Виолета Петрова: Да бъдеш дърворезбар е майсторство и изисква много труд, въображение и време


За дърворезбата може да се говори като за приказка върху дърво. Това е едно необятно като форма на изразяване изкуство. Човек може да остане в плен на дървопластиката цял един живот. Прави се върху дърво от дъб, липа, орех, елша, дива круша, дрян и явор. Виолета Петрова от Момчиловци, която заедно с Николай Шукеров, Николай Цветков и Петър Пичуров правят иконостаси за много църкви и манастири в България. Виолета ме кани в дома си, за да ми покаже творбите на баща й, от където е наследила този занаят. Във всяка стая има красиво резбовани скринове, мебели, дори тавана. Всичко това създава една топлота и уют в този дом. Ценното тук е, че всичко това е правено на ръка без да е използвана техника. Първата им поръчка преди години е била за владишки трон за църква в Пампорово. През годините започват да валят поръчки за иконостаси за църкви в Златоград, Пловдив, Смолян, София, Ловеч, Кръстова гора. Дори съркофазите в които лежат костите на баташките мъченици са дело на Виолета и колегите й. Всичко това тя е събрала в фотоалбум, който разглеждаме докато си говорим с Виолета Петрова. 
Чуйте повече в прикачения файл. 

Галерия

Вижте още

Кметът на община Крумовград Себихан Мехмед: Напролет започваме пълна реконструкция на градския площад

Разговорът на Петя Тенева с кмета на община Крумовград Себихан Мехмед бе част от инициативата за поредица срещи с общинските кметове в областта за работата им през отминаващата 2018 година. Какво се случи през нея в Крумовград и какво предстои през идващата 2019-а? Това беше един от въпросите към общинския кмет. Какви строително-монтажни работи..

публикувано на 17.12.18 в 12:39
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева в студиото на Радио Кърджали

В студиото на Радио Кърджали Красимир Ангелов разговаря с председателя на Народното събрание и депутат от ГЕРБ от кърджалийския избирателен район Цвета Караянчева. Акцентите, които обсъдиха са промените в изборното законодателство и идеята на президента Румен Радев за видеонаблюдение и машинно гласуване на изборите. Машинното гласуване ще бъде..

публикувано на 17.12.18 в 11:37

Коледна комета в небето тази нощ

Най-ярката комета за тази година ще премине най-близо до Земята тази нощ, 16 декември. Това е кометата 46Р/Виртанен. На цвят тя е синкава и има малка тънка опашка. Кометата е с орбитален период около Слънцето от 5 години и 4 месеца. Спада към семейството комети на Юпитер, затова орбитата й и орбиталният ѝ период не са постоянни величини, а зависят..

публикувано на 16.12.18 в 13:37

"Интернешънъл Пауър Съплай" стана инвеститор на годината в област Кърджали

"Интернешънъл Пауър Съплай"  АД стана инвеститор на годината в класацията на КРИБ - Кърджали за 2018-та. Управителят й Вели Шакир получи наградата от председателя на бизнес организацията Лазар Попов и връчи от своя страна сертификата на фирмата за инвеститорски клас "А" на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. "Интернешънъл Пауър Съплай" АД ще..

публикувано на 14.12.18 в 14:51

Кметът на Ардино Ресми Мурад: Най-важните ни проекти са свързани с пряката грижа към хората

Кметът на община Ардино Ресми Мурад бе гост в студиото на радио Кърджали като част от поредицата интервюта с общинските ръководители в края на 2018-а. Той обобщи как е  преминала за общината изтичащата година, за успехите, проблемите и решенията им, както и за някои проекти - настоящи и бъдещи. Използва ефира на радиото и за да поздрави своите..

публикувано на 13.12.18 в 13:24

Кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман: Водим преговори с фирма за преработка на тютюн

В студиото на сутрешния блок "След първото кафе" на радио Кърджали с водещ Валентина Иванова гостува кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман като част от поредицата от интервюта с кметове на областта в края на 2018-а година. Поводът бе да сподели за хубавите и лошите неща за общината, за реализираните, но и за нерелеазираните проекти и идеи. Част..

публикувано на 11.12.18 в 12:47

„На чаршията, в чата" с Галина Стефанова

Тази седмица си говорихме за подаръците. Стана ясно, че най-скъпи са нематериалните. Научихме и за една инициатива, която организира за децата в неравностойно положение една майка, кърджалийката  Шенай Мехмедали. Как можете да помогнете да се случи това добро дело, чуйте.

публикувано на 09.12.18 в 18:20