В община Черноочене работят само четирима общопрактикуващи лекари, повечето са пенсионери

Снимка: архив

В Черноочене общопрактикуващите лекари са 4, а има нужда от 7. Повечето от тях са пенсионери.

В община Черноочене не срещнахме нито един човек, който да се оплаче от здравната система. Хората представят странни факти, които на тях им изглеждат нормални. Например – да вървиш 5 км пеша, ако нямаш кола, независимо от заболяването, за да стигнеш до личния си лекар. Може и да чакаш да мине автобуса, ако джипито работи на 30 км, или понеже достъпът в малките села е затруднен, да пиеш каквото намериш вкъщи като лекарство и да се консултираш само в краен случай.

За лекарите е съвсем нормално 50% от пациентите им да са здравно неосигурени. Например, кабинетът на д-р Виолета Боева се намира в село Пчеларово. Сградата е стара, оборудването също. Като първи проблем определя липсата на кадри за района:

„Аз съм в следпенсионна възраст – на 68 години съм. Не знам докога ще я карам.“

Тя има около 2000 пациента, от които 1000 неосигурени. Практиката е неблагоприятна:

„Досега получавах 760 лева за неблагоприятни условия. Сега получавам 450 лева, защото плащат само за селото, в което имам разкрита практика, а не за съседните села, в които обслужвам хората по домете.“

Лекарите не получават помощ и от кметствата:

„В село Лясково, бях наела под наем кабинета. 10 години плащах наем, а една стотинка не дадоха да се сменят стъкла, ад се прекара вода и накрая се отказах. Кметствата не разполагат с достатъчно средства, за да се издържат самите те, а какво остава да правят такива жестове“.

Д-р Халид Ахмед е на 75 години и има около 500 здравно неосигурени пациенти. Не може да си позволи да плаща на медицинска сестра, защото пациентите му намалявали. Той е участвал в реформирането на здравната система в района. На въпрос защо лекарства могат да се купуват само между 8 и 17 часа в работни дни. Лекарят замълча, повдигна рамене и каза:

„Трудно е. Можем да направим кабинети в тези села, но зависи от броя на осигурените“.

Единственият млад лекар в района е д-р Санахат Мехмед. Тя обслужва 30 села, 7000 пациенти. Дошла е преди години случайно и за кратко, но останала:

„Аз вече 16 години работя. Свикнах с пациентите. Ние сме като едно семейство и аз не мога да ги зарежа.“

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


Вижте още

89 % от българите биха си купували продукти с наименованието „планински“

През този месец в Смолян ще бъде организирана публична, обществена дискусия за популяризирането на българските „планински“ продукти, тъй като чисто асоциативно, тези продукти се свързват най-вече с Родопите -  коментира българският евродепутат Момчил Неков. Според него, по този начин ще се популяризират планинските производители и преработватели, за..

публикувано на 16.01.19 в 13:46

Пиян водач удари автомобила си в шест паркирани коли в Кърджали

Шест паркирани автомобила били блъснати снощи около 21 часа на улица “Люлин“ в Кърджали от водач , управлявал след употреба на алкохол. Тестът на 47-годишен, който се движил с „Мерцедес“, отчел 2,73 промила. Шофьорът отказал кръвна проба за анализ. Задържан е за срок до 24 часа в Районното управление в Кърджали. Образувано е бързо производство и..

публикувано на 15.01.19 в 13:56

Наградиха огнебореца инспектор Ризван Кьоров, спасил ученик от Професионалната гимназия "Васил Левски"

Четирима огнеборци от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Кърджали бяха наградени с грамоти и купи като победители в областния етап на националния конкурс „Пожарникар на годината“. Областният управител Никола Чанев връчи отличията на комплексния победител главен инспектор Румен Стоянов, началник на РСПБЗН-Подкова. В..

публикувано на 15.01.19 в 09:57
Коли на пожарната и на полицията пред механотехникума в Кърджали.

Областната дирекция на МВР в Кърджали: Четири деца и две учителки са спасени от пожара със стълба от втория етаж

Сигнал за пожар в мазето на Професионалната гимназия „Васил Левски“ в Кърджали е подаден днес в 13,20 часа , съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР за произшествието днес следобед. По първоначални данни няма сериозно пострадали. Ученици, преподаватели и помощен персонал са напуснали сградата, а пристигналите полицаи и пожарникари..

публикувано на 11.01.19 в 15:20

Пожар в къща в Джебел унищожи покрив и имущество

Седем огнеборци с два противопожарни автомобила са гасили пожар в къща в Джебел снощи около 20 часа. Огънят тръгнал от комина на сградата и унищожил 160 кв. м покривна конструкция, два велосипеда, 50 пластмасови касетки и домашно имущество . Екип на РУ-Джебел е посетил мястото на произшествието. Няма данни за умишлен палеж, информират от МВР-Кърджали.

публикувано на 11.01.19 в 13:26

Задържаха 27-годишен в Кърджали за притежание на хероин

За незаконно притежаване на дрога 27-годишен е задържан в Районното управление в Кърджали. Мъжът бил проверен от полицаи вчера около 15 часа в областния град. Служителите на реда открили около 1 грам кафяво прахообразно вещество, което при тест реагирало на хероин. Наркотикът е иззет и е на съхранение в полицейското управление, а притежателят му..

публикувано на 11.01.19 в 10:56

В Припек изпратиха старата година с вечер на младите таланти

По традиция в село Припек изпратиха старата година с вечер на младите таланти в читалището, вплитайки в едно автентични народни обичаи и сценични импровизации на сюжети от съвремието. Проявата  бе в рамките на  Комуникационната стратегия на България за ЕС по повод европейската година на културното наследство и културното многообразие. Гост на..

публикувано на 03.01.19 в 13:03