Полк. Иван Чавдаров: Животът ми мина в Пожарната

Полковник Чавдаров, така го знаят и наричат и до днес колегите му от Пожарната. Нищо, че е пенсионер от 1997 година. Животът му е минал там. Близо 40 години е бил един от хората, които са водили борбата срещу огнената стихия в Кърджалийска област. Иван Чавдаров, доайен сред пожарникарите в Източните Родопи.

Никога не съм мислил, че ще работя в Пожарната. Моите познания в тази област бяха твърди оскъдни. Но така се стекоха обстоятелствата, че започнах работа и животът ми мина там, спомня си полковник Чавдаров. 

Първия ден, когато влиза в службата, тя се намира на ул. "Айваз Баба" 20, улицата, която се спуска от следствието надолу, е през април 1958 година. Началникът полк. Докузов и заместникът му полк. Желев, работят в една стая, а пожарната кола е една единствена. За сметка на това екипът бил страхотен, връща се назад в спомените Иван Чавдаров. То и тогава, и сега, винаги се е работело на екипна основа. В практиката ни винаги човек трябва да разчита някой да стои зад гърба му, казва ветеранът.

Чавдаров изпитва тази екипност още в първия пожар, в който участва - във временните бараки на язовир "Кърджали", където са настанени работниците и администрацията по време на строителството на язовирната стена. Докато спасява две деца от горящата барака, подът пропада и една огнена греда затиска ръката му. Тогава колегите му помагат, като извеждат него и детето и охлаждат и двамата. Престоява в болница двайсетина дни, а белег на китката и до днес му напомня, че е "белязан" за цял живот с любовта към професията.

Много са големите пожар в Кърджалийско, които е гасил и ръководил през годините Иван Чавдаров, но има ярък спомен за горския пожар край Тихомир през 70-те години на миналия век. Тогава вятърът духал в посока Гърция и е имало реална опасност огънят да стигне оттатък границата, а така страната ни да бъде въвлечена в политическа криза, тъй като отношенията с южната ни съседка не са били особено добри. Три дни продължило гасенето, впрегнати били войска, местни хора, доброволци. Въпреки тежкия терен и трудностите, успели, спрели огъня. А като разнищили случая се оказало, че от играчка е било на косъм да стане плачка. Искрата подпалили неволно местни, които празнували и след като се почерпили, решили да стрелят със сигнални пистолети по мишени - борови дървета...

И още пожари и кризисни ситуации помни Иван Чавдаров - като тези в сградата на Окръжния народен съвет до Дома на културата, в складовете за кожи на пазара, изпускането на гориво в Петролната база в Кърджали, опасността от взрив на вагон с амониева селитра на ж.п. гарата. И някога, и сега причините за възникването им не се различават - човешка небрежност, игра с огъня, че и умисъл, какъвто е имало в редица горски пожари, запалени през 80-те години, по време на т.нар. "Възродителен процес".

Още за спомените на ветерана-огнеборец, за научната страна на пожарникарската работа и за изобретенията и разработките, влезли в делника на и използвани и до днес, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с полк. Иван Чавдаров в звуковия файл.

Вижте още

Димитър Димов: Протестите ще продължат

В България сега протестират младите хора . Това опровергава твърденията, че зад тях стои БСП. Всички знаем, че партията застарява, а и никой не е чул тя да се подмладява . Зад младите хора, които днес са на улицата не стои политическа сила . Те са онези 40 процента, които до сега не гласуваха . Но явно вече видяха, че няма накъде..

публикувано на 21.11.18 в 16:00

В Момчиловци показват почит към семейството

Кметство и читалище отбелязват Денят на християнското семейство. Тази традиция съществува вече повече от 15 години в Момчиловци. На 23 ноември семейни двойки, отбелязващи 50-годишен юбилей  и новородени ще се съберат в Момчиловци за да отбележат Деня на Християнското семейство . За традицията, за сълзите от радост в очите на възрастните..

публикувано на 21.11.18 в 11:45

Димитър Георгиев - Дон Кихот на баскетбола в Кърджали

Преди дни кърджалийската общественост чу тревогата на мъжкия баскетболен отбор "Фаворит", която беше изразена от неговия капитан Владин Иванов. "Фаворитите" участват в първенството на Националната аматьорска лига като носят на екипите си името на Кърджали. Всички те искат баскетболът в града да просъществува, но се притесняват, че подрастващите не..

публикувано на 20.11.18 в 15:17

Георг Георгиев: Геополитическото място на България я прави желан партньор

В Деня на толерантността, Кърджали почете своите евреи. През 2018-та се навършват 105 години от масовото заселване на еврейски фамилии в нашия град. Заедно с българските бежанци от Кавала, Ксанти и Комотини пристигат и 50 семейства евреи. Отбелязани бяха и 75 години от спасяването на българските евреи от Холокост. Проявата бе организирана от Областна..

публикувано на 20.11.18 в 11:18

За "Прегръдката на Ангела" и ангелите около Джани

Актрисата Тезджан Ферад - Джани , която дълги години работеше в театъра в Кърджали, сега готви премиера на моноспектакъл в София. Датата вече е определена - 25 ноември в студио 5 на НДК . В спектакъла е засегната темата за насилието над жени, всъщност по този начин Джани се включва в каузата да помогне на тези жени, а екипът му е изцяло в женски..

публикувано на 19.11.18 в 15:24

„На чаршията, в чата" с Галина Стефанова

Тази седмица бях провокирана от пост във фейсбук на един млад човек да се замисля, за пореден път, как у нас повечето хора работят не това, за което са учили, а това, за което са намерили възможност. Едно време имаше такава народна дума: "Учи, мама, та да не работиш". Сега може би трябва да казваме на децата си: "Не учи, мама, та да..

публикувано на 19.11.18 в 14:21

Александър Симов: Хората не искат обяснения защо живеят зле

БСП не стои зад протестите на хората, но ги подкрепя. Това мнение изрази в интервю за предаването "Денят" на Радио Кърджали народният представител Александър Симов. Ако управляващите лежат на това разбиране, че протестите имат някаква политическа организация, това е жестока грешка, тъй като отказват да видят автентичните процеси, които се развиват..

публикувано на 15.11.18 в 13:06