Полк. Иван Чавдаров: Животът ми мина в Пожарната

Полковник Чавдаров, така го знаят и наричат и до днес колегите му от Пожарната. Нищо, че е пенсионер от 1997 година. Животът му е минал там. Близо 40 години е бил един от хората, които са водили борбата срещу огнената стихия в Кърджалийска област. Иван Чавдаров, доайен сред пожарникарите в Източните Родопи.

Никога не съм мислил, че ще работя в Пожарната. Моите познания в тази област бяха твърди оскъдни. Но така се стекоха обстоятелствата, че започнах работа и животът ми мина там, спомня си полковник Чавдаров. 

Първия ден, когато влиза в службата, тя се намира на ул. "Айваз Баба" 20, улицата, която се спуска от следствието надолу, е през април 1958 година. Началникът полк. Докузов и заместникът му полк. Желев, работят в една стая, а пожарната кола е една единствена. За сметка на това екипът бил страхотен, връща се назад в спомените Иван Чавдаров. То и тогава, и сега, винаги се е работело на екипна основа. В практиката ни винаги човек трябва да разчита някой да стои зад гърба му, казва ветеранът.

Чавдаров изпитва тази екипност още в първия пожар, в който участва - във временните бараки на язовир "Кърджали", където са настанени работниците и администрацията по време на строителството на язовирната стена. Докато спасява две деца от горящата барака, подът пропада и една огнена греда затиска ръката му. Тогава колегите му помагат, като извеждат него и детето и охлаждат и двамата. Престоява в болница двайсетина дни, а белег на китката и до днес му напомня, че е "белязан" за цял живот с любовта към професията.

Много са големите пожар в Кърджалийско, които е гасил и ръководил през годините Иван Чавдаров, но има ярък спомен за горския пожар край Тихомир през 70-те години на миналия век. Тогава вятърът духал в посока Гърция и е имало реална опасност огънят да стигне оттатък границата, а така страната ни да бъде въвлечена в политическа криза, тъй като отношенията с южната ни съседка не са били особено добри. Три дни продължило гасенето, впрегнати били войска, местни хора, доброволци. Въпреки тежкия терен и трудностите, успели, спрели огъня. А като разнищили случая се оказало, че от играчка е било на косъм да стане плачка. Искрата подпалили неволно местни, които празнували и след като се почерпили, решили да стрелят със сигнални пистолети по мишени - борови дървета...

И още пожари и кризисни ситуации помни Иван Чавдаров - като тези в сградата на Окръжния народен съвет до Дома на културата, в складовете за кожи на пазара, изпускането на гориво в Петролната база в Кърджали, опасността от взрив на вагон с амониева селитра на ж.п. гарата. И някога, и сега причините за възникването им не се различават - човешка небрежност, игра с огъня, че и умисъл, какъвто е имало в редица горски пожари, запалени през 80-те години, по време на т.нар. "Възродителен процес".

Още за спомените на ветерана-огнеборец, за научната страна на пожарникарската работа и за изобретенията и разработките, влезли в делника на и използвани и до днес, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с полк. Иван Чавдаров в звуковия файл.

Вижте още

Съдия Здравка Запрянова: Наясно съм с предизвикателствата, не ме е страх от трудности

Преди броени дни новоизбраният председател на Районния съд в Кърджали - съдия Здравка Запрянова, встъпи в длъжност. За първи път на подобна церемония в Кърджали присъства и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Какви са предизвикателствата, които стоят пред съдия Запрянова като председател на Районния съд? Първите задачи - те са..

публикувано на 24.06.19 в 16:19

Искра Урумова: Чудесата и магията са навсякъде около нас

Еньовден е празник, изпълнен с магия, най-вълшебният, най-тайнственият празник в нашия народен календар. От малка съм привлечена от силата на билките. Може би моите баби, моите родители са успели да възпитат в мен едно отношение към природата, към цветята, към билките, които са едно лекарство, което сме забравили. Около нас има всичко,..

публикувано на 24.06.19 в 15:18

Д-р Милчо Енчев: Жегите са опасни, рязко свалят кръвното налягане

Рязко се е увеличило търсенето на лекарска помощ заради здравословни проблеми, причинени от горещините. В кардиологичното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" всички легла са заети. Само за ден са приети три случая на колапс заради жегите, същата вечер е постъпил и пациент с инсулт, пак заради жегите. Това каза за Радио Кърджали кардиологът д-р..

публикувано на 21.06.19 в 17:16

Христо Кръстев: Оставихме нашата земя да пустее, работим чуждите ниви

Чакаларово е едно от най-големите села в община Кирково. Кметът Христо Кръстев е разтревожен, че земеделието и животновъдството умират и това принуждава хората да бягат в по-големите градове, а мнозина заминават в Европа, често направо емигрират. Как изглежда животът в селото, какви са проблемите на жителите му, защо нивите пустеят, а чакаларовци..

публикувано на 21.06.19 в 14:41

Кеворк Киркориян: Ние, арменците, от душа и сърце можем да дадем приятелство на всеки

Родителите му идват в България от Текирдаг, Турция. Той е роден в Хасково през 1919 година, но семейството му пристига в Кърджали, когато е на 5 години.Изучава обущарския занаят и днес, на почти 90 години, продължава да го упражнява. Кеворк Киркориян вероятно е най-възрастният работещ обущар в България. Неизменно до него е съпругата му Мариана,..

публикувано на 21.06.19 в 08:40

В Кърджали отбелязват Международния ден на йога с урок от индийска школа

В Кърджали ще бъде отбелязан 21 юни, Международен ден на йога . Денят се чества в почти целия свят по предложение на Организацията на обединените нации . Какво е йога - дали е само система от упражнения, или пък от дихателни практики и релаксация . Кои са състоянията, които се повлияват от йога и ефикасна ли е срещу паническите атаки...

публикувано на 21.06.19 в 09:15

Равда остава най-желаното място за летен ученически лагер

Базите на Ученически отдих и спорт са готови да посрещнат и тази година летуващите ученици. Въпреки че към дружеството към Министерството на образованието, се водят няколко морски бази, най-желана от децата си остава Равда . Те робуват на старата слава на курорта като летен морски лагер . За учениците почивката по линия на местния офис към..

публикувано на 20.06.19 в 14:00