В община Черноочене работят само четирима общопрактикуващи лекари, повечето са пенсионери

Снимка: архив

В Черноочене общопрактикуващите лекари са 4, а има нужда от 7. Повечето от тях са пенсионери.

В община Черноочене не срещнахме нито един човек, който да се оплаче от здравната система. Хората представят странни факти, които на тях им изглеждат нормални. Например – да вървиш 5 км пеша, ако нямаш кола, независимо от заболяването, за да стигнеш до личния си лекар. Може и да чакаш да мине автобуса, ако джипито работи на 30 км, или понеже достъпът в малките села е затруднен, да пиеш каквото намериш вкъщи като лекарство и да се консултираш само в краен случай.

За лекарите е съвсем нормално 50% от пациентите им да са здравно неосигурени. Например, кабинетът на д-р Виолета Боева се намира в село Пчеларово. Сградата е стара, оборудването също. Като първи проблем определя липсата на кадри за района:

„Аз съм в следпенсионна възраст – на 68 години съм. Не знам докога ще я карам.“

Тя има около 2000 пациента, от които 1000 неосигурени. Практиката е неблагоприятна:

„Досега получавах 760 лева за неблагоприятни условия. Сега получавам 450 лева, защото плащат само за селото, в което имам разкрита практика, а не за съседните села, в които обслужвам хората по домете.“

Лекарите не получават помощ и от кметствата:

„В село Лясково, бях наела под наем кабинета. 10 години плащах наем, а една стотинка не дадоха да се сменят стъкла, ад се прекара вода и накрая се отказах. Кметствата не разполагат с достатъчно средства, за да се издържат самите те, а какво остава да правят такива жестове“.

Д-р Халид Ахмед е на 75 години и има около 500 здравно неосигурени пациенти. Не може да си позволи да плаща на медицинска сестра, защото пациентите му намалявали. Той е участвал в реформирането на здравната система в района. На въпрос защо лекарства могат да се купуват само между 8 и 17 часа в работни дни. Лекарят замълча, повдигна рамене и каза:

„Трудно е. Можем да направим кабинети в тези села, но зависи от броя на осигурените“.

Единственият млад лекар в района е д-р Санахат Мехмед. Тя обслужва 30 села, 7000 пациенти. Дошла е преди години случайно и за кратко, но останала:

„Аз вече 16 години работя. Свикнах с пациентите. Ние сме като едно семейство и аз не мога да ги зарежа.“

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


Вижте още

Отново спряха контрабандни цигари на Капитан Андреево

3740 кутии контрабандни цигари задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево при две отделни проверки на два товарни автомобила, съобщиха от пресцентъра на Агенция Митници.  При единия от случаите на 16.10.2018 г, около 19 часа на МП Капитан Андреево пристига товарен автомобил с българска регистрация, влизащ в страната от Турция. Камионът..

публикувано на 19.10.18 в 14:33

Кърджали с повече галерии на човек от населението от Мадрид

България и Кърджали имат сериозни традиции в представянето на местните творци и това е повод за гордост. Това каза при откриването на традиционната изложба на Дружеството на художниците в Керимовата къща председателят на сдружението Владимир Чукич. Една Кавала в съседна Гърция няма една галерия, която да представя творби на местни автори. Сега..

публикувано на 19.10.18 в 12:58

Деца от Жълтуша втори на Национално състезание за защита при бедствия

При изключителна конкуренция между 28 отбора от цялата страна учениците от ОУ „Отец Паисий“ в село Жълтуша се класираха на второ място и се окичиха със сребърните медали в националното състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ . XVI-то национално ученическо се проведе на 15-и и 16-и октомври в Стара Загора. В първия ден от с..

публикувано на 17.10.18 в 16:34

Децата до четвърти клас не трябва да стоят повече от час пред компютъра

Децата до четвърти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютъра или 7 часа седмично . Данните обаче сочат, че те прекарват 3-4 пъти повече време пред екрана . Това посочиха специалисти от Сдружението за проучване на затлъстяването. За да бъдат здрави, децата до 10-годишна възраст трябва да спят повече от 10 часа на ден.    Една..

публикувано на 11.10.18 в 16:02

Отново задържаха контрабандни цигари на Капитан Андреево

38 400 къса /1920 кутии/ контрабандни цигари задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево. На 28.09.2018 година, около 2 часа след полунощ, на МП Капитан Андреево пристига товарен автомобил с иранска регистрация, влизащ в страната от Турция. Пред митническите служители шофьорът, ирански гражданин, представя редовни документи..

публикувано на 09.10.18 в 10:50

Полицията в Кърджали с акция: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”

Служители от Охранителна и Пътна полиция в Кърджали са включени в мерките за сигурност в районите на учебните заведения. Освен засилено полицейско присъствие край училищата полицаите осъществяват контрол и на рискови кръстовища, които влизат в маршрутите на учениците. Изготвени са графици за занятията в училищата, за да се подсилват полицейските..

публикувано на 01.10.18 в 11:07

Стойчо Стоев: "Арда" тепърва ще се изгражда като отбор

Арда записа силен мач срещу Черно море, като доминираше през по-голямата част от срещата, но загуби с 0:1 и отпадна от турнира за Купата на България . Чуйте първият коментар за срещата на старши треньорът на сините Стойчо Стоев веднага след мача: "Мач за купата, който си има своята специфика. Нашият отбор, на град Кърджали все още тепърва..

публикувано на 27.09.18 в 13:44