Д-р Снежана Костова: Силантите пазят детските зъби от кариес

Снимка: Светослав Цветанов

От 4 септември започна новата кампания за силанизация на първите детски постоянни зъби за тази година. Тя се провежда вече за осма поредна година през есента, безплатна е и благодарение на нея десетки хиляди деца в цялата страна се предпазват от кариес. Продължава до края на ноември и обхваща деца от пет до осемгодишна възраст. В област Кърджали тринайсет стоматолози от областния град, Крумовград, Черноочене, Ардино и Кирково са ангажирани с акцията на министреството на здравеопазването и  Българския зъболекарски съюз. 
Малко предистория. През 2010 г. е проведено мащабно епидемиологично проучване на деца от три възрастови групи: на 5-6 години, 12 години и 18 години. Целта на проучването е да се установи разпространението и честотата на зъбния кариес, заболяванията на пародонта и зъбночелюстните деформации. От 28-те области в страната са прегледани общо 20 160 деца, по 720 деца от област.
Резултатите показват, че относителният дял на децата на 5-6 г. без кариес общо за страната е 29 %; на 12 г. е 21 %, а на 18 годишна възраст - 8 %. Над 2/3 от прегледаните деца на 12 и 18 годишна възраст имат различни по тежест зъбночелюстни деформации, които са предпоставка за влошаване на оралното здраве в по-късна възраст. Оралната хигиена е незадоволителна във всички изследвани възрастови групи, поради което е наложително подобряване на информираността на родителите и децата.
Това е началото на Националната програма за профилактика на орални заболявания на деца от 0 до 18 години. Днес, години по-късно силанизацията все повече става осмислена част от живота на родителите, които искат да защитят зъбките на своите деца.
Зъби, които ние силанизираме в момента, са най-уязвими към зъбен кариес. Зъбният емайл все още не е узрял, децата не са научени да спазват лична хигиена и от там идва развитието на зъбния кариес. Силантите предотвратяват точно това. Силантът трае около две години и е напълно достатъчен, за да предпази зъба. Няма изпиляване, което е свързано с болка. С машинката се работи само, за да се почистят зъбите с една четка, специална. Зъбът се обработва с разтвори, подсушава се, след това се нанася силантът (той е като кремче), светва се с една лампа и се втвърдява. Трябва да ви кажа, че имам наблюдения, откакто тече тази кампания, родителите, сякаш започнаха по-често да водят децата си. За съжаление има и родители, които не са чували до сега за кампанията, но пък има и такива, които още лятото почват да ме питат кога да доведат децата си, разказа за Радио Кърджали д-р Снежана Костова, регионален координатор на програмата в област Кърджали 
Още за смисъла от силанизация, за самата процедура, за ефектите от нея, чуйте в интервюто на Станислава Георгиева с д-р Снежана Костова в звуковия файл.

Вижте още

Димитър Димов: Протестите ще продължат

В България сега протестират младите хора . Това опровергава твърденията, че зад тях стои БСП. Всички знаем, че партията застарява, а и никой не е чул тя да се подмладява . Зад младите хора, които днес са на улицата не стои политическа сила . Те са онези 40 процента, които до сега не гласуваха . Но явно вече видяха, че няма накъде..

публикувано на 21.11.18 в 16:00

В Момчиловци показват почит към семейството

Кметство и читалище отбелязват Денят на християнското семейство. Тази традиция съществува вече повече от 15 години в Момчиловци. На 23 ноември семейни двойки, отбелязващи 50-годишен юбилей  и новородени ще се съберат в Момчиловци за да отбележат Деня на Християнското семейство . За традицията, за сълзите от радост в очите на възрастните..

публикувано на 21.11.18 в 11:45

Димитър Георгиев - Дон Кихот на баскетбола в Кърджали

Преди дни кърджалийската общественост чу тревогата на мъжкия баскетболен отбор "Фаворит", която беше изразена от неговия капитан Владин Иванов. "Фаворитите" участват в първенството на Националната аматьорска лига като носят на екипите си името на Кърджали. Всички те искат баскетболът в града да просъществува, но се притесняват, че подрастващите не..

публикувано на 20.11.18 в 15:17

Георг Георгиев: Геополитическото място на България я прави желан партньор

В Деня на толерантността, Кърджали почете своите евреи. През 2018-та се навършват 105 години от масовото заселване на еврейски фамилии в нашия град. Заедно с българските бежанци от Кавала, Ксанти и Комотини пристигат и 50 семейства евреи. Отбелязани бяха и 75 години от спасяването на българските евреи от Холокост. Проявата бе организирана от Областна..

публикувано на 20.11.18 в 11:18

За "Прегръдката на Ангела" и ангелите около Джани

Актрисата Тезджан Ферад - Джани , която дълги години работеше в театъра в Кърджали, сега готви премиера на моноспектакъл в София. Датата вече е определена - 25 ноември в студио 5 на НДК . В спектакъла е засегната темата за насилието над жени, всъщност по този начин Джани се включва в каузата да помогне на тези жени, а екипът му е изцяло в женски..

публикувано на 19.11.18 в 15:24

„На чаршията, в чата" с Галина Стефанова

Тази седмица бях провокирана от пост във фейсбук на един млад човек да се замисля, за пореден път, как у нас повечето хора работят не това, за което са учили, а това, за което са намерили възможност. Едно време имаше такава народна дума: "Учи, мама, та да не работиш". Сега може би трябва да казваме на децата си: "Не учи, мама, та да..

публикувано на 19.11.18 в 14:21

Александър Симов: Хората не искат обяснения защо живеят зле

БСП не стои зад протестите на хората, но ги подкрепя. Това мнение изрази в интервю за предаването "Денят" на Радио Кърджали народният представител Александър Симов. Ако управляващите лежат на това разбиране, че протестите имат някаква политическа организация, това е жестока грешка, тъй като отказват да видят автентичните процеси, които се развиват..

публикувано на 15.11.18 в 13:06