят странни факти, които на тях им изглеждат нормални. Например – да вървиш 5 км пеша, ако нямаш кола, независимо от заболяването, за да стигнеш до личния си лекар. Може и да чакаш да мине автобуса, ако джипито работи на 30 км, или понеже достъпът в малките села е затруднен, да пиеш каквото намериш вкъщи като лекарство и да се консултираш само в краен случай.

За лекарите е съвсем нормално 50% от пациентите им да са здравно неосигурени. Например, кабинетът на д-р Виолета Боева се намира в село Пчеларово. Сградата е стара, оборудването също. Като първи проблем определя липсата на кадри за района:

„Аз съм в следпенсионна възраст – на 68 години съм. Не знам докога ще я карам.“

Тя има около 2000 пациента, от които 1000 неосигурени. Практиката е неблагоприятна:

„Досега получавах 760 лева за неблагоприятни условия. Сега получавам 450 лева, защото плащат само за селото, в което имам разкрита практика, а не за съседните села, в които обслужвам хората по домете.“

Лекарите не получават помощ и от кметствата:

„В село Лясково, бях наела под наем кабинета. 10 години плащах наем, а една стотинка не дадоха да се сменят стъкла, ад се прекара вода и накрая се отказах. Кметствата не разполагат с достатъчно средства, за да се издържат самите те, а какво остава да правят такива жестове“.

Д-р Халид Ахмед е на 75 години и има около 500 здравно неосигурени пациенти. Не може да си позволи да плаща на медицинска сестра, защото пациентите му намалявали. Той е участвал в реформирането на здравната система в района. На въпрос защо лекарства могат да се купуват само между 8 и 17 часа в работни дни. Лекарят замълча, повдигна рамене и каза:

„Трудно е. Можем да направим кабинети в тези села, но зависи от броя на осигурените“.

Единственият млад лекар в района е д-р Санахат Мехмед. Тя обслужва 30 села, 7000 пациенти. Дошла е преди години случайно и за кратко, но останала:

„Аз вече 16 години работя. Свикнах с пациентите. Ние сме като едно семейство и аз не мога да ги зарежа.“

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


Вижте още

Шахматен турнир за аматьори в ардинското село Башево

27-годишният Мюмюн Ерхан от Млечино стана победител в шахматния турнир за аматьори в ардинското село Башево. Спортната проява се проведе в рамките на селищния празник. В състезанието се включиха осем майстори на черно-бялата дъска. На второ място се класира Ресми Зия от Башево, а трети остана Сали Дурмуш от Горно Прахово. Първенците получиха парична..

публикувано на 13.08.18 в 08:50

Славейковци в мокасините на други народи от Балканите

Вече  една седмица група ученици от СУ „П.Р.Славейков“ с ръководител Димитър Димов – учител по история, участва в международна среща по проекта  „Да се разходим с мокасините на другите“ в град Яйце, Босна и Херцеговина.  Проектът е по покана на Сдружение „Родопея – Балканика“, която е партньорска организация на водещата организация от Германия..

публикувано на 11.08.18 в 13:26

Кметът Хасан Азис инспектира ремонтите в 5 училища

Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис заедно със заместник  кметовете инж.Катя Митовска и Веселина Тихомирова инспектираха хода на ремонтните дейности в училищата, които се санират по  проек т „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”, съобщиха от община Кърджали. Кметът посети  СУ “ П.Р.Славейков“, СУ „Отец..

публикувано на 11.08.18 в 11:30

Кърджали е районът с най-голям брой мюсюлмани у нас

Кърджали е районът с най-голям брой мюсюлмани у нас и с най-голям брой мюсюлмански духовници. От районното мюфтийство отговарят за всички над 240 джамии и за това какво се случва в тях. Липса на имами, част от джамиите се отварят само за петъчни молитви, а част от духовните водачи не получават заплати, установи екипът ни в област Кърджали. Минарето..

публикувано на 10.08.18 в 16:42

40 деца чакат за достъп до логопед, психолог, кинезитерапевт в Дома за медико-социални грижи в Кърджали

40 деца са в листата за чакащи за достъп до логопед, психолог, кинезитерапевт в Дома за медико-социални грижи в Кърджали. Броят им в списъка, а и извън него ще се увеличава. Хиляди деца в годините са преминали през Дома за медико-социални грижи в Кърджали, който местните хора наричат „Дом майка и дете“. От много години броят на децата намалява,..

публикувано на 10.08.18 в 16:33

Нивото на безработицата в Кърджали е 9,3%

Нивото на безработицата в Кърджали е 9,3%. Към 30 юни регистрираните в Бюрото по труда са 5624 души, като се отчита намаление от близо 200 души спрямо предишния месец. Според експерти това се дължи на факта, че част от хората намират сезонна работа във вътрешността на страната или в чужбина. Най-малко са безработните в общините Кърджали и..

публикувано на 10.08.18 в 16:14

Най-новото промишлено предприятие в Кърджали се очаква да стартира тази есен

Вели Шекир е мениджър в най-новото промишлено предприятие в Кърджали, което се очаква да стартира тази есен. Заводът залага на високите технологии и в него ще се произвеждат токозахранващи системи - инвертори, токоизправители и UPS-и. Инвестицията възлиза на 36 милиона лева. Първоначално ще бъдат наети 100 работници, като се очаква броят им да се..

публикувано на 10.08.18 в 15:17