Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирила Ангелова: Сладкарското изкуство се овладява със сърце



А сега искам да ви представя една жена, която е от Кърджали, но мечтите й стигат много по-далеч и така, авантюристично заминава за Лондон.
Там пребивава четири години. Това е  Кирила Ангелова. В мъгливата държава тя усъвършенства кулинарните си умения, и по-специално сладкарското изкуство, макар и да не работи в тази сфера. Работата й в известна верига хотели я среща със звезди на Холивуд като Уил Смит и Арнолд Шварценегер, както и с други известни личности като роклегендата Джон Бон Джоуви, Джъстин Тимбърлейк и Дейвид Бекъм.
Всичко, което е научила в сладкарството, идва от вътрешното й усещане, от стремежа й да зарадва хората и да създава красота. Кирила следи редица кулинарни блогове, години наред събира рецепти, била е и на курс по сладкарство. Сега, благодарение на спечелена награда, е на път да осъществи своята мечта за малка пекарна в Кърджали. Родопчанката решава да превърне любовта си към красотата в кулинарна мечта. Благодарение на своя естетитечески усет и на грижата си към хората, тя създава сладкарски изделия, които приличат на произведения на изкуството. А заради нейната упоритост, хобито се превръща в реалност и скоро ще стане малка предприемаческа авантюра.


Р.П. - Кажи ни първо какво те отведе в мъгливата европейска държава, колко време живя там?

К.А. - Искам първо да поздравя слушателите на твоето предаване, "Вкусен следобед"  и да ти благодаря, че ме покани да участвам в тази приятна дискусия. Моето отиване в Англия беше доста авантюристично. Покани ме, една добрата позната, бих казала, да пътувам с нея и да се опитам да променя по някакъв начин живота си, ежедневието си. Пробвах, беше интересно, трудно съответно, но пък това ми разшири кръгозора, светоусещането. По принцип всяко едно пътуване извън граница, ти носи колкото негативи, толкова и позитиви, защото успяваш да се срещнеш с хора различни, техния начин на живот, културата и така обогатяваш своя кръгозор.

Р.П. - С какво е характерна английската кухня, например едно традиционно меню за обяд какво включва?

К.А. - Английската кухня по принцип не е кухня, която се слави с шедьоври и с храна, която може да е популярна. Но имат продукти, които съответно наистина са много приети. Например популярни са малките кексчета - мъфини, къпкейкове... Те се приготвят и са навсякъде почти и мисля, че са популярни дори и в нашата кулинария...

Р.П. Сандвичи също май се ядат на обяд?

К.А. - Популярна е по-скоро английската закуска. Тя се състои от боб, яйце, и така наречените сосиджис-наденички. След това обядът им е по принцип по-лек, оттам идва и традицията с чая. Чаят се консумира почти ежедневно, но има една традиция, която идва от векове назад. Да се пие чай следобед, в пет следобед и има съответно цял ритуал.

Р.П. - С какво пият чай англичаните?

К.А. - Англичаните пият обикновено черен чай и при всички случаи го пият с мляко. Има една дилема. Дали първо да се налее млякото или чая, или обратното. Съответно, английската кралица е привърженичката на идеята първо да се налее чая,  и след това млякото.

Р.П.- Какво е значението на този ритуал?

К.А.- Не знам какво е значението, но това за тях това е нещо интересно, провокативно.  Всъщност ритуалът е придружен с това, че пиейки чай, може да консумираш определен тип закуски и храна, които се сервират задължително на триетажна поставка. На първия етаж са малки тип сандвичи, след това идват коните - малки кръгли тестени тип курабийки със стафиди и ядки. На третия етаж идват къпкейвете, пралините, малки сладкишчета.

Р.П.- Знаем, че там постоянно вали. Тук се случиха две-три дъждовни години и хората споделят, че се чувстват подтиснати. Живеем в града на слънцето. Отрази ли ти се дъжда в Англия на настроението?

К.А. Разбира се, ние идваме от слънчеви страни, където през по-голяма част от годината сме на слънце. И особено в Кърджали. Но там се сблъсках с един необичаен климат, който е влажен, постоянно, почти всеки ден вали. Това, че няма слънце, доста подтиска и те кара да се чувстваш некомфортно. Отпътуваш занякъде, дори за малко, за да можеш да заредиш батериите. На място, където има повече слънце.

Р.П. Как се запали по сладкарството, нека да я оставим тази мрачна тема, за климата.

К.А.- Аз съм човек, който има едно усещане, една любов към приложните изкуства и към изобразителните изкуства. Така се случи, че не успях да се реализирам в тази сфера, но в мен остана това усещане за естетика, преклонение пред красотата. То преля в направата на печива и сладкиши.

Нека чуем разговора с Кирила Ангелова, която познавам покрай прекрасните й синове Антоний и Райко.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33