Д-р Снежана Костова: Силантите пазят детските зъби от кариес

Снимка: Светослав Цветанов

От 4 септември започна новата кампания за силанизация на първите детски постоянни зъби за тази година. Тя се провежда вече за осма поредна година през есента, безплатна е и благодарение на нея десетки хиляди деца в цялата страна се предпазват от кариес. Продължава до края на ноември и обхваща деца от пет до осемгодишна възраст. В област Кърджали тринайсет стоматолози от областния град, Крумовград, Черноочене, Ардино и Кирково са ангажирани с акцията на министреството на здравеопазването и  Българския зъболекарски съюз. 
Малко предистория. През 2010 г. е проведено мащабно епидемиологично проучване на деца от три възрастови групи: на 5-6 години, 12 години и 18 години. Целта на проучването е да се установи разпространението и честотата на зъбния кариес, заболяванията на пародонта и зъбночелюстните деформации. От 28-те области в страната са прегледани общо 20 160 деца, по 720 деца от област.
Резултатите показват, че относителният дял на децата на 5-6 г. без кариес общо за страната е 29 %; на 12 г. е 21 %, а на 18 годишна възраст - 8 %. Над 2/3 от прегледаните деца на 12 и 18 годишна възраст имат различни по тежест зъбночелюстни деформации, които са предпоставка за влошаване на оралното здраве в по-късна възраст. Оралната хигиена е незадоволителна във всички изследвани възрастови групи, поради което е наложително подобряване на информираността на родителите и децата.
Това е началото на Националната програма за профилактика на орални заболявания на деца от 0 до 18 години. Днес, години по-късно силанизацията все повече става осмислена част от живота на родителите, които искат да защитят зъбките на своите деца.
Зъби, които ние силанизираме в момента, са най-уязвими към зъбен кариес. Зъбният емайл все още не е узрял, децата не са научени да спазват лична хигиена и от там идва развитието на зъбния кариес. Силантите предотвратяват точно това. Силантът трае около две години и е напълно достатъчен, за да предпази зъба. Няма изпиляване, което е свързано с болка. С машинката се работи само, за да се почистят зъбите с една четка, специална. Зъбът се обработва с разтвори, подсушава се, след това се нанася силантът (той е като кремче), светва се с една лампа и се втвърдява. Трябва да ви кажа, че имам наблюдения, откакто тече тази кампания, родителите, сякаш започнаха по-често да водят децата си. За съжаление има и родители, които не са чували до сега за кампанията, но пък има и такива, които още лятото почват да ме питат кога да доведат децата си, разказа за Радио Кърджали д-р Снежана Костова, регионален координатор на програмата в област Кърджали 
Още за смисъла от силанизация, за самата процедура, за ефектите от нея, чуйте в интервюто на Станислава Георгиева с д-р Снежана Костова в звуковия файл.

Вижте още

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

За трудностите, но и невероятната емоция да свириш на божествения инструмент арфа, разказва младата инструменталистка Екатерина Шмидт, за която съм сигурна, че ще прослави един ден и България по световните сцени. Кати е наполовина българка, наполовина германка. Едва на 17 г. е, но още преди две години, през есента на 2016 г., е приета като..

публикувано на 23.09.18 в 17:18

Фестивал на науката за малки любопитковци в неделя

В неделя в Кърджали ще се проведе Фестивал на науката за деца. Организаторите обещават, че в рамките на 60 минути, в които децата ще ги посетят, ще преживеят нещо ново и вълнуващо! Щура лаборатория и Мобилен Планетариум   ще зарадват всички любознателни дечица. Всички участници ще имат възможността да наблюдават Научно шоу, ще хапнат..

публикувано на 21.09.18 в 11:40

Момчиловци отбелязва фестивалът на дълголетната напитка - киселото мляко

Момчиловци отбелязва  фестивалът на Киселото мляко – култура и традиции. Той се провежда под патронажа на Министерството на туризма на Република България. Здравето, дълголетието, богатството и красотата на българската планина ще бъдат прославени във фестивала, посветен на киселото мляко – един уникален български продукт, който и според съвременната..

публикувано на 17.09.18 в 18:29

В Чепеларе отбелязват "Хайдушки празници Капитан Петко Войвода"

  В  Чепеларе от 22 до 24 септември ще се проведат вторите "Хайдушки празници Капитан Петко Войвода". Чепеларци планират да дадат урок по родолюбие с живи картини от освободителната мисия на Капитан Петко Войвода, както и с хайдушки песни и изложба на исторически оръжия от националноосвободителните борби на българския народ и Руско-турската война..

публикувано на 17.09.18 в 17:55

С хоро на гроздобер в Минерални бани

Втори фолклорен фестивал на клубове за народни танци организира Фолклорен клуб „Славяни” със съдействието на община Минерални бани. Проявата ще се проведе от 21 до 23 септември в тези дни се провежда и празникът на минералната вода, здравето и красотата в община Минерални бани.  Още в петък в село Сусам ще се открие изложба-базар на местни..

публикувано на 17.09.18 в 17:09

Училището в Рани лист ще интегрира деца от етническите малцинства с европейски пари

Училището в село Рани лист днес посрещна своите 80 ученици. Услугата на образованието по нищо не отстъпва на тази в големия град. Учебното заведение работи и печели доста проекти с европейско финансиране. Днес школото разполага със стая за чужди езици, интерактивни дъски, дидактични игри и други.  Училището събира деца от селата Рани лист,..

публикувано на 17.09.18 в 15:50

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

За компютърната и по-скоро интернет зависимостта, новата епидемия на XXI-ви век, разговаряхме със Сезгин Бекир, клиничен психолог, психотерапевт, докторант в БАН по психология на личността, председател на Общинския съвет по наркотични вещества при Община Кърджали. Какви са симптомите, по които да познаем затъването в капана на..

публикувано на 16.09.18 в 18:22