Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Момчиловци се проведе 4-то издание на фестивала на киселото мляко (снимки)


Празникът на киселото мляко в Момчиловци се откри с химна на Родопите - "Бела съм бела юначе', а гостите от Китай бяха посрещнати по традиция с пита и мед под съпровода на родопски каба гайди. След което кмета на Момчиловци Сийка Суркова от сцената, приветства с добре дошли гостите и даде началото на фестива. След кмета на селото, на сцената се качиха и партьорите от Китай. 
През първия ден бяха връчени сертификатите на успешно завършилите курса по китайски език от Момчиловци. Тази година те бяха 20 души. Труден за изучаване ли е китайският език, попитахме Станка Анасташова една от успешно завършилите курса : 
Никак не е лесен, но определено е много забавен. Това е език на философията.  
От кога са връзките на Момчиловци с далечната азиатска държава ни разказва Васка Маврудиева секретар на читалище "Светлина" село Момчиловци. 
От 2009 г. гостуват китайци при нас. Най-напред малки групи, които снимаха дълголетници, проучваха изобщо начинът на живот в Момчиловци и в Родопите. По техни изследвания най-много дълголетници има в Родопите и това се дължи на киселото мляко.
Сред Официалните гости от българска страна бяха кмета на община Смолян Николай Мелемов, областният управител Недялко Славов, заместник министъра по туризма Любен Кънчев, народния представител от Смолян Дора Янкова и Евро депутатът Момчил Неков. 
През втория ден на празника се проведе и националния конкурс „Мис Родопи“ - Кралица на киселото мляко 2018. Тази година титлата грабна17 - годишната македонка Любослава Аспарухова от Благоевград. Тя получи короната от миналогодишната победителка в конкурса Славена Георгиева, и ваучер от 3 000 лв. 
В неделния ден  Кебап с телешко месо и фасул сготви Ути Бъчваров за 700 гости на Фестивала на киселото мляко. Известният готвач нарече ястието момчиловски кебап, а в него вложи 65 кг. обезкостено телешко месо, 20 кг. фасул, чувал моркови, чувал  лук, целина и джоджен. Приготовлението на вкусната гозба започна от  ранни зори, за да е готов на обяд. Паралелно с раздаването на кебапа, се проведе и  конкурс за кулинарни специалитети. Наградата за най-вкусно ястие спечели Мария Никова, която приготви агнешко печено. Цветка Радкова бе отличена за плодовия си щрудел с мед, дюли  и орехи. Третото място бе за фунийките с пълнеж от кисело мляко, краставици и копър на Добринка Желязкова. Организаторите излъчиха и тазгодишният най-добър производител на кисело мляко. Престижният приз  бе присъден на Сийка Гаджева. Един от най-атрактивните моменти в програмата на празника бе надпиването с айрян. В надпреварата се включиха  11   участници, като най-бърз бе Стойчо Янев, който грабна първа награда. Бяха връчени наградите на най-малките участници в конкурса за детска рисунка 1-во място бе за Памела Ботева. 
Как приемат празника на киселото мялко жителите на Момчиловци разказва кемета Сийка Суркова. 
В културния календар на Момчиловци има много празници, но фестивала на киселото мляко е най-пищният ни празник. Всичко разбира се е свързано с бюджета на един празник. За този имаме бюджет, който видимо реализира по-добра програма, тъй като се спонсорира и от производителите на кисело мляко в Китай. Аз мисля, че жителите на Момчиловци са щастливи, че точно този празник на клиселото мляко се провежда тук в Момчиловци. Всички знаем историята на празника - заради киселото мляко, което се произвежда в Шанхай с марка "Момчиловци". 
В края на фестивалната програма, гостите от Китай получиха сертификати за дълголетие. „Вие сте нашите приятели и  посланици на Момчиловци и на България в Китай. Надявам се да разкажете на всички ваши приятели как сме ви посрещнали, колко хубаво е тук. Препоръчайте им и те да посетят Момчиловци и да видят всичко това, което сте преживели тук вие. Благодарим ви и за това, че направихте така, че и ние да се докоснем до вашето изкуство и култура“. С тези думи председателят на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай Иван Тодоров се обърна към гостите от далечната страна, с поканата да посетят празника и следващата година.
Целият репортаж Божидар Чолаков от фестивала на киселото мляко в Момчиловци може да чуете в прикрепения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 автора са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех на..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56