Полк. Иван Чавдаров: Животът ми мина в Пожарната

Полковник Чавдаров, така го знаят и наричат и до днес колегите му от Пожарната. Нищо, че е пенсионер от 1997 година. Животът му е минал там. Близо 40 години е бил един от хората, които са водили борбата срещу огнената стихия в Кърджалийска област. Иван Чавдаров, доайен сред пожарникарите в Източните Родопи.

Никога не съм мислил, че ще работя в Пожарната. Моите познания в тази област бяха твърди оскъдни. Но така се стекоха обстоятелствата, че започнах работа и животът ми мина там, спомня си полковник Чавдаров. 

Първия ден, когато влиза в службата, тя се намира на ул. "Айваз Баба" 20, улицата, която се спуска от следствието надолу, е през април 1958 година. Началникът полк. Докузов и заместникът му полк. Желев, работят в една стая, а пожарната кола е една единствена. За сметка на това екипът бил страхотен, връща се назад в спомените Иван Чавдаров. То и тогава, и сега, винаги се е работело на екипна основа. В практиката ни винаги човек трябва да разчита някой да стои зад гърба му, казва ветеранът.

Чавдаров изпитва тази екипност още в първия пожар, в който участва - във временните бараки на язовир "Кърджали", където са настанени работниците и администрацията по време на строителството на язовирната стена. Докато спасява две деца от горящата барака, подът пропада и една огнена греда затиска ръката му. Тогава колегите му помагат, като извеждат него и детето и охлаждат и двамата. Престоява в болница двайсетина дни, а белег на китката и до днес му напомня, че е "белязан" за цял живот с любовта към професията.

Много са големите пожар в Кърджалийско, които е гасил и ръководил през годините Иван Чавдаров, но има ярък спомен за горския пожар край Тихомир през 70-те години на миналия век. Тогава вятърът духал в посока Гърция и е имало реална опасност огънят да стигне оттатък границата, а така страната ни да бъде въвлечена в политическа криза, тъй като отношенията с южната ни съседка не са били особено добри. Три дни продължило гасенето, впрегнати били войска, местни хора, доброволци. Въпреки тежкия терен и трудностите, успели, спрели огъня. А като разнищили случая се оказало, че от играчка е било на косъм да стане плачка. Искрата подпалили неволно местни, които празнували и след като се почерпили, решили да стрелят със сигнални пистолети по мишени - борови дървета...

И още пожари и кризисни ситуации помни Иван Чавдаров - като тези в сградата на Окръжния народен съвет до Дома на културата, в складовете за кожи на пазара, изпускането на гориво в Петролната база в Кърджали, опасността от взрив на вагон с амониева селитра на ж.п. гарата. И някога, и сега причините за възникването им не се различават - човешка небрежност, игра с огъня, че и умисъл, какъвто е имало в редица горски пожари, запалени през 80-те години, по време на т.нар. "Възродителен процес".

Още за спомените на ветерана-огнеборец, за научната страна на пожарникарската работа и за изобретенията и разработките, влезли в делника на и използвани и до днес, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с полк. Иван Чавдаров в звуковия файл.

Вижте още

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

За трудностите, но и невероятната емоция да свириш на божествения инструмент арфа, разказва младата инструменталистка Екатерина Шмидт, за която съм сигурна, че ще прослави един ден и България по световните сцени. Кати е наполовина българка, наполовина германка. Едва на 17 г. е, но още преди две години, през есента на 2016 г., е приета като..

публикувано на 23.09.18 в 17:18

Фестивал на науката за малки любопитковци в неделя

В неделя в Кърджали ще се проведе Фестивал на науката за деца. Организаторите обещават, че в рамките на 60 минути, в които децата ще ги посетят, ще преживеят нещо ново и вълнуващо! Щура лаборатория и Мобилен Планетариум   ще зарадват всички любознателни дечица. Всички участници ще имат възможността да наблюдават Научно шоу, ще хапнат..

публикувано на 21.09.18 в 11:40

Момчиловци отбелязва фестивалът на дълголетната напитка - киселото мляко

Момчиловци отбелязва  фестивалът на Киселото мляко – култура и традиции. Той се провежда под патронажа на Министерството на туризма на Република България. Здравето, дълголетието, богатството и красотата на българската планина ще бъдат прославени във фестивала, посветен на киселото мляко – един уникален български продукт, който и според съвременната..

публикувано на 17.09.18 в 18:29

В Чепеларе отбелязват "Хайдушки празници Капитан Петко Войвода"

  В  Чепеларе от 22 до 24 септември ще се проведат вторите "Хайдушки празници Капитан Петко Войвода". Чепеларци планират да дадат урок по родолюбие с живи картини от освободителната мисия на Капитан Петко Войвода, както и с хайдушки песни и изложба на исторически оръжия от националноосвободителните борби на българския народ и Руско-турската война..

публикувано на 17.09.18 в 17:55

С хоро на гроздобер в Минерални бани

Втори фолклорен фестивал на клубове за народни танци организира Фолклорен клуб „Славяни” със съдействието на община Минерални бани. Проявата ще се проведе от 21 до 23 септември в тези дни се провежда и празникът на минералната вода, здравето и красотата в община Минерални бани.  Още в петък в село Сусам ще се открие изложба-базар на местни..

публикувано на 17.09.18 в 17:09

Училището в Рани лист ще интегрира деца от етническите малцинства с европейски пари

Училището в село Рани лист днес посрещна своите 80 ученици. Услугата на образованието по нищо не отстъпва на тази в големия град. Учебното заведение работи и печели доста проекти с европейско финансиране. Днес школото разполага със стая за чужди езици, интерактивни дъски, дидактични игри и други.  Училището събира деца от селата Рани лист,..

публикувано на 17.09.18 в 15:50

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

За компютърната и по-скоро интернет зависимостта, новата епидемия на XXI-ви век, разговаряхме със Сезгин Бекир, клиничен психолог, психотерапевт, докторант в БАН по психология на личността, председател на Общинския съвет по наркотични вещества при Община Кърджали. Какви са симптомите, по които да познаем затъването в капана на..

публикувано на 16.09.18 в 18:22