Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова


Вие сте с предаването "Вкусен следобед" и с мен, Радка Петкова по лежерно време, в неделя следобяд. Радиото може да бъде фон на всяка дейност, а ако и през това време научаваме нещо интересно и си отдъхваме, това може да бъде ни носи само усмивки.
Отмина и тази неделя, а в календара на община Кърджали се усеща вече задаващият се празник, Деня на Кърджали. Имаше премиера на театъра при пълна зала, в читалището бе представено творчеството на носителката на европейска награда за литература Бианка Бечева с кърджалийски корен. А милите дами от клуб "Ахридос", празнуваха творческия си юбилей, като представиха диска "Нежна носталгия " на дамска вокална група "Ахрида". Всичко това - през изтеклата седмица.
В първата част от предаването ще чуем песни от първия диск на вокалната група, подготвен специално за деня на Кърджали. Представянето му съвпадна и с деня на музиката и поезията, а в същото време и с деня на кафето в Япония. Но не на кафе, а на чаша вино, рождения си ден отпразнуваха две от дамите от вокалния състав. Така, на музикалната среща "Да запеем с приятели" се срещнаха носталгията, романтиката, празника и златната есен.
Преди представянето на диска, успях да уловя вълнуващи думи на ръководителя на състава Гергина Стаматова и на двама от доайените на старата градска песен в Кърджали - Никола Радиков и Руска Мюфтиева.
След това, ще направим лек завой, към родопската красота из околностите на Кърджали. Фотографът от Нешънъл Джиографик Радослав Първанов отново дойде на гости в Източните Родопи. Този път той снима кадри от меандрите на река Арда. С тях ще бъде издаден календар като част от Националния представител проект "Аз съм българка" и за българите зад океана.
Тук ще поднеса и нашата кулинарна изненада. Тя ще бъде с дъх на бадеми.
Във втората част от предаването, ще се потопим в атмосферата на "Езерото" - роман, донесъл на авторката си Наградата за литература на Европейския съюз. Авторката, Бианка Белова, е чехкиня с български произход. Тя има кърджалийски корен, баща й Бечо Бечев от 25 години живее в Прага.
„Езерото“ е роман за душевното израстване и търсенето на истинския смисъл на живота.
То се намира някъде в затънтена Азия и е дълбоко замърсено. Според самата Бианка Белова романът й е „пример какво ще стане, когато човекът поема в ръцете си историята на света и я приспособява към своите нужди“.
След това правим рязък завой, буквално, защото ще си говорим кои са по-добри зад волана - жените или мъжете.
Бъдете с "Вкусен следобед"!


А ЕТО И РЕЦЕПТАТА В ТОЗИ ЕПИЗОД НА "ВКУСЕН СЛЕДОБЕД", ТЯ УХАЕ НА
БАДЕМИ
Кулинарната ни изненада идва от времената, когато хората са се обличали елегантно, говорили са си изискано, а романтиката и чистотата на отношенията са превърнати в стил на живот. И сега, понеже ни става сладко-горчиво, ви предлагам една напитка с дъх на бадеми.  
Италианците си имат ликьор "Амарето", който се прави от бадеми и кайсиеви ядки. Зад него стои романтичната история за художник и вдовица, която му засвидетелствала любовта си с бутилка ароматно бренди.
Нашият бадемов аперитив е легендарна напитка от годините на социализма, оцеляла и до днес, зад която стоят романтичните спомени на мнозина, които са били млади по това време.


Освен като по-лека алтернатива на твърдия алкохол и за приготвяне на коктейли, в кулинарията той се използва и като съставка за сладкиши - например мраморен кекс.

ЗА МРАМОРЕН КЕКС С БАДЕМОВ АПЕРИТИВ СА ВИ НУЖНИ:
  2 грама сол
  2 супени лъжици какао
  1 супени лъжици бакпулвер
  2 чаени чаши брашно
  1 чаени лъжици бадемов аперитив
  1 ванилия
  1 чаена чаша олио
  1 чаена чаша прясно мляко
  1 чаена чаша захар
  4 яйца

В купа разбиваме яйцата със захарта до пухкава смес. Прибавяме млякото, олиото, ванилията и бадемовия аперитив.
Пресяваме брашното с бакпулвера и прибавяме към сместа. Разделяме сместа на две части, като едната я оцветяваме с какао.
В центъра на тава слагаме 3 супени лъжици от едната смес, след това от другата и така редуваме до изчерпването им. Печем в предварително загрята фурна, на 180 градуса около 40 минути.
След като извадим кекса от фурната, го оставяме за 10 минути да поизстине и след това го режем.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър в стария Златоград

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър по калдаръмените улици на стария град в Златоград, но организаторите са предвидили друго.  Bъзcтaнoвĸa „Xaйдyти бpaнят мecтнoтo нaceлeниe“ щe ce пpeдcтaви нa 4 мapт в Eтнoгpaфcĸия ĸoмплeĸc в Злaтoгpaд Дpaмaтизaциятa щe ce paзигpae cpeд ecтecтвeния дeĸop нa ĸaлдъpъмитe нa..

публикувано на 03.03.23 в 11:05
Пататник

Кулинарно изложение на традиционни родопски ястия в Рудозем

На 1 април миньорския град Рудозем празнува Световния ден на хумора, сатирата, фолклора и изкуствата. За тази цел общината подготвя богата програма от карнавално шествие, изложба, хумористични скечове, хора, кулинарно изложение и прожекция на комедиен филм. Веселието започва от 10 часа и ще продължи до късно вечерта. Кулинарното изложение ще..

публикувано на 29.03.22 в 09:55

COVID-19: Пристигат първите ваксини за деца до 11 години

Пристига първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 42 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна. Причината - флаконите от тази ваксина съдържат по десет дози, затова медиците трябва..

публикувано на 20.12.21 в 13:29

Безплатният предизборен диспут на Радио Кърджали ще се проведе на 19 октомври

ДИСПУТИ Диспутите в Радио Кърджали се провеждат по реда на жребия, изтеглен в ЦИК, в изнесено студио в Дома на културата. Безплатен диспут - на 19.10.2021 г. от 10:10 до 12:00 ч. във времето на сутрешния блок „След първото кафе“. Тема: „Развитието на Източните Родопи през погледа на политическите сили. Нови работни места,..

обновено на 15.10.21 в 11:24

59 са новозаразените с Kovid-19 в трите най-южни области на България

32 са новите случаи на Ковид-19 в област Хасково, в Смолян – 15, в Кърджали – 12. 1368 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 5,11 на сто от направените 26 727 теста. Със 152 пациенти е повишен броят на хоспитализираните, в сравнение с предходното..

публикувано на 21.08.21 в 11:51

Индексация на базата на пенсиите обеща водачът на листата на БСП в Кърджали Велизар Енчев

Водач на листата на "БСП за България" в Кърджали е Велизар Енчев. Той е дипломат, университетски преподавател, журналист, бивш офицер от външното разузнаване и бивш депутат и учредител и председател на Движение за радикална промяна „Българската пролет“.    Индексация, т.е. увеличаване на базата на пенсиите, обеща Велизар Енчев. Като говорител на..

публикувано на 09.06.21 в 15:32

COVID-19: Безопасно ли е комбинирането на два типа ваксини?

Властите в България излязоха с конкретни рекомендации за употребата на ваксината на „Астра3енека", след като Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е възможна връзка между тази ваксина и необичайни тромбози. Световната здравна организация посочи, че към момента рискът от такива реакции се оценява на приблизително 1 на 250..

публикувано на 27.04.21 в 12:07