Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Айлин Адем: В САЩ не видях детски кариеси

Снимка: Радио Видин

Разпространението на кариеси в детска възраст в област Кърджали е над 95 процента, двегодишни са с развалени зъби, а нерядко се срещат деца на 9 - 10 години, които вече имат извадени постоянни зъби заради недобра устна профилактика. Тази тежка статистика съобщи за Радио Кърджали стоматологът д-р Айлин Адем. За сравнение в щата Тексас в САЩ, където е била на обучение през пролетта, не е видяла нито един кариес на дете.

За да бъде толкова добре положението в Америка, тези хора са положили усилия, включително и държавата. Там е застъпена профилактиката и профилактиката при деца е безплатна. Там се заплаща лечението. В нашата страна, за съжаление, профилактиката не е застъпена. В САЩ не видях детски кариеси. Там не видях и кариеси на 20-25-годишни младежи, което тук почти не се среща. Профилактиката в САЩ се изразява в това, че денталният лекар се среща още с бременната и обяснява как трябва да се грижи за себе си, какви храни да приема. След това се среща с новороденото и има назначени безплатни прегледи периодично. Те също имат и почистване на зъбите, което е безплатно до 21-годишна възраст, което в България, за съжаление, не е застъпено, коментира д-р Айлин Адем впечатленията си от обучението в САЩ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Смолянските села Тарън, Подвис и Ровино ще бъдат без вода днес

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 13:49

Добромир Якимов: Хубаво е да се помисли за професионални преброители

Хубаво би било да се помисли за професионални преброители, които да облекчат работата на секционнните избирателни комисси, защото там стават най-много грешки. Това каза в ефира на Радио Кърджали председтелят на избирателната комисия в Хасково за евровота, парламентарните избори и частичните местни избори за съветници адвокат Добромир Якимов. Както..

публикувано на 25.04.24 в 13:36

Росен Желязков вече не е председател на Народното събрание

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", "против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.  Проектът на решение беше внесен и подписан вчера от народните..

публикувано на 25.04.24 в 11:55

В Смолян избирателите за Европарламент са повече от тези за Народно събрание

97 070  са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107  избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян Таня Светлинова...

публикувано на 25.04.24 в 10:15

Запалиха огъня на "Южна пролет" в Хасково за 52-ри път

Лауреатът от 2011 година Иван Ланджев запали огъня на 52- то издание на литературните дни “Южна пролет“в Хасково.  Ладжев направи своя дебют преди 13 години точно на фестивала в Хасково. Авторът днес призна, че е на прага на своя втори важен дебют в живота, тъй като му предстои да стане родител. Ланджев призна, че наградата през 2011 година е..

публикувано на 25.04.24 в 09:11

Забрана на рекламата на хазарт в медиите разглеждат депутатите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:34

Облаци и захлаждане

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 25 април.  В четвъртък през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно. Ще има валежи от дъжд, на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има..

публикувано на 25.04.24 в 07:50