Полк. Иван Чавдаров: Животът ми мина в Пожарната

Полковник Чавдаров, така го знаят и наричат и до днес колегите му от Пожарната. Нищо, че е пенсионер от 1997 година. Животът му е минал там. Близо 40 години е бил един от хората, които са водили борбата срещу огнената стихия в Кърджалийска област. Иван Чавдаров, доайен сред пожарникарите в Източните Родопи.

Никога не съм мислил, че ще работя в Пожарната. Моите познания в тази област бяха твърди оскъдни. Но така се стекоха обстоятелствата, че започнах работа и животът ми мина там, спомня си полковник Чавдаров. 

Първия ден, когато влиза в службата, тя се намира на ул. "Айваз Баба" 20, улицата, която се спуска от следствието надолу, е през април 1958 година. Началникът полк. Докузов и заместникът му полк. Желев, работят в една стая, а пожарната кола е една единствена. За сметка на това екипът бил страхотен, връща се назад в спомените Иван Чавдаров. То и тогава, и сега, винаги се е работело на екипна основа. В практиката ни винаги човек трябва да разчита някой да стои зад гърба му, казва ветеранът.

Чавдаров изпитва тази екипност още в първия пожар, в който участва - във временните бараки на язовир "Кърджали", където са настанени работниците и администрацията по време на строителството на язовирната стена. Докато спасява две деца от горящата барака, подът пропада и една огнена греда затиска ръката му. Тогава колегите му помагат, като извеждат него и детето и охлаждат и двамата. Престоява в болница двайсетина дни, а белег на китката и до днес му напомня, че е "белязан" за цял живот с любовта към професията.

Много са големите пожар в Кърджалийско, които е гасил и ръководил през годините Иван Чавдаров, но има ярък спомен за горския пожар край Тихомир през 70-те години на миналия век. Тогава вятърът духал в посока Гърция и е имало реална опасност огънят да стигне оттатък границата, а така страната ни да бъде въвлечена в политическа криза, тъй като отношенията с южната ни съседка не са били особено добри. Три дни продължило гасенето, впрегнати били войска, местни хора, доброволци. Въпреки тежкия терен и трудностите, успели, спрели огъня. А като разнищили случая се оказало, че от играчка е било на косъм да стане плачка. Искрата подпалили неволно местни, които празнували и след като се почерпили, решили да стрелят със сигнални пистолети по мишени - борови дървета...

И още пожари и кризисни ситуации помни Иван Чавдаров - като тези в сградата на Окръжния народен съвет до Дома на културата, в складовете за кожи на пазара, изпускането на гориво в Петролната база в Кърджали, опасността от взрив на вагон с амониева селитра на ж.п. гарата. И някога, и сега причините за възникването им не се различават - човешка небрежност, игра с огъня, че и умисъл, какъвто е имало в редица горски пожари, запалени през 80-те години, по време на т.нар. "Възродителен процес".

Още за спомените на ветерана-огнеборец, за научната страна на пожарникарската работа и за изобретенията и разработките, влезли в делника на и използвани и до днес, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с полк. Иван Чавдаров в звуковия файл.

Вижте още

Д-р Диана Вълчева: Не се създават нови молекули антибиотици

Остава висок броят на болните в пневмофтизиатричното отделение на многопрофилната болница "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. При 30 лежащо болни, 21 души се лекуват от пневмония. В някои случаи се касае за хора, дошли от труднодостъпни райони, които не могат да бъдат върнати обратно без лечение по родните им места. Началникът на отделението д-р..

публикувано на 13.02.19 в 18:06

Свещеник Ангелов: Изконното най-човешко чувство е да обичаме

В навечерието на 14 февруари, който у нас се свързва с Деня на влюбените, предаването "Вяра и живот" предложи християнската гледна точка към любовта. Разговорът по темата е със свещеник Ангел Ангелов от столичния храм "Св.София". От него разбираме защо "любовта е дълготърпелива и пълна с благост", защо тя е изначалното призвание на християните и..

публикувано на 11.02.19 в 11:10

Няма ръст на безстопанствените кучета в Кърджали, 401 са минали през приюта за година

Няма увеличение на на популацията на безстопанствени кучета в град Кърджали, тя остава постоянна в последните две години. Това съобщи за Радио Кърджали главният експерт в отдел Опазване на околната среда в общината Анжела Василева. Четиристотин и едно безстопанствени кучета са преминали през общинския приют в Кърджали в рамките на 2018 година...

публикувано на 08.02.19 в 18:55

Магдалена Ахчиева: Единност, съпричастност и подкрепа ни водеха през годините

Десети юбилеен конгрес провежда Конфедерацията на труда Подкрепа. Кърджали е представен със седемчленна делегация, водена от председателя на структурата Веселин Илиев. Това каза за Радио Кърджали дългогодишният лидер на Подкрепа в региона Магдалена Ахчиева, днес редовен синдикален член. На 8 февруари се навършват и 30 години от създаването..

публикувано на 08.02.19 в 18:38
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Зад БСП стои човешкият ресурс

Съвсем нормално е Сергей Станишев да е водач на листата на БСП за изборите за Европейски парламент, защото той е европеец номер 1 в България , заяви в интервю за Радио Кърджали областният председател на БСП Милко Багдасаров. Така той коментира предварителните нагласи сред голяма част от местните социалисти да дадат своите..

публикувано на 07.02.19 в 16:07

Фронтменът на КЕФ бенд Владимир Попов: Подкрепяйте младите музикални таланти

Фронтменът на най-популярната в момента кърджалийска рок група КЕФ бенд Владимир Попов стяга куфари за САЩ. Той не отива на турне, а емигрира. Защо един човек, който обича Кърджали и България, решава да започне нов живот и защо отвъд Океана? Ще се върнем години назад, за да научим как известният днес певец за малко да остане на поправителен..

публикувано на 06.02.19 в 14:15

Адлен Шефкет: Законът за горивата ще доведе до спокойствие в този бизнес

Законът за горивата винаги е стоял на дневен ред пред ДПС, защото той е част от политиката ни за изсветляване на сивата икономика и на борбата с контрабандата с горива. Приходите от акциз от горивата са най-големите в страната и за това трябва да се спре нелегалната търговия с горива. Това е важно за благосъстоянието на държавата. С..

публикувано на 04.02.19 в 16:21