В община Черноочене работят само четирима общопрактикуващи лекари, повечето са пенсионери

Снимка: архив

В Черноочене общопрактикуващите лекари са 4, а има нужда от 7. Повечето от тях са пенсионери.

В община Черноочене не срещнахме нито един човек, който да се оплаче от здравната система. Хората представят странни факти, които на тях им изглеждат нормални. Например – да вървиш 5 км пеша, ако нямаш кола, независимо от заболяването, за да стигнеш до личния си лекар. Може и да чакаш да мине автобуса, ако джипито работи на 30 км, или понеже достъпът в малките села е затруднен, да пиеш каквото намериш вкъщи като лекарство и да се консултираш само в краен случай.

За лекарите е съвсем нормално 50% от пациентите им да са здравно неосигурени. Например, кабинетът на д-р Виолета Боева се намира в село Пчеларово. Сградата е стара, оборудването също. Като първи проблем определя липсата на кадри за района:

„Аз съм в следпенсионна възраст – на 68 години съм. Не знам докога ще я карам.“

Тя има около 2000 пациента, от които 1000 неосигурени. Практиката е неблагоприятна:

„Досега получавах 760 лева за неблагоприятни условия. Сега получавам 450 лева, защото плащат само за селото, в което имам разкрита практика, а не за съседните села, в които обслужвам хората по домете.“

Лекарите не получават помощ и от кметствата:

„В село Лясково, бях наела под наем кабинета. 10 години плащах наем, а една стотинка не дадоха да се сменят стъкла, ад се прекара вода и накрая се отказах. Кметствата не разполагат с достатъчно средства, за да се издържат самите те, а какво остава да правят такива жестове“.

Д-р Халид Ахмед е на 75 години и има около 500 здравно неосигурени пациенти. Не може да си позволи да плаща на медицинска сестра, защото пациентите му намалявали. Той е участвал в реформирането на здравната система в района. На въпрос защо лекарства могат да се купуват само между 8 и 17 часа в работни дни. Лекарят замълча, повдигна рамене и каза:

„Трудно е. Можем да направим кабинети в тези села, но зависи от броя на осигурените“.

Единственият млад лекар в района е д-р Санахат Мехмед. Тя обслужва 30 села, 7000 пациенти. Дошла е преди години случайно и за кратко, но останала:

„Аз вече 16 години работя. Свикнах с пациентите. Ние сме като едно семейство и аз не мога да ги зарежа.“

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


Вижте още

Личният пример - ключ към опазването на природата

Работата с децата и личният пример са ключът към опазването на чистотата на околната среда, смята победителят в третото издание на реалити шоуто Сървайвър в България Николай Мартинов. Той участва в различни каузи свързани с опазването на околната среда и сам се определя като доброволец, готов да помогне винаги на природата.  Просто много работа с..

публикувано на 12.04.19 в 10:32

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София. Българското национално радио ще бъде домакин на 25-ото издание на форума на 11-и и 12-и април в НДК. Това е едно от ключовите събития за обществените медии в Европа. За участие в Радиоасамблеята в София пристигат 107 участници от 39 държави от  Европа,..

публикувано на 10.04.19 в 10:35

Агоп Узунбохосян: В България връзката между космическите изследвания и индустрията е скъсана

10 април 1979 г. е важна дата в космическата история на България. Тогава Георги Иванов става първият българин - част от екипажа на космическия кораб „Съюз-33“, с командир на полета Николай Рукавишников. Полетът е част от програма Интеркосмос, която включва държави от Източна Европа и Куба. В рамките на тази програма се осъществяват както съвместни..

публикувано на 10.04.19 в 08:52

Болницата в Кърджали получи дарение в навечерието на своя празник

В навечерието на 100-годишнината от рождението на д-р Атанас Дафовски, многопрофилната болница в Кърджали, чието име носи, получи дарение от бизнесмена Илхан Емин. Дарението бе прието от директора на болницата д-р Тодор Черкезов.  Носилки с апарат за системи, инвалидни колички за деца и възрастни, закачалки за системи, проходилки за възрастни,..

публикувано на 05.04.19 в 14:59

Актрисата Велина Ясенова: Четенето на книжки на децата развива тяхното въображение

В Международния ден на Детската книга и  изкуствата за деца започна Националния маратон на четенето. Инициативата продължава от 2 до 23 април и  цели стимулиране у децата и подрастващите интерес към книгата и четенето. По време на Маратона  писатели, артисти, художници и публични личности четат приказки на деца.  По покана на Регионална..

публикувано на 02.04.19 в 16:55
Газопровод Гърция-България

Европейската комисия инвестира 33 млн. евро в газовата връзка "Комотини – Стара Загора"

Европейската комисия (ЕК) ще инвестира 33 млн. евро за изграждането на трансграничен газопровод между Комотини и Стара Загора. Връзката ще бъде с дължина 182 километра. Така газовите системи на двете страни ще бъдат свързани за първи път, като това ще доведе до диверсификация на енергийните източници за региона и ще повиши енергийната сигурност...

публикувано на 02.04.19 в 15:20

Заради смяната на времето 29 влака ще имат закъснение от 60 минути

Предстоящата смяна на часовото време, в нощта срещу неделя, ще наложи промени във времепътуването на общо 29 влака. При преминаването от зимно към лятно часово време всички влакове, които се движат след 03:00 ч., ще генерират виртуално 60 минути закъснение в нощта между 30.03.2019 г. и 31.03.2019 г.   Смяната на часовото време тази година ще засегне..

публикувано на 28.03.19 в 19:20